Геральт, коли один каже, що в гріє проблеми, а є й хороші сторони, а інший каже, що все погано, суцільне лайно, то доволі очевидно яка із цих думок адекватніша і здоровіша на голову. Без спекуляцій про "суб'єктивні смаки". Вишукувати з лупою проблеми у кожному аспекті гри можна (якщо більше нема чим зайнятися). Я можу знайти лайняні фрагменти графіки у Відьмаку 3, скажімо, знайти там слабкі місця в геймплеї і геймдизайні, згадати про крінжову синхронізацію озвучки та інші баги. Але для цього треба встановлювати гру і сидіти вбивати на це час. Хтось адекватний буде таким займатися? Тому й раджу йти в стім і на Ютуб і порівнювати з тими, хто це вже зробив.
Чудовому рушію потрібен текстурпак, щоб ти не качав ці гігабайти даремно, якщо в тебе система заслабка. Вдруге повторюю. Ну, і я не здивований, що ти обісрав і ці текстури, очікувано.
На цьому джвижку мало що випускають, бо його мало хто освоює, мало спеціалістів. Легше освоїти UE, роблячи графічно однотипні ігри.
Ти справді не розумієш чому з живим безшовним світом і добовим розпорядком життя важче зробити оптимізовану графонисту гру, аніж напівмертві світи Юбісофт? Розподілення ресурсів називається. Якби ККД була лінійною, або з напівмертвим світом аля Юбісофт, вони б дозволили собі значно крутішу графіку без втрати продуктивності. Хоча вона і так одна із найграфонистіших ігор своєї епохи.
Ну й знайди вже мені ліпшу графіку природи чи болота й землі, чи обладунків, на момент 2018 року, а то тільки в недоліки тикаєш.
Я не вводжу людей в оману. Всім і без мене відомо, що в ККД специфічна бойовка, яка радше не зайде, аніж зайде. Все інше там в повному або частковому порядку, без хворих додовбів в стилі "там текстурка не дотягнула, тому графіка гівно".
Новини
Останні статті і огляди
Продажі Kingdom Come: Deliverance II сягнули шести мільйонів копій, гра отримала знижку 60%
-
AlexWest
Member
-
Геральт
Member
AlexWest
Текстур пак додали місяць після релізу. Якби розробник так переживав про швидкість мого провайдера, то додав би на релізі. А так просто випустили сире і допилювали. І цей пак не особливо грі допоміг. Ютуб псує картинку стисненням. З пробудженням. Якби я наробив скрінів з ютубу, то там було б ще гірше. Графіка В3 станом на 2015 була гарна, зараз їй ні текстур паки ні промені не допоможуть. А от В4 буде вже на рівні. UE з чіткими деталізованими текстурами, гарним освітленням, а не оце от усе.
Отой "живий" світ так само заскриптований як і "неживий" (знову з пробудженням). Болванчиків з натовпу бандитів можна висмикувати по одному, наприклад. Бо решта доходить до невидимої межі і повертається. Скрипти - це проц, а не карта (обробляються за межами екрану). Відповідно з графікою мають мало спільного. 'розпорядок заради розпорядку" це круто, але якщо болванчик ходить по маршруту по графіку то воно нічим не краще походеньок по тому ж маршруту без графіку. В Horizon можна було натравити одних ботів на інших (в елекс, до речі, також). В KCD в мене такий фокус не вийшов ні разу. Бо в них "приймач обмеженого радіусу дії" і коли вони "втрачають зв'язок з базою", то просто розвертаються.
Природа/шмот/земля - асасіни. Природа/земля - FC5, RDR2. Багно - Exodus, RDR2.
Та там нічого не в порядку (пейзажі хіба що гарні). Інтерфейс/QoL/графіка/фізика/прокачка/бойовка/мініігри...ну от жодного аспекту. І бойовка там не специфічна, а крива на всю голову.
