Новини
Останні статті і огляди
Выбор звуковой карты
-
Z440_User
Member
Відкрию тобі тайну.Scoffer: ↑ 22.07.2026 14:26 Сама висока нота флейти-піколо це 4 з копійками кілогерць. 2-3 гармоніки це 8 і 12. Це самий високий звук від музичних інструментів за виключенням органа з собачими свистками (тобто реально є сильно за 20 кГц). В будь-якому випадку ніяке музло під ці собачі свистки не пишеться, принаймні людьми. Ото після 14 кГц можна безбожно душити ачх і гірше не стане.
Мідна секція духового оркестру, а саме труби, коли дуже так навалюють, мають багатенько так енергії в зоні +/- 15 кГц. І труба це не одна нота, а купа обертонів, гармонік та іншого, що саме дає отой її звук. Так, основна нота лежить до 10кГц, але все інше що робить її живим дихаючим інструментом - лежить в значно ширшому діапазоні.
Тарілки ударної установки так само, валять гармоніками та обертонами і всяким таким іншим сильно вище 20кГц. Так, основна нота лежить до 10кГц, але ота вся "дзинь" прозорість і всяке таке смачне - сильно вище 10кГц знаходиться.
Десь попадалася стаття, в якій ентузіаст вимірювальним мікрофоном робив замір 16" краша від Zildjian (начебто, вже підзабув), він вперся в обмеження мікрофону 30кГц.
Відправлено через 16 хвилин 43 секунди:
Осьо, знайшов.
На графіку спектр того 16" краша. Фіолетовий в момент удару, жовтий через 2 секунди після удару:
- спойлер
статейка
Відправлено через 13 хвилин 33 секунди:
Avantasia "Scarecrow" 2008р. трек "Carry Me Over", другий куплет. Барабанщик грає по тарілці під гострим кутом в основу тарілки, грубо кажучи майже поклавши паличку на тарілку, там де площина тарілки переходить в центральну "чашку".
На версії що вийшла в AudioCD чутно лише характерний короткий "дінь" від удару палички і я думав що барабанщик там саме так і грає.
Коли купив вінілку, от тоді почув що там грається насправді. Бо звук був не "короткий дінь", а "довгий дзинь" із металевим хвостом дзвіну-шороху тарілки і це створює іншу атмосферу в другому куплеті пісні.
Нажаль "студійної" Hi-Res версії цього альбому мабуть немає (я не знайшов), суто ріпи AudioCD та вінілу. А хотілося б порівняти і вивчити саме цей момент різниці в звучанні.
-
Scoffer
Member
Звісно можна тому що графік логарифмічний. Відносно піку ~115, на 14кГц на твоїх графіках приблизно 75дБ. Або в десять тисяч раз якщо що. Це на фіолетовому, а на жовтому 90 і 30, тобто в мільйон. Не переоцінюй прецезійні можливості слуху)Z440_User: ↑ 22.07.2026 15:47Це по твоєму можна різати все після 14кГц
Відправлено через 3 хвилини 27 секунд:
На фоні білого шуму вухо може розрізнити знайомі звуки рівнем лише 10 дБ в мінусі. Музло звісно не білий шум, але і 40дБ це не 10. Це як би в тищу раз запасик невеличкий.
Відправлено через 8 хвилин 59 секунд:
А ще так як піки на графіках доволі частотні, то скоріш за все вони замаскують хвіст по іншому вушному спецефекту - механізму маскування тонів. Мені от прям лінь вираховувати рівень і частоту, але діапазон маскування приблизно дві октави і графік в сторону вч там пологий. Як буде натхнення можеш напрягти цим улюблену нейронку.
Відправлено через 3 хвилини 7 секунд:
Я про оцей ефект
-
Z440_User
Member
Scoffer, уважно подивись на шкалу, там децибели в SPL, тобто в звуковому тиску, а не рівень гучності.
0dB при SPL це приблизний поріг чутності людського слуху. 40dB SPL це приблизно рівень тихої кімнати.
