Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

GreenMile: 27.05.2026 17:20що у вас не буде сценарію де потрібно працювати на макбуці 40 годин
звісно - 40+ - це лише перегляд відео
роботи - десь до 20 год
GreenMile: 27.05.2026 17:20а все одно потребує розетки, так шо ваша "свобода"
та скільки ж повторювати можна - розетка може й є десь, але я не ношу зарядку з собою. Де ночую - розетки може не бути. Але є дешевий ПБ на 100+ Вт*год від якого можна спокійно зарядитись за ніч.
і нема відчуття тривиого що постійно потрібно дивитись на заряд, і чи вистачить, і чи пора вже шукати, і чи вистачить на 1 год онлайн зустрічі чи ні.

Відправлено через 20 секунд:
GreenMile

буде автономність вашого ноута?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 17:47звісно - 40+ - це лише перегляд відео
Звичайний standby, перегляд онлайн відео десь 20-22 годин на мін яскравості.
GreenMile
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 17:47 та скільки ж повторювати можна - розетка може й є десь, але я не ношу зарядку з собою. Де ночую - розетки може не бути. Але є дешевий ПБ на 100+ Вт*год від якого можна спокійно зарядитись за ніч.
і нема відчуття тривиого що постійно потрібно дивитись на заряд, і чи вистачить, і чи пора вже шукати, і чи вистачить на 1 год онлайн зустрічі чи ні.
Та мені пофіг, шо ви носите, з собою, а що ні. Легеньку зарядку ви не носите, зато носите важкий павербанк, годі вже дурня клеїти.
Дубль десять: макбук все одно треба заряджати від розетки, на 5 годин раніше, чи на 10 пізніше, а все одно треба, як би ви там не напрягались, манною небесною заряджатись він не вміє. І все одно, коли у вас заряда залишиться 10% ви так само будете нервувати - "а чи вистачить?.." і ви аж бігом побіжите його заряджати з розетки.
yuriy_dd: 27.05.2026 17:47 буде автономність вашого ноута?
У мене корпоративний НР, автономність в моїй роботі 4-5 годин. Зарядку я з собою теж не ношу, якщо шо, навіть коли треба прийти з офісу попрацювати :dontknow:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

GreenMile: 27.05.2026 18:01зато носите важкий павербанк, годі вже дурня клеїти
ПБ лежить в рюкзаку, десь. На протязі дня - він мені не потрібен відповідного я його не ношу
GreenMile: 27.05.2026 18:01 І все одно, коли у вас заряда залишиться 10% ви так само будете нервувати
ви знаєте на скільки вистачить макбука коли в нього 10%? до речі він десь на цьому заряді включає примусовий енерго-ефективний режим
GreenMile: 27.05.2026 18:01У мене корпоративний НР, автономність в моїй роботі 4-5 годин
тобто він у вас напевне повільний (проц який?), при роботі від батареї швидкодія падає суттєво, і ще й так мало тягне (я думав що 7 це мало)

вам просто треба спробувати М проц - щоб ви усвідомили що таке швидкість і автономність. Заодно що таке якість - відразу екран і звук дуже вразять, і якість камери.
Можете і макбук про - я особисто не брав, і нікому не раджу - бо 14" - це мало, а 16" - це і дорого, і важко, і товстий
і якщо у вас задачі які грузять ноут - їх треба робити на десктопі

