Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Demedik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.04.2026 14:29 питання зразу - ви змогли налаштувати щоб модель працювала як веб сервер - але без активної користувацької сесії? я трохи помучився і зміг, бо активна сесія - відразу багато оперативки під себе бере. Доступ лише через ssh - монітор відключений, лише так я зміг отримати мін споживання менше 1 Вт на мак міні.
пс: тестував раніше наприклад в LM Studio - не пахало, хоча може вже й паше
У меня таких проблем не было. ЛЛМ у меня на Вин ноуте, он у меня для игрушек + поиграться с ИИ. Тут все было просто - я взял в Олламе включил сервер и через брандмауэр дал доступ к порту по локальной сети. На самом роутере Вин ноуту дал статический апи. А на клиенте у меня ОпенКод спокойно запускает. С ЛМ Студией сильно не игрался, но думаю еще будет возможность. Сейчас буду жестко уходить в сабагенты. Если до сентября получиться добиться вменяемых результатов - то скорей всего буду брать 395 с 128гб. на Спарк жаба давит, особенно с тем, что не буду его использовать на все 100%.
yuriy_dd: 19.04.2026 14:29 я би радив дивитись на мак студію на Мах процах - буде трохи дорожче але сильно краще. Скоро буде на М5 Мах
Это понятно, но тут вопрос окупаемости. + количество оперативы. С ИИ даже более слабое ядро для вычислений, с большим количество оперативной памяти будет лучше, чем любой крутой проц с ее недостатком. Умная модель очень много весит + еще контекст хотя бы 128к... и если вот это все не залезет в оперативу(кстати, вот тут Эпл сделал всех - их работа с UM просто великолепна) то она просто не заработает. В итоге можно будет получить быструю, но глупую модель...
yuriy_dd: 19.04.2026 14:29 і ще - для маку обовязково використовувати MLX моделі - там сильно скоріше працює
А вот за это спасибо, передам. :)
kabostebeztak
Member

Повідомлення

waryag: 19.04.2026 19:00
kabostebeztak: 19.04.2026 17:50Ось найшвидша пам'ять
У споживацькому сегменті це гддр7, в дата-центрах - НВМ. :-P
а, я про звичайну озп
waryag
Member

Повідомлення

kabostebeztak: 19.04.2026 21:39а, я про звичайну озп
Нічого не заважає використовувати їх у якості оперативки, принаймні ГДДР. Є певні нюанси, але де їх немає?

