Выбор звуковой карты

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Відповісти
Автор
Повідомлення
leshk
Junior

Повідомлення

В этой теме выбираем звуковые карты

Пофилософствовать на тему звука можно там

Флуд наказуем и преследуется по всей строгости правил
Востаннє редагувалось 02.06.2015 19:00 користувачем gehka3, всього редагувалось 2 разів.
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer: 22.07.2026 14:26 Сама висока нота флейти-піколо це 4 з копійками кілогерць. 2-3 гармоніки це 8 і 12. Це самий високий звук від музичних інструментів за виключенням органа з собачими свистками (тобто реально є сильно за 20 кГц). В будь-якому випадку ніяке музло під ці собачі свистки не пишеться, принаймні людьми. Ото після 14 кГц можна безбожно душити ачх і гірше не стане.
Відкрию тобі тайну.
Мідна секція духового оркестру, а саме труби, коли дуже так навалюють, мають багатенько так енергії в зоні +/- 15 кГц. І труба це не одна нота, а купа обертонів, гармонік та іншого, що саме дає отой її звук. Так, основна нота лежить до 10кГц, але все інше що робить її живим дихаючим інструментом - лежить в значно ширшому діапазоні.

Тарілки ударної установки так само, валять гармоніками та обертонами і всяким таким іншим сильно вище 20кГц. Так, основна нота лежить до 10кГц, але ота вся "дзинь" прозорість і всяке таке смачне - сильно вище 10кГц знаходиться.
Десь попадалася стаття, в якій ентузіаст вимірювальним мікрофоном робив замір 16" краша від Zildjian (начебто, вже підзабув), він вперся в обмеження мікрофону 30кГц.

Відправлено через 16 хвилин 43 секунди:
Осьо, знайшов.
На графіку спектр того 16" краша. Фіолетовий в момент удару, жовтий через 2 секунди після удару:
спойлер
musings-of-a-dummer-lg4.png
Це по твоєму можна різати все після 14кГц. Зарізати всю прозорість, дзвін, повітря, залізо...
статейка

Відправлено через 13 хвилин 33 секунди:
Avantasia "Scarecrow" 2008р. трек "Carry Me Over", другий куплет. Барабанщик грає по тарілці під гострим кутом в основу тарілки, грубо кажучи майже поклавши паличку на тарілку, там де площина тарілки переходить в центральну "чашку".

На версії що вийшла в AudioCD чутно лише характерний короткий "дінь" від удару палички і я думав що барабанщик там саме так і грає.

Коли купив вінілку, от тоді почув що там грається насправді. Бо звук був не "короткий дінь", а "довгий дзинь" із металевим хвостом дзвіну-шороху тарілки і це створює іншу атмосферу в другому куплеті пісні.

Нажаль "студійної" Hi-Res версії цього альбому мабуть немає (я не знайшов), суто ріпи AudioCD та вінілу. А хотілося б порівняти і вивчити саме цей момент різниці в звучанні.
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User: 22.07.2026 15:47Це по твоєму можна різати все після 14кГц
Звісно можна тому що графік логарифмічний. Відносно піку ~115, на 14кГц на твоїх графіках приблизно 75дБ. Або в десять тисяч раз якщо що. Це на фіолетовому, а на жовтому 90 і 30, тобто в мільйон. Не переоцінюй прецезійні можливості слуху)

Відправлено через 3 хвилини 27 секунд:
На фоні білого шуму вухо може розрізнити знайомі звуки рівнем лише 10 дБ в мінусі. Музло звісно не білий шум, але і 40дБ це не 10. Це як би в тищу раз запасик невеличкий.

Відправлено через 8 хвилин 59 секунд:
А ще так як піки на графіках доволі частотні, то скоріш за все вони замаскують хвіст по іншому вушному спецефекту - механізму маскування тонів. Мені от прям лінь вираховувати рівень і частоту, але діапазон маскування приблизно дві октави і графік в сторону вч там пологий. Як буде натхнення можеш напрягти цим улюблену нейронку.