Відправлено через 2 хвилини 40 секунд:
GreenMile: 27.05.2026 18:01У мене корпоративний НР
до речі в мене теж зараз все HP. Раніше були Делл - Studio & XPS - але так сталось що всі поламались, тому більше ні. Хоча один старий Latitude все пережив і ще десь лежить
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 18:17тобто він у вас напевне повільний (проц який?), при роботі від батареї швидкодія падає суттєво, і ще й так мало тягне (я думав що 7 це мало)
Хмм, так в тебе ж таких аж 5 і ти ще й прицмокуєш коли їсиш це лайно :rotate:
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 18:17Раніше були Делл - Studio & XPS - але так сталось що всі поламались
Я б тобі нічого складнішого за калькулятор не видав.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 27.05.2026 18:31 Хмм, так в тебе ж таких аж 5 і ти ще й прицмокуєш коли їсиш це лайно :rotate:
тобто я не маю права маючи х86 - купити щось інше і давати свій відгук про реальне використання / порівняння?
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 24.05.2026 22:28 Я згадав в чому була проблема - карта хоче порт USB2.0, а в мене на новому компі лише USB3.0
довелось купувати Focusrite SCARLETT
яким боком це проблема ОС? :facepalm:
мені все одно яка там темп, як і всім іншим користувачам. Це просто цифра, яку Епл могла просто не показувати
ви ж не знаєте яка темп проца у вашому смарті
"просто цифра", від якої йде деградація. і в моєму смарті 30+ сенсорів та чудове охолождення з випарною камерою
ну ви ж не пробували макос з 8 Гб.
якщо моя задача потребує більше 8Г то судити я можу навіть нічого не купуючи (що це за примітивний маркетинг), бо воно гарантовано не будет працювати. навіть важкі сайти будуть повільшіне відкриватись - що також є на тестах і ви ігноруєте, тому 8ГБ у 2026+ це повний треш, доведено
особисто мені цікаві задачі обробки / збереження великих масивів даних - скажімо сотні Гб.
... останні 30 років, і в ігри ніколи не грали? доведіть, що ви не маргінал після цього :yes:
GreenMile
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 18:17
GreenMile: 27.05.2026 18:01зато носите важкий павербанк, годі вже дурня клеїти
ПБ лежить в рюкзаку, десь. На протязі дня - він мені не потрібен відповідного я його не ношу
"Десь в рюкзаку" так само може лежати зарядка. Ваш Капітан Очевидність.
yuriy_dd: 27.05.2026 18:17 ви знаєте на скільки вистачить макбука коли в нього 10%? до речі він десь на цьому заряді включає примусовий енерго-ефективний режим
Начхати скільки, заряджання макбука від мережі - неминуче. Те що воно настане пізніше на Х годин - ні на що не впливає, взагалі. Ви знаєте, що через 20 годин роботи його треба зарядити, я знаю що мій ноут через 5 годи треба зарядити - все, ми обидва закінчимо у розетці і ми обидва прекрасно знаємо, коли саме. Жодної різниці.
yuriy_dd: 27.05.2026 18:17
GreenMile: 27.05.2026 18:01У мене корпоративний НР, автономність в моїй роботі 4-5 годин
тобто він у вас напевне повільний (проц який?), при роботі від батареї швидкодія падає суттєво, і ще й так мало тягне (я думав що 7 це мало)
Яке це має значення? Так ноут досить старий. Різен 3700U, здається.
yuriy_dd: 27.05.2026 18:17вам просто треба спробувати М проц - щоб ви усвідомили що таке швидкість і автономність. Заодно що таке якість - відразу екран і звук дуже вразять, і якість камери.
Можете і макбук про - я особисто не брав, і нікому не раджу - бо 14" - це мало, а 16" - це і дорого, і важко, і товстий
і якщо у вас задачі які грузять ноут - їх треба робити на десктопі
1. Не потрібно. В моїй сфері використовується пропрієтарне ПЗ, яке не існує під макось.
2. У мене були макбкуи корпоративні, не треба мені очі відкривати. Автономність в сучасному світі не потрібна, 99% часу ноут лежить закритий на столі, з воткнутою зарядкою, підключаюсь я до нього з домашнього ПК по RDP. У випадку мака - він лежав підключений до монітора по сандерболту, від якого ж і брав живлення. Брав я його після когось щось із 40-ка циклами, віддавав з 45 чи 47. Ну дуже потрібна автономність :)
Екран мене не вразив, бо працювати на 14-15 дюймах замість повноцінного монітора на 24-27" або одразу двох - я манав.
Звук чого мене там мав вразити? Звук отриманого повідомлення про вхідну пошту? На мітинги я в навушниках ходжу, як нормальна людина.
Якість камери в ноуті мені для чого, щоб мої колеги по тімс/зуму краще бачили моє волосся в носі? Начхати на неї взагалі.
Отже, в сухому залишку маємо умовно якісніший екран, який я не використовую внаслідок його занадто малих геометричних розмірів :dontknow:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 27.05.2026 19:01яким боком це проблема ОС?
ну ви казали що на х86 дуже довго все підтримується, я показав що ні. Як сталась така проблема - чи це драйвери, чи ще щось - користувачу байдуже. Факт - воно перестало працювати.
dext: 27.05.2026 19:01"просто цифра", від якої йде деградація
але ж логічне питання - де деградація М1? скільки ще чекати?
dext: 27.05.2026 19:01якщо моя задача потребує більше 8Г
тоді вам ніо не підійде
dext: 27.05.2026 19:01тому 8ГБ у 2026+ це повний треш, доведено
А те що Майкрософт продає таке за 1300 - це як називається? Якщо користувач хоче купити щось якісне, і він знає що Майкрософт дешеве пластикове лайно не продає, а що якісне дешеве не буває. Ви щось скажете конкретно проти Майкрософт?
dext: 27.05.2026 19:01останні 30 років, і в ігри ніколи не грали?
колись давно грав в Quake 2 професійно - вигравав у всіх, Зараз мій син мене взує. NFS undeground 2. Ще грав в War Robots на андроїд. І все.
GreenMile: 27.05.2026 19:02"Десь в рюкзаку" так само може лежати зарядка. Ваш Капітан Очевидність.
але вночі біля мене не завжди є розетка - я вже писав
GreenMile: 27.05.2026 19:02Ви знаєте, що через 20 годин роботи його треба зарядити, я знаю що мій ноут через 5 годи треба зарядити - все, ми обидва закінчимо у розетці і ми обидва прекрасно знаємо, коли саме. Жодної різниці.
ви будете бігати 4 рази, а я лише 1
GreenMile: 27.05.2026 19:02Яке це має значення? Так ноут досить старий. Різен 3700U, здається.
це таки дуже старий проц. Вам конче потрібно спробувати М5
GreenMile: 27.05.2026 19:0299% часу ноут лежить закритий на столі, з воткнутою зарядкою, підключаюсь я до нього з домашнього ПК по RDP
ну такого сетапа я ще не бачив :eek:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

