Новини
Останні статті і огляди
Один роутер на декілька користувачів
-
AW
Junior
Вітаю, маю таке максимально нубське питання.
Провайдер який до мене в хату дає інтернет, має умовно 2 тарифа - 100мб за 200 та 1000мб за 500. Поруч зі мною є сусіди з обох боків які теж бажають інтернету. З'явилась ідея поділити мій тарф на трьох. В результаті матимемо по 300мб і при цьому дешевше ніж підключати 100мб і не треба платити за саме підключення
Тож як це зробити? На данний момент скло заходить в хату, далі онушка і простий роутер нетіс 2780.
Спочатку думав поставити простий свіч та кинути усім дріт від нього, але виходить не зручно - один почне качати саріальчик в торенті а у інших швидкості не буде. Може можна якось рівномірно жорстко поділити на трьох та зафіксувати швидкість? Що для цього потрібно? Чи можна це зробити силами наявного роутера чи потрібно щось докупити? Дякую
Провайдер який до мене в хату дає інтернет, має умовно 2 тарифа - 100мб за 200 та 1000мб за 500. Поруч зі мною є сусіди з обох боків які теж бажають інтернету. З'явилась ідея поділити мій тарф на трьох. В результаті матимемо по 300мб і при цьому дешевше ніж підключати 100мб і не треба платити за саме підключення
Тож як це зробити? На данний момент скло заходить в хату, далі онушка і простий роутер нетіс 2780.
Спочатку думав поставити простий свіч та кинути усім дріт від нього, але виходить не зручно - один почне качати саріальчик в торенті а у інших швидкості не буде. Може можна якось рівномірно жорстко поділити на трьох та зафіксувати швидкість? Що для цього потрібно? Чи можна це зробити силами наявного роутера чи потрібно щось докупити? Дякую
-
Aleksandr1973
Member
AW
Щоб ви не робили , а з сусідами всеодно ворогом будете ( проблеми будуть у провайдера , а грішити будуть на вас ) . Через таке проходив . Хай у вас скорость буде менше та нікому нічого невинні .
Щоб ви не робили , а з сусідами всеодно ворогом будете ( проблеми будуть у провайдера , а грішити будуть на вас ) . Через таке проходив . Хай у вас скорость буде менше та нікому нічого невинні .
-
tornadox
Member
AW
можна, але якщо коротко ваш роутер не потягне жодну з задач, хіба просто поставити свіч і будете мати "шумних" сусідів які можуть стабільно забивати трафік.
Дивіться в сторону рішень для малого офісу, але там значно вище питання ціни. Ну і як написали вище, чи потрібен вам цей головняк бути міні інтернет провайдером.
можна, але якщо коротко ваш роутер не потягне жодну з задач, хіба просто поставити свіч і будете мати "шумних" сусідів які можуть стабільно забивати трафік.
Дивіться в сторону рішень для малого офісу, але там значно вище питання ціни. Ну і як написали вище, чи потрібен вам цей головняк бути міні інтернет провайдером.
-
Rex
Member
AW
Ідея робоча, якщо сусіди адекватні. Наявними засобами ви швидкість ніяк не поділите. Треба більш наворочений роутер типу Мікротік і ще налаштувати його задача не з легких.
Є варіант кинути сусідам виту пару на 4 жили (або обтиснути 8 жильний кабель відповідним чином - повісивши у повітрі 4 з 8 жил) - тоді у сусідів лінк більше 100 мб не підніметься фізично. І вони вдвох не зможуть утилізувати більше 200 з 1000, щоб вони не ообили. Решта 800 мб залишається вам.
Ну і звісно обговорити з ними ці умови за чесну винагороду
Відправлено через 2 хвилини 48 секунд:
В цьому випадку навіть свіч не потрібен, за умови, що вам буде достатньо 2 лан портів. Або купити світч вже самому собі. Гігабітний, звичайно
Ідея робоча, якщо сусіди адекватні. Наявними засобами ви швидкість ніяк не поділите. Треба більш наворочений роутер типу Мікротік і ще налаштувати його задача не з легких.
Є варіант кинути сусідам виту пару на 4 жили (або обтиснути 8 жильний кабель відповідним чином - повісивши у повітрі 4 з 8 жил) - тоді у сусідів лінк більше 100 мб не підніметься фізично. І вони вдвох не зможуть утилізувати більше 200 з 1000, щоб вони не ообили. Решта 800 мб залишається вам.