зі. Від тебе жодного скріншоту з "правильними налаштуваннями на правильній карті" я так і не побачив. Хіба що посилання на текстур пак. Соромишся, чи що?
Текстур пак додали місяць після релізу. Якби розробник так переживав про швидкість мого провайдера, то додав би на релізі. А так просто випустили сире і допилювали. І цей пак не особливо грі допоміг. Ютуб псує картинку стисненням. З пробудженням. Якби я наробив скрінів з ютубу, то там було б ще гірше. Графіка В3 станом на 2015 була гарна, зараз їй ні текстур паки ні промені не допоможуть. А от В4 буде вже на рівні. UE з чіткими деталізованими текстурами, гарним освітленням, а не оце от усе.
Отой "живий" світ так само заскриптований як і "неживий" (знову з пробудженням). Болванчиків з натовпу бандитів можна висмикувати по одному, наприклад. Бо решта доходить до невидимої межі і повертається. Скрипти - це проц, а не карта (обробляються за межами екрану). Відповідно з графікою мають мало спільного. 'розпорядок заради розпорядку" це круто, але якщо болванчик ходить по маршруту по графіку то воно нічим не краще походеньок по тому ж маршруту без графіку. В Horizon можна було натравити одних ботів на інших (в елекс, до речі, також). В KCD в мене такий фокус не вийшов ні разу. Бо в них "приймач обмеженого радіусу дії" і коли вони "втрачають зв'язок з базою", то просто розвертаються.
Природа/шмот/земля - асасіни. Природа/земля - FC5, RDR2. Багно - Exodus, RDR2.
Та там нічого не в порядку (пейзажі хіба що гарні). Інтерфейс/QoL/графіка/фізика/прокачка/бойовка/мініігри...ну от жодного аспекту. І бойовка там не специфічна, а крива на всю голову.
зі. Від тебе жодного скріншоту з "правильними налаштуваннями на правильній карті" я так і не побачив. Хіба що посилання на текстур пак. Соромишся, чи що?
-
AlexWest
Member
Геральт, кажуть, любов і ненависть - дві сторони однієї медалі. Мені цікаво на якому етапі любові ти так зненавидів цю гру і за що саме, якщо не секрет. Бо оці всі придирки вже якось і несерйозно звучать, як пил в очі.
Отправлено спустя 4 минуты 18 секунд:
Бо в мене є знайомий, який обожнював Death Stranding, але зненавидів другу частину за те, що йому дещо заспойлерили. Інший знайомий зненавидів Alien: Isolation, бо заруїнив собі сейви на десяток годин проходження. Всюди є конкретна психотравма, як причина )
Отправлено спустя 4 минуты 18 секунд:
Бо в мене є знайомий, який обожнював Death Stranding, але зненавидів другу частину за те, що йому дещо заспойлерили. Інший знайомий зненавидів Alien: Isolation, бо заруїнив собі сейви на десяток годин проходження. Всюди є конкретна психотравма, як причина )
-
Геральт
Member
AlexWest
Та я ніколи її і не любив. І грати не хотів. Але ж потім почали б "а як ти можеш критикувати, якщо не грав". От я і пройшов першу (на харді) і трохи побігав в 2 (нормал і хард). Думка замість змінитись, лише підтвердилась.
DS/DS2 така сама туфта. Гарні краєвиди/катсцени/аудіо(в першій) і на тому все. Ігролад нудний
Та я ніколи її і не любив. І грати не хотів. Але ж потім почали б "а як ти можеш критикувати, якщо не грав". От я і пройшов першу (на харді) і трохи побігав в 2 (нормал і хард). Думка замість змінитись, лише підтвердилась.
DS/DS2 така сама туфта. Гарні краєвиди/катсцени/аудіо(в першій) і на тому все. Ігролад нудний
-
Kypatop01
Member
mertvei
Значит не ваше.
У самого експедиция 33 забрала почти 180 часов, а вот KCD даже желания запускать нет...
Значит не ваше.
