Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
sasha76
Member

Повідомлення

1985god: 08.03.2026 13:28
Нема грошей ( чи жаба душить купити нормальне авр) купуйте ручне механічне hager sftXXX

Повторюсь якщо вам дорого такий авар то для вас є ручні механічні , або сам інвертор буде виступати АВРом
у меня как раз и установлен механический.а гибридник работает как авр или упс.эта вся китайская мура,только технику палить.хотя я человеку делал на китайском,но я реле времени установил для задержки переключения.
Hotspur
Member

Повідомлення

Axiomet: 08.03.2026 14:21 Хто в темі щас, яку краще зарядну станцію вибрати для живлення навантаження 1500Вт протягом 2 годин(з функцією УПС), бюджет десь 70 т, яку краще вибрати з міркувань надійності та функціональності, бажано зі входом для сонячних панелей.
еее. а чого тільки 2 години ?
_VlaD_
Member

Повідомлення

1985god: 08.03.2026 11:43 _VlaD_ якщо після нього АВР робить таку "дічь" як ви (?) описували то відправляйте по гарантії !
Конкретно цей автомат куплявся ще до війни. Гарантія звісно давно тю-тю.
Час перемикання при напрузі до 120В вказаний 1.2 секунди. Тобто, якщо напруга просіла до 121В, наприклад, то він вимкнеться через 1.2 секунди і почне відраховувати затримку.
А у АВР час спразювання 0.8 мс.
Виходить, що Зубр конкретно цей справний. Просто, в умовах війни він не підходить для роботи з АВР.
1985god
Member

Повідомлення

GreenMile: 08.03.2026 14:12 1985god
Не всім це одоробло треба в хаті окремо встановлене. Китайский АВР гівно, звісно, але якщо розуміти, що це гівно і не чекати від нього гладіолусів, то воно цілком працює собі. Просто треба робити так, щоб ситуації, коли воно туди-сюди клацає, не ставались.
тобто треба не допускати того щоб АВР працював і виконував свою роботу - тоді все буде добре :lol: :super: мені подобається це із серії
— Рядовой спрашивает:
— Товарищ прапорщик, можно телевизор посмотреть?
— Смотри. Только не включай!

Есть и почти такая же версия:

— Товарищ прапорщик! Разрешите посмотреть телевизор в красном уголке?
— Ладно, смотрите… Только не включайте!

Якщо у вас реле добре відпрацьовують , ваша схема має право на життя, хоч і трошки як би то культурно сказати ... переускладнена, але напишіть _VlaD_ яке конкретно у вас реле напргуи яке відпрацьовує 100 вольт без проблем

Відправлено через 2 хвилини 48 секунд:
Axiomet: 08.03.2026 14:21 Хто в темі щас, яку краще зарядну станцію вибрати для живлення навантаження 1500Вт протягом 2 годин(з функцією УПС), бюджет десь 70 т, яку краще вибрати з міркувань надійності та функціональності, бажано зі входом для сонячних панелей.
вище рекламували
Зарядна станція (система резервного живлення «все-в-одному» ) Marstek Venus E 3.0. LiFePO4 51,2V/100AH, 5120W*h, 2500W (електростанція для дому, UPS, ДЖБ))

Відправлено через 2 хвилини 3 секунди:
_VlaD_ "cумно ....сумно ...аж за край..." (с) :weep: Гарантія 5 років з моменту продажу
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Axiomet: 08.03.2026 14:21бюджет десь 70 т, яку краще вибрати з міркувань надійності та функціональності, бажано зі входом для сонячних панелей.
Это бюджет инвертора 5,5-6,5 кВт + батарея 5 кВт*ч.
https://artline.ua/product/sistema-khra ... 1-lgr5k1-1 (просто для примера)
Вам точно нужна ЗС? Это из-за автономности (мобильности)? А где в таком сценарии солнечные панели?
Непонятно.
GreenMile
Member

Повідомлення

1985god: 08.03.2026 20:20
GreenMile: 08.03.2026 14:12 1985god
Не всім це одоробло треба в хаті окремо встановлене. Китайский АВР гівно, звісно, але якщо розуміти, що це гівно і не чекати від нього гладіолусів, то воно цілком працює собі. Просто треба робити так, щоб ситуації, коли воно туди-сюди клацає, не ставались.
тобто треба не допускати того щоб АВР працював і виконував свою роботу - тоді все буде добре :lol: :super: мені подобається це із серії
— Рядовой спрашивает:
— Товарищ прапорщик, можно телевизор посмотреть?
— Смотри. Только не включай!