В курентген консолях так і зробили (там ГДДР6 і далеко не топова, але ПЗП цілком пристойна навіть по сучасним міркам).
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 19.04.2026 16:42Так ти ж сам на минулій сторінці розповідав казки про перевагу пам'яті маків, що нібито забезпечує перевагу в продуктивності
а що не так? для чого наприклад фанати х86 - її женуть?
waryag: 19.04.2026 16:42І забудь про слово швидкість в контексті комп'ютерного заліза. Воно нікуди не їде
тобто для вас не знайомий термін - "швидкість виконання"?
waryag: 19.04.2026 16:50 я про екосистему на Андроїді
І що там є, крім мільйона кривих і недолугих клонів програм та ігор з вінди, деякої кількості утилітарних програм, що мають аналоги чи браузерні версії, та деякої кількості специфічних мобільних програм?
саме ця кількість недолугих клонів довзолила Андроїду домінувати на ринку смартфонів. І воно краще працює на АРМ
і до речі - там не клони, там багато програм яких на Вінді нема, і доводиться користуватись емулятором АРМ. До речі такі емулятори АРМ сильно краще працюють на АРМ - дивно правда, як все може проти х86 обернутись
waryag: 19.04.2026 16:50 маки мають саму швидку память
Доречі, це брехня чи твоя повна некомпетентність?
я собі спостерігаю - що ви нічого конкретного сказати не можете, я стаю впевненим що ви відчуваєте що за будь яке сказане слова - я вас припру до стіни, саме тому ви й постійно загадками пишете, чи питанням відповідаєте
waryag: 19.04.2026 19:00У споживацькому сегменті це гддр7
невже щось конкретне сказали. Добре - відразу питання - модель ноута в якому проц використовує цю память?
яка latency - у даної памяті, і яку latency потрібно сучасним багато-ядерним процам?
те що знову обісретесь опозоритесь - я не сумніваюсь, фанати х86 - а ну допоможіть свому колезі?
Може хоч скажете що він маячню пише?
isusik63
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.04.2026 22:23
waryag: 19.04.2026 16:42Так ти ж сам на минулій сторінці розповідав казки про перевагу пам'яті маків, що нібито забезпечує перевагу в продуктивності
а що не так? для чого наприклад фанати х86 - її женуть?
waryag: 19.04.2026 16:42І забудь про слово швидкість в контексті комп'ютерного заліза. Воно нікуди не їде
тобто для вас не знайомий термін - "швидкість виконання"?
waryag: 19.04.2026 16:50 я про екосистему на Андроїді
І що там є, крім мільйона кривих і недолугих клонів програм та ігор з вінди, деякої кількості утилітарних програм, що мають аналоги чи браузерні версії, та деякої кількості специфічних мобільних програм?
саме ця кількість недолугих клонів довзолила Андроїду домінувати на ринку смартфонів. І воно краще працює на АРМ
і до речі - там не клони, там багато програм яких на Вінді нема, і доводиться користуватись емулятором АРМ. До речі такі емулятори АРМ сильно краще працюють на АРМ - дивно правда, як все може проти х86 обернутись
waryag: 19.04.2026 16:50 маки мають саму швидку память
Доречі, це брехня чи твоя повна некомпетентність?
я собі спостерігаю - що ви нічого конкретного сказати не можете, я стаю впевненим що ви відчуваєте що за будь яке сказане слова - я вас припру до стіни, саме тому ви й постійно загадками пишете, чи питанням відповідаєте
waryag: 19.04.2026 19:00У споживацькому сегменті це гддр7
невже щось конкретне сказали. Добре - відразу питання - модель ноута в якому проц використовує цю память?
яка latency - у даної памяті, і яку latency потрібно сучасним багато-ядерним процам?
те що знову обісретесь опозоритесь - я не сумніваюсь, фанати х86 - а ну допоможіть свому колезі?
Юрий , вы называете пользователей , фанатами (в вашем контексте "дро....ми" ? Вы по себе судите ? Пользоваться чем-то не значет быть фанатом .
Гонят процы , память,видеокарты в большинстве своем для циферок в играх ФПС, ну и для морального удовлетворения :banan: (вам это как ни кому знакомо :gigi: )
yuriy_dd
Member

Повідомлення

isusik63: 19.04.2026 22:35 Юрий , вы называете пользователей , фанатами (в вашем контексте "дро....ми" ? Вы по себе судите ? Пользоваться чем-то не значет быть фанатом .
я дуже чітко розумію людей кого я називаю фанатами - вони заперечують прогрес АРМ, і знаходять різні причини чому х86 кращі

з іншої сторони - я не фанат, я скокійно знаю де кращі х86, де кращі АРМ, я користуюсь обидвома архітектурами, і я явно бачу яку революцію здійснив М1 у свій час - я особисто купив відразу і пересвідчився
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.04.2026 22:23а що не так? для чого наприклад фанати х86 - її женуть?
:facepalm:

Для того, щоб використовувати х86, не треба бути його фанатом. Як і для того, щоб гнати пам'ять.
Є купа причин для цього.

Тебе називають фанатом епла не через те, що ти його використовуєш, а тому що ти готовий з'їсти центнер лайна і порвати дупу на британський прапор та майже на що завгодно ще, аби спробувати довести переваги епл, реальні чи уявні.

Також в контексті розгону пам'яті дуже важливе зменшення затримок, про які ти чи то мовчиш, чи то не знаєш. І з якими у ЛПДДР все доволі погано.
yuriy_dd: 19.04.2026 22:23тобто для вас не знайомий термін - "швидкість виконання"?
Брехня, Юрчику. Коли ти вже навчишся переконливо брехати?