0dB при SPL це приблизний поріг чутності людського слуху. 40dB SPL це приблизно рівень тихої кімнати.
-
Scoffer
Member
Z440_User
На відосі теж децибели в паскалях. Розпізнати різницю можеш?
На відосі теж децибели в паскалях. Розпізнати різницю можеш?
-
Z440_User
Member
Відос вже потім побачив
Коли обидва тони, другий тон бруд підкидає, наче як "баси" з'явилися, не знаю як його описати. Нагадує звучання музичного інтервалу "кварта".
-
Scoffer
Member
Отож. Бруд є, звуку тону не є. І так буде з кожним (ц). Сильніші тони нещадно душать слабші. Витягувати щось нижче 30-40 дБ не має практичного сенсу.Z440_User: ↑ 22.07.2026 17:07Коли обидва тони, другий тон бруд підкидає,
Відправлено через 2 хвилини 51 секунду:
-30-40дБ від рівня основного сигналу, а не від нуля якщо що.
-
Z440_User
Member
Scoffer, дивись, 1 струна 5 лад гітари, стандартний строй, нота "Ля" = 440Гц, кварта вниз буде 5 лад другої струни, нота Мі, це щось близько 330-350Гц якщо мені не бреше музична пам'ять на звук. Мова зараз про чистий основний тон, а не всі інші обертони що присутні в звуці гітари.
Тобто два тони - вже е-е-е... "созвучіє"
, був би другий тон на відео гучніше, було б вже "созвучіє", а так він вносить бруд своїм слабким рівнем до основного тону. Ось це я мав на увазі як музикант, і сприйняття звуків як музикант. 
Тобто два тони - вже е-е-е... "созвучіє"
Востаннє редагувалось 22.07.2026 17:28 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
-
Radio Bay
Member
Клотц )Z440_User: ↑ 22.07.2026 17:24дивись, 1 струна 5 лад гітари, стандартний строй, нота "Ля" = 440Гц
-
Scoffer
Member
Так в цьому ж вся суть що він не гучніше. І на графіку у тебе 14кГц теж не гучніше. Ясен пень що якщо врубити щось на 14 по загальному рівню то буде чутно, ще й як. Але реальні композиції так чомусь не грають)Z440_User: ↑ 22.07.2026 17:24був би другий тон на відео гучніше
Відправлено через 29 хвилин 5 секунд:
Z440_User
До речі, ти там щось обмовився про платівки вище. Так от у платівок вище 10кГц динамічний діапазон добре якщо 30дБ, а на 14 на внутрішніх доріжках може плавно впасти до нуля. І тобі ж подобається) Моя пропозиція всього-навсього повторити частотку платівки
-
Z440_User
Member
Radio Bay: ↑ 22.07.2026 17:27Клотц )Z440_User: ↑ 22.07.2026 17:24дивись, 1 струна 5 лад гітари, стандартний строй, нота "Ля" = 440Гц
- Клац :D
-
Radio Bay
Member
Z440_User
Тебе не поможет )
Тебе не поможет )
-
Feras
Member
Я ж кажу дуже упереджене і вузько лобе твердження - стосовно того який звук можна отримати від навушників та іем, що випущені, скажем у останні 2 роки. В порівнянні з тим що було випущено "за царя гороха" особливо таке як кліпш чи перші етімотіки тільки і вестони ще згадати треба. Ми ж у 2026-му році в інженерному плані нікуди не продвинулись, все ж залишилось таке саме, всі іем як за царя гороха побудовані на моно динамі яку з туалетного паперу склав дядя Ляо, таік драйверів як EST , BCD , MEMS не існує як і іем щ одразу поєднує 4 чи 5 види різних драйверів.RoMiLiUs: ↑ 22.07.2026 12:51Я переслухав стільки IEM навушників, що тут мало кому снилось. В мене були і Етімотіки і Кліпш Кастом і Аудіо Техніка і Audeze і ще купа починаючи від бюджетних AKG, вже всіх не згадаю. І арматурні були. І портативні підсилювачі були. Іноді тупо забиті коробки з навушниками в коридорі лежали на зберіганні. В той період, коли я займався Хай-фаєм, в мене був необмежений доступ до цього всього безкоштовно. І брав собі на тести все що захочу. Я знаю про що пишу.Feras: ↑ 22.07.2026 12:24Крім того, людина яка про це написала, має дуже упереджені бачення до іем та навушників, що ще більше знецінює це твердження.
