Новини
Останні статті і огляди
MSI та Colorful підвищують ціни на відеокарти GeForce RTX 50, але поки що лише в Китаї
-
powerpizza
Member
-
dfcz
Member
Хорошо что я решился взять б/у 3090Ti в мае прошлого года. И хорошо что не продал свою предыдущую 6900ХТ. Теперь есть хорошая основная карта, и приемлемая "запаска" если вдруг основная кони двинет. Покупать что-то за те деньги которые сейчас просят за в/к, память или ssd совершенно нет желания. Впереди минимум пару лет ждунства.
-
Олег963
Member
Жалію що продав свій старий пк з ddr4 64 гб і rtx 3080ti , було б запасним буйком, а то як що щось ригане в новому то капець як дорого.
-
Kassatka
Member
Виклик приймаю. Це буде надзвичайно складне завдання.S0N1C: ↑ 27.07.2026 18:31напиши потім якщо десь побачиш грабельний фпс і шоб з"їло більше 16 ГБ пам"яті
просто цікаво навіть
P.S. для мене грабельний фпс це більше 40 хоча б, так шо ваще все повинно бути просто
- спойлер
- По факту в мене зараз на RX 6800 у 8K серед ігор цього десятиліття з більш-менш складною графікою мало не кожна друга вже зжирає всі 16 Гб VRAM відеопам'яті на ультра текстурах. Але подібно до того, як газ займає весь доступний об'єм, дуже часто ігри кешують у відеопам'ять про запас, а по факту зменшення обсягу VRAM не призводить до відчутного падіння продуктивності. Такі ігри, де при виставленні максимальної якості текстур FPS падає катастрофічно, а зменшення якості текстур відразу фіксить проблему і FPS зростає у рази - теж є. Найбільше це стосується новітніх ігор на UE5, найбільш яскравий приклад Anno 117: Pax Romana. Але, як правило, саме ці ігри настільки важкі для моєї RX 6800, що часто навіть на середніх налаштуваннях графіки і 15 FPS досягти важко на RX 6800. Якщо RX 7900 XTX зніме проблему нестачі VRAM та підійме FPS принаймні вдвічі, то в таких дуже важких іграх я розраховую отримати мінімум 15, максимум 30 FPS. І то не факт, що для цього не доведеться знижувати інші налаштування графіки, лише незмінно залишаючи текстури на ультра. Якщо трапиться серед таких ігор хоча б одна, де я зможу вичавити 40 FPS, а тим більше при все на ультра, то я обов'язково це відмічу й повідомлю.
Але дуже ймовірно, що жодна з таких ігор 40 FPS на RX 7900 XTX не видасть. Це як раз буде найбільш очікуваний результат.
А так у мене зараз наприклад Warcraft 3 на новітній Reforged графіці видає навіть на RX 6800 десь 45 FPS. Але це кіберспортивна гра, і звісно вона не буде понад 16 Гб віджирати.