Ну і звісно обговорити з ними ці умови за чесну винагороду
Відправлено через 2 хвилини 48 секунд:
В цьому випадку навіть свіч не потрібен, за умови, що вам буде достатньо 2 лан портів. Або купити світч вже самому собі. Гігабітний, звичайно
-
Adamantium
Ghost
і каже - зараз я вас всіх поріжуAW: ↑ 27.04.2026 15:18скло заходить в хату
шутка.
а по теме - вам по проводу или по вай-вай надо резать скорость?
чтобы сделать по нормальному, простым роутером не обойтись.А не простой роутер уже будет стоить, как вся ваша экономия, это если вкратце и простыми словами.
-
tornadox
Member
Rex
я би казав що потрібно ще щось типу VLAN щоб мережа не була шарена(якщо звісно це не ціль), сусіди можуть качати і запускати всяке зловмисне ПЗ що поширюється по мережі.
я би казав що потрібно ще щось типу VLAN щоб мережа не була шарена(якщо звісно це не ціль), сусіди можуть качати і запускати всяке зловмисне ПЗ що поширюється по мережі.
-
DDt
Member
AW
провайдер может спалить что ты раздаёшь инет
а так, имхо, схема с 4мя жилами и 100мб самая рабочая
провайдер может спалить что ты раздаёшь инет
а так, имхо, схема с 4мя жилами и 100мб самая рабочая
-
Rex
Member
tornadox
Мережа не буде шарена, бо кожний сусід буде за своїм роутером зі своїм натом. На своєму роутер і можна прямо прибити їх мас, щоб не підключили кабель напряму в комп.
DDt
Провайдеру должно быть пофиг на это
Мережа не буде шарена, бо кожний сусід буде за своїм роутером зі своїм натом. На своєму роутер і можна прямо прибити їх мас, щоб не підключили кабель напряму в комп.
DDt
Провайдеру должно быть пофиг на это
-
tornadox
Member
погоджуюся, ідея робочаRex: ↑ 27.04.2026 16:10 І вони вдвох не зможуть утилізувати більше 200 з 1000, щоб вони не ообили. Решта 800 мб залишається вам.
сусіди платять по 100грн за 100мбіт, автор/власник отримує 800мбіт за 300грн.
такі схемі активно пропонують в багатоквартирних будинках. У вас не висить наліпки по підʼїзду, "Інтернет Київстар 100мбіт за 50грн", не виглядає що оператори боряться з цим.DDt: ↑ 27.04.2026 16:24провайдер может спалить что ты раздаёшь инет
-
AW
Junior
Дякую за активное обговорення. Сусіди свої люди, конфлікту точно не буде. Провайдеру теж начхати що я буду робити зі своїм трафіком після їхньої онушки.
Виходить, найпростіший варіант
Наявний роутер не подужає 300мб на трьох по проводу? Шкода. Я думав можна по дроту двом по 300 налити і хай кожен собі ставить роутера для власних потреб.Rex: ↑ 27.04.2026 16:10Наявними засобами ви швидкість ніяк не поділите
Виходить, найпростіший варіант
Але на таке мабуть вони вже не будуть згодні. Вся цікавинка була отримати 300мб за 170грн замість 100мб за 200грнDDt: ↑ 27.04.2026 16:24схема с 4мя жилами и 100мб самая рабочая
-
tornadox
Member
В описі пише що ніби можна, можна спробувати, шукайте Bandwitdh Control чи щось схожеAW: ↑ 27.04.2026 18:47 Наявний роутер не подужає 300мб на трьох по проводу? Шкода. Я думав можна по дроту двом по 300 налити і хай кожен собі ставить роутера для власних потреб.
-
0kie
Member
Заведи себе адекватного провайдера с адекватным ценником. У меня Киевстар за 350 гривен даёт ТВ, мобилку с накопительными 50 Гб в месяц (неиспользованный трафик плюсуется), а также гигабитный кабельный интернет. Как ты понимаешь - все остальные операторы мобильной связи и кабельного интернета пошли лесом...
Соседи как донаторы тоже могут идти вслед за операторами и провайдерами. 
-
Rex
Member
AW
Справа не в тому, що не потягне роутер, а в тому, що в ньому вбудований простий світч на 4 порти і він не розуміє, як на кожен порт віддавати рівно 300 (чи скільки завгодно). Всі 4 порти для роутера - це одна "дірка", куди летить весь трафік. Я не дивився налаштування того роутера, але з досвіду можу сказати, що з вірогідністю 95% він не вміє розділяти швидкість по портам. Треба дивитися його налаштування на вебінтерфейсі і шукати щось на кшталт QoS
0kie
Хорошо когда есть выбор
А как быть тем, у кого в частном секторе один провайдер монополист безальтернативный?