У самого експедиция 33 забрала почти 180 часов, а вот KCD даже желания запускать нет...
-
Геральт
Member
Не було чим зайнятись, пройшов Dispatch. Зловив себе на думці, що прокачка героїв там цікавіша за KCD. Бо герої працюють парами (в синергії), завдання дають під певний тип хар-ки і для макс ефективності/універсальності треба, щоб ця міні-команда мала всі хар-ки прокачані на макс. Але і там є нюанси, бо деякі герї можуть клонуватись, отже сенсу максити 1-2 хар-ки в такого героя небагато, краще рівномірно розкинути, тоді при клонуванні буст отримає більше хар-к. Ще й індив. фішки в кожного героя є.
Сюжет також в рази більш фановий.
У візуальній новелі прочака краща за аРПГ
Сюжет також в рази більш фановий.
У візуальній новелі прочака краща за аРПГ
-
GreenMile
Member
Шо там в Е33 робити 180 годин?Kypatop01: ↑ 05.07.2026 14:05 mertvei
Значит не ваше.
Відправлено через 1 годину 5 хвилин 50 секунд:
Сорі, у вас основною складовою РПГ вважається бойовкаVladys77: ↑ 03.07.2026 20:14 Я вам більше скажу. Я граю ЛИШЕ в RPG, або в ігри де є достатня RPG складова.
Це лише ваша думка і особисте вподобання. Успіхи БГ3, Дівніті, Пілларсів, Діско елізіума і купи інших ігор показують, що ізометрія не є завадаю. Просто вона не подобається особисто вам. І це нормально.Vladys77: ↑ 03.07.2026 20:14В BG1-2 не грав, бо тоді мабуть ПК вже був не ігрового стану або ще щось. Але грав в усі Фолаути, Діабли, Divinity і ще якісь Neverwinter Nights.
Проте коли я грав в це 25 ррків тому - це була норма. А коли почали з'являтись нормальні RPG з видом від першої чи третьої особи по типу Відьмак 1-2, Ghotic 1-2, тоді стало зрозуміло що ізометрична проєкціє це дно.
Я саме мав на увазі ізометрічну проєкцію. Це якщо ви не в курсі вид з висоти на персонажа під невеликим кутом, коли персонаж маленький на екрані, щоб зрлзумілішеВ Expedition 33 основний вид якраз від третьої особи. І лише в перебіжках між локаціями використали ізометричну проєкцію. Я звісно від цього не в захваті.
Шо вам заважало в інших іграх асоціювати себе з одним? Мабуть, нічого, вірно?Vladys77: ↑ 03.07.2026 20:14Про багато персонажів в Е33, так я все одно себе асоціював лише з одним,
Я в перше проходження БГ3 нагенерував собі Дрізта До'Урдена і фокусувався на його ролеплеї (це означає робити вибір, який притаманний цьому персонажу, а не вибір, який дасть більше плюшок), на інших особливо не зважав, залишив стандартну прокачку.
Давайте без узагальнень. Більшість гравців в РПГ взагалі грати не вміє і не хоче. Бо є бажання швидше отримати імбову пукалку і всіх порубати з одної тички, ніж досліджувати світ і вкиконувати цікаві квести, де нагорода - 3 печених яблука. Тому замінюють всякими сублімованими аРПГ і так далі.Vladys77: ↑ 03.07.2026 20:14 як і більшість гравців.
Отже, різниця тільки в тому, що вам дуже подобається Е33Vladys77: ↑ 03.07.2026 20:14І інші в принципі були зайві з точки зору ідентичної і рівноправної прокачки. Вони в мене були другорядні і я не розбирався детально з їхніми вміннями та навичками. Качав все в Маель. І команда в мене була одна й та ж сама всю гру. Лише інколи одного когось міняв щоб хоч подивитись що інший персонаж вміє.