ви що навіть затримки по RDP не бачите?
GreenMile
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 19:14
GreenMile: 27.05.2026 19:02"Десь в рюкзаку" так само може лежати зарядка. Ваш Капітан Очевидність.
але вночі біля мене не завжди є розетка - я вже писав
Ви все одно за день буваєте там, де вона є. Так шо виправдання не зараховано.
GreenMile: 27.05.2026 19:02Ви знаєте, що через 20 годин роботи його треба зарядити, я знаю що мій ноут через 5 годи треба зарядити - все, ми обидва закінчимо у розетці і ми обидва прекрасно знаємо, коли саме. Жодної різниці.
ви будете бігати 4 рази, а я лише 1
Куди "бігати"? Розетки є всюди: і в офісі, і вдома, бігати нікуди не потрібно :dontknow:
yuriy_dd: 27.05.2026 19:14 це таки дуже старий проц. Вам конче потрібно спробувати М5
Не потрібно, і я вже вище написав чому саме, уважніше будьте.
GreenMile: 27.05.2026 19:0299% часу ноут лежить закритий на столі, з воткнутою зарядкою, підключаюсь я до нього з домашнього ПК по RDP
ну такого сетапа я ще не бачив :eek:
А навіщо мені сидіти в позі згорбленої макаки по 8 годин в день за ноутом і пялити в дрібний 15" екран на якому навіть 2 документи поряд нормально не поміщаються, якщо я можу зручно розвалитись у кріслі і дивитись у великий монітор на рівні очей і юзати зручну клавіатуру? :rolleyes:

Відправлено через 39 секунд:
yuriy_dd: 27.05.2026 19:15 ви що навіть затримки по RDP не бачите?
Затримки в чому саме? В ворді? В аутлуку? В гугл чаті? І чому б я їх мав бачити знаходячись в одній локальній мережі? :apes:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

GreenMile: 27.05.2026 19:33Ви все одно за день буваєте там, де вона є
але я хожу з ноутом, і доведеться носити з собою зарядку, бо вмить він не заряджається
GreenMile: 27.05.2026 19:33якщо я можу зручно розвалитись у кріслі і дивитись у великий монітор на рівні очей і юзати зручну клавіатуру?
через RDP?
GreenMile: 27.05.2026 19:33Затримки в чому саме?
у всьому UI - навіть скролінг буде гальмувати. Затримка на будь яку вашу дію
GreenMile: 27.05.2026 19:33А навіщо мені сидіти в позі згорбленої макаки по 8 годин в день за ноутом і пялити в дрібний 15" екран
бо не всі можуть працювати з дому, і доводиться миритись заради мобільності та автономності
RoMiLiUs
Member