Легко сказать: "найди другого провайдера"
Справа не в тому, що не потягне роутер, а в тому, що в ньому вбудований простий світч на 4 порти і він не розуміє, як на кожен порт віддавати рівно 300 (чи скільки завгодно). Всі 4 порти для роутера - це одна "дірка", куди летить весь трафік. Я не дивився налаштування того роутера, але з досвіду можу сказати, що з вірогідністю 95% він не вміє розділяти швидкість по портам. Треба дивитися його налаштування на вебінтерфейсі і шукати щось на кшталт QoS
0kie
Хорошо когда есть выбор
А как быть тем, у кого в частном секторе один провайдер монополист безальтернативный?
Легко сказать: "найди другого провайдера"
-
0kie
Member
У меня в задрыпанном Мирнограде было три провайдера. Правда, выше 100 Мбит никто не давал, но даже в такой дыре был выбор. И цены были приемлемы. Судя по "500 гривен за тариф" - там или совсем дыра, или провайдер берега потерял, или оптический канал заведён со своими приколюхами типа "Статичный IP".Rex: ↑ 27.04.2026 19:19Хорошо когда есть выбор
-
AW
Junior
0kie
Ну, 1000мб за 500 не так і погано. Провайдерів у нас декілька, і цей найвигідніший. У інших дорожче і гірша підтримка, а КС взагалі майже не ловить, і інтернету фіксованого відповідно теж нема
Всім дуже дякую за ідеї. Буду далі вивчати питання.
PS: дізнався, що у провайдера є ще тариф 300мб за 300. Тож якщо сусідам вистачить 100мб за 100грн, то все буде вирішено дротом на 4 жили
Ну, 1000мб за 500 не так і погано. Провайдерів у нас декілька, і цей найвигідніший. У інших дорожче і гірша підтримка, а КС взагалі майже не ловить, і інтернету фіксованого відповідно теж нема
Всім дуже дякую за ідеї. Буду далі вивчати питання.
PS: дізнався, що у провайдера є ще тариф 300мб за 300. Тож якщо сусідам вистачить 100мб за 100грн, то все буде вирішено дротом на 4 жили
-
Donate
Member
А сенс? Просто якщо адекватні гаврики то скажи що якщо торрент чи стім нехай ставлять обмеження по швидкості. Щось інше я щось мало вірю що може забити каналAW: ↑ 27.04.2026 15:18 Вітаю, маю таке максимально нубське питання.
-
Avenger80
Member
У нас в городе тоже самое - около 450-500грн за 1Гбит у местных крупных провайдеров, ну кроме Водафон.0kie: ↑ 27.04.2026 19:25Судя по "500 гривен за тариф"
Т.е. это не такая уж и редкость, хотя у меня в доме много провайдеров, город то немаленький.AW: ↑ 27.04.2026 15:18Провайдер який до мене в хату дає інтернет, має умовно 2 тарифа - 100мб за 200 та 1000мб за 500.
-
AW
Junior
PS2: виявляється, що 1000мб у мого провайдера коштує не 500, а лише 290грн 
(500 то за перший місяць після підключення нового абонента + виїзд майстра для налаштування і тільки за запитом абонента). А 100мб коштує 200. З таким розкладом треба реалізовувати 3х300мб по 100грн з кожного як найвигіднішу схему
(500 то за перший місяць після підключення нового абонента + виїзд майстра для налаштування і тільки за запитом абонента). А 100мб коштує 200. З таким розкладом треба реалізовувати 3х300мб по 100грн з кожного як найвигіднішу схему
-
zmax
Member
не думав що це якась велика проблема.
маю старенький нетгір і навіть в цьому старичку є проста функція QoS в налаштуваннях, яка обмежує канал на одного споживача. Наприклад якщо ввести обмеження 50 мбіт, то один юзер не отримає більше 50 навіть при нульовій завантаженості каналу.
маю старенький нетгір і навіть в цьому старичку є проста функція QoS в налаштуваннях, яка обмежує канал на одного споживача. Наприклад якщо ввести обмеження 50 мбіт, то один юзер не отримає більше 50 навіть при нульовій завантаженості каналу.
-
AW
Junior
zmax
Якби ж я в цьому щось розумів...
Тому і збираю інформацію та вивчаю всі варіанти для реалізації.
Якби ж я в цьому щось розумів...
Тому і збираю інформацію та вивчаю всі варіанти для реалізації.