Відправлено через 3 хвилини 7 секунд:
Я про оцей ефект
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer, уважно подивись на шкалу, там децибели в SPL, тобто в звуковому тиску, а не рівень гучності.
0dB при SPL це приблизний поріг чутності людського слуху. 40dB SPL це приблизно рівень тихої кімнати.
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User
На відосі теж децибели в паскалях. Розпізнати різницю можеш?
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer: 22.07.2026 17:03 Z440_User
На відосі теж децибели в паскалях. Розпізнати різницю можеш?
Відос вже потім побачив :gigi:
Коли обидва тони, другий тон бруд підкидає, наче як "баси" з'явилися, не знаю як його описати. Нагадує звучання музичного інтервалу "кварта".
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User: 22.07.2026 17:07Коли обидва тони, другий тон бруд підкидає,
Отож. Бруд є, звуку тону не є. І так буде з кожним (ц). Сильніші тони нещадно душать слабші. Витягувати щось нижче 30-40 дБ не має практичного сенсу.

Відправлено через 2 хвилини 51 секунду:
-30-40дБ від рівня основного сигналу, а не від нуля якщо що.
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer, дивись, 1 струна 5 лад гітари, стандартний строй, нота "Ля" = 440Гц, кварта вниз буде 5 лад другої струни, нота Мі, це щось близько 330-350Гц якщо мені не бреше музична пам'ять на звук. Мова зараз про чистий основний тон, а не всі інші обертони що присутні в звуці гітари.
Тобто два тони - вже е-е-е... "созвучіє" :laugh: , був би другий тон на відео гучніше, було б вже "созвучіє", а так він вносить бруд своїм слабким рівнем до основного тону. Ось це я мав на увазі як музикант, і сприйняття звуків як музикант. :D
Востаннє редагувалось 22.07.2026 17:28 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 22.07.2026 17:24дивись, 1 струна 5 лад гітари, стандартний строй, нота "Ля" = 440Гц
Клотц )
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User: 22.07.2026 17:24був би другий тон на відео гучніше
Так в цьому ж вся суть що він не гучніше. І на графіку у тебе 14кГц теж не гучніше. Ясен пень що якщо врубити щось на 14 по загальному рівню то буде чутно, ще й як. Але реальні композиції так чомусь не грають)

Відправлено через 29 хвилин 5 секунд:
Z440_User
До речі, ти там щось обмовився про платівки вище. Так от у платівок вище 10кГц динамічний діапазон добре якщо 30дБ, а на 14 на внутрішніх доріжках може плавно впасти до нуля. І тобі ж подобається) Моя пропозиція всього-навсього повторити частотку платівки :D
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 22.07.2026 17:27
Z440_User: 22.07.2026 17:24дивись, 1 струна 5 лад гітари, стандартний строй, нота "Ля" = 440Гц
Клотц )
Клац :D
IMG20260722190047.jpg
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User
Тебе не поможет )
Feras
Member

Повідомлення

RoMiLiUs: 22.07.2026 12:51
Feras: 22.07.2026 12:24Крім того, людина яка про це написала, має дуже упереджені бачення до іем та навушників, що ще більше знецінює це твердження.
Я переслухав стільки IEM навушників, що тут мало кому снилось. В мене були і Етімотіки і Кліпш Кастом і Аудіо Техніка і Audeze і ще купа починаючи від бюджетних AKG, вже всіх не згадаю. І арматурні були. І портативні підсилювачі були. Іноді тупо забиті коробки з навушниками в коридорі лежали на зберіганні. В той період, коли я займався Хай-фаєм, в мене був необмежений доступ до цього всього безкоштовно. І брав собі на тести все що захочу. Я знаю про що пишу.

vdemeshko
Я писав конкретно в суто розрізі використання IEM, вважаючи що проблем зі здоров'ям, які можуть призводити до втрати гостроти слуху немає. І вікові втрати тут ні до чого. Вікові втрати відбуваються у всіх. Просто IEM можуть виступати в якості каталізатору даного процесу.