Тут ви можете фокусуватись на одному персонажі, а в інших іграх чомусь не можете, тут ви асоціюєте себе з персонажем, а інших іграх чомусь не можете, ви грали в справжні РПГ (ну, за вашими словами), але при цьому вперто називаєте Е33 також РПГ, хоча там від РПГ нуль цілих, хрін десятих: вибору нема, рішень, що впливають на сюжет і проходження нема, наслідків вибору нема, лор у грі ніякий, зате чого хоч відбавляй - так це однотипних занудних боїв. То, може справа не в іграх, а в тому, що у вас смаки змінились?
Так прикол в тому что СПРАВЖНІ РПГ дають вам таку можливість - грати в соло. Ба більше, навіть дають перки коли ви граєте один без паті. БГ3 чудово проходится в соло без паті, в Дівніті, в Фолаутах є перки/фіти "одинокий вовк", коли ви без паті граєте, КСД ви взагалі один.Vladys77: ↑ 03.07.2026 20:14Про команди в RPG для мене ідеал - це один головний герой і можливо один-два допоміжних персонажа з обмеженою кастомізацією та прокачкою. Як ідеальний приклад - Dragons Dogma 2.
Ну, це нормально, це просто не ваш сеттінг. КСД - це історична РПГ, а не фентезійна, тому і не дивно, що вона не всім заходить. Але вона є крутою РПГ з дуже детально проробленим світом.Vladys77: ↑ 03.07.2026 20:14В KCD великий розгалужений сюжет. Але на відміну від сюжету Експедиції чи Death Stranding 1 я ні де не відчував вау ефекту від подій чи поворотів сюжету. Все просто, нудно, очікувано, монотонно. І інтерфейс такий самий - тьмяний, нечитабельний, незручний з невиразними іконками предметів, які важко відрізнити один від одного. Я розумію що це вони собі таку фішку вигадали, як чолка в iPhone, але мені ні там, ні там це не подобається.
ДС1-2 це теж не чисте РПГ, тому там в принципі все ясно
Честно, у мене 450 годин в КСД2 і я навіть не пам'ятаю, шо там за такі страшні репліки після квестів. Так, на релізі там шось таке було, але шоб воно вплинуло на враження - то ні.Vladys77: ↑ 03.07.2026 20:14Про баги. В перерахованих вами іграх баги є, але я не пам'ятаю реплік про вже завершені завдання. А от в KCD2 їх на днях в мене було купа.
Баги в KCD2- це коли кінь після продажу одразу раком впав, чи коли в тебе заходить інший персонаж, чи коли NPC сидить в повітрі над столом. Оце баги як в Cyberpunk 2077.
Але, до чого тут взагалі баги, щоб зайвий раз, хоч якось, але засрати КСД ? В Е33 он взагалі журнали пропадали безповоротно, постійно критичні вильоти були. І шо?
Ви ж розумієте, що в грі з розмахом КСД2 де під 200 квестів з активностями, багів може бути набагато більше ніж в нещасному коридорному Е33 з його двома десятками квестів, де немає жодного вибору?
-
waryag
Member
З Гюставом же?Vladys77: ↑ 03.07.2026 20:14Про багато персонажів в Е33, так я все одно себе асоціював лише з одним, як і більшість гравців.
- спойлер
- плейсхолдер без повноцінних абілок, доволі шкидко загинув
- спойлер
- лише тінь людини
Навпаки, до проходження Художниці (а це не менше половини гри) качати все в одного перса невигідно через обмеження дамагу. І з боку ролплею та геймплею це теж не кращий вибор.І інші в принципі були зайві з точки зору ідентичної і рівноправної прокачки. Вони в мене були другорядні і я не розбирався детально з їхніми вміннями та навичками. Качав все в Маель.
Ідеальна команда - відсутність команди?Про команди в RPG для мене ідеал - це один головний герой і можливо один-два допоміжних персонажа з обмеженою кастомізацією та прокачкою. Як ідеальний приклад - Dragons Dogma 2.
