Вопросы по Linux/Unix-системам

Обсуждение программ
Відповісти
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

WhoAmI: 15.07.2026 10:16 Основне обмеження - це CPU, бо в даному ноуті він лише 2-ядерний, тому збирання KDE, наприклад, зайняло прямо багато годин.
Доречі, забув додати. При наявності в локальній мережі доступу до потужного ПК з лінуксом, можна використати 2 варіанти чітерства:
1.) збирання бінарників на "дорослому" ПК для слабкого. Читаємо handbook про налаштування binhosts;
2.) збирання системи за допомогою "дорослого" ПК, де слабенький керує процесом, а "великий брат" робить важку роботу. Читати handbook про налаштування distcc.

Мій дідуган на Prescott`і крутить ютубчик та показує мануали в гаражі (тицяю в його PS/2 клаву з мишею руками в мазуті), є локалка з хати в гараж. Була думка туди теж загнати gentoo з використанням distcc та профільного ПК, але вирішив спробувати що воно таке Artix... Отже поки що в гаражі бігає Artix.
Scoffer
Member

Повідомлення

SERGBILL: 15.07.2026 12:23що зараз взірець?
RHEL :D
tablestikus: 13.07.2026 19:37кхе-кхе - дебіан давно не взірець стабільності
Та він ним ніколи і не був, якщо тільки не вважати стабільністю стабільно бородаті пакети зі стабільно невиправленими проблемами.
SERGBILL
Member

Повідомлення

Scoffer: 15.07.2026 12:59 Та він ним ніколи і не був, якщо тільки не вважати стабільністю стабільно бородаті пакети зі стабільно невиправленими проблемами.
так, саме через це років 10 тому від нього відмовився)
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer: 15.07.2026 00:38 поки ви тут збираєте свої генти, народ провів чергові тести на швидкодію вяленого проти х11, і вгадайте з одного разу результати
https://marco-nett.de/blog/measuring-in ... -vrr-dxvk/
мережевий оверхед в х11 казали вони :D
Коли в Х11 завезуть різну герцовку для мультимоніторних конфігурацій? А то один монітор 144Гц, другий 60Гц, сидиш за обома в 60Гц.
Коли в Х11 завезуть HDR?

P.S. Загалом різниця в швидкості між Х11 та Wayland нижче людського сприйняття.

XWayland - зло. Невже ще хтось не зробив до свого Wine/Proton "PROTON_ENABLE_WAYLAND=1" щоб іграшки натівно запускалися у вяленому?
Scoffer
Member

Повідомлення

Як тільки виймуть руки з дуп і почнуть не викидати кожні пару років код, а таки виправляти наявні проблеми.
Тому що я так само можу сказати щось накшталт "коли в в'яленого завезуть позиціонування вікна?".
WhoAmI
Junior

Повідомлення

Z440_User: 15.07.2026 12:51
WhoAmI: 15.07.2026 10:16 Основне обмеження - це CPU, бо в даному ноуті він лише 2-ядерний, тому збирання KDE, наприклад, зайняло прямо багато годин.
Доречі, забув додати. При наявності в локальній мережі доступу до потужного ПК з лінуксом, можна використати 2 варіанти чітерства:
1.) збирання бінарників на "дорослому" ПК для слабкого. Читаємо handbook про налаштування binhosts;
2.) збирання системи за допомогою "дорослого" ПК, де слабенький керує процесом, а "великий брат" робить важку роботу. Читати handbook про налаштування distcc.
О, дякую за підказку, треба спробувати на "дорослому" зібрати щось для маленького )
На дорослому AMD 7500F, думаю, буде значно швидше збиратися.
tablestikus
Member

Повідомлення

SERGBILL: 15.07.2026 12:23
tablestikus: 13.07.2026 19:37 SERGBILL
кхе-кхе - дебіан давно не взірець стабільності
що зараз взірець? чи всі +- однакові?
Я десь років 7 назад перейшов на сторону red-hat-based

Відправлено через 4 хвилини 17 секунд:
Scoffer: 15.07.2026 12:59
tablestikus: 13.07.2026 19:37кхе-кхе - дебіан давно не взірець стабільності
Та він ним ніколи і не був, якщо тільки не вважати стабільністю стабільно бородаті пакети зі стабільно невиправленими проблемами.
Ну років 10-15 назад я може і відповів би що так, хоча і ні, тоді в мене було netbsd взірцем
капітошка
Member

Повідомлення

Scoffer: 15.07.2026 10:01
капітошка: 15.07.2026 02:03ну дик скільки років іксам і скільки вяленому
Так розказували що в в'яленому нова принципово швидка архітектура без зайвих оверхедів. Як тоді так вийшло що латенсі з оверхедами менше?))) ФПС на х11, до речі, теж краще, я в цю тему якось скидував.
капітошка: 15.07.2026 02:03скільки вяленому
та 15 рочків вже як-не-як, не вдасться списати на дитячі хвороби
я не розробник але на мою аматорську думку "старий" підхід у будуванні архітектур не треба недооцінювати,
нове не завжди краще за старе,
вялений це як Раст у ядрі котрий так не подобається "старовірам",
вялений це як сістемд, оверіженірінг який великий і загальмований,
вялений це як нові роздуті Qt, GTK,
прикладів ще багато можна навести...
ще чув думку, що вялений застарів ще на ранніх етапах розробки,
будуть приверженці як нового так і старого,
зрозуміло, що треба у розвиток але не якось умніше, але умніше це багато зусиль, але не усі так можуть/бажають,
tablestikus
Member