Достатньо порвіняти, скільки разів в цій темі ти використав терміни "швидкість" і "швидкість виконання". І якщо з першим це проблематично,
спойлер
бо їм ти сереш постійно
то двугий ти використав... двічі, із цією цитатою включно. Причому перший раз - в середині теми. :lol:
yuriy_dd: 19.04.2026 22:23саме ця кількість недолугих клонів довзолила Андроїду домінувати на ринку смартфонів. І воно краще працює на АРМ
І знову не вгадав...
Просто конкуренти самоусунулися. :lol:
і до речі - там не клони, там багато програм яких на Вінді нема, і доводиться користуватись емулятором АРМ.
Наприклад? :popcorn:
До речі такі емулятори АРМ сильно краще працюють на АРМ - дивно правда, як все може проти х86 обернутись
Зазвичай, х86 не потрібно емулятору для запуску х86 програм. :laugh:
yuriy_dd: 19.04.2026 22:23я собі спостерігаю - що ви нічого конкретного сказати не можете, я стаю впевненим що ви відчуваєте що за будь яке сказане слова - я вас припру до стіни, саме тому ви й постійно загадками пишете, чи питанням відповідаєте
:facepalm:
yuriy_dd: 19.04.2026 22:23невже щось конкретне сказали. Добре - відразу питання - модель ноута в якому проц використовує цю память?
Телепню, тобі ж давно сказали, що х86 набагато більше і різноманітніше за вузьку нішу ноутів. Як і АРМ, доречі. Та навіть доволі вузька лінійка продуктів ЕПЛ на АРМ все ще більше за ноути. :facepalm:
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.04.2026 22:41 я дуже чітко розумію людей кого я називаю фанатами - вони заперечують прогрес АРМ, і знаходять різні причини чому х86 кращі
з іншої сторони - я не фанат, я скокійно знаю де кращі х86, де кращі АРМ, я користуюсь обидвома архітектурами
А зі сторони якось навпаки виглядає. Вже 180та сторінка, як намагаєтесь довести, що ARM кращий у всьому, а х86 пора у смітник і негайно. Все б так, але ж ви постійно екстраполюєте ті окремі сфери, де ARM обійшов x86 на майже все, а якщо вам кажуть, що це ще не так, то ви подаєте своє фірмове "скоро все буде". Народними словами - натягуєте сову на глобус. Але нехай

Давайте тоді так: якщо ми всі тут сліпі фанати, а ви раціональна людина з критичним мисленням, то наведіть список, де переважає ARM vs x86. Формат простий:
ARM кращий:
*
*
*
x86 поки що кращий:
*
*
*
Паритет, або незначна перевага:
*
*

Якщо ви не затятий фанат, а раціональний технічний професіонал, то для вас це буде дуже легко. І не треба навіть багато розписувати, коротко і по суті щоб було. А далі вже кожен буде робити для себе висновки, зокрема щодо рівня вашого нефанатизму і чи варто вступати в дискусію чи ні :)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 19.04.2026 23:01Тебе називають фанатом епла не через те, що ти його використовуєш, а тому що ти готовий з'їсти центнер лайна і порвати дупу на британський прапор та майже що завгодно, аби довести переваги епл, реальні чи уявні
не Епл, а АРМ. Епл просто допомагає популяризувати АРМ. Головна мета - щоб зявився конкурент х86 - результат зменшення ціни
так точно як колись Сяомі зробив смарти доступними всім в еру дорогих айфонів та Самсунг
waryag: 19.04.2026 23:01 Також в контексті розгону пам'яті дуже важливе зменшення затримок, про які ти чи то мовчиш, чи то не знаєш. І з якими у ЛПДДР все доволі погано.
повторю своє питання:
yuriy_dd: 19.04.2026 22:23 яка latency - у даної памяті, і яку latency потрібно сучасним багато-ядерним процам?
ви і далі будете стверджувати що я не знаю про затримки?
відповідь назвати ноут з найшвидшою на вашу думку памятю - ви не змогли
waryag: 19.04.2026 23:01 Достатньо порвіняти, скільки разів в цій темі ти використав терміни "швидкість" і "швидкість виконання". І якщо з першим це проблематично,
ну бачте у вас вже нема до чого пристати
waryag: 19.04.2026 23:01 і до речі - там не клони, там багато програм яких на Вінді нема, і доводиться користуватись емулятором АРМ. До речі такі емулятори АРМ сильно краще працюють на АРМ - дивно правда, як все може проти х86 обернутись
Наприклад?
програма яка є для Андроїду і нема для Віндовс?
waryag: 19.04.2026 23:01Телепню, тобі ж давно сказали, що х86 набагато більше і різноманітніше за вузьку нішу ноутів. Як і АРМ, доречі
розмова йде по вашому - про конкретну вузьку нішу - ноути (ще про десктопи типу мак міні) для звичайних користувачів
і це зовсім не вузька ніша
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 19.04.2026 23:15Давайте тоді так: якщо ми всі тут сліпі фанати, а ви раціональна людина з критичним мисленням, то наведіть список, де переважає ARM vs x86. Формат простий:
розглядаю для ноутів для звичайних користувачів