-
Kypatop01
Member
нг+ с х100 хпGreenMile: ↑ 06.07.2026 12:50Шо там в Е33 робити 180 годин?Kypatop01: ↑ 05.07.2026 14:05 mertvei
Значит не ваше.
У самого експедиция 33 забрала почти 180 часов, а вот KCD даже желания запускать нет...У мене 93 години - пройдене все, окрім кількож жестральских пляжів, бо нудно, шо там ще 90 годин робити?
![]()
-
GreenMile
Member
А, тоді питань нема.Kypatop01: ↑ 06.07.2026 18:24нг+ с х100 хпGreenMile: ↑ 06.07.2026 12:50
Шо там в Е33 робити 180 годин?У мене 93 години - пройдене все, окрім кількож жестральских пляжів, бо нудно, шо там ще 90 годин робити?
![]()
![]()
-
Vladys77
Member
Не знаю що в KCD робити 450 глдин???
Я першу дуууже довго проходив і облазив майже все та прокачав майже всі навичкитна максимум. Це 170 годин і вона за цей час поосто задовбала вже.
В Експедиції ще є башти з супер босами, а є ще мега машина з першої експедиції глибоко в підземеллях. Тому там щоб зачистити все треба купа часу і нервів.
В Експедиції захопливий сюжет. В KCD звичайний сюжет. Посто бігай туди-сюди. І ще в KCD2 двічі одну тупу фішку використовують. Все в тебе заберомо і спробуй знову грати без нічого
KCD масштабна гра, але не відполірована до ідеалу. І нудна. В KCD1 тричі намагався примусити себеив це грати. В KCD2 вибісило що все що стільки качав і збирав, одразу відібрали, навички обнулили. Це особливо дратувало коли в другу частину почав грати через день після завершення першої. А по сюжету часу саме так і пройшло між KCD1 і KCD2. Заново з бомжа прокачуватись в другій частині так само як в першій - оце СЮЖЕТ!!!
В Експедіції нереальний саундтрек. В KCD - щось бринькає на фоні.
В Експедіції крута анімація персонажів, графіка і захопливий дизайн Belle Époque.
В KCD все тьмяне, некрасиве і графіка просто є.
Відьмак 3 і Cyberpunk 2077 масштабніше і по світу, і по сюжету, краще по графіці, і по дизайну світу.
В KCD1 через 8 років після виходу оптимізація рівня Бог. В катсценах FPS падає до 15 кадрів. Коли під час гри до 240 FPS
Квести в KCD не мають сенсу, бо тобі за них нічого не дають. Особливо другорядні. Хочеш бігай шо дурний по всій карті заради завдання і отримаєш 75 грошей. А хочеш зроби три-чотири пляшечки зілля і продай за ті ж гроші. А ще краще по дорозі перебий бандитів і збери лут. Заробиш на порядки більше за 5 хвилин, ніж за годину біганини в квесті.
Бо за квести досвіду майже не дають. Немає стимулу їх виконувати.
Саме тому рольова складова з прокачкою навичок тут недороблена, вона існує окремо від сюжету та квестів. Просто прокачуєш навичку тим що її використовуєш.
Грати в ізометричній проєкції звісно можна. Хтось і в піксельну дрисню грає
В RPG з футбольною командою грати теж не зручно, бо складно розібратися з усіма навичками і інвентарем купи персонажів і все це тримати в голові. А якщо ти кілька днів не грав, то забув що кому треба було прокачати, яку зброю купити з бронею і т.д.
І Fallout сюди не підпадає. Бо один помічник чи тварина - це не 5 персонажів які одночасно з тобою бігають.
Один помічник якраз може бути корисним для відволікання ворогів в бою чи підтримкою далекобійною зброєю, лікуванням і т.д.