vdemeshko
Я писав конкретно в суто розрізі використання IEM, вважаючи що проблем зі здоров'ям, які можуть призводити до втрати гостроти слуху немає. І вікові втрати тут ні до чого. Вікові втрати відбуваються у всіх. Просто IEM можуть виступати в якості каталізатору даного процесу.
Відправлено через 2 хвилини 56 секунд:Feras: ↑ 22.07.2026 12:24у деяких випадках між тим, що було у 2010 році і тим, що випускають зараз різниця 10-ти кратна![]()
![]()
Природа і принцип роботи внутриканальних моніторів не змінився за останні ні 10 ні 15 років.
Краще б не позорився.
Тому для себе вважаю цей дискус абсолютно безглуздим бо людина своїми вухами уяви не має, що можуть сучасні навушники побудовані інженерами з використанням технологій про які 10 років назад, в споживчому сегменті до 200 доларів тільки мріяти могли. На будь якому аудіо форумі така заява піддасться дуже серйозній критиці і максимум 5 з 100 людей будуть погоджуватись з подібним твердженням.
-
Radio Bay
Member
ВигадкаFeras: ↑ 22.07.2026 19:15На будь якому аудіо форумі така заява це інста бан.
-
Z440_User
Member
Не знаю шо написати, вопшем так:RoMiLiUs: ↑ 20.07.2026 16:31
Jadis JD1 Pro MK2 - transport with dedicated power supply
Jadis JS1 MK3 - DAC with dedicated power supply
Jadis JPL - Preamp
Jadis DA7 Luxe - Amp
Speakers - Gauder Akustik Berlina 7
Speaker cables - Nordost Tyr2
Все записано на iPhone 7
Ravenlord · Mystic Prophecy (flac 16/44) фрагмент довжиною 1:30.
Transport: Audacious 4.6.1 with ALSA out to hardware PCM & hardware PCM volume fader
DAC: Creative X-Fi Titanium (driver snd_ctxfi, dsp CA20k2, all effects not available in Linux)
Preamp: Optonica SO-9100 (темброблок НЧ "0", ВЧ "+2")
Poweramp: Optonica SX-9100
Speakers: Fisher STE-1150
Speaker cables: Loudspeaker Cable 2*2,5 Hi-Fi, ОдесаКабель, L=3.5m кожен
Міжблок PC->Preamp: КММ-4*0.35, ОдесаКабель, L=15m
Міжблок preamp-poweramp: Optonica з комплекту, L=0.5m
Записано на Realme 6 Pro
Софт: "Аудіо Рекордер v 2.2.0"
Налаштування: 48кГц, Моно, Джерело звуку - Необроблений (щоб обійти NoiseGate, AutoLevel та інші знущання над мікрофоном від андроїда)
Положення телефону: лежить на подушці дівану де має знаходитися слухач.
Кімната: Трикутник АС-Слухач-АС = 4.7м висота 2.7м
Лімітер гучності та часу запису: сердита жінка та спроможності мікрофону щодо перевантаження.
Коментуйте
P.S. Гучності RoMiLiUs насипав добряче, після першої спроби до мене жінка пришла і попросила зробити тихіше, бо вона на кухні ноутбука не чує. Але і мікрофон порядком хрипіти почав, тож наданий запис то друга спроба як зробив тихіше.