Есть и почти такая же версия:

— Товарищ прапорщик! Разрешите посмотреть телевизор в красном уголке?
— Ладно, смотрите… Только не включайте!

Якщо у вас реле добре відпрацьовують , ваша схема має право на життя, хоч і трошки як би то культурно сказати ... переускладнена, але напишіть _VlaD_ яке конкретно у вас реле напргуи яке відпрацьовує 100 вольт без проблем
Робота АВР - автоматично перемикати вводи без моєї участі. І з цим він відмінно справляється - все працює без моєї уваги.
Хто вирішив, що купуючи АВР за 15 баксів може налюбити систему і замінити повноцінний ДБЖ чи гібридний інвертор (без синхронізації синусоїд і переходу через нуль) - то його особисті проблеми :dontknow:

Нічого переускладненого в моїй схемі немає, РН на міській мережі стоїть імперативно і до резерву відношення немає, воно за замовчуванням має бути незалежно від наявності АВР. Тобто, в схемі аж один АВР і одне РН на резерві, яке можна замінити на реле затримки, але я ставив саме РН спеціально, бо у мене були певні причини для цього.

РН у мене Зубр MF-2, затримка перемикання на резерв нівелює проблеми зі швидкодією РН і небажаним перемиканням туди-сюди. В принципі, це можна зробити на звичайному реле затримки замість РН.

Відправлено через 5 хвилин 13 секунд:
_VlaD_: 08.03.2026 16:44 Виходить, що Зубр конкретно цей справний. Просто, в умовах війни він не підходить для роботи з АВР.
Немає РН, які б спрацьовували швидше за цей АВР. Вам просто треба ввести затримку перемикання АВР на основну лінію, для цього достатньо буде купити одне реле затримки.
Axiomet
Member

Повідомлення

acm_fan: 08.03.2026 20:47
Axiomet: 08.03.2026 14:21бюджет десь 70 т, яку краще вибрати з міркувань надійності та функціональності, бажано зі входом для сонячних панелей.
Это бюджет инвертора 5,5-6,5 кВт + батарея 5 кВт*ч.
https://artline.ua/product/sistema-khra ... 1-lgr5k1-1 (просто для примера)
Вам точно нужна ЗС? Это из-за автономности (мобильности)? А где в таком сценарии солнечные панели?
Непонятно.
Инвертор +батарея это не мобильно(хотя всё зависит от того как всё упаковать в коробок), Ваша ссылка не открывается, точно ЗС(хотя не откажусь от примеров по отдельности гибрид.инвертор +акб), именно мобильности, это не для быта(трансформаторный источник питания+система охлаждения на фреоне=некое оборудование для военных), панели уж есть(две по 540вт). Ранее предложеный Marstek Venus-E, не внушает доверия, сейчас куча всего и непонятно какой фирмы лучше выбрать
GreenMile
Member

Повідомлення

Axiomet: 08.03.2026 22:45 Ранее предложеный Marstek Venus-E, не внушает доверия, сейчас куча всего и непонятно какой фирмы лучше выбрать
У вас якісь взаємовиключні параграфи. Ви не знаєте, що краще обрати, але при цьому Марстек вам не вселяє довіри :dontknow:
Ну то беріть екофло дельта про, вони десь від 90к. Або самі оберіть варіанти які вам "вселяють довіру" і ми підкажемо який з них кращий.
Hotspur
Member

Повідомлення

Axiomet: 08.03.2026 22:45 именно мобильности, это не для быта
вам треба самозбір батарея в дуже міцному корпусі металевому + інвертор з захистом від погоди. батарея з підігрівом

Відправлено через 4 хвилини 45 секунд:
GreenMile: 08.03.2026 23:24Ну то беріть екофло дельта про, вони десь від 90к.
-
_VlaD_
Member

Повідомлення

1985god: 08.03.2026 20:20 _VlaD_ "cумно ....сумно ...аж за край..." (с) :weep: Гарантія 5 років з моменту продажу
Ой. Там ціна - три пляшки пива. Не сумуйте дуже сильно.

