Системы водяного охлаждения. Выбор и обсуждение. ЧаВо

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

KingofgamE: 15.05.2026 00:42 Абсолютно не знайомий водою і не маю досвіду. Тож і по ціні важко зорієнтуватися. Cкільки, в середньому, виходить вода для проца+карти?
Без ргб, лгбт іншого. Сугубо робоча, холодна система.

Спереду 3х120, а не 2х120.

Корпус для ПК Vinga Tank
Корпус на диво не лайно під воду.
Є нюанс по ньому - щоб на перед ставити радіатор 360(під 3х120 вентилятори) то доведеться знімати корзину для HDD.

По класиці туди ставимо 360х30 на морду і 240х30 на верх.
Але щоб були кращі температури то треба ставити видув обидва радіатори.
Тобто верх + морда будуть видувати повітря. То ж доведеться ставити 120ку сзаду на вдув.
Конфігурація по потокам виходить не дуже гарна, бо 5х на видув і лише 1х на вдув + додаткової вільної перфорації на підсос повітря не багато.
Але імхо це все ж буде краще ніж ставити 360 (морду) на вдув і 240(верх) на видув.
Таким чином у вас верхній радіатор майже не буде працювати + в корпусі компонентам (оперативці) буде доволі спекотно.

Як бюджетний варіант взагалі можете поставити лише 360 на морду на видув, а верх 2х120 і зад 1х120 вентилятори на вдув.
Буде збалансована система по потокам і по температурам буде не особливо гірше ніж 360+240.

Щодо радіаторів - я майже все збирав з б\в радіаторів все ок було, головне промити гарно перед використанням. Ну і не купляти биті чи м'яті. Якщо гармошка покоцана - виправляється зубочисткою.
Такі радіатори коштують 2-3к в залежності від стану, бренду.

Помпу+резервуар я би ставив на низ корпуса, там у вас є отвори під 120мм вентилятор - багато які помпи мають рамки кріплення такі.
спойлер
Зображення
По висоті ви будете обмежені то ж я б звернув увагу на комборез + помпа DDC (комбінований резервуар і топ під помпу типу DDC).
Можна б/в (з надійних рук) або нове тягнули з аліка. Прайс від 60 до 100уе приблизно. Якщо бренд брати то і в 150+уе влетіти можна.
Варіант окремо рез і топ+помпу теж можна, але для 1ї збірки як на мене занадто складна розводка буде.
Є ще помпи типу D5, вони вцілому більш тихі і потужніші трохи, але займають більше місця.
Едине правило в контурі - резервуар завжди ставимо перед помпою!

Фіти теж бувають різні - під 10/16 чи 10/13 шланг (10мм - внутрішній діаметр, 13 або 16 мм відповідно зовнішній).
10/13 фіти будуть помітно дешевше. Я б фіти шукав на алішці чи в когось б/в теж можна.
Шланг 10/13 теж дешевше, але він більше схильний до заломів, і такі вигини на майже 180* ви красиво не зробите.
спойлер
Зображення
З іншої сторони можна взяти на першу спробу шланг 10/13 Rehau з епіка за копійки поекспериментувати.
До того ж короткі з'єднання (до 5см) теж легше робити на 10/13. Актуально в SFF корпусах :gigi:

Порахуйте ще собі оріентовно 2 кутничка в бюджет (45* або 90* вони однаково коштують).

По ватеру на проц - теж можна б/в брати якщо верх не акріловий. Акріл з часом має схильність тріскатися особливо навколо отворів кріплення фітінгів.
Ще зверніть увагу щоб він кріпився в стандартні отвори на рамку АМ4, тобто був без свого кастомного бекплейту. Тоді згодом спокійно на АМ5 перестрибните без заміни ватерблока.
Ватер за 2-3к можна теж знайти.

На відяху у вас ватер є я так розумію, то ж це пропустимо.

UPD: це я рахував по мінімуму на 1й контур. Якщо збирати все з нового і з бренда, то вийде десь х2 від цін що зверху.
:beer:

Відправлено через 17 хвилин 29 секунд:
Додам вертушкам ще.
Я б брав пак Арктіків 5шт.