Повідомлення

yuriy_dd
Я тобі в десятий раз повторюю, 80% юзеркейсів використовування маків, шмаків, айпадів, шмакпадів і тп барахла, хоч то Pro, хоч Neo - це ютубчик, соцмережі, стрімінги і відеоконференції. Все. Інші 20% - там шось можуть гівнокодити, малювати в фігмі UI/UX чи з філософським виглядом сидіти в антікафе потягуючи латте на ЛГБТ молоці.
Це просто гарні цяцьки для інтер'єру з файним екраном і непоганою автономністю у випадку якщо дивитись ютубчик. Коло задач, яке це барахло може закрити - дуже вузьке. А ти, я сумніваюсь що взагалі реально з маком працював, може погодинно там дають на галері доторкнутись до емейзінга в рукавичках.
GreenMile
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 19:58
GreenMile: 27.05.2026 19:33Ви все одно за день буваєте там, де вона є
але я хожу з ноутом, і доведеться носити з собою зарядку, бо вмить він не заряджається
І що? Зайві 100 грам в сумці ви не помітите.
Так :dontknow:
yuriy_dd: 27.05.2026 19:58 у всьому UI - навіть скролінг буде гальмувати. Затримка на будь яку вашу дію
З якого переляку, якщо і ПК і ноут знаходяться в одній локальній мережі і підключені до одного роутера? Пінг між девайсами аж 2мс, про які гальма мова, лул?
yuriy_dd: 27.05.2026 19:58 бо не всі можуть працювати з дому, і доводиться миритись заради мобільності та автономності
Ну ви ж не посеред лісу на пеньку працюєте, причому щодня в іншому лісі і на іншому пеньку. Місця для роботи здебільшого одні і ті самі стаціонарні заздалегідь визначені: дім, офіс, дача, кемпер-причіп на берегу моря тощо і іноді в якихось екзотичних місцях, якщо у відрядженні, або десь на відпочинку і прямо конче необхідно зайти попрацювати. А так робочі місця відомі, там, де нема ПК, ставиться монітор і клава з мишою, які підключаються до макбука. І все - більше не потрібно знущатись над своїм тілом і здоров'ям.
kabostebeztak
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 26.05.2026 21:18 NVIDIA Vera CPU Benchmarks: Olympus Cores Delivering The Best Performance Ever Seen On ARM

прогрес не стоїть на місці, і ось АРМ штурмує чергові висоти для серверів

https://www.phoronix.com/review/nvidia-vera-benchmarks

в деяких тестах - відчутна перевага АРМ, до прикладу ClickHouse
також програш у 7zip, але виграш у Zst compression - що підтверджує мою думку що це питання оптимізації, і 7zip просто не достатньо оптимізований для АРМ

перевага в Lua JIT просто в рази (але навіть не знаю що це таке)

ну і перемога в підсумку:

Зображення

порадуємось за АРМ? поставте мені плюсиків :lol: :lol:
Так вера в 7зіп злився + у нього пам'ять швидша
yuriy_dd
Member