ARM кращий:
- одно-потік та енергоефективність
- багато-потік

x86 поки що кращий:
- ширша підтримка софта
- память можна доставити в ноутах - але х86 вже теж розпаюють де треба швидкість
- диск можна поміняти

це стосується макбуків, ноути на АРМ на вінді - are coming, що має принести конкуренцію та зменшення ціни, і диск можна міняти
проблема софта - це тимчасове, що буде виправлено, в той же час швидкість одно-потоку - відставання х86 - не виправиться ніколи

якщо з точки зору архітектури АРМ:
- то простіша та менша (в рази) система команд
- х86 мусить декодувати під час виконання кожен раз, в той час як АРМ - компілятор один раз - саме тут причина енерго-ефективності
- команди фіксованої довжини що сильно спрощує декодер - я дуже сумніваюсь що хтось з вас знає як працює декодер на х86 щоб міг декодувати в паралель
- простіші команди дають значно більш прогнозований час виконання, що також важливо для OoE
- сильно більше каналів памяті

всі архітектурні недоліки х86 - не виправити, саме тому архітектура тупикова
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 19.04.2026 23:15Якщо ви не затятий фанат, а раціональний технічний професіонал, то для вас це буде дуже легко. І не треба навіть багато розписувати, коротко і по суті щоб було. А далі вже кожен буде робити для себе висновки, зокрема щодо рівня вашого нефанатизму і чи варто вступати в дискусію чи ні
а тепер таке саме прошу від вас
orange_deer
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov
yuriy_dd: 18.04.2026 08:39відео більш наглядно, ну і живий доказ
Живий доказ який зняли по сценарію. :facepalm:
Чому люди черпають інформацію саме з форумів? Тому що там не техноблогери сидять а живі люди з реальними юзеркейсами. Ти й досі не зрозумів що ютубери оці в першу чергу знімають відео щоб заробити на цьому хайптрейні нового пристроя а не "поділитись досвідом яке все класне". Може воно й класне але в першу чергу грошики з монетизації. Ти дійсно досі не шариш як працює ця вся індустрія, і часи вже давно змінились.
Коли ти в 2016 році знімав як твій пасфайндер гівна місив десь в пєрдях - оце реальний досвід і живий доказ. А вилизане відео зняте по сценарію - це чергова реклама купити ніо бо бачите ж його всі гребуть і всім не вистачить, бігом в магазин!!! :nunu:
This! Насправді, to give credit where it's due, Юрій принаймні спробував знайти щось відповідно до мого запиту - тривалого досвіду роботи за відповідним ноутбуком який стосується моєї сфери. Але не дуже вгадав з тим, що я роблю і що робить цей блогер. Ну і про досвід роботи на жаль теж таке, огляд був просто по поверхневому сценарію - зайшов в кафе, трохи покодив у VSCode, скомпілював макос додаток, зарендерив коротке відео, чекнув діскорд та і все. Якби ж воно все так з першого разу компілювалось як треба :D Про якісь відгуки на тривале користування, проблеми які виникали і тд там мови не було.

Проблема оглядів на ютуб, що треба по заголовку і прев'ю вгадувати що у тому відео буде і чи знайдеться відповідь на питання. На це треба більше часу виділяти, ніж на те, щоб форуми прошукати. Особливо коли є тисячі різних юзкейсів і ти попробуй вгадати, що саме цей блогер робить. Таке, погоджуюсь з вами, форуми в цьому плані рулять.
Єдиний раз, коли дивився огляди на техніку, ще у 20-му, коли вибирав телефон, і то хотів побачити, як на різних моделях інтерфейс виглядає, яка там камера і наскільки загалом зручний телефон. Всілякі бенчмарки не цікавили, немає чим сильно телефон вантажити
yuriy_dd
Member

Повідомлення

orange_deer: 19.04.2026 23:33This! Насправді, to give credit where it's due, Юрій принаймні спробував знайти щось відповідно до мого запиту
я не шукав, це просто останє що мені вилізло, я проклікав і автом був в темі - в нього інші ще відео є - наприклад як він мучиться щоб його апп одночасно працювала на новій макос і на старій. Але там такого навалом досвіду використання.