Оці виглядають прямо дуже файно - Arctic P12 Pro LN 5-Pack (ACFAN00349A) бо мають ~2к макс оберти, тобто на старті вам гудіти менше буде.
Альтернативний варіант - Arctic P12 Pro PST Black 5-Pack (ACFAN00307A).
Тут вже 3к обертів, але є PST підключення, тобто можна їх як гілянду в чергу підключити і в один роз'єм в материнці.
Для перших скоріше доведеться докупляти якісь розгалуджувачі.

Старі Arctic P12 теж непогані (за свій прайс), але страждають підвиванням на деяких обертах, тобто плавно регулювати оберти від температури там може бути неоптимально для вух.

Звісно, кулерів є варіантів багато, але не всі підходять - тобто дути в корпусі щось можуть, але тиску не вистачає продавлювати щільний радіатор.

Відправлено через 1 годину 2 хвилини 23 секунди:
UPD3:

Ще бувають такі комбо 3в1 - помпа, резервуар і ватер на проц.
Виглядають так
Зображення
Огляд: My Dream CPU Waterblock Now Exists!

Воно вцілому призначено під маленькі корпуси з обмеженим простором але можна і в звичайних збірках використовувати.
Основний недолік - незручно заправляти його ну і якщо воно гудить, то вібророзв'язку не зробиш ніяк.
Я цю штуку згадав бо в мене таке лежить без діла ;)

І ще для зручності - закладіть в бюджет зливний краник. Під нього теж трійник треба, чи щоб був додатковий отвір на ТОПі для зливу.
Ось тут до резервуару збоку через Т-образний трійник підвід з верхнього радіатора і вниз краник зливний.
спойлер
Зображення
Тут краник зливний Barrow трошки іншого формату - висувного. Добре видно на правому фото. Теж через трійник підключений.
спойлер
Зображення
Корисно але не обов'язково - візуальний індикатор потоку (крутілка звичайна). На верхньому фото після помпи таке квадратне.
Воно умовно безшумне якщо не гоняти пому на 100%. Допомагає зрозуміти що у вас контур забився і настав час його чистити.
Тобто у вас помпа може маслати на 100% але десь ватерблок заб'ється сміттям чи живністю і потоку не буде, тобто компоненти почнуть помітно грітися, або навіть перегріватися.
Оскільки в індикаторах є 3 дірки можна його поєднати зі зливним краніком, або поставити термосенсор (як в мене).

Термосенсор коштує копійки але додає помітного комфорту у використанні контура - до температури води прив'язуються оберти вентиляторів (і помпи) і виходить дуже плавне регулювання. Тобто якщо на проц десь різке навантаження йде, то немає сенсу крутити вентилятори поки вода прохолодна.
Щоб термосенсор можна було читати треба щоб у вас на материнці був роз'єм T_Sensor. Зазвичай таке є у верхніх або топових моделях.
KingofgamE
Member

Повідомлення

a_z_z_y: 15.05.2026 11:13
KingofgamE: 15.05.2026 00:42 Абсолютно не знайомий водою і не маю досвіду. Тож і по ціні важко зорієнтуватися. Cкільки, в середньому, виходить вода для проца+карти?
Без ргб, лгбт іншого. Сугубо робоча, холодна система.

Спереду 3х120, а не 2х120.

Корпус для ПК Vinga Tank
Є нюанс по ньому - щоб на перед ставити радіатор 360(під 3х120 вентилятори) то доведеться знімати корзину для HDD.

Тобто верх + морда будуть видувати повітря. То ж доведеться ставити 120ку сзаду на вдув.
Конфігурація по потокам виходить не дуже гарна, бо 5х на видув і лише 1х на вдув + додаткової вільної перфорації на підсос повітря не багато.
Але імхо це все ж буде краще ніж ставити 360 (морду) на вдув і 240(верх) на видув.
Таким чином у вас верхній радіатор майже не буде працювати + в корпусі компонентам (оперативці) буде доволі спекотно.

Як бюджетний варіант взагалі можете поставити лише 360 на морду на видув, а верх 2х120 і зад 1х120 вентилятори на вдув.
Буде збалансована система по потокам і по температурам буде не особливо гірше ніж 360+240.