Отправлено спустя 3 минуты 4 секунды:
GreenMile: 08.03.2026 21:30Немає РН, які б спрацьовували швидше за цей АВР. Вам просто треба ввести затримку перемикання АВР на основну лінію, для цього достатньо буде купити одне реле затримки.
Так. Стопе.
Суть в чому.
У мене вся квартира висить на Інверторі та АВР.
Тобто, коли я працюю за компом, то перемикання з міської мережі на інвертор та з інвертора на міську мережу відбуваються так швидко, що комп'ютер працює без відключень.
Якщо я поставлю реле затримки на перемикання з АВР на міську мережу, то у мене виникає питання.
А навіщо тоді мені АВР? Тут основна ідея в тому щоб перемикання було швидким. І комп працював неперервно. Типу, вся квартира на резервному живленні.
Вся система - то БДЖ. Але живе не тільки комп, але і всю квартиру. Швидкість перемикання критична. Інакше хериться вся ідея.
Тоді у мене комп буде відключатись при перемиканні з резервного живлення на основне. Бо там буде реле та затримка. Десь так.
fludimir
Member

Повідомлення

_VlaD_: 09.03.2026 00:07Тут основна ідея в тому щоб перемикання було швидким. І комп працював неперервно. Типу, вся квартира на резервному живленні.
именно эта идея у меня давно реализована вот таким образом:
ввод 220 -> зубр -> АВР (инвертор на второй ввод) -> УЗО -> автоматы на комп итп

простая схема, работает стабильно, комп переключения не замечает вообще, обратного тоже. Обратное переключение произойдет только когда зубр подаст питание на АВР, те если напряжение слишком низкое (настраиваем зубр как нам нужно) то АВР просто не получит питание и будет продолжать работать от инвертора несмотря на условные 150В в сети.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Axiomet: 08.03.2026 22:45Ваша ссылка не открывается
спойлер

Код: Виділити все

https://artline.ua/product/sistema-khraneniya-energii-growatt-sv-1gr6k1-lgr5k1-1-6kw-51kwh-1bat-lifepo4-6000-tsiklov-sv-1gr6k1-lgr5k1-1
Система хранения энергии Growatt SV-1GR6K1-LGR5K1-1 6kW 5.1kWh 1BAT LiFePO4 6000 циклов (SV-1GR6K1-LGR5K1-1)
68586 ₴
Инвертор
SPF6000ESPLUS
Батарея
Hope 5.0L-B1
Axiomet: 08.03.2026 22:45это не для быта
Так бы и сразу.
Если именно надёжность в приоритете, то мало что есть лучше (доступное к покупке), чем Victron (это буквально оборудование для судоходства).
Постоянных 1500 Вт + компрессор (тот, что на фреоне) = это что-то вроде 3000 VA нужно.
Axiomet: 08.03.2026 14:21бажано зі входом для сонячних панелей
Их продукты - буквально конструктор из модулей.
Есть и те, где сразу MPPT (для солнца), что для целей как раз кстати, как я понял.
https://www.nkon.nl/ru/victron-energy-p ... 25070.html
Victron EasySolar-II GX 24V - 3000VA - 70A - MPPT 250/70
https://www.nkon.nl/ru/victron-energy-e ... 70-gx.html
Victron Energy EasySolar-II 48/3000/35-32 MPPT 250/70 GX
900 EUR с доставкой.
В любом случае это провода - вход, выход, солнце :dontknow:

