Системы воздушного охлаждения + FAQ. Выбор, обсуждение

Все связанное с охлаждением и шумопонижением
Відповісти
Автор
Повідомлення
poulk
Advanced Member

Повідомлення

Данная ветка посвящена выбору а так же обсуждению различных вопросов связанных с системами воздушного охлаждения.

Прежде чем задать свой вопрос, стоит ознакомиться с FAQ.

Зображення

Похожие темы:
Вентиляторы + FAQ. Выбор, обсуждение
СВО (вода) вопросы, проблемы и их решения, советы

Игнорирование правил конференции наказывается
Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 10.11.2011 13:51 користувачем EvGaS, всього редагувалось 38 разів.
Vasyanya1
Member

Повідомлення

Какая башня топ у thermalright? Там столько моделей, что быстро не разобрать))
На данный момент - это Frost Tower 140. Но цена на Алике космическая. Если нужен кулер с экраном, то есть вариации Phantom Spirit и Peerless Assassin (digital и vision).
Reinmar
Member

Повідомлення

Привіт, хто який кулер брав до 14600kf? В магазинах то якісь прості китайські на 180W радять то кажуть брати самі потужні з існуючих за 4к. Чи є народна перевірена золота середина?
oversteve
Member

Повідомлення

Reinmar: 06.04.2026 14:16 Привіт, хто який кулер брав до 14600kf? В магазинах то якісь прості китайські на 180W радять то кажуть брати самі потужні з існуючих за 4к. Чи є народна перевірена золота середина?
просту китайську 2-баштову вежу (якийсь Термалрайт типу РА120, або щось схоже з тієї опери), вони і будуть десь +- недалеко від самих потужних за 4к
Reinmar
Member

Повідомлення

А якщо з цих, що скажете?,по відгуках на магазинах їх всі беруть к 13600/14600/13700:
https://hard.rozetka.com.ua/ua/deepcool ... 327400375/
https://hard.rozetka.com.ua/ua/be-quiet ... 490376474/
https://hard.rozetka.com.ua/ua/pccooler ... 565837823/
якийсь Термалрайт типу РА120, або щось схоже з тієї опери
https://telemart.ua/ua/products/thermal ... -se-black/ він? бо Термалрайт 120 версій мільйон, наче параметри однакові а ціна різна
oversteve
Member

Повідомлення

Reinmar: 20.04.2026 20:39 А якщо з цих, що скажете?,по відгуках на магазинах їх всі беруть к 13600/14600/13700:
https://hard.rozetka.com.ua/ua/deepcool ... 327400375/
https://hard.rozetka.com.ua/ua/be-quiet ... 490376474/
https://hard.rozetka.com.ua/ua/pccooler ... 565837823/
якийсь Термалрайт типу РА120, або щось схоже з тієї опери
https://telemart.ua/ua/products/thermal ... -se-black/ він? бо Термалрайт 120 версій мільйон, наче параметри однакові а ціна різна
так, він, власне ті всі інші недалеко від нього втекли, так що вже можете дивитися на їх габарити, бюджет, можна і 140 взяти, вони ще жирніше будуть
мені наприклад цей подобається своєю конструкцієїю https://telemart.ua/ua/products/thermal ... ht-120-se/
по інших +-один фіг

Відправлено через 1 хвилину 37 секунд:
п.с. ну і для інтела рамочку на сокет на забудьте, від неї буде досить відчутний профіт
Vasyanya1
Member

Повідомлення

Deepcool Assasin IV. Якщо прикласти вухо до корпусу, то чутно шелест (наче вертухан об щось чіпляється) вентилятора. Що цікаво, то у біосі цього звуку не чутно. В чому причина? Брак вертухана, чи інші причини?

Заздалегідь дякую.
st0k
Member

Повідомлення

Reinmar: 06.04.2026 14:16 Привіт, хто який кулер брав до 14600kf?
SILENTIUMPC Fortis 5 Dual Fan CPU Cooler
Vasyanya1
Member

Повідомлення

Привіт, хто який кулер брав до 14600kf? В магазинах то якісь прості китайські на 180W радять то кажуть брати самі потужні з існуючих за 4к. Чи є народна перевірена золота середина?
В мене Deepcool Assassin IV. Правда, проц 14600к, але не думаю, що відеоядро сильно додає tdp.