Щодо радіаторів - я майже все збирав з б\в радіаторів все ок було, головне промити гарно перед використанням. Ну і не купляти биті чи м'яті. Якщо гармошка покоцана - виправляється зубочисткою.

Помпу+резервуар я би ставив на низ корпуса, там у вас є отвори під 120мм вентилятор - багато які помпи мають рамки кріплення такі.
спойлер
Зображення
По висоті ви будете обмежені то ж я б звернув увагу на комборез + помпа DDC (комбінований резервуар і топ під помпу типу DDC).
Можна б/в (з надійних рук) або нове тягнули з аліка. Прайс від 60 до 100уе приблизно. Якщо бренд брати то і в 150+уе влетіти можна.
Варіант окремо рез і топ+помпу теж можна, але для 1ї збірки як на мене занадто складна розводка буде.
Є ще помпи типу D5, вони вцілому більш тихі і потужніші трохи, але займають більше місця.

Фіти теж бувають різні - під 10/16 чи 10/13 шланг (10мм - внутрішній діаметр, 13 або 16 мм відповідно зовнішній).
10/13 фіти будуть помітно дешевше. Я б фіти шукав на алішці чи в когось б/в теж можна.
Шланг 10/13 теж дешевше, але він більше схильний до заломів, і такі вигини на майже 180* ви красиво не зробите.
спойлер
Зображення
З іншої сторони можна взяти на першу спробу шланг 10/13 Rehau з епіка за копійки поекспериментувати.
До того ж короткі з'єднання (до 5см) теж легше робити на 10/13. Актуально в SFF корпусах :gigi:

Порахуйте ще собі оріентовно 2 кутничка в бюджет (45* або 90* вони однаково коштують).

По ватеру на проц - теж можна б/в брати якщо верх не акріловий. Акріл з часом має схильність тріскатися особливо навколо отворів кріплення фітінгів.
Ще зверніть увагу щоб він кріпився в стандартні отвори на рамку АМ4, тобто був без свого кастомного бекплейту. Тоді згодом спокійно на АМ5 перестрибните без заміни ватерблока.

UPD: це я рахував по мінімуму на 1й контур. Якщо збирати все з нового і з бренда, то вийде десь х2 від цін що зверху.

Додам вертушкам ще.

Оці виглядають прямо дуже файно - Arctic P12 Pro LN 5-Pack (ACFAN00349A) бо мають ~2к макс оберти, тобто на старті вам гудіти менше буде.
Тут вже 3к обертів, але є PST підключення, тобто можна їх як гілянду в чергу підключити і в один роз'єм в материнці.

Старі Arctic P12 теж непогані (за свій прайс), але страждають підвиванням на деяких обертах, тобто плавно регулювати оберти від температури там може бути неоптимально для вух.

Звісно, кулерів є варіантів багато, але не всі підходять - тобто дути в корпусі щось можуть, але тиску не вистачає продавлювати щільний радіатор.

UPD3:

Виглядають так
Зображення

Воно вцілому призначено під маленькі корпуси з обмеженим простором але можна і в звичайних збірках використовувати.
Основний недолік - незручно заправляти його ну і якщо воно гудить, то вібророзв'язку не зробиш ніяк.

І ще для зручності - закладіть в бюджет зливний краник. Під нього теж трійник треба, чи щоб був додатковий отвір на ТОПі для зливу.
Ось тут до резервуару збоку через Т-образний трійник підвід з верхнього радіатора і вниз краник зливний.
спойлер
Зображення
Тут краник зливний Barrow трошки іншого формату - висувного. Добре видно на правому фото. Теж через трійник підключений.
спойлер
Зображення
Корисно але не обов'язково - візуальний індикатор потоку (крутілка звичайна). На верхньому фото після помпи таке квадратне.
Воно умовно безшумне якщо не гоняти пому на 100%. Допомагає зрозуміти що у вас контур забився і настав час його чистити.
Тобто у вас помпа може маслати на 100% але десь ватерблок заб'ється сміттям чи живністю і потоку не буде, тобто компоненти почнуть помітно грітися, або навіть перегріватися.
Оскільки в індикаторах є 3 дірки можна його поєднати зі зливним краніком, або поставити термосенсор (як в мене).

