Lenovo - G550 чи варто апгрейдити "дідуся"?!

Все вопросы о ноутбуках
Автор
Повідомлення
Portwein
Junior

Повідомлення

Вітаю шановне панство. Так вийшло що останні шість років я працював з дому і користувався корпоративними ноутбуками поза роботою і для власних потреб.
Тепер я звільнився з цієї роботи і ноутбуки довелось здати. Так як моя нова робота не потребує вже ноутбука і вона вже не буде віддаленою то з'явилось потреба в якому небудь ноутбуці для: виставити чи промоніторити оголошення на OLX, eBay, Shafa тощо, зідзвон з друзями по Discord, Telegram тощо, скласти якийсь документ чи лист, перегляд Youtube і тому подібні задачі.
Так от в загашнику у себе знайшов такого дідуся Lenovo - G550, колись вже його апав років 6-7 тому: замінив оперативну пам'ять з 2Gb на 4Gb та HDD на SSD 120Gb.
Ну от запустив я його і бачу що доволі сумненько він працює з Windows 10.
Як думаєте є сенс замінити процесор Celeron Dual Core T3100 1,9 на Core 2 Duo T9300 та замінити дві планки 2х2Gb на 2x4Gb (в сумі буде 8Gb). Чи це марна справа. Дякую за відгуки.

Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Portwein
Вітаю. Щоб ви не обрали зрештою все зведеться до того що ви очікуєте на виході отримати...
Компоненти для цього "дідуся" дешеві і тому сильно по гаманцю не вдарять. Описане вами оновлення звісно добре позначиться на швидкодії. Але чи достатньо її буде для вашого комфортного користування, - як на мене сумнівно.
Я б розглядав це з декількох прощин:
1) У вас дуже мало коштів, і варіант із купівлею нового ПК/ноутбука не розглядається, а кров з носу потрібен девайс тоді точно є сенс оновитись.
2) Якщо бюджет дозволяє, я б на вторинному ринку придбав Lenovo ThinkPad/Dell latitude, XPS/HP бізнес лінійки і горя не знав.
3) Кошти є на новий лептоп, - краще кошти які могли б вкласти в апгрейд вкласти в новий.
Portwein
Junior

Повідомлення

Та кошти наче й є, але їх як завжди не достатньо)
Справа в тому що я більшу частину часу буду на роботі, і ноутбук мені потрібний дотично на годинку ввечері чи дві - три на вихідному.
Можна звичайно купити новий ноутбук за 30000+ грн, але це такі речі які швидко застарівають та знецінюються, і якщо від нього немає віддачі то чи варто вкладатись в нього 700-800$
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Portwein
Я розглядаю це не так як ви, - нехай і годину чи дві але ви хочете користуватись із комфортом чи в муках?
Ну і не обов'язково віддавати 700-800$ аби мати комфорт.
~12000-17000грн. і можна придбати на рівні мого профільного ThinkPad X1.
KimRomik
Member

Повідомлення

Portwein
будь який ноут на Sandy/Ivy Bridge за 2000-3000 буде розирвати в пух і прах Lenovo G550
Sploit
Member

Повідомлення

Portwein
Погоджуюсь з Ekz0rcyst та KimRomik. НЕ варто вкладати ніякі кошти в цей апарат. Хіба що він Вам важливий, як пам'ять.
На вторинному ринку безліч варіантів.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

KimRomik
Все так, але я трохи губу розкатав на щось типу T490 або T14 із i7 8-го покоління або новіше аби вбудоване відео було цікавіше і зарядка по type C. І яка не яка автономність була присутня, і клавіатура із підсвіткою, та й дисплей...
Z440_User
Member

Повідомлення

Вибачте, не втримався
Lenovo G565 з 2GB RAM :shuffle:
Снимок экрана_2026-05-09_00-33-50.png
З Windows 7 x32 ледь повзав, а з 64 bit Artix Linux + XFCE доволі шустро і комфортно веб-серфінг, youtube, classroom. Головне з кількістю вкладок не розганятись і рекламу блокувати.
Ще побігає... :D
можна мінусити :laugh:
Alexsandre93
Member

Повідомлення

Можна вставити свої 5 копійок? Я як людина в компі бачу лиш ігрову приставку, оминаю макбуки, но в даній ситуації, глянув лох, юа і глянув що там є, мак 2017-18, за 10к, як для мене золота середина, враховуючи пост автора. Ігри не передбачаються, екран один з найкращих в ціновому сегменті, да і5 або і7, но і їх з головою для лазання інтернатами з запасом.
Евгений King
Member