Я би радив вам взяти воду від нормального виробника. І в магазині перевірити на наявність пошкоджень. Але якщо прям таки боїтеся, то з повітря пораджу Peerless Assasin 140 black. Він у Телемарті по шикарній ціні наразі.
DesireUA
Member

Повідомлення

Добрий день, підкажіть, будь ласка. Нещодавно зібрав собі комп’ютер, актуальний конфіг у профілі. Поставив зі старого пк Noctua NH-D15S, якому вже приблизно 8 років, для охолодження Ryzen 9 9900X.
У стоку башта не справляється, контакт напевно не зовсім оптимальний під Ryzen. Зробив PBO -27, обмежив до 140W у принципі, в іграх вище 90°C рідко піднімається.
Але пропрацював він так кілька місяців, і кулер Noctua, схоже, вже втомився постійно крутитися та почав тріщати.
Тепер думаю новий кулер Noctua коштує приблизно половину ціни Thermalright Phantom Spirit 120 SE. Можливо, тоді взяти саме Phantom Spirit? Пишуть, що він не гірший за D15 G2, хоча є сумніви щодо якості.
Також думав піти в сусідню тему й розглянути водянку типу Corsair Nautilus 360 RS, але трохи стрьомно, якщо потече..
Комп’ютер використовую не тільки для ігор, він регулярно отримує навантаження граю в ігри, буває рендер відеокліпів і весільних фільмів, також вивчаю 3D-графіку (UE5, Blender, Substance). Хотів би отримати думку форумчан по даній проблемі. Що краще зробити, може є якісь ельтернативи?
oversteve
Member

Повідомлення

DesireUA
можете на нокту присобачити 2х 120мм вентилятори, кріплення співпадають, як варіант можна за пару хвилин самому зробити кріплення для стандартних 140мм вентиляторів із якогось дроту-стяжек або надрукувати
DesireUA
Member

Повідомлення

oversteve: 02.05.2026 13:54 DesireUA
можете на нокту присобачити 2х 120мм вентилятори, кріплення співпадають, як варіант можна за пару хвилин самому зробити кріплення для стандартних 140мм вентиляторів із якогось дроту-стяжек або надрукувати
2 по 120 купити так те саме вийдепо ціні, а лишня є тільки одна 140ка фракталовська, думаю гудіти буде знатно.. Так то по хорошому старого компа я не продав, на нього все одно треба або повернути цю ноктуа, або щось купувати. Чи ця ноктуа дуже гарна і той спіріт вийде шило на мило?
oversteve
Member

Повідомлення

DesireUA
грубо кажучи шило на мило, 2шт 120 арктик Р12 про це десь 600 грн+-
DesireUA
Member

Повідомлення

oversteve Зрозумів дякую, тоді ще піду в тему про водянку пару питаннь задам, і тоді вже вирішу чи два кулер взяти чи вже ризикнути) Ще раз дякую.
Vasyanya1
Member

Повідомлення

DesireUA
SE-версії - гірші в плані вертушок. І часто в них в комплекті пластиковий бекплейт (для синьої платформи). Рахувати чужі гроші - непристойна справа, але якщо у вас була можливість придбати проц за 25-30к, то і 2500 грн на пристойне охолодження знайти зможете.

Peerless Assassin 140 (не SE) - оптимальне співвідношення у плані ціна/шум/охолодження/дизайн. Якщо гроші жгуть кишеню, то можна подивитись в сторону Frost Commander 140. Якщо потрібні спецефекти - то Phantom Spirit vision.

Deepcool не раджу - дорогі гламурні іграшки з високім відсотком браку. У Arctic пристойного повітря немає. Jonsbo - темна конячка, але таке відчуття, що це Deepcool на мінімалках (красиво, відносно недорого, але що там по вертушкам ніхто не знає). ID-cooling - дешево, +-якісно, але дуже шумно. Pcooler - начебто норм, і недорого.

Be quiet - на любителя, начебто дорогувато, але вертухани значно кращі, ніж у Deepcool.