Відправлено через 2 хвилини 56 секунд:
Feras: 22.07.2026 12:24у деяких випадках між тим, що було у 2010 році і тим, що випускають зараз різниця 10-ти кратна
:lol: :lol: :lol:
Природа і принцип роботи внутриканальних моніторів не змінився за останні ні 10 ні 15 років.
Краще б не позорився.
Я ж кажу дуже упереджене і вузько лобе твердження - стосовно того який звук можна отримати від навушників та іем, що випущені, скажем у останні 2 роки. В порівнянні з тим що було випущено "за царя гороха" особливо таке як кліпш чи перші етімотіки тільки і вестони ще згадати треба. Ми ж у 2026-му році в інженерному плані нікуди не продвинулись, все ж залишилось таке саме, всі іем як за царя гороха побудовані на моно динамі яку з туалетного паперу склав дядя Ляо, таік драйверів як EST , BCD , MEMS не існує як і іем щ одразу поєднує 4 чи 5 види різних драйверів.

Тому для себе вважаю цей дискус абсолютно безглуздим бо людина своїми вухами уяви не має, що можуть сучасні навушники побудовані інженерами з використанням технологій про які 10 років назад, в споживчому сегменті до 200 доларів тільки мріяти могли. На будь якому аудіо форумі така заява піддасться дуже серйозній критиці і максимум 5 з 100 людей будуть погоджуватись з подібним твердженням.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Feras: 22.07.2026 19:15На будь якому аудіо форумі така заява це інста бан.
Вигадка
Z440_User
Member

Повідомлення

RoMiLiUs: 20.07.2026 16:31

Jadis JD1 Pro MK2 - transport with dedicated power supply
Jadis JS1 MK3 - DAC with dedicated power supply
Jadis JPL - Preamp
Jadis DA7 Luxe - Amp
Speakers - Gauder Akustik Berlina 7
Speaker cables - Nordost Tyr2
Все записано на iPhone 7
Не знаю шо написати, вопшем так:

Ravenlord · Mystic Prophecy (flac 16/44) фрагмент довжиною 1:30.
Transport: Audacious 4.6.1 with ALSA out to hardware PCM & hardware PCM volume fader
DAC: Creative X-Fi Titanium (driver snd_ctxfi, dsp CA20k2, all effects not available in Linux)
Preamp: Optonica SO-9100 (темброблок НЧ "0", ВЧ "+2")
Poweramp: Optonica SX-9100
Speakers: Fisher STE-1150
Speaker cables: Loudspeaker Cable 2*2,5 Hi-Fi, ОдесаКабель, L=3.5m кожен
Міжблок PC->Preamp: КММ-4*0.35, ОдесаКабель, L=15m
Міжблок preamp-poweramp: Optonica з комплекту, L=0.5m

Записано на Realme 6 Pro
Софт: "Аудіо Рекордер v 2.2.0"
Налаштування: 48кГц, Моно, Джерело звуку - Необроблений (щоб обійти NoiseGate, AutoLevel та інші знущання над мікрофоном від андроїда)
Положення телефону: лежить на подушці дівану де має знаходитися слухач.
Кімната: Трикутник АС-Слухач-АС = 4.7м висота 2.7м
Лімітер гучності та часу запису: сердита жінка та спроможності мікрофону щодо перевантаження.