У кожного звісно свої уявлення про рольові ігри
Відправлено через 19 хвилин 42 секунди:
В Expedition фішка сюжету така була, щоб заплутати тебе хто насправді головний персонаж і за сумісництвом головний злодійwaryag: ↑ 06.07.2026 16:21З Гюставом же?Vladys77: ↑ 03.07.2026 20:14Про багато персонажів в Е33, так я все одно себе асоціював лише з одним, як і більшість гравців.Чи з Версо?
- спойлер
- плейсхолдер без повноцінних абілок, доволі шкидко загинув
Чи Маель?
- спойлер
- лише тінь людини
![]()
Навпаки, до проходження Художниці (а це не менше половини гри) качати все в одного перса невигідно через обмеження дамагу. І з боку ролплею та геймплею це теж не кращий вибор.І інші в принципі були зайві з точки зору ідентичної і рівноправної прокачки. Вони в мене були другорядні і я не розбирався детально з їхніми вміннями та навичками. Качав все в Маель.
Ідеальна команда - відсутність команди?Про команди в RPG для мене ідеал - це один головний герой і можливо один-два допоміжних персонажа з обмеженою кастомізацією та прокачкою. Як ідеальний приклад - Dragons Dogma 2.![]()
Для Маель є білд на одиночний максимальний дамаг, де вона за перший хід всіх виносить.
Сюжет цікавий, бо небанальний і непередбачуваний.
В KCD сюжет як в "Просто Марії" чи "Рабині Ізаурі"
І для порівняння сюжет Кіберпанк 2077 та Відьмак 3 особливо з доповненнями. Про сюжет Death Stranding 1 я взагалі мовчу.
Ідеальна команда - один допоміжний персонаж. Або взагалі без команди. Як у Відмаку, Кіберпанку, та купі інших ігор.
-
GreenMile
Member
Два проходження, і друге - хардмод, на якому немає швидких переміщень, компасу, позначки Генрі на мапі і так даліVladys77: ↑ 07.07.2026 20:38 Не знаю що в KCD робити 450 глдин???
Ну я все ж таки за другу пишу. Першу проходив три рази, але не в стімі тому не знаю, скільки там годин було. Але в другій активностей істотно більше.Vladys77: ↑ 07.07.2026 20:38 Я першу дуууже довго проходив і облазив майже все та прокачав майже всі навичкитна максимум. Це 170 годин і вона за цей час поосто задовбала вже.
Так все зачищено, башта - також, 93 години. Ну можна ще там с десяток-другий накинути щоб всі пляжі пройти, але по суті друге проходження це лише посилення мобів, тобто нічого нового в грі вже не знайдеш, а в КСД2 - дофіга всього, бо щось пропустив, щось можна пройти іншим шляхом з іншим вибором. В Е33 такого немає. Ну, хіба що понападати на білих невронівVladys77: ↑ 07.07.2026 20:38 В Експедиції ще є башти з супер босами, а є ще мега машина з першої експедиції глибоко в підземеллях. Тому там щоб зачистити все треба купа часу і нервів.
Захопливість сюжету - це суб'єктивне сприйняття, тому залишимо його за дужками. Щодо варіативності квестів, то я вам уже казав, в КСД2 повно квестів які впливають на подальше проходження і сюжет. Я накину по пам'яті найбільш вагомі:Vladys77: ↑ 07.07.2026 20:38В Експедиції захопливий сюжет. В KCD звичайний сюжет. Посто бігай туди-сюди. І ще в KCD2 двічі одну тупу фішку використовують. Все в тебе заберомо і спробуй знову грати без нічогоІ цей крутий сюжетний хід вони ще й в KCD1 в монастирі використали. Оце варіативність квестів
?
- Здати млинаря Крейцеля ріхтражу, його ще з кількома НПС повісять, що закриває досутп до квестів і актинвностей. Моральний вибір.
- Зізнатися Бергову своїх здогадках чи ні, що веде до знищення Семина з усіма мешканцями. Моральний вибір. Впливає на фінал.
- Здати ріхтражу Чєнєка, отримтаи 30 монет (кєк) їх всіх повісять, що закиває всі подальші квести за гільдію злодіїв. Моральний вибір.