Повідомлення

капітошка
а мені подобається читати новини про раст і факапи з намаганням пропхати утіліти на ньому в бубунту)

Відправлено через 2 хвилини 52 секунди:
Хоча я памя'таю як здається перед ковідом на конфу по лінуксу в київі приїзжав поттерінг і як він сцявся що йому полізуть морду бити і постійно шлявся з охороною) ми накидуючись в барі кидали йому фак як проходив)
Востаннє редагувалось 15.07.2026 19:21 користувачем tablestikus, всього редагувалось 1 раз.
капітошка
Member

Повідомлення

SERGBILL: 15.07.2026 12:23
tablestikus: 13.07.2026 19:37 SERGBILL
кхе-кхе - дебіан давно не взірець стабільності
що зараз взірець? чи всі +- однакові?
а які це "усі"?
три гілки основні:
Дебіан
Арч
Федора
у кожного свої переваги/недоліки, філосоіфія, підберайте що більше Вам заходить :)

Відправлено через 3 хвилини 30 секунд:
tablestikus: 15.07.2026 18:53
Хоча я памя'таю як здається перед ковідом на конфу по лінуксу в київі приїзжав поттерінг і як він сцявся що йому полізуть морду бити і постійно шлявся з охороною) ми накидуючись в барі кидали йому фак я проходив)
ну це вже як кажуть у коммюніті - non ethical або порушенны code of conduct :)
тут треба хитріше діяти :)

Відправлено через 2 години 45 хвилин 46 секунд:
Лінус продався :gigi:
https://mezha.ua/news/ne-podobayetsya-f ... ux-313279/
Scoffer
Member

Повідомлення

капітошка: 15.07.2026 21:43Лінус продався
NetBSD отримає другий шанс?)
https://www.netbsd.org/developers/commi ... lines.html
Code generated by a large language model or similar technology, such as GitHub/Microsoft's Copilot, OpenAI's ChatGPT, or Facebook/Meta's Code Llama, is presumed to be tainted code, and must not be committed without prior written approval by core.
Z440_User
Member

Повідомлення

О, оновлення в KDE підвезли... :rotate:
спойлер
Знімок_20260716_010004.png
капітошка
Member

Повідомлення

Scoffer: 15.07.2026 22:47
капітошка: 15.07.2026 21:43Лінус продався
NetBSD отримає другий шанс?)
https://www.netbsd.org/developers/commi ... lines.html
Code generated by a large language model or similar technology, such as GitHub/Microsoft's Copilot, OpenAI's ChatGPT, or Facebook/Meta's Code Llama, is presumed to be tainted code, and must not be committed without prior written approval by core.
тільки NetBSD? інші БСД також використовують ші?

Відправлено через 9 хвилин 4 секунди:
може хто підкаже?
ati radeon hd 5700, free driver,
на моніторі fullhd 144hz не усі є частоти,
намагаюсь через xrender додавати свої режими 75, 100, 120 але монітор входить у out of range
ті ж самі режими через cru на віндовс працюють добре,
можливо справа у відео драйверах на лінуксі?
намагався підкинути файл edid монітора через параметри ядра, режими нові не з'являються

ps на нвідія gf9800 як на відкритих так і закритих дровах цей трюк проходив з додаванням власних режимів
tablestikus
Member

Повідомлення

капітошка
Без логів тут нічого не ясно.
МОНАХ
Member

Повідомлення

капітошка: 15.07.2026 21:43 ...у кожного свої переваги/недоліки, філосоіфія, підберайте що більше Вам заходить :)
► Тобто якогось усередненого, більш-менш загально-визнаного найбільш стабільного дистра зараз немає? Правильно я розумію?
Scoffer
Member

Повідомлення

МОНАХ: 16.07.2026 09:04 більш-менш загально-визнаного найбільш стабільного дистра зараз немає?
Fedora ж
капітошка: 16.07.2026 04:13тільки NetBSD? інші БСД також використовують ші?
Так, інші продались ще раніше Лінуса

Відправлено через 3 хвилини 13 секунд:
Насправді NetBSD теж здає позиції. Початково там було значно більш жорстке формулювання. :-/
tornadox
Member

Повідомлення

МОНАХ: 16.07.2026 09:04 ► Тобто якогось усередненого, більш-менш загально-визнаного найбільш стабільного дистра зараз немає? Правильно я розумію?
Ну так капітошка гарно описав, є 3 основні вітки, у кожної своя філософія і розуміння стабільності.
Відповісти