Термосенсор коштує копійки але додає помітного комфорту у використанні контура - до температури води прив'язуються оберти вентиляторів (і помпи) і виходить дуже плавне регулювання. Тобто якщо на проц десь різке навантаження йде, то немає сенсу крутити вентилятори поки вода прохолодна.
Щоб термосенсор можна було читати треба щоб у вас на материнці був роз'єм T_Sensor. Зазвичай таке є у верхніх або топових моделях.
Дякую за детальне пояснення. В мене стоять 3 be quiet (треба дивитись які саме і їх тре трошки змазати :D ).
В цьому корпусі знімається пластикова морда, то ж якщо мало місця, я можу винести радіатор на зовні (?) якщо місця не вистачить на радіатор.

Не зовсім зрозумів, куди тикається термосенсор і краник. На резервуарі має бути якийсь слот під них, чи просто трійник і вони вдвох там стають?

І на красивість я не дуже дивлюсь. Сугубо практичність. Комп стоїть під столом. Я б йому ще й роз'єм езернет заклеїв, щоб вночі не світився :gigi:
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

KingofgamE: 15.05.2026 14:25
a_z_z_y: 15.05.2026 11:13

спойлер
Зображення

спойлер
Зображення

Додам вертушкам ще.

UPD3:

Виглядають так
Зображення

спойлер
Зображення
спойлер
Зображення

Дякую за детальне пояснення. В мене стоять 3 be quiet (треба дивитись які саме і їх тре трошки змазати :D ).
В цьому корпусі знімається пластикова морда, то ж якщо мало місця, я можу винести радіатор на зовні (?) якщо місця не вистачить на радіатор.

Не зовсім зрозумів, куди тикається термосенсор і краник. На резервуарі має бути якийсь слот під них, чи просто трійник і вони вдвох там стають?

І на красивість я не дуже дивлюсь. Сугубо практичність. Комп стоїть під столом. Я б йому ще й роз'єм езернет заклеїв, щоб вночі не світився :gigi:
Якщо то бікваети до silent wings 4 серії, то вони не оптимальні під радіатор. Та й краще мати однакові вертушки по колу, щоб зручніше керувати було.
Хоча ліпити франкенштейна з різних кулерів я вам не забороняю :gigi:

Якщо між мордою і передньою панеллю стають вертушки, то тоді можна спокійно ставити всередину корпусу радіатор, потім морда з отворами, потім вертушки і так наскрізь скручуєте. А передня панель накриває вентилятори. Тобто у вас за габарити самого шассі лише вентилятори виступатимуть.

Комбо-резервуар зазвичай має декілька отворів (портів) на вхід і один на вихід - куди помпа штовхає рідину.
Можна один вхідний порт (зверху) використовувати як вхід рідини, а інший порт (знизу) підключити зливний кран.
Фото показати не можу. Бо я так в себе не робив :rolleyes:
Окремий термосенсор виглядає так
спойлер
Зображення
Тобто це пробка з провідком яка вкручується будь куди.
В мене воно вкручене в отой квадратний датчик потоку, знизу проводок стрирчить, придивіться.

Трійник треба щоб був вхід, вихід для протікання рідини наскрізь і додатковий отвір для краника.
Отак трійник виглядає
Зображення
але краще такий дивитися, з поворотним механізмом
Зображення

Короче кажучі з першого разу щоб зібрати без помилок і щоб було функціонально треба багато інфи перерити і скласти правильно в голові.
Потім все купити, приміряти, поскладати на столі. Докупити чого не вистачає. Потім почати збирати в компі, виявити що кутничок в ту щілину таки не влазить, треба інший.
Розібрати назад на повітря. Дочекатися low-profile кутничків, зібрати наново. Воно ніби не тече, але рівень рідини за тиждень спаде на 0.5см.
Перебрати контур, десь пролити краплю на материнку, запанікувати що все зламалося але потім все працюватиме добре.
Через 2 місяці контур зацвіте і почне тхнути, бо його десь сонце трошки світило. Треба буде знову зливати і промивати все.
Скажете нафіг ту кольорову красиву жижу, хай будуть жовто-зеленуваті шланги але рідина не квітне.
Через півроку захочете поставити датчик температури - знову все перебирати... :lol: :lol: :lol:
Воно вам треба та вода? :gigi:

ПС: описаний вище досвід на щастя не повністю особистий :rotate:
StTechnik
Member

Повідомлення

Такс коллеги. Пришло время приложиться к чему то серьезному. Решил я немного поменять конфигурацию у себя воды. Причина - вроде как все окей, все как то избыточно, всего много, но темпы такие, что это все можно вполне облегчить, упростить и даже сделать эфективнее. Основной момент - это корпус аквариум. Со всеми своими прелестями. А контур достаточно сложный, что помпа его прокачивает на пределе. Вторую ставить не хочу. Итак вводные данные. Что имеем:
1. Три радиатора по 3 секции на 140. Итого 9 секций. Верх, низ, бок.
2. Направления потоков. Верх - вдув, низ - выдув, бок - выдув. Задний вентилятор выдувает по стандарту. Но он один и на 120.
3. Результат - ощущение что тепленько там.
Поправка на всякий случай - видео стоит вертикально. Поэтому вдувать снизу не вариант. Было так уже. Горячий воздух пер прямо в карту.

Надо что то поменять убрав один радиатор. 6 секций там хватит за глаза, повысится поток, контур станет проще.
Вариант 1
Убираем радиатор снизу.
Потоки направляем: низ - вдуваем, верх - выдуваем. Бок - ну тоже выдуваем. Да. Будет немного минус давление, но как бы фигня. Пока это основной вариант.

Вариант 2.
Убираем бок.
Тогда получается потоки - верх, низ - выдуваем, бок - вдуваем.
Тоже не плохо, но немного что то смущает. Пока не пойму что.

Какие еще варианты? Подсказываем, не стесняемся. Выслушаю все. :rolleyes:
На уточняющие вопросы отвечаю с удовольствием.

Відправлено через 3 хвилини 52 секунди:
За счет того что корпус - аквариум - вдувать через радиаторы - не вариант. Тепло идет внутрь и выходит очень плохо. Т е по сути - там где остается радиатор - там будет выдув. Ну как будет. Он там должен быть.
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

StTechnik
Гадаємо по тексту без фото. Прокачуємо уяву ;)
StTechnik
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Я тут уже задолбал своими фото в свое время. И в этой теме и в той где фото системников. Щас найду.

Відправлено через 1 хвилину 45 секунд:
a_z_z_y
viewtopic.php?p=4008290#p4008290

Відправлено через 1 хвилину 6 секунд:
Но на фото низ еще вдувал внутрь. Вообще фигня. Я потом исправил.
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

StTechnik: 16.05.2026 23:39 Что имеем:
1. Три радиатора по 3 секции на 140. Итого 9 секций. Верх, низ, бок.
2. Направления потоков. Верх - вдув, низ - выдув, бок - выдув. Задний вентилятор выдувает по стандарту. Но он один и на 120.
3. Результат - ощущение что тепленько там.
Дивісться всі як не треба робити:
- дути теплим повітрям вниз, проти фізики
- дути в корпус повітря через радіатори, а єдине місце де можна було б зробити приток прохолоди - зробили на видув :gigi:
- дути в корпус горячим повітрям і видувати його ж через радіатор зовні - ефективність другого радіатора під великим питанням
StTechnik: 16.05.2026 23:39 Надо что то поменять убрав один радиатор. 6 секций там хватит за глаза, повысится поток, контур станет проще.
Для початку просто зробіть задній вентилятор на вдув. У вас зараз негативний тиск дуже, тобто х3 секцій на вдув і х7 на видув.
Зробіть хоча б х4 на вдув і х6 на видув.

StTechnik: 16.05.2026 23:39 Вариант 1
Убираем радиатор снизу.
Потоки направляем: низ - вдуваем, верх - выдуваем. Бок - ну тоже выдуваем. Да. Будет немного минус давление, но как бы фигня. Пока это основной вариант.