Повідомлення

Portwein: 08.05.2026 21:07 Core 2 Duo T9300
Він не зможе в YouTube нормально, навіть після апгрейду, нажаль
Тільки купувати щось більш свіже
username_1
Member

Повідомлення

Здравствуйте

Лучше взять что-то на подобии "Ноутбук Lenovo ThinkPad T 490 S / intel i5-8 gen (Intel Core i5-8365U, 14″ Full HD (1920×1080) IPS, 8 GB, 2 x USB-C (Thunderbolt 3), 2 x USB 3.1, HDMI 1.4,) 5 500 грн." + ssd (Для начала можете подключать ваш ссд через thunderbolt и грузиться с него.) или
"Lenovo ThinkPad L13 Intel Core i5-10210U
Характеристики:

* Модель: Lenovo ThinkPad L13
* Процесор: Intel Core i5-10210U
* Оперативна пам’ять: 16 GB RAM
* Накопичувач: 256 GB SSD
* Екран: 13.3”
* Операційна система: Windows 11
* Підсвітка клавіатури

6 800 грн"
Portwein
Junior

Повідомлення

Евгений King: 09.05.2026 01:53
Portwein: 08.05.2026 21:07 Core 2 Duo T9300
А чому не зможе? Я свого часу на корках чи Athlon x2 ганяв ютуб все йшло до 1080р включно, от всякі вже 478 сокети чи Сокет А могли лише до 720р
Евгений King
Member

Повідомлення

Portwein: 09.05.2026 03:09
Евгений King: 09.05.2026 01:53

А чому не зможе? Я свого часу на корках чи Athlon x2 ганяв ютуб все йшло до 1080р включно, от всякі вже 478 сокети чи Сокет А могли лише до 720р
Ну по перше зара ютуб в більшості на av1, а декодувати його процам важче
По друге, навіть 720p зачасту йде 60fps
Втретє, ну раніше і долар був по 5 :lol:
Z440_User
Member

Повідомлення

Евгений King, в chrome та opera (може і в Firefox, не користуюся) ставиться h264ify і ютубчик віддає відео в Н264 кодеку. Викопні динозаври його взмозі перетравити до 1080р в залежності від своєї древності.
Отой Lenovo G565 на моєму скрині що давав вище, 720р жує гарантовано, 1080р вже починає дропати кадри.

А якщо в браузері включено апаратне прискорення, то в комбінації з h264ify можливо задіяння апаратного декодування відео засобами дискретної відеокарти, у мене в гаражі Рentium4 з картою GeForce 240GT ютубчик в 1080р крутить ;) .
Востаннє редагувалось 09.05.2026 11:09 користувачем Z440_User, всього редагувалось 1 раз.
pelia
Member

Повідомлення

Якщо є якісь 6 тисяч, то я б дійсно радив придбати б/у бізнес-ноут типу thinkpad/probook і забутися надовго.
Особисто я придбав минулої осені thinkpad a485 за 4500 (мені зробили знижку 1к на "несправну клавіатуру, яка пофіксилась оновленням біоса) на ryzen 2500u, 8gb ram, 256 ssd, і воно пердить, а більшого від нього і не треба

Відправлено через 3 хвилини 3 секунди:
Ну і у мене колись був lenovo b560, i3 380m, 6gb ram, geforce m310, для своїх задач вже на кінці 19го я просто не міг ним користуватись нормально, а у вас ще старіший динозавр
XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

Portwein
Советую взять как минимум что то из серии Dell Latitude 5480/90 7480/90 либо Lenovo ThinkPad T480/90 на 8м поколении Intel и вам этого хватит под все ваши задачи с головой. А ноуты эти сами по себе как танки - сверх надёжные + лютейшая куча запчастей по наличию в каждом ларьке
Mixx
Member

Повідомлення

На руках є кілька старих ноутів: санді і3 2/4, бродвелл і5 2/4, скайлейк і7 2/4, скайлейк і5 4/8.

Перші 2 вже абсолютно мертві, сандаль взагалі навіть на лтсц він 10 з вимкненими більшістю служб, просто відкриваєш важку вкладку в браузері - навантаженняя на проц сотка і все це підвисає на 1-5 сек. На 5000му трохи краще, але не набагато, навіть ютуб його кладе на лопатки, декодера ав1 там немає.

На скайлейках вже приємніше, 2х ядерник не ідеально, але за рахунок більш сучастної встройки, яка вже може грати ав1 - проблем з відео немає, тільки іноді, якщо забагато на раз відкриєшь, може на якусь секунду підвисати :gigi:

Ну а 4/8 на архітектурі скайлейку і все що потужніше, як на мене - різниці з профільним в браузері і під легким навантаженням вже особливо немає.