І дякую за прикольний гурт
-
feson
Member
Спеціально надав ссилку на USB плату. Там є фото. На фото - можна все побачити.S0N1C: ↑ 22.07.2026 00:40та ні, на pci-e навіть 5V немає, є як раз 12 і 3.3, схоже шо 5В на тій плаці і генеруютья![]()
https://allpinouts.org/pinouts/connecto ... xpress-1x/
Відправлено через 3 хвилини 39 секунд:
я навіть скачав боардвью якоїсь більш меньш модернової мат плати (MSI PRO Z690-A DDR4 MS-7D25 R1.1) і там як раз юсб запитані через мосфет від 5В блока живленнятак шо мабуть де як
Ніяких 5В на тій плаці не генеруються - а приходять через зовнішній розьем живлення.
Напевно і боардвью так же дивився. Скинь ссилку - подивлюся які там є мосфети від 5В блока живлення....
-
S0N1C
Member
feson
https://drive.google.com/file/d/1_x6aW7 ... LxPY0/view
ну якщо з БЖ приходить 5В то дочого тоді були розмови про погане 12В через багатоядерні проци?
https://drive.google.com/file/d/1_x6aW7 ... LxPY0/view
ну якщо з БЖ приходить 5В то дочого тоді були розмови про погане 12В через багатоядерні проци?
-
StTechnik
Member
-
S0N1C
Member
на вигляд не тільки ціна ні про шо а і сам кабель
реально, одесакабель хоч плаский та біленький 
Відправлено через 25 секунд:
я вже не кажу про аудіо серію...
Відправлено через 1 хвилину 35 секунд:
ахаха, одеса навіть дорожче
https://sounds.com.ua/collections/odesk ... 2-h-2-5-1m
Відправлено через 4 хвилини 21 секунду:
у одеси при тому ж опіру меньше ємність та індуктивність
https://odeskabel.com/ua/products/radio ... 41017.html
https://shop.klotz-ais.com/pub/Graphics ... 3e503223f3
Відправлено через 25 секунд:
я вже не кажу про аудіо серію...
Відправлено через 1 хвилину 35 секунд:
ахаха, одеса навіть дорожче
https://sounds.com.ua/collections/odesk ... 2-h-2-5-1m
Відправлено через 4 хвилини 21 секунду:
у одеси при тому ж опіру меньше ємність та індуктивність
https://shop.klotz-ais.com/pub/Graphics ... 3e503223f3
-
Z440_User
Member
Ти ще зверни увагу на плетіння у ОдесаКабель. Воно в реальності таке як на рендері.S0N1C: ↑ 22.07.2026 23:50 у одеси при тому ж опіру меньше ємність та індуктивність
-
feson
Member
Ну що казати - ці дві речі несумісні.Z440_User: ↑ 22.07.2026 22:19 DAC: Creative X-Fi Titanium (driver snd_ctxfi, dsp CA20k2, all effects not available in Linux)
Speakers: Fisher STE-1150
З різних свтітів - одна це геймерська приблуда....який нафіг дак це для стрілялок
ігрова карта з куцим цапом CS4382 та дешманськими оу та обвязкою.
В 2026 році - слухати таке джерело звуку недоречно.
Дофіга зараз цапів які по звучанню в два або більше рази кращі.....
Друга - все ж таки була зроблена для звуку 30 років тому.
Так шо треба або до X-Fi Titanium додати якісь Едіфаери або Свени.....або прибрати подалі X-Fi Titanium від Fisher STE-1150....
Отправлено спустя 10 минут 34 секунды:
На Creative X-Fi Titanium після цапи 4382 - (яку ще можна слухати можливо наразі) стоять оу JRC4556 - нафіга фішери ставити після них вони ж мутні ватні з ніякою мікродинамікою....на олх добра людина продає AD4052 (https://www.olx.ua/uk/754450510/) оригінали на пузі надпис маде ін филипинес ціна - просто подарунок.
Купіть та поставьте на карту 4 штуки (якщо використовується багатоканал). Або хоча б один - на 2 канали стерео.