Я хочу зробити не просто розгорнутий пост, а провести порівняльні тестування RX 6800 та RX 7900 XTX принаймні у найбільш важких іграх з тих, що становлять для мене інтерес. Я міг би зробити статтю чисто про результати на моїй нинішній RX 6800, але там у багатьох випадках такий провальний обсерон, що навряд моя робота становила б для когось практичний сенс. Тому вирішив зачекати до купівлі більш пристойної для 8K відяхи. А от якщо з RX 7900 XTX я в усіх іграх досягну пристойного хоча б по моїм міркам результату, тоді вже можна буде порівняти і з RX 6800, щоб показати, що і на такій відясі можна тимчасово перебитися, шукаючи компромісних налаштувань (зниження настройок, вмикання апскейлу) без повної капітуляції і виставлення 4K резолюшену. Вже мабуть прямо завтра почну тестування у RX 6800 на актуальних версіях ігор, Вінди та драйверів, поки ще не оплатив і не отримав нову стару відяху.leif: ↑ 27.07.2026 18:36Також чекатиму відгуку і тестів. Напишіть будь ласка розгорнутий пост про те, який він 8к геймінг на 7900хтх
Я розглядаю з точки зору мого сценарію використання RX 6800/RTX 5060 Ti.shnok: ↑ 27.07.2026 18:41Ви порівнюєте нову відеокарту останньої серії з новітніми технологіями і нормальною гарантією і стару як самі пишете умайнену 6800. Це для самого себе пишете, щоб заспокоїти себе?) хоча переглянувши ваш профіль і рейтинг, це не дивно . Звісно дорожче не так добре, але не хвилюйтеся, б\у ринок також підвищить ціни
- спойлер
- Мені чудово вистачало у 4K і умайненої RX 6800 з поправкою на те, що про промені треба забути в принципі
- спойлер
- (але все одно серед ігор тих жанрів, які мене цікавлять, я на сьогодні стикнувся десь з 6 іграми, що містять технологію трасування променів, і в усіх цих іграх промені по факту "для галочки" і їх увімкнення чи вимкнення не сильно впливає на якість зображення, навпаки порівняльні скріншоти Diablo без трасування мені подобаються навіть більше, ніж з трасуванням) і з поправкою на те, що в деяких іграх залишаю високі часто дефолтні рекомендовані налаштування замість того, щоб гнатися за ультра, хоча в ультра без променів теж FPS не нижче мінімально комфортного.
Але RTX 5060 Ti з 16 Гб цілком могла б замінити RX 6800 (і ще й додала купу нових технологій), а от восьмигігова RTX 5060 Ti ні в 4K, ні в 1440p ні на що путнє непридатна. Восьмигігова RTX 5060 Ti має сенс для онлайн чи гача ігор, а також для сучасних AAA, якщо останні грати в 1080p і часто на середніх текстурах (що для 1080p цілком нормально, але для 4K неприпустимо).
Ну а RTX 5060 Ti 16 Гб просто скажено зростає в ціні й багато моделей вже по факту призупинили випуск на користь або більш дорогих 16 Гб відеокарт, або ж відеокарт з 8 Гб.
Так, RTX 5060 Ti 8 Гб має пречудової якості найновітніший DLSS, але стара RX 6800 і так все чудово у мене тягне в 4K без необхідності вмикати який-небудь апскейл.
Тому якби я зв'язувався з 8К, сидів би й надалі у 4К і моя RX 6800 здохла б, то я мабуть просто ще раз купив б/в RX 6800 (XT) у магазині/продавця з гарною репутацією, бо ціни й асортимент RTX 5060 Ti 16 Гб дуже невеселі.
Звісно гравців лише в онлайн ігри, або тих, хто сидить у 1080p, величезна кількість. Особливо, якщо вони при цьому ще й женуться за високою герцовкою. Їх навіть переважна більшість. Але мене такий контингент користувачів не цікавить, вони з абсолютно чужого світу колом інтересу, яке не перетинається з моїм.
erkins007: ↑ 27.07.2026 19:23Ели прям фанат радеона уж лучше 9700хт
Вже прям втрьох пишете про 9070 XT. Я спробував, що таке в 2026 AMD у 8K на 16 гігабайтах. Лажа повна. Кажуть, nVidia більш економно використовує VRAM, тому 16 Гб пам'яті на nVidia можливо еквівалентно 17-18 Гб на AMD, але це все одно швидш за все теж виявиться замало.kairo: ↑ 27.07.2026 22:46Мед.
Взяти бв 7900ХТХ за 37к і платити відсотки, замість того, щоб взяти на Розетці новеньку 9070ХТ за 36к з розбиттям на три платежі без відсотків.