Вариант 2.
Убираем бок.
Тогда получается потоки - верх, низ - выдуваем, бок - вдуваем.
Тоже не плохо, но немного что то смущает. Пока не пойму что.
Я особисто голосую за 1й варіант, але поставьте верх+бік видув, а вдув знизу+сзаду :learn:
Має бути оптимально збалансованим по входу холодного повітря і видувом гарячого.
До того ж всі компоненти всередині подякують, особливо оперативка ;)

Варіант 2 теж непоганий, якщо знову ж зад на вдув поставити, але видув горячого знизу буде одразу боковий вдув підсмоктувати і задувати тепленьким всередину.
StTechnik: 16.05.2026 23:39 Відправлено через 3 хвилини 52 секунди:
За счет того что корпус - аквариум - вдувать через радиаторы - не вариант. Тепло идет внутрь и выходит очень плохо. Т е по сути - там где остается радиатор - там будет выдув. Ну как будет. Он там должен быть.
Тому ви зробили х3 на вдув і х7 на видув. А де ж ваш акваріус повітря візьме стільки видувати? :lol:
StTechnik
Member

Повідомлення

a_z_z_y
Такс.. Ну пока я понял что задний надо сделать на вдув в любом случае. Окей. Принимается. думал об этом. Надо будет 120 реверсный намутить где то. )
Остальное проанализирую уже завтра. Может кто то еще чо придумает. Я не то что бы в тупике, просто одна голова - норм, но больше идей и мыслей - тоже хорошо.
WakeMe
Member

Повідомлення

StTechnik: 17.05.2026 00:19Может кто то еще чо придумает
Мора завжди вирішує всі проблеми :D
StTechnik
Member

Повідомлення

WakeMe
Хочется ответить в рифму, но неприлично. Поэтому я воздержусь. ;)
Скажем так… Считай что я наоборот в недалеком прошлом от нее избавился. :D

Відправлено через 55 хвилин 44 секунди:
a_z_z_y
Я особисто голосую за 1й варіант, але поставьте верх+бік видув, а вдув знизу+сзаду
Получится что бок будет затаскивать с радиатора тепло вовнутрь и нагревать колбу. На фотках видно что колба висит на этом радиаторе. Сомнительно. Я бы не цеплялся конкретно именно к Давлению. Вакуума там конечно же не будет. Есть дополнительная вентиляция там сзади, оно найдет где воздух взять. Как не крути - 6 вентиляторов будут на выдув, и 4 на вдув. Я могу разными оборотами уравнять кое как обьемы, но вот точно чего не хочется - это дуть внутрь через радиатор.
Т е по сути вопрос сводится к тому - какой радиатор оставить. Боковой или нижний. Я пока склоняюсь в боковому и выдувать через него. Тут еще момент, что там дальне за ним висит занавеска на расстоянии - и много воздуха через бок он не заберет по сравнению снизу.
Вот такие мысли.
Melki
Member

Повідомлення

WakeMe: 17.05.2026 02:29Мора завжди вирішує всі проблеми
я еще себе ничего не собрал, но как начитаюсь вас, голова кругом, всё больше склоняюсь к МОРА, бо там всё логично и идеально...

есть только вопрос: а можно систему так настроить, чтобы МОРА была на быстросъемах и когда не подключена, то система работала на сколько-то % своей мощности, естественно в задачах браузера а не игор?
NST1983
Member

Повідомлення

У всіх водянках, чи тільки у arctic так важко "попасти" болтами щоб прикуртити її до CPU?) Я останній раз прифігив трохи, то ліва, то права сторона чипляється і все.
Melki
Member

Повідомлення

NST1983: 17.05.2026 10:04тільки у arctic так важко "попасти" болтами
Alfacool\BeQuiet тоже гемор
Yurius
Member

Повідомлення

NST1983: 17.05.2026 10:04 У всіх водянках, чи тільки у arctic так важко "попасти" болтами щоб прикуртити її до CPU?) Я останній раз прифігив трохи, то ліва, то права сторона чипляється і все.
Проблема 1 ревізії 3 Фрізера,зараз вже пофіксили додавши довжини болтів.
StTechnik
Member

Повідомлення

Melki
всё больше склоняюсь к МОРА, бо там всё логично и идеально
Мора хорошая тема если у тебя есть место как это красиво разместить. Насчет твоего сценария - да, в теории можно. Она вешается на быстросцепах. И можно отсоединить. Но надо понимать что поток должен быть замкнут. И либо ты крутишь воду без радиатора через обходной шланг и она никак не охлаждается. Либо внутри должен быть минимальный радик под это дело.