На сдачу - батарея (выбрать какая система - 24 или 48 В - лучше).
Все модули контроля, мониторинга и прочего у Victron - тоже отдельные (за доп. прайс), потому Smart BMS будет кстати (банально смотреть уровень заряда хотя бы).
Есть разные решения, в том числе в железных кейсах сразу (я про фирменные). В стиле "батарея для гольф-кара", но прайс на них может быть пугающим.
Самосбор в ящике для инструментов (или чём-то подобном) будет сильно дешевле. Тем более сейчас, когда спрос резко упал (это я про OLX-"спецов").
За ~24к грн ("сдача") - купите что-то в стиле 25,6 В 105 А*ч, чего может не хватить по условиям :-/
Axiomet: 08.03.2026 22:45Инвертор +батарея это не мобильно(хотя всё зависит от того как всё упаковать в коробок)
Можно рассмотреть вариант без зарядного ус-ва (от сети), а только с MPPT, говоря про упаковку в коробок. Отдельными модулями (мы всё ещё про Victron). Самым дорогим будет инвертор, потому что там тонна меди (на трансформаторе). MPPT можно тогда и не Victron... Тогда и инвертор можно другой, словом, конструктор модулями это буквально обратное от того, что вы хотели :gigi:
Размытый ТЗ это трудно :rolleyes:
GreenMile
Member

Повідомлення

_VlaD_: 09.03.2026 00:07 Тоді у мене комп буде відключатись при перемиканні з резервного живлення на основне. Бо там буде реле та затримка. Десь так.
Не буде :) Якщо ви ставите затримку перемикання на міську мережу, ваша квартира з ПК буде висіти на резерві на умовно 2-5с довше, по закінченню яких АВР швидко перемкнеться на мережу. Все буде працювати як і раніше. Тобто АВР буде бачити наявність мережі не одразу як вона фактично з'явилась на вході АВР, а через той період, який ви налаштуєте в реле затримки. Цей період - це ваша страховка від стрибків напруги, на які не встигає зреагувати Зубр.

Відправлено через 10 хвилин 40 секунд:
Hotspur: 08.03.2026 23:30
Axiomet: 08.03.2026 22:45 именно мобильности, это не для быта
вам треба самозбір батарея в дуже міцному корпусі металевому + інвертор з захистом від погоди. батарея з підігрівом

Відправлено через 4 хвилини 45 секунд:
GreenMile: 08.03.2026 23:24Ну то беріть екофло дельта про, вони десь від 90к.
-
Страна совєтов (с)
Людина явно озвучила, що треба мобільність і це для віськових, а поради - зроби самозбір :lol: :facepalm:
Ви хоч трохи розумієте специфіку армії і чому військові здебільшого купляють і замовляють саме ЗС для своїх потреб, а не всякі системи "сам пан клепав" для дому з висячими проводами і так далі? Вагу і розміри того ящика вже прикинули, в який ви запхаєте самозбірне рішення? :insane: Це я вжен промовчу, що треба зробити так, щоб воно в тому ящику надійно працювало і не задихнулось.
fludimir
Member

Повідомлення

GreenMile: 09.03.2026 10:10Цей період - це ваша страховка від стрибків напруги, на які не встигає зреагувати Зубр.
Если напряжение падает пока зубр отсчитывает задержку включения то он ждет пока сеть вернется в установленный диапазон и начинает отсчитывать снова, те ситуации когда зубр не успевает на что-то отреагировать не может быть в принципе
GreenMile: 09.03.2026 10:10Якщо ви ставите затримку перемикання на міську мережу, ваша квартира з ПК буде висіти на резерві на умовно 2-5с довше
Ставить конечно можно любое значение, но реально я не видел чтобы кто-то ставил задержку меньше минуты, и это избавляет от многих проблем
GreenMile
Member

Повідомлення

fludimir: 09.03.2026 14:42
GreenMile: 09.03.2026 10:10Цей період - це ваша страховка від стрибків напруги, на які не встигає зреагувати Зубр.
Если напряжение падает пока зубр отсчитывает задержку включения то он ждет пока сеть вернется в установленный диапазон и начинает отсчитывать снова, те ситуации когда зубр не успевает на что-то отреагировать не может быть в принципе
Схоже, що ви неуважно читали проблему автора. Суть саме в тому, що напруга дропнулась, а Зубр на це не відреагував ніяк, через це АВР спочатку переключився на резерв, а потім намагався одразу ж повернутись на "провалену" мережу.
fludimir: 09.03.2026 14:42 Ставить конечно можно любое значение, но реально я не видел чтобы кто-то ставил задержку меньше минуты, и это избавляет от многих проблем
Ви не за те говорите. Мова не про затримку Зубра, мова про те, щоб не відбувалось стрибків АВР коли провал напруги був такий короткий, що Зубр не спрацював на нього, а АВР спрацював.
fludimir
Member