- спойлер
- У деяких іграх вмикання ультра текстур призводить до повної катастрофи. Моніторинг Стіма показує червоним кольором споживання VRAM 17,5-18 Гб з наявних 16 Гб., FPS падає в рази, вбудований тест продуктивності гри відбувається в кілька разів довше, бо купа часу витрачається на завантаження кожної нової сцени. А варто трохи знизити якість текстур, як ці проблеми фіксяться й FPS в рази зростає (хоча й все одно може лишатися трохи нижче грабельного, але зростання FPS удвічі при переході на RX 7900 XTX має підтягнути його до рівня мінімально комфортного для мене). І що таке грати у 8K на текстурах нижчої якості ще й на 65-дюймовому екрані, сидячи впритул до нього, де все мило і мазня дуже кидається в очі? Ультра текстури розробляють з розрахунку чудової картинки у 4K. У 8K є сенс переходити чисто заради більшої чіткості, різкості й деталізації. А як я отримаю кращу чіткість, якщо текстури будуть більш мильними, ніж у 4K? Тоді може краще було не рвати дупу й залишатися в 4K, але з максимальною чіткістю текстур? Тому я допускаю назавжди вимкнути всі промені, ставити при потребі навіть середні налаштування якості, але текстури у 4K на великому екрані, а тим більше у 8K мають бути на максимумі.
Так, RTX 4090/5090 були б куди комфортніше. Та ще й з новітньою DLSS 4.5.erkins007: ↑ 27.07.2026 19:50Так 7900 тоже недостаточно.
- спойлер
- Особливо з урахуванням, що для підвищення чіткості зображення вдвічі при переході з 4K у 8K і для збереження при цьому чіткості в русі вимоги до мінімально комфортного FPS зростають удвічі, а при збільшенні діагоналі екрану то й понад удвічі.
Але в принципі я й на RX 6800 у переважній більшості ігор можу знайти компромісний варіант, щоб не виставляти назад 4К. На RX 7900 XTX очікую, що в абсолютно усіх іграх зможу, а в більшості ігор отримаю цілком оптимальний для себе результат. У інших просто на рівні нижньої межі комфорту. Зрештою FSR ніхто не відміняв, а RX 7900 XTX вже станом на сьогодні підтримує FSR 4.1, а апскейл до 8K хоч і гірше нативу 8K, але краще нативу 4K, а апскейл тим краще відбувається, чим у вищій роздільній здатності.
Але навіть б/в 4090 дешевше 110 тис. грн. не знайдеш, може за останній час і ще дорожча стала. Ну а RX 7900 XTX ще поки можна в районі 40 тис. грн. відшукати.
Для звичайного геймера очевидно RX 7900 XTX для 8K не вистачить. Але якщо я граю переважно в малодинамічні ігри, у яких для мене 15 FPS мінімально грабельний, а 30 FPS цілком комфортний для 8K, то мені RX 7900 XTX вистачить. Колись рано чи пізно відяхи класу RTX 4090/5090 обов'язково значно подешевшають і я зможу проапгрейдитись. А от 8К-телевізор вже ніколи не втратить актуальність, нічого кращого в принципі для монітору не треба, головне, щоб подовше технічну працездатність, можливо з ремонтами, витримав.
Станом на поточну ситуацію я зовсім не фанат Радеона, а тим більше після того, як баба Ліза прокатила нас на справжній топ RX 9000 покоління. Навпаки я б більше волів би купити відяху nVidia.erkins007: ↑ 27.07.2026 19:23Я таки извиняюсь, а зачем брать карту без лучей и технологий причем в кредит?
Ели прям фанат радеона уж лучше 9700хт
- спойлер
- Через наявність DLSS, особливо на рівні фантастики DLSS 4 та DLSS 4.5, через наявність CUDA і можливість запускати професійний софт і будь-які нейронки, зрештою через можливість хоча б спробувати у 1080p-4K майбутній DLLS 5, від анонсу якого я особисто у захваті, але у будь-якому разі DLSS 5 треба жертвувати заради 8K, бо у 8K його не потягне навіть RTX 5090, через кращу роботу з променями, хай і серед моїх жанрів я поки не грав у жодну гру, де б вони справді дали притомну користь. Хоча у радеона є й певні переваги, можливості Adrenalin де в чому кращі, ну і AMD менше махлює зі зниженням якості зображення заради лічильника FPS. Але найгірше для мене, що далеко не кожен професійний софт чи нейронку можна запустити на AMD, може доводитись запускати на проці, що зменшує продуктивність на порядки. У той час як на nVidia воно б усе працювало.