пс: недавно знайшов статтю про новий інтерфейс в макос - де шкло і вода - я просто вражений на скільки це фундаментальна зміна дизайну, ще до кінця не опрацював. Але це дійно варте уваги щоб ознайомитись.
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.04.2026 23:31
orange_deer: 19.04.2026 23:15Якщо ви не затятий фанат, а раціональний технічний професіонал, то для вас це буде дуже легко. І не треба навіть багато розписувати, коротко і по суті щоб було. А далі вже кожен буде робити для себе висновки, зокрема щодо рівня вашого нефанатизму і чи варто вступати в дискусію чи ні
а тепер таке саме прошу від вас
Для чого?) Я спитав про такий список щоб краще зрозуміти вашу позицію

Я з вами згідний за однопотік, але за багатопотік ви перебільшуєте. По-перше, навіть у ваших улюблених бенчмарках Мчіпи відстають за багатопотоком, навіть для лептопів, див: https://www.cpubenchmark.net/laptop.html (топові М5 видають в діапазоні 50-57.5 тис), а бюджетний М5 що буде в Macbook Air взагалі 27тис.
Для ще більшого реалізму пошукав ноутбуки з відповідними х86 процами і відповідні ноутбуки Apple (референс цін буде амазон і оф сайт яблук):
1) Якщо вибирати топові процесори: AMD Ryzen 9 9955HX3D - 62.5тис (https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cp ... 3D&id=6641) vs Apple M5 Pro 18 Core - 57.5тис (https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cp ... re&id=7229)
х86 рішення: ASUS ROG Strix 16" RTX 5070ti 12GB VRAM, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD - ціна 2500 USD новий, 2000 майже новий з повернення (https://www.amazon.com/ASUS-Strix-Gamin ... r=8-1&th=1)
додаю пруф щодо ціни нового тут:
спойлер
amazon.png
Apple: 2400 доларів за 24GB RAM, 1TB SSD, 14 дюймів.
Якщо хочеться топовий проц+багато пам'яті:
x86: Lenovo Legion Pro 7 Gen 10 16" RTX 5080 16GB VRAM, 64GB RAM, 1TB SSD - 3300 USD (https://www.amazon.com/Lenovo-Legion-Pr ... 250&sr=8-3)
Apple: 3000 доларів за 64 GB RAM, 1TB SSD, 14 дюймів.

Висновок щодо ноутів з топовими багатопоточними процами - х86 пропонує кращий проц (по багатопотоку) за майже таку саму ціну, як Apple, але в додачу є GPU з 12-16ГБ виділеної пам'яті і можливість апгрейду (ну і більший екран, бо 16 дюймові макбуки дорожчі).

2) Якщо ж брати плюс мінус бюджетний варіант з майже топовим багатопотоковим процесором, наприклад AMD Ryzen 9 8940HX - 50тис. (https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cp ... HX&id=6674)
Порівняю з Apple M5 Pro 15 Core - 49.5 тис (https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cp ... re&id=7230)
х86: HP OMEN AI 16.0" RTX 5060 8GB, 32GB DDR5, 1TB SSD - 1600 USD (https://www.amazon.com/HP-Gaming-Displa ... hdGY&psc=1)
Apple: 2200 доларів за 24 GB, 1TB SSD, 14 дюймів.

Тут взагалі швидший у багатопотоці процесор, більше RAM, виділена відеокарта і знову ж таки більший екран та можливість апгрейду можна отримати у х86 за дешевшу ціну.

3) Найбюджетніший варіант (з точки зору Apple) - з Apple M5 10 Core - 27.5 тис (https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cp ... re&id=6981)
Почнемо з Apple (бо х86 аналогів тут дуже багато) - базовий MacBook Air M5, 16GB RAM, 512GB SSD - 1100 USD
x86: Lenovo Legion 5 Gen 10 Ryzen 7 260, RTX 5060 8GB, 16GB DDR5 RAM, 512GB SSD, 15.3" - 1150 USD (https://www.amazon.com/Lenovo-Legion-Ge ... GigVC&th=1)
Lenovo ThinkPad E16 Gen 3, Intel Ultra 5 225H, 16GB DDR5, 1TB SSD, 16” - 1130USD (https://www.amazon.com/Lenovo-E16-Gen-E ... i0eHe&th=1)
Lenovo ThinkPad E16, Intel Ultra 5 225H, 16GB DDR5, 512B SSD - 1000 USD (https://www.amazon.com/Lenovo-ThinkPad- ... i0eHe&th=1)

