rjavyi_pastor: ↑
22.06.2026 13:59 але без модифікації, стороннє ПЗ не апрувнуте соні чи нінтендо, запускатися не буде. На стімдек без модифікації ти можешь закинути хоч власно написану програму і якщо вона коректно працює, то вона буде працювати на деку.
Це називається Code Signing Enforcement, коли виробник пристрою або постачальник ОС дозволяє запускати лише файли підписані сертифікатами.
Практично завжди вимога працює як на рівні ОС так і на рівні завантажувача.
Фактично, декілька останніх поколінь ігрових консолей використовується вже готове залізо (з певним модифікаціям) для якого пишеться закрита екосистема.
Розробка повністю кастомного чіпа виявилася надто дорогою(PS3 Cell), або занадто слабкою(Wii-U) в довгій перспективі.
Sony та MS віддають свої консолі по собівартості практично. Нінтендо єдина компанія, яка добре заробляє на своїх консолях напряму.
Модифікація ОС та завантажувача на всіх консолях дозволяє запускати дискові резервні копії ігор.
Nintendo, Sony та Microsoft дуже агресивно ставляться до піратства, хоча остання доволі щедра і має досить хороший дев режим, на якому працює Homebrew і є досить велика бібліотека додатків
https://xbdev.store/
Відправлено через 6 хвилин 5 секунд:
1234waltz: ↑
18.06.2026 09:10 Достатньо подивитись на порт КіберПанку на "слабкий" Світ 2 та те, як він працює на Деку, щоб зрозуміти, чому на Світч 2 не треба ніякий лінукс ставити)
Свіженький відгук з реддіт від власника Свіч2 стосовно мультиплатформенних ігор:
Я б не рекомендував її для гри у ігри сторонніх розробників. І це прям такий собі хот-тейк, за який мене можуть задаунвоутити дуже сильно. Але мене особисто дістало шо оптимізації нуль, шрифти треба дивитись під лупою, відбрацій немає від слова зовсім, графіку занижують до рівня мобілки, а то і гірше. Вам будуть казати шо Cyberpunk 2077 на Свіч 2 це мастерпіс - я скажу шо йдіть ви -----, бо вона працює як лайно. В режимі 30 фпс дикий інпут лаг, а в режимі 40 фпс ви не будете довго, бо постійні просадки до 20-30 фпс. Досі шкодую викинутих грошей на цей порт.
Тому тут важливо розуміти, шо ви хочете від цієї консолі. Чи Doom 2016 іграбельний? Так, але є інпут лаг і він в 30 фпс. отові в таке грати? Я ні. Тому я використовую виключно для ексклюзивів нінтендо, бо вони використовують всю потужність консолі, дуже гарні вібрації в іграх, відносно хороша картинка, і дуже цікаві ігри. Всі інші ігри я купую тільки на пс5.