Повідомлення

RoMiLiUs: 27.05.2026 20:09Я тобі в десятий раз повторюю, 80% юзеркейсів використовування маків
а інших ноутів - не таке саме?
RoMiLiUs: 27.05.2026 20:09А ти, я сумніваюсь що взагалі реально з маком працював, може погодинно там дають на галері доторкнутись до емейзінга в рукавичках
якщо що - в мене вже 4 М4
GreenMile: 27.05.2026 20:21І що? Зайві 100 грам в сумці ви не помітите.
їх треба носити, відєднувати приєднувати, сідати десь біля розетки і постійно мучитись з проводом. У вас мишка - провідна чи безпровідна? а навушники до смарта?
GreenMile: 27.05.2026 20:21З якого переляку, якщо і ПК і ноут знаходяться в одній локальній мережі і підключені до одного роутера? Пінг між девайсами аж 2мс, про які гальма мова, лул?
це так не працює. Зображення треба захопити, закодувати, передати, розкодувати. Я ці затримки бачу відразу. Не знаю чи там у вас по проводу, чи по WiFi
GreenMile: 27.05.2026 20:21Місця для роботи здебільшого одні і ті самі стаціонарні заздалегідь визначені
не так, місце - де є, або де хочу більше.
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 20:54якщо що - в мене вже 4 М4
yuriy_dd: 01.05.2025 17:58я не маю продукції Епл. Лише щойно купив мак міни М4
Нагадаю, девайси дружини то девайси дружини, мак міні м4 теж під питанням коли саме в тебе особисто з'явився, багато нестиковок в твоїй легенді :rotate:
GreenMile
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.05.2026 20:54 їх треба носити, відєднувати приєднувати, сідати десь біля розетки і постійно мучитись з проводом. У вас мишка - провідна чи безпровідна? а навушники до смарта?
- Вас мучать еротичні кошмари?
- Ем, шановний, ну чому мучать?!! (с)
З дротами не треба мучитись, їх треба включити в ноут: включив - заряджається, виключив - не заряджається. Як я вам уже вище сказав, вам все одно доведеться мак заряджати, а отже і "мучитись з дротами". Ви з ними щодня "мучитесь" в побуті. Проблема притягнута за вуха.
Мишка у мене дротово-бездротова :)
А ваші навушники вже навчились заряджатись без необхідності пакувати їх в чохол? Це ж простійні муки: винь з чохла, засунь в чохол, кара господня якась :gigi:
yuriy_dd: 27.05.2026 20:54
GreenMile: 27.05.2026 20:21З якого переляку, якщо і ПК і ноут знаходяться в одній локальній мережі і підключені до одного роутера? Пінг між девайсами аж 2мс, про які гальма мова, лул?
це так не працює. Зображення треба захопити, закодувати, передати, розкодувати. Я ці затримки бачу відразу. Не знаю чи там у вас по проводу, чи по WiFi
Ну треба і шо? По дроту Round trip Lаtency у RDP навколонульовий, по вайфаю до 10мс. Там сам ноут більше лагає, ніж затримка RDP. Не вигадуйте, коротше.
yuriy_dd: 27.05.2026 20:54 не так, місце - де є, або де хочу більше.
Хочете ви просто виссати з пальця якісь юзкейси які б виправдали наявність цієї фічі. Виходить у вас дуже сумно, тому що нормально працює лише модель "попит -> пропозиція", а епл ви намагаєтесь створити відсутній попит на наявну пропозицію. Це так не працює. Точніше, працює, але у дуже виняткових випадках.
Для того, щоб встати із за столу і посидіти з ноутом в позі "зю" в кріслі-мішку - не потрібен запас в 20 годин акумулятора, це можна зробити з будь-яким ноутом в просторі офісу, чи коворкінгу.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

GreenMile: 27.05.2026 19:33Розетки є всюди: і в офісі, і вдома, бігати нікуди не потрібно
цікаво - а для смартів - теж автономність не важлива? бо ж розетки є всюди?
LVladislavchik: 27.05.2026 21:35 Нагадаю, девайси дружини то девайси дружини, мак міні м4 теж під питанням коли саме в тебе особисто з'явився, багато нестиковок в твоїй легенді :rotate:
каюсь, маю вказувати - у дружина макбук ейр 13", якщо терба можу взяти, але треба узгоджувати
GreenMile: 27.05.2026 21:51 Мишка у мене дротово-бездротова :)
у мене дротова на стаціонарному місці, при чому А4Теч з кнопкою окремою для дабл клік. З ноутами - лише безпровідні.
GreenMile: 27.05.2026 21:51 А ваші навушники вже навчились заряджатись без необхідності пакувати їх в чохол? Це ж простійні муки: винь з чохла, засунь в чохол, кара господня якась :gigi:
саме так. Але мук значно менше ніж з провідними навушкиками які постійно заплутувались і зачіпались - так що мимо
GreenMile: 27.05.2026 21:51Для того, щоб встати із за столу і посидіти з ноутом в позі "зю" в кріслі-мішку
дружина дуже рідко працює за столом. І таскає ноут з собою всюди. Дома - я значно менше.
GreenMile: 27.05.2026 18:01У мене корпоративний НР
і що - нема особистого ноута, з якимось свіжішим процом? Не тягне купити?

Відправлено через 15 хвилин 27 секунд:
кажуть що нові х86 ноути - не дуже то й кращі, але точно сильно дорожчі:

Відповісти