Багатопотокові бенчмарки по процах тих х86 що я знайшов:
AMD Ryzen 260 - 28тис (https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cp ... 60&id=6658)
Intel Ultra 225H - 28.5тис (https://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cp ... 5H&id=6525)
В результаті маємо кращий по багатопотоку проц за меншу ціну + upgradable RAM+SSD, більший екран, а в легіона ще й дискретна відеокарта.

Тому ні, в багатопотоку ARM не буде швидшим за х86 навіть у лептопних рішеннях. Про десктопи взагалі мовчу.
На решту відповім пізніше у наступному повідомленні.
orange_deer
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.04.2026 23:31 проблема софта - це тимчасове, що буде виправлено, в той же час швидкість одно-потоку - відставання х86 - не виправиться ніколи
пройшло 5 років з перших масових М чипів Apple, все ще більшість софта на х86 написана. Виправлять, то напишете :)
А поки це спекуляція, так само, як ми можемо сказати, що останні проци Intel чи AMD вже майже наздогнали Apple і от-от наздоженуть.
yuriy_dd: 19.04.2026 23:31 якщо з точки зору архітектури АРМ:
- х86 мусить декодувати під час виконання кожен раз, в той час як АРМ - компілятор один раз - саме тут причина енерго-ефективності
- команди фіксованої довжини що сильно спрощує декодер - я дуже сумніваюсь що хтось з вас знає як працює декодер на х86 щоб міг декодувати в паралель
- простіші команди дають значно більш прогнозований час виконання, що також важливо для OoE
ви в 4 пункти розтягнули одну фразу: "Система команд RISC швидша ніж CISC бо не декодеру не потрібно вгадувати довжину команди"
Але так, це правда, і це дійсно недолік x86. Але це ціна за сумісність з практично всім, що було раніше, і має закриті бібліотеки. Такого софту ще дуже багато.
Щоб все працювало чисто по RISC, треба ще багато софту перекомпілювати, а багато де і переписати під нього (драйвери наприклад). Мені хотілось би вірити що колись це все вийде, але дивлячись на таку елементарну штуку як кількість стандартів розеток у світі я сумніваюсь що це досяжно. Щось та й буде все ще вимагати CISC compatibility.
І не кажіть про відсутність прогресу. x86 намагаються зараз кешувати інструкції, що теж дозволяє наздоганяти arm, але так на супер низькому рівні вони завжди будуть повільніші. Щодо паралелі, тут не спеціаліст, але вже є предекодери які розмежовують довжину інструкцій до потрапляння в декодер. Тому паралелізація там теж можлива, хоч і все одно не зрівняється з ARM.
Повертаючись до середньостатистичного юзера ця втрата у швидкості не настільки велика щоб переходити на швидший, але дорожчий і обмеженіший Apple ARM чи навіть Windows on Arm (круто що 24GB Unified Memory дуже швидкі, але толку якщо на 600 доларів дешевше можна отримати 32GB RAM + 8GBVRAM, інтерфейс буде повільнішим на кількасот мілісекунд нехай, зате більше всього запуститься).
От коли по ціні ноутбук з ARM процесором буде коштувати так само як і х86 з такими самими іншими базовими характеристиками (об'єм RAM+VRAM та SSD), тоді можете починати ховати Intel та AMD
yuriy_dd: 19.04.2026 23:31 - сильно більше каналів памяті
Маніпулюєте, кількість каналів пам'яті не залежить від архітектури а лише від того як виробник складає ноутбук (і ваша хвалена розпаяна пам'ять LPDDPRX5). х86 так теж починають робити, ви самі про це кажете. З наявних рішень на ринку ноутбуків у Apple зараз найбільше каналів пам'яті, але й вища в порівнянні ціна. Це вибір на рівні модульності проти різниці у швидкодії, яку користувачу буде важко помітити.
isusik63
Member