- Спалити чи ні Малешов, кидаючи виклик Сухому Чорту (впливає на складність проходження, спалення значно полегшує). Моральний вибір. Впливає на фінал.
- Знайти чи не знайти Улицького і обрати його долю (це, до речі не є явним квестовим завданням і ніде не світиться, що це треба зробити), результат - найбільше моральне задоволення і моральний вибір, оскільки Улицький - заклятий ворог Генрі, який вбив його батьків в першій частині. Діалог з ним - однин з найдраматичніших, напевно.
- Завалити чи ні Брабанта (і врятувати чи ні Самуїла). Моральний вибір, впливає на фінал.
- З'їсти Рябка, перебуваючи в облозі і поимраючи з голоду ну це вже за межею допустимого
І ще купа різних рішень які впливають на певних персонажів: Божени і Павлени, які вас врятували на початку гри, довести Відлюдника до самогубства тощо.
В Е33 і близько немає такої кількості моральних виборів. Там взагалі немає жодних виборів, окрім яку пукалку взяти в руку
Чекайте, ви зараз хейтите гру за те, що вона починається з нуля, а не з повністю прокачаного перса?Vladys77: ↑ 07.07.2026 20:38KCD масштабна гра, але не відполірована до ідеалу. І нудна. В KCD1 тричі намагався примусити себеив це грати. В KCD2 вибісило що все що стільки качав і збирав, одразу відібрали, навички обнулили. Це особливо дратувало коли в другу частину почав грати через день після завершення першої. А по сюжету часу саме так і пройшло між KCD1 і KCD2. Заново з бомжа прокачуватись в другій частині так само як в першій - оце СЮЖЕТ!!!
Давайте повернемось в Е33, пам'ятаєте таку локу сюжетну як Фоготтен батлфілд? Оце - еталон нескінченної нудоти: 100500 ТУПО ОДНАКОВИХ мобів з градієнтними атаками і більше нічого
Так, в Е33 крута музика, без базару. В КСД - ІСТОРИЧНА бляха музика, це історична гра, алоVladys77: ↑ 07.07.2026 20:38В Експедіції нереальний саундтрек. В KCD - щось бринькає на фоні.
Типова анімація звичайної ГАЧА-гри, коли на екрані купа якихось спецефектів.Vladys77: ↑ 07.07.2026 20:38В Експедіції крута анімація персонажів, графіка і захопливий дизайн Belle Époque.
А ви в курсі що в КСД історично вірний дизайн всього? Обладунки - реальні, одежа - реальна, стиль боїв, в тому числі кулачних - реальний, предмети побуту? горщики, столи, стільці, лави тощо - реальні? Це бляха не намалювати кислотний тріп на вільну тему, а нереально складніше. Але так, це мо може не подобатись, бо це просто не ваш сеттінг ігри.
Ну, дійсно, чому в Богемії раннього середньовіччя все тьмяне, немає неонових вивісок, магії і рожевих поні з веселковими хвостамиVladys77: ↑ 07.07.2026 20:38В KCD все тьмяне, некрасиве і графіка просто є.
Це як долюбитись до Сайлент Хіла, що там постійно туман, чи до Відьмака 3, що на Скеліге унилий зимовий пейзаж, і нудотна до блювоти музика.
Відмак - фентезі, КП2077 - кіберпанк, КСД - че ІСТОРИЧНА гра, заснована на реальних подіях. Це документалка, якщо так простіше для розуміння і вона до біса крута.Vladys77: ↑ 07.07.2026 20:38Відьмак 3 і Cyberpunk 2077 масштабніше і по світу, і по сюжету, краще по графіці, і по дизайну світу.
І до чого тут це? Вона не ідеальна, але оптимізація там краща ніж в багатьох інших іграх.Vladys77: ↑ 07.07.2026 20:38В KCD1 черз 8 років після виходу оптимізація рівня Бог. В катсценах FPS падає до 15 кадрів. Коли під час гри до 240 FPS.
