Выбор ИБП/UPS

Корпуса и источники питания
Відповісти
Автор
Повідомлення
FirstTDM
Member

Повідомлення

GreenMile: 30.07.2026 13:28А яке це має відношення до РН, задача якого відключити пристрій від збійної мережі? Швидкодія РН достатня, щоб ваше обладнання не згоріло, все, порівнювати його швидкодію з ДБЖ
Ну да... увлеклись и отвлеклись...
GreenMile: 30.07.2026 13:28Ну, вірте АПЦ, що там стоїть "стабілізатор", я ж не проти
Ну а как иначе "жить", если не верить уважаемым фирмам :)
GreenMile: 30.07.2026 13:28Тому має стояти і те і інше, бо коли у вас в розетці ввалить під 400В при обриві нуля, то ваш ДБЖ так само згорить, а реле напруги мало того що не згорить, ще й врятує ваш ДБЖ від пошкоджень.
В идеале - да, конечно, полностью согласен.
GreenMile: 30.07.2026 13:28Повністю підтримую! А тепер спробуйте це донести до людей, які обирають ДБЖ за 4-5к.
Не буду B-)
_VlaD_
Member

Повідомлення

GreenMile: 30.07.2026 10:04 - у ДБЖ немає вбудованого стабілізатора (с) ;) У нього є автотрансформатор, він же AVR (Automatic Voltage Regulation) який зовсім не є "стабілізатором", він просто підвищує або знижує постйіно завищено, або постійно занижену напругу, комутацією обмоток.
Нічого подібного. Мій APC 525VA впродовж дня клацав релюхами та перемикав обмотки підіймаючи чі опускаючи напругу при необхідності. Смарти ведуть себе так само. Це той самий 3-ступеневий релейний стабілізатор напруги по суті.

Отправлено спустя 10 минут 27 секунд:
GreenMile: 30.07.2026 10:04У нього є автотрансформатор, він же AVR (Automatic Voltage Regulation) який зовсім не є "стабілізатором"
Як правило саме автотрансформатор і стоїть в більшості стабілізаторів. Релюхи підключають та відключають частину витків. Замість реле можуть бути симистори.
LiquidStorm
Member

Повідомлення

GreenMile: 30.07.2026 10:04
LiquidStorm: 30.07.2026 06:50 ДБЖ - самодостатній пристрій, він не боїться "пригод" на вході
За віру в це твердження багато людей поплатились спаленою технікою.
Звичайно, завжди треба враховувати умови експлуатації.

Якщо це хата в місті, імовірність якихось нештатних ситуацій по входу - досить низька. Я не про заниженунапругу чи її пропадання, а більш жосткі варіанти. По факту лише з прильотами по енергетиці бували якісь випадки, але серед знайомих і в мене - жоден ДБЖ не постраждав. Принаймі наразі )

Якщо хата - в селі, тут однозначно треба РН на вході в хату, бо негаразди по електриці там дуже типові. Більшість знайомих з сел за років 15 як мінімум раз попадали на 300+ В і погорівші холодоси чи котли. А от вже всередині хати, щоб мати час зберегти результати роботи, люди користають ДБЖ (рідше) або електростанції (частіше).
FirstTDM
Member

Повідомлення

LiquidStorm: 30.07.2026 15:48серед знайомих і в мене - жоден ДБЖ не постраждав. Принаймі наразі )
Логичное замечание - полностью поддерживаю!
LiquidStorm: 30.07.2026 15:48Якщо хата - в селі, тут однозначно треба РН на вході в хату
Ну да, так и есть - никто и не спорит.
LiquidStorm: 30.07.2026 15:48щоб мати час зберегти результати роботи, люди користають ДБЖ (рідше) або електростанції (частіше)
Такое... обсуждаемое мнение... в каждой конкретной ситуации могут быть разные варианты...
Henleys
Member

Повідомлення

Andrew_R30: 29.07.2026 17:55 Доброго дня.
Порадьте, будь ласка, ДБЖ для комп'ютера та монітора. Потрібен в першу чергу для того, щоб при відключенні світла був час спокійно зберегти все і нормально вимкнути ПК.
Конфігурація така:
Ryzen 5 5600 (без розгону), RX 7900 GRE 16 GB, 16 ГБ ОЗП, Seasonic Prime Ultra Platinum 750W (SSR-750PD2).
У простої споживання приблизно 90–120 Вт, під навантаженням десь 315–400 Вт.
Також цікаво, чи може ДБЖ хоч трохи захистити від перепадів або стрибків напруги? Розумію, що це не повноцінний стабілізатор, але все ж.
Бюджет хотілося б вкластися до 4-5 тис. грн. Якщо є сенс трохи доплатити за щось значно краще - теж готовий розглянути.

Буду вдячний за поради та конкретні моделі, бо я зовсім в них не розбираються.
В такому бюджеті скоріш за все тільки шукати щось б\в. В мене теж Seasonic (650ВТ), хоч збірка брала тоді 200-230вт в піках, він не хотів дружити з ДБЖ по типу APC Black-UPS, які мають апроксимовану синусоїду. Скоріш за все, вам потрібно дивитись в сторону чистого синусу.
спойлер
До приклад, якщо брати APC SUA1000I б\в - це десь 3-4тис (Згідно з ОЛХ на момент написання) + акумулятори 2-3тис
Відповісти