Повідомлення

orange_deer: 20.04.2026 02:32
yuriy_dd: 19.04.2026 23:31 проблема софта - це тимчасове, що буде виправлено, в той же час швидкість одно-потоку - відставання х86 - не виправиться ніколи
пройшло 5 років з перших масових М чипів Apple, все ще більшість софта на х86 написана. Виправлять, то напишете :)
А поки це спекуляція, так само, як ми можемо сказати, що останні проци Intel чи AMD вже майже наздогнали Apple і от-от наздоженуть.
yuriy_dd: 19.04.2026 23:31 якщо з точки зору архітектури АРМ:
ви в 4 пункти розтягнули одну фразу: "Система команд RISC швидша ніж CISC бо не декодеру не потрібно вгадувати довжину команди"
Але так, це правда, і це дійсно недолік x86. Але це ціна за сумісність з практично всім, що було раніше, і має закриті бібліотеки. Такого софту ще дуже багато.
Щоб все працювало чисто по RISC, треба ще багато софту перекомпілювати, а багато де і переписати під нього (драйвери наприклад). Мені хотілось би вірити що колись це все вийде, але дивлячись на таку елементарну штуку як кількість стандартів розеток у світі я сумніваюсь що це досяжно. Щось та й буде все ще вимагати CISC compatibility.
І не кажіть про відсутність прогресу. x86 намагаються зараз кешувати інструкції, що теж дозволяє наздоганяти arm, але так на супер низькому рівні вони завжди будуть повільніші. Щодо паралелі, тут не спеціаліст, але вже є предекодери які розмежовують довжину інструкцій до потрапляння в декодер. Тому паралелізація там теж можлива, хоч і все одно не зрівняється з ARM.
Повертаючись до середньостатистичного юзера ця втрата у швидкості не настільки велика щоб переходити на швидший, але дорожчий і обмеженіший Apple ARM чи навіть Windows on Arm (круто що 24GB Unified Memory дуже швидкі, але толку якщо на 600 доларів дешевше можна отримати 32GB RAM + 8GBVRAM, інтерфейс буде повільнішим на кількасот мілісекунд нехай, зате більше всього запуститься).
От коли по ціні ноутбук з ARM процесором буде коштувати так само як і х86 з такими самими іншими базовими характеристиками (об'єм RAM+VRAM та SSD), тоді можете починати ховати Intel та AMD
yuriy_dd: 19.04.2026 23:31 - сильно більше каналів памяті
Маніпулюєте, кількість каналів пам'яті не залежить від архітектури а лише від того як виробник складає ноутбук (і ваша хвалена розпаяна пам'ять LPDDPRX5). х86 так теж починають робити, ви самі про це кажете. З наявних рішень на ринку ноутбуків у Apple зараз найбільше каналів пам'яті, але й вища в порівнянні ціна. Це вибір на рівні модульності проти різниці у швидкодії, яку користувачу буде важко помітити.
Юрию мультизадачность- работа/игры/апгрейд не интересны , он пробежиться по вашему тексту , процитирует контекст и ответить (процетирую камрада kabostebeztak)

АЛЕ Ж ОДНОПОТОК!!!! ОДНОПОТОК!!!
АААА ТОП СІНЕБЕНЧУ :banan: и ТД....
:rotate:
orange_deer
Member

Повідомлення

isusik63: 20.04.2026 02:58 Юрию мультизадачность- работа/игры/апгрейд не интересны , он пробежаться по вашему тексту , процитирует контекст и ответить (процетирую камрада kabostebeztak)

Та на здоров'я :D
Стало цікаво як для себе, так і для інших підсумувати в чому переваги arm а в чому х86 (на основі проповідей Юрія і суперечок на форумі)
Виходить за арм:
- однопотік
- енергоефективність
- простіші інструкції RISC vs CISC
За х86
- багатопотік
- значно ширша підтримка софту
- модульність - звідси upgradability+repairability
- економічна привабливість (дешевше отримати більше RAM+dGPU+SSD)
- більша можливість вибору (хочеш, купуєш з можливістю апгрейду, хочеш soldered, хочеш взагалі десктоп складаєш)

Поправте там якщо щось пропустив :)
kabostebeztak
Member

Повідомлення

isusik63: 20.04.2026 02:58
orange_deer: 20.04.2026 02:32

Юрию мультизадачность- работа/игры/апгрейд не интересны , он пробежиться по вашему тексту , процитирует контекст и ответить (процетирую камрада kabostebeztak)