Коментуйте :gigi:

P.S. Гучності RoMiLiUs насипав добряче, після першої спроби до мене жінка пришла і попросила зробити тихіше, бо вона на кухні ноутбука не чує. Але і мікрофон порядком хрипіти почав, тож наданий запис то друга спроба як зробив тихіше. :gigi:
І дякую за прикольний гурт B-)
feson
Member

Повідомлення

S0N1C: 22.07.2026 00:40
feson: 22.07.2026 00:26 USB від 5В лінії блока живлення....все просто.... :up:
та ні, на pci-e навіть 5V немає, є як раз 12 і 3.3, схоже шо 5В на тій плаці і генеруютья :shuffle:
https://allpinouts.org/pinouts/connecto ... xpress-1x/
Відправлено через 3 хвилини 39 секунд:
я навіть скачав боардвью якоїсь більш меньш модернової мат плати (MSI PRO Z690-A DDR4 MS-7D25 R1.1) і там як раз юсб запитані через мосфет від 5В блока живлення :gigi: так шо мабуть де як
Спеціально надав ссилку на USB плату. Там є фото. На фото - можна все побачити.
Ніяких 5В на тій плаці не генеруються - а приходять через зовнішній розьем живлення.

Напевно і боардвью так же дивився. Скинь ссилку - подивлюся які там є мосфети від 5В блока живлення.... :lol:
S0N1C
Member

Повідомлення

feson
https://drive.google.com/file/d/1_x6aW7 ... LxPY0/view

ну якщо з БЖ приходить 5В то дочого тоді були розмови про погане 12В через багатоядерні проци? :rotate:
StTechnik
Member

Повідомлення

Кто там Клодз хотел?
Налетай. Цена ни о чем.
https://pro-sound.com.ua/kabel-akustich ... ker-cable/
S0N1C
Member

Повідомлення

на вигляд не тільки ціна ні про шо а і сам кабель :gigi: реально, одесакабель хоч плаский та біленький :laugh:

Відправлено через 25 секунд:
я вже не кажу про аудіо серію...

Відправлено через 1 хвилину 35 секунд:
ахаха, одеса навіть дорожче :gigi:
https://sounds.com.ua/collections/odesk ... 2-h-2-5-1m

Відправлено через 4 хвилини 21 секунду:
у одеси при тому ж опіру меньше ємність та індуктивність :shuffle:

https://odeskabel.com/ua/products/radio ... 41017.html

https://shop.klotz-ais.com/pub/Graphics ... 3e503223f3
Z440_User
Member

Повідомлення

S0N1C: 22.07.2026 23:50 у одеси при тому ж опіру меньше ємність та індуктивність

https://odeskabel.com/ua/products/radio ... 41017.html
Ти ще зверни увагу на плетіння у ОдесаКабель. Воно в реальності таке як на рендері. ;)
feson
Member

Повідомлення

Z440_User: 22.07.2026 22:19 DAC: Creative X-Fi Titanium (driver snd_ctxfi, dsp CA20k2, all effects not available in Linux)
Speakers: Fisher STE-1150
Ну що казати - ці дві речі несумісні.

З різних свтітів - одна це геймерська приблуда....який нафіг дак це для стрілялок
ігрова карта з куцим цапом CS4382 та дешманськими оу та обвязкою.

В 2026 році - слухати таке джерело звуку недоречно.
Дофіга зараз цапів які по звучанню в два або більше рази кращі.....

Друга - все ж таки була зроблена для звуку 30 років тому.

Так шо треба або до X-Fi Titanium додати якісь Едіфаери або Свени.....або прибрати подалі X-Fi Titanium від Fisher STE-1150....

Отправлено спустя 10 минут 34 секунды:
На Creative X-Fi Titanium після цапи 4382 - (яку ще можна слухати можливо наразі) стоять оу JRC4556 - нафіга фішери ставити після них вони ж мутні ватні з ніякою мікродинамікою....на олх добра людина продає AD4052 (https://www.olx.ua/uk/754450510/) оригінали на пузі надпис маде ін филипинес ціна - просто подарунок.
Купіть та поставьте на карту 4 штуки (якщо використовується багатоканал). Або хоча б один - на 2 канали стерео.
Відповісти