Враховуючи, що ті самі скайлейки вийшли вже понад 10 років тому і на вторичці купа варіантів під будь-який бюджет, я би радив тсу не викидувати гроші в смітник і пошукати щось на скайлейкоподібній архітектурі 4+ ядра (8000-10000 покоління), можливо з бізнес сегменту типу делл латітуде і подібного, з 16+гб оперативи, ссд і вже з комфортом користуватися.
Z440_User
Member

Повідомлення

ІМХО (зі свого досвіду користування динозаврами):
З цими викопними динозаврами має сенс колупатись якщо воно в тебе вже є і на нього фінансових вкладень 0.00 грн.
Ок, 500грн сьогодні ні про що, отже 0.00-500грн вкладень.

В іншому випадку простіше і доцільніше купити менш древнє.

Вдало підібраним софтом його можна оживити до рівня комфортного користування, але треба чітко розуміти його фізичні межі і компроміси на які доведеться піти.

1.) Забути про вінду. Те що було середнього рівня під WinXP - початкового під Win7: сьогодні воно життєздатно лише під певними дистрибутивами Linux.
2.) Налаштування ОС та софту для максимального задіяння всюди де можливо апаратних функцій заліза, мінімальне використання софтової обробки. Теж декодування відео, браузери по дефолту софтово обробляють на старому залізі, бо не знайшли сучасних апаратних технологій.
3.) Приблизне розуміння завдань, з якими ваш динозавр може справитися.

Оце все викопне і сьогодні може справитися багато з чим, особливо в сценаріях ТС'а чи бабушко/дідо-бука для "щось подивитися в тирнеті/ютубі"-передати показники комуналки - сплатити комуналку онлайн - поспілкуватися відеодзвінком в viber-whatsapp-telegram із дітьми/внуками (суто дзвінок, без отих всіх каналів/груп з новинами).
спойлер

Мої динозаври:
Pentium4 (одноядерний 3ГГц)+4*512мб DDR-400MHz + різні відюхи з відставанням на 3-5 поколінь від актуальності, в якості основного компа та HTPC під 1080Р та FramePacked 3D Bluray до 2015р. (Linux + Win7) Зараз воно в гаражі для "руками в мазуті залізти в тирнет за мануалом+Youtube 1080р щоб скучно не було" під Artix Linux.

MacPro G5 (PowerPC CPU, MacOS+Gentoo Linux) 2015-2016рр на заміну Р4 (думав наступний комп в його ящику зібрати, але продав в зборі фанату apple).

Далі понеслося: Е5440 -> Х3470 -> поточний профільний Е5-2690v4
Portwein
Junior

Повідомлення

Все таки замовив Core 2 Duo T9300 (510 грн з доставкою) та 2 планки DDR3 2x4 gb (400 грн з доставкою)
Наразі з процом Celeron T3100 + 4Gb RAM + SSD120GB все печальненько).
Поки обновлюся так, якщо буде дуже не комфортно то з виходом на нову роботу і коли вже буде відомо що там буде все ок то з першої другої ЗП придбаю щось нове.
Побачимо що з цього вийде.

А сценарій використання потрібний такий:
-- Windows 10 Home (з налаштуваннями максимальної продуктивності, та відключенням всього лишнього)
-- два браузера часто відкриті одночасно в кожному по 3-5 вкладок.
-- одночасно запущені: Telegram (одночасно 3 акаунти з купою новинних та тематичних вкладок), Viber, WhatsApp, Discord + созвони по будь я з яких цих трьох месенджерів.
-- Youtube часто слухаю фоном при відкритому всьому тому що згадав вище

Ігри грати не буду!

Всім дякую за увагу та дискусію :)
Z440_User
Member

Повідомлення

Забув додати.
На залізі з 2ГБ RAM, окрім того що забути про Windows назавжди, або ставити WinXP і ніякої Win7, бо відкриття Хрому і першої вкладки - відправить ноут/ПК в swap на HDD.

В Linux створити розділ swap 4-6ГБ та налаштувати zram з використанням
- алгоритму lz4 щоб не боляче було вашому дохлому ЦПУ,
- повний об'єм вашої наявної ОЗУ,
- приоритет 100% щоб на HDD в підкачку лізло в останню чергу.
Тоді відгук вашого пристрою від 2ГБ ОЗУ буде наче у вас 4ГБ встановлено ;)
Відповісти