То є велика честь для мене!
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 19.04.2026 23:18не Епл, а АРМ. Епл просто допомагає популяризувати АРМ. Головна мета - щоб зявився конкурент х86 - результат зменшення ціни
так точно як колись Сяомі зробив смарти доступними всім в еру дорогих айфонів та Самсунг
Взагалі-то, сяомі нічого не зробив. Бюджетні моделі як були, так і залишилися. Дорогі як були, так і залишилися, а топовий сяомі коштує дорожче за топовий айфон. І ціни в цілому по ринку лише виросли.
Так що ідея так собі :lol:
yuriy_dd: 19.04.2026 23:18ви і далі будете стверджувати що я не знаю про затримки?
відповідь назвати ноут з найшвидшою на вашу думку памятю - ви не змогли
Типові затримки ДДР5 6000 (для АМД) - СЛ30-32, інтел - 7200 СЛ 36-38, фізично це 60-70 нс.
Для ЛПДДР5х 7500 це СЛ 60-70 і 100+нс.
yuriy_dd: 19.04.2026 23:18програма яка є для Андроїду і нема для Віндовс?
Брехня, Юрчику. Чергова тупа брехня від тебе:
- тема у загальному розділі процесорів.
- у назві відсутні ноути
- у першому повідомленні вони теж відсутні. Взагалі, ти порівнюєш мобільний АРМ від яблучка-пісєчкі з десктопом.

Знову проігноруєш? :popcorn:
yuriy_dd: 19.04.2026 23:18розмова йде по вашому - про конкретну вузьку нішу - ноути (ще про десктопи типу мак міні) для звичайних користувачів
і це зовсім не вузька ніша
Дивись вище. :popcorn:
yuriy_dd: 19.04.2026 23:18 програма яка є для Андроїду і нема для Віндовс?
Купа їх. Але в масі все зводиться до низькоякісних клонів або програм, специфічних для мобільного використання.

Ти краще наведи приклади програм андроїд, конче необхідних для юзера стаціонарного ПК, але відсутніх там.

П.С. Я так розумію, що камент про брехню про "швидкість виконання" ти вирішив тихо скіпнути? Тож нагадаю.
waryag
Member

Повідомлення

orange_deer: 20.04.2026 02:32Маніпулюєте, кількість каналів пам'яті не залежить від архітектури а лише від того як виробник складає ноутбук (і ваша хвалена розпаяна пам'ять LPDDPRX5). х86 так теж починають робити, ви самі про це кажете. З наявних рішень на ринку ноутбуків у Apple зараз найбільше каналів пам'яті, але й вища в порівнянні ціна. Це вибір на рівні модульності проти різниці у швидкодії, яку користувачу буде важко помітити.
Маніпулює і знає про це. Епл просто рахує їх по-іншому, і на 128-бітній шині в неї, начебто, 8 каналів, в той час як на такій же на х86 рахують два.
А на мейнстрімній ДДР5 зазвичай рахують два канали, але при бажанні можна і 4. :rotate:
yuriy_dd: 19.04.2026 22:41з іншої сторони - я не фанат, я скокійно знаю де кращі х86, де кращі АРМ, я користуюсь обидвома архітектурами, і я явно бачу яку революцію здійснив М1 у свій час - я особисто купив відразу і пересвідчився
yuriy_dd: 19.04.2026 23:31розглядаю для ноутів для звичайних користувачів
спойлер
ARM кращий:
- одно-потік та енергоефективність
- багато-потік

x86 поки що кращий:
- ширша підтримка софта
- память можна доставити в ноутах - але х86 вже теж розпаюють де треба швидкість
- диск можна поміняти

це стосується макбуків, ноути на АРМ на вінді - are coming, що має принести конкуренцію та зменшення ціни, і диск можна міняти
проблема софта - це тимчасове, що буде виправлено, в той же час швидкість одно-потоку - відставання х86 - не виправиться ніколи

якщо з точки зору архітектури АРМ:
- сильно більше каналів памяті

всі архітектурні недоліки х86 - не виправити, саме тому архітектура тупикова
Дивно, що "нефанат", який, начебто, претендує на об'єктивність
спойлер
місце для поржати всією темою
, ігрорує переваги ноутів на х86, про які він точно обізнаний, але принципово не пише про них.
Відповісти