Обговорювати Noctua, як обговорювати автомобілі Aston Martin. Ніхто не сумніваєтсья у іх якості, але мало хто може собі таке дозволити.
oversteve
Member

Повідомлення

Vasyanya1
у СЕ і не-СЕ однакові вертушки, у ЕВО більш наворочені, бекплейти також всюди металеві, та й різниці в продуктивності між СЕ та не-СЕ майже ніякої
DesireUA
Member

Повідомлення

oversteve
Щодо вертушок вони там адекватні тихі та надійні на цих баштах? І по поводу корпусних зараз з переду стоять дві Noctua NF-S12A PWM і одна фракталовська 120ка, це все зняте з старого компа, але на нього щось повернути треба, то думаю докупити може ще один Noctua NF-S12A PWM і ще якусь вертушку, да в новом будут спереду всі Noctua NF-S12A PWM , а на старом фрактал. Чи може це все назад на старий зкинути і купити там три be quiet! Silent Wings 3-4 наприклад, та стільки тих різновидів вентеляторів, що без 100грам ні як :D
МОНАХ
Member

Повідомлення

DesireUA, може вже запізно писати, але напишу, так як у мене схожа ситуація була менше року тому назад.

► Хлопці підказали тут кілька варіантів, я зупинився на тому, що було мені доступно для покупки на місці - DeepCool AK620 Zero Dark (так як більшість запропонованих моделей відрізнялись по тестах на кілька градусів туди-сюди).
► Для "вижимки" 9 9900х на повну - "повітря" може забракнути (будь-якого), але якщо "проц" оптимізувати, а не гнати по безлімітах, то - вистачає. Правда, думаю, тут ще від "вдалості" екземпляра самого процесора багато чого залежить, якщо ми говоримо про боротьбу за 1-4 градуса на межі можливостей повітряного охолодження - хай мене тут поправлять досвідченні камради.
► У мене, судячи з різних оглядів і тестів 9 9900Х по Нету, попався ще непоганий екземпляр. Про свої експерименти з DeepCool AK620 трохи описав вище по темі ТУТ, може чимось допоможе зорієнтуватися з подальшим вибором (бо я теж параноїк - "воду" брати ніяк не хотів, але так як в-усмерть вижимати теж задача не ставилась, то, після оптимізації, я таким охолодженням задоволений... підпорку під башти кулера, правда, я теж поставив, бо я параноїк подвійний :gigi: )
Vasyanya1
Member

Повідомлення

у СЕ і не-СЕ однакові вертушки
У Royal knight 120 SE вертухани значно гірші, ніж у класичної версії.
oversteve
Member

Повідомлення

DesireUA
залежить від того, про які саме вертушки мова, нокта само собою краще по якості виконання (по продуктивності-шуму не обов'язково) і з великою імовірністю прослужить довше, але чи варто за неї вивалювати в 4 рази більше - то вже вам вирішувати, бі кваєт +- та сама ситуація, як на мене оптимальний варіант то арктики - відносно недорогі, більш менш якісні, довга гарантія, якщо правильно підібрати, то одні з кращих по продуктивності

Відправлено через 2 хвилини 44 секунди:
Vasyanya1
роял найт можливо так, ассассін і спіріт такі самі вентилятори
DesireUA
Member

Повідомлення

МОНАХ
Ще пізно сижу читаю третій день про водянки и кулери) В мене екземляр ще напевно краще вашого, РВО -25 та и -30 працювало але одне зависання зловив. +200мгц і залочив до 140 ват в осст і в іграх 80+- 85, напевно якщо б кулер не застукав так і сидів би, а зараз вже думаю якщо щось робити так щоб краще стало, заказав за аліка Honeywell PTM7950, з охладом ще вагаюсь Thermalright Phantom Spirit 120 SE Black чи вода Corsair Nautilus 360 RS, треба більше часу на вивчення) Я теж прям всі соки вижимати не хочу, треба зробити щоб адекватно працював на стоковій потужності і більше чим за 90 не вивалювася, і повітря повинно вистачити, але хочется тему водянок ще почитати)
Відповісти