Це сказала людина, яка типу любить РПГ?Vladys77: ↑ 07.07.2026 20:38Квести в KCD не мають сенсу, бо тобі за них нічого не дають. Особливо другорядні. Хочеш бігай шо дурний по всій карті заради завдання і отримаєш 75 грошей. А хочеш зроби три-чотири пляшечки зілля і продай за ті ж гроші. А ще краще по дорозі перебий бандитів і збери лут. Заробиш на порядки більше за 5 хвилин, ніж за годину біганини в квесті.
Бо за квести досвіду майже не дають. Немає стимулу їх виконувати.
Саме тому рольова складова з прокачкою навичок тут недороблена, вона існує окремо від сюжету та квестів. Просто прокачуєш навичку тим що її використовуєш.
Камраде, для РПГ квест - це саме по собі джерелдо задоволення від гри, бо проходячи квести ви дізнаєтесь історію, життя персонажів, світ. Ви знаходили в КСД2 Індіану Джонса? А святий грааль? А хоча б будинок хоббіта? )))
Те шо ви зараз описали - то не квести, то ігрові активності, чисто квестів там дохріна і трішки ))) Тараса Муру пам'ятаєте? А ворожнечу між двома селами, де треба пакості робити одне одному? Бика пофарбувати, наприклад, а вивісити обісрані труси "Шостого" на таверну? Чому ви згадуєте лише однотипні активності, а реально веселі, смішні і різноманітні квести, яких там до біса - замовчуєте?
Але я вже казав, ви не любите РПГ, ви любите манчкізм, вам важлива лише нагорода і побільше, а не шлях до не неї. Я довго проходив квест, тому мені обов'язково потрібен золотий обладунок і самий крутий меч в кінці
Не бачу сенсу це мусолити, це виключно ваше НЕспрqиняття такого типу ігор і все. БГ3 продалась 20-мільйоним тиражем, що ясно говорить, що ваша думка - то лише ваша думка, яку інші не поділяють.Vladys77: ↑ 07.07.2026 20:38Грати в ізометричній проєкції звісно можна. Хтось і в піксельну дрисню граєАле це незручно і некомфортно. В BG3 взагалі зробили фігню. Карта не пласка, а об'ємна з кількома рівнями висоти. А в ізометричній проєкції ти не бачиш те що вище, камера погано їздить. Тому саме в BG3 найгірше застосування ізометричної проєкції. Це нормально працює в Діабло і PoE, де карта пласка, а камера прив'язана до персонажа.
Це виключно ваша особливість. Ну не можете ви грати більше ніж одним - ну ок, а я можу і мені цікаво.Vladys77: ↑ 07.07.2026 20:38В RPG з футбольною командою грати теж не зручно, бо складно розібратися з усіма навичками і інвентарем купи персонажів і все це тримати в голові. А якщо ти кілька днів не грав, то забув що кому треба було прокачати, яку зброю купити з бронею і т.д.
І Fallout сюди не підпадає. Бо один помічник чи тварина - це не 5 персонажів які одночасно з тобою бігають.
Один помічник якраз може бути корисним для відволікання ворогів в бою чи підтримкою далекобійною зброєю, лікуванням і т.д.
Знову ж таки, я вже писав, зазвичай РПГ вас не заставляють грати всією паті, за винятком деяких, типу першого Дівніті. В Е33 у вас нема проблем качати 5 персів, а до РПГ чомусь претенхії є. Не зрозуміло
РПГ появилось задовго до CRPG (Computer Role Playing Game), і уявлення є тількуи одне, в основні РПГ - ролеплей, все інше може мати свої особлисолвості. І те шо ви не можете грати більше ніж одним персонажем не робить інші РПГ типу БГ3, чи Піларсів - поганими. Просто ви не любите чисті РПГ, ви любите екшин з елементами РПГ, от і все.