Промені у 8K мені в будь-якому випадку не світять, навіть RTX 5090 їх не потягне, тому про промені слід забути, як про явище. Тим більше, як я вже казав, я всього лише 6 ігор запускав, які вміють в промені, і промені в цих іграх чисто "для галочки". Технологія RTX до моїх жанрів лише ледве-ледве починає добиратися. Поки пройде 5 років, щоб набралася маса ігор, де промені щось дадуть, дивись уже і б/в 5090 чи новішу можна буде купити за недорого після неодмінної кризи в галузі ШІ.
Технологій так, значно менше, але хоча б Integer FSR 4.1 вже працює, і я можу майже не боятися бану античитами при підміні старого FSR на новий, бо в основному граю синглплеєр, а то й узагалі "ознайомлювальні версії".
Ну пікселів у 4 рази більше, але FPS при переході з 4K у 8K в залежності від гри десь у середньому в 3 рази падає. Відеокарта обробляє більший об'єм замовлення не витрачаючи час на додаткові дрібниці типу зі знижкою.kairo: ↑ 27.07.2026 20:15Я щось думав, що 8К, це Х2 до 4К. А в реальності, це в 4 рази більше навантаження на GPU!
16 Гб відяха для 8K мені категорично не підходить, але навіть якби теоретично підходила, то все одно я ніщук, у сім'ї зараз складне фінансове положення й я не можу зараз розраховувати, що я зможу платити по 12 тис. щомісяця.kairo: ↑ 27.07.2026 22:46Взяти бв 7900ХТХ за 37к і платити відсотки, замість того, щоб взяти на Розетці новеньку 9070ХТ за 36к з розбиттям на три платежі без відсотків.
- спойлер
- У мене досі ще 7 тис. грн. боргу залишилося за свій топовий 8К телевізор, хоча вже пройшло 3,5 місяці і 14 тис. грн. боргу на кредитних картках, які я планую повернути не виходячи за пільговий період.
Я пробив фінансову ситуацію, у мене є змога онлайн у моєму банку взяти типу кредит готівкою до 39400 грн. тривалістю в 20 місяців з річною ставкою 34%. Це куди ліпше, ніж з кредитної картки, та й зайвих комісій не буде. 20 платежів по 2617 грн., якщо платити за графіком, то витрачу 52340 грн. Ці 2600 грн. у місяць я практично не відчую зараз, а потім як поліпшу фінансовий стан, то погашу достроково і тим самим заплачу набагато менше відсотків. Але навіть якщо заплатити абсолютно всі відсотки за графіком. Якщо точно по вартості відяхи 37000 грн. кредит, то потрібно буде виплатити 49150 грн. Мені здається, що краще заплатити 49 тис. замість 37 тис. і спати спокійно, ніж постійно переживати і моніторити ціни. Може ціна не виросте до 49 тис., а може виросте ще більше. А так банк точно більше не вимагатиме.