Відправлено через 3 хвилини 38 секунд:
При всем условном геморое с водой врятли что то меня заставит перейти на воздух. Это как религия своего рода.
Melki
Member

Повідомлення

StTechnik: 17.05.2026 10:27внутри должен быть минимальный радик
2 секции есть, можно расчитывать на 200Вт
StTechnik
Member

Повідомлення

Melki: 17.05.2026 10:422 секции есть,
Условно можно. Если они еще и эффективные и на 140 - то вообще почему бы и не да. Единственный минус будет чисто технический - остановить помпу, снять Мору, одеть кусок шланга вместо нее, включить помпу, убедиться что не закапало откуда то. :D Если этот момент не напрягает - можно и заморочиться.

Відправлено через 2 хвилини 46 секунд:
Ну и что бы дважды не вставать - к важным новостям. :D После моих изменений (а они точно будут в июне как минимум) - освободится прекрасный белый высокоэфективный радиатор белого колора от ЕК на 420 (3х140). Мультипорт, слив, все такое. В хорошие руки будет очень рад поехать за очень символическое вознаграждение. Я потом более подробно про него объявлю.

Відправлено через 1 хвилину 42 секунди:
Вот такой.
https://www.ekwb.com/shop/ek-quantum-su ... 420m-white
Melki
Member

Повідомлення

StTechnik: 17.05.2026 10:52эффективные и на 140
120, эффективность под вопросом
StTechnik: 17.05.2026 10:52чисто технический - остановить помпу
для меня другой вариант и не обсуждается, кроме как делать всё "на холодную"
StTechnik: 17.05.2026 10:52кусок шланга
мне видится что быстросъемные фитинги блокируют вытекание жидкости и ввобще два радиатора в параллель подключены
StTechnik
Member

Повідомлення

Melki
мне видится что быстросъемные фитинги блокируют вытекание жидкости
Да. Но. Ты мору снял- контур разорвал. Его надо соединить шлангом на теже быстросцепы. Т е ответных частей тебе надо две пары. Они ж там папа - мама.

Відправлено через 54 секунди:
Тебе вместо моры надо что то подцепить что бы замкнуть контур.

Відправлено через 1 хвилину 3 секунди:
Либо… внутри городить байпас с краном. Но то мне кажется излишне и не намного удобнее
a_z_z_y
HWBOT OC Team

Повідомлення

StTechnik: 17.05.2026 09:21 a_z_z_y
Я особисто голосую за 1й варіант, але поставьте верх+бік видув, а вдув знизу+сзаду
Получится что бок будет затаскивать с радиатора тепло вовнутрь и нагревать колбу. На фотках видно что колба висит на этом радиаторе. Сомнительно. Я бы не цеплялся конкретно именно к Давлению. Вакуума там конечно же не будет. Есть дополнительная вентиляция там сзади, оно найдет где воздух взять. Как не крути - 6 вентиляторов будут на выдув, и 4 на вдув. Я могу разными оборотами уравнять кое как обьемы, но вот точно чего не хочется - это дуть внутрь через радиатор.
Т е по сути вопрос сводится к тому - какой радиатор оставить. Боковой или нижний. Я пока склоняюсь в боковому и выдувать через него.
Так варіант 1 це залишити боковий і верхній радіатор на видув.
Знизу і сзаду задувати свіже повітря вертушками.
Повітряний поток через вентилятори буде більше ніж через радіатор при однакових обертах. Я б не парився оберти підбирати різні. Просто зробити щоб акустично комфортно було.

Відправлено через 4 хвилини 9 секунд:
StTechnik: 17.05.2026 13:40 Melki
мне видится что быстросъемные фитинги блокируют вытекание жидкости
Да. Но. Ты мору снял- контур разорвал. Его надо соединить шлангом на теже быстросцепы. Т е ответных частей тебе надо две пары. Они ж там папа - мама.

Відправлено через 54 секунди:
Тебе вместо моры надо что то подцепить что бы замкнуть контур.

Відправлено через 1 хвилину 3 секунди:
Либо… внутри городить байпас с краном. Но то мне кажется излишне и не намного удобнее
В паралель мору з радіатором ставити не варіант, впаде поток і ефективність.
Голосую за байпасс краник B-)
Відповісти