Повідомлення

GreenMile: 09.03.2026 14:58АВР спочатку переключився на резерв, а потім намагався одразу ж повернутись на "провалену" мережу.
О, теперь понятно. Я судил по своему АВР у которого явно есть секундная задержка перед возвратом
GreenMile: 09.03.2026 14:58що Зубр не спрацював на нього, а АВР спрацював.
А почему вообще АВР переключается когда основное питание есть, пусть оно и просело? У себя никогда такого не замечал, хотя зубр настроен так чтобы игнорировать короткие просадки, поскольку кратковременные падения напряжения (и до 100В бывает ) случаются по нескольку раз в день
SergN
Member

Повідомлення

_VlaD_: 08.03.2026 16:44Час перемикання при напрузі до 120В вказаний 1.2 секунди. Тобто, якщо напруга просіла до 121В, наприклад, то він вимкнеться через 1.2 секунди і почне відраховувати затримку.
А у АВР час спразювання 0.8 мс.
Виходить, що Зубр конкретно цей справний. Просто, в умовах війни він не підходить для роботи з АВР.
Я б сказав би, що навпаки, але все одно перед нами приклад, коли окремо взятий користувач підібрав комплект двох приборів, між якими, начебто, не має бути несумісності, але "проект" чи схема побудована зі слабким місцем, яке мало незначну ймовірність проявитися, але вона все ж знайшла можливість реалізуватися.
Hotspur
Member

Повідомлення

GreenMile: 09.03.2026 10:10Ви хоч трохи розумієте специфіку армії і чому військові здебільшого купляють і замовляють саме ЗС для своїх потреб, а не всякі системи "сам пан клепав" для дому з висячими проводами і так далі? Вагу і розміри того ящика вже прикинули, в який ви запхаєте самозбірне рішення? Це я вжен промовчу, що треба зробити так, щоб воно в тому ящику надійно працювало і не задихнулось.
я не тільки розумію я потім бачу результат накупленого. бо дурачки.
1 станції на працюють з мишами крисами павуками мухами
2 станції страждають від вибухів через погані корпуси
3 в станціях немає автоматичних вогнегасників
4 станції мруть від генераторів
5 станції мруть від великої вологості
6 станції мруть від заливання водою дизелем скломивачем дотом
7 станції мруть від перегріву

Відправлено через 29 секунд:
acm_fan: 09.03.2026 02:45Так бы и сразу.
Если именно надёжность в приоритете, то мало что есть лучше (доступное к покупке), чем Victron (это буквально оборудование для судоходства).
Постоянных 1500 Вт + компрессор (тот, что на фреоне) = это что-то вроде 3000 VA нужно.
++

Відправлено через 1 хвилину 8 секунд:
GreenMile: 09.03.2026 10:10Це я вжен промовчу, що треба зробити так, щоб воно в тому ящику надійно працювало і не задихнулось.
все буде краще ніж у всього дешевше 1000 $. це про батарею.
GreenMile
Member

Повідомлення

Hotspur: 09.03.2026 17:40
GreenMile: 09.03.2026 10:10Ви хоч трохи розумієте специфіку армії і чому військові здебільшого купляють і замовляють саме ЗС для своїх потреб, а не всякі системи "сам пан клепав" для дому з висячими проводами і так далі? Вагу і розміри того ящика вже прикинули, в який ви запхаєте самозбірне рішення? Це я вжен промовчу, що треба зробити так, щоб воно в тому ящику надійно працювало і не задихнулось.
я не тільки розумію я потім бачу результат накупленого. бо дурачки.
1 станції на працюють з мишами крисами павуками мухами
2 станції страждають від вибухів через погані корпуси
3 в станціях немає автоматичних вогнегасників
4 станції мруть від генераторів
5 станції мруть від великої вологості
6 станції мруть від заливання водою дизелем скломивачем дотом
7 станції мруть від перегріву
:lol: :lol: :lol: Зато всякі самозбори на павервмерах і пластикові акуми, чи взагалі в дерев'яних ящиках зібрані, звісно, всім цим вимогам відповідають: там і вогнегасники є