Я не хочу, щоб повторилася ситуація, як з жорсткими дисками не NewEgg. Тоді можна було з усіма витратами на розмитнення й доставку купити 22 Тб Seagate IronWolf за 17 тис. грн. при роздрібній ціні в Україні 21-22 тис. Я дуже хотів придбати 3 таких диска, це закрило б усі мої потреби дуже надовго. Але грошей вистачило лише на один. Я готовий був брати кредит під відсотки, щоб купити ще два диски за 34 тис., але обидва банки мені не надали. Потім як скінчилася акція, то купив ще один диск за 21-22 тис., а на третій якось не дійшли руки. Бо вже акції не було, тож не думав, що це терміново. А зараз замість 22 Тб у продажу 24 Тб версія, але ще не так давно вона була 27 тис. грн., а зараз вже близько 50 тис. грн. і далі продовжує дорожчати. Хоча вже пофіг, все одно ціна давно перейшла психологічний бар'єр, за якого я готовий був би купувати. Значить буду з двома дисками сидіти, може колись в далекій перспективі ціни відкатяться вниз після неминучої масштабної кризи інвестицій в галузі ШІ.
Але з двома великими дисками замість трьох я можу кілька років чекати, а от з RX 6800 у 8K якось не весело.
Краще я зараз переплачу, куплю нормальну відяху і буду наступний рік нею користуватися. Ніж буду сидіти рік без відяхи, а потім все одно куплю вже не за 37 тис. а за ті самі 49 тис., що з усіма переплатами за кредит.
Сподіваюся, що домовлюся з батьками, щоб дали мені достроково погасити кредит зі своїх валютних заощаджень, за умови, що я їм потім поверну усі 52340 грн. за тими ж умовами, що й банку. Мені не жаль заплатити з усіма відсотками. Тоді гроші залишаться в сім'ї, а не підуть на відсотки банку чи на оверпрайс перекупам відеокарт. Ну а якщо не поставлю перед фактом, то вони мені нізащо не дадуть наперед, особливо в нинішній ситуації, коли наступний рік у сім'ї великі трати щомісяця, але заощаджень вони намагаються не чіпати. Як раз спільних доходів усіх нас трьох приблизно й вистачає. У випадку чого зайві мої 2600 грн. виплат банку у місяць погоди не зроблять. (Коли я купував телевізор, цих витрат не було, вони настали через місяць після його придбання по їхній добрій волі. Я планував витрачати всі свої вільні гроші в сімейний бюджет, щоб потім, коли через рік ці витрати закінчаться, мені батьки гроші повернули й я купив за них відеокарту. Ну я готовий і надалі весь свій залишок грошей віддавати, просто на 2600 грн. в місяць менше. Відповідно майже ніяких купівель ігор, ласощів чи інших приємних речей починаючи з кінця грудня минулого року, відколи намилив купити 8К телевізор).
Хотів трохи поділитися своєю ситуацією, оскільки крім як на цьому форуму, мене точно ніде краще не зрозуміють.
-
kairo
Member
Kassatka: ↑ 28.07.2026 10:41я ніщук, у сім'ї зараз складне фінансове положення
Kassatka: ↑ 28.07.2026 10:41свій топовий 8К телевізор
Kassatka: ↑ 28.07.2026 10:41якщо платити за графіком, то витрачу 52340 грн.
Я готовий був брати кредит під відсотки, щоб купити ще два диски за 34 тис., але обидва банки мені не надали. Потім як скінчилася акція, то купив ще один диск за 21-22 тис.
Вам би на якісь курси фінансової грамотності чи що. Бо якщо в сім'ї складне фінансове становище, навіщо купувати 8К ТВ, два HDD за 40к грн, бв 7900ХТХ за 52к? Я зимою грав на резервному ноутбуці, де 1080р 6 біт дисплей та 1050 ВК. І спокійно отримував собі задоволення. Тим більше, що ви все одно в основному в стратегії граєте, а вони зазвичай мають помірні вимоги.Kassatka: ↑ 28.07.2026 10:41Сподіваюся, що домовлюся з батьками, щоб дали мені достроково погасити кредит зі своїх валютних заощаджень
-
Filabatya
Member
Kassatka
Боргова яма погана штука, як виплатите відуху і телік, візьміть паузу по новим кредитам на рік хоча б
Боргова яма погана штука, як виплатите відуху і телік, візьміть паузу по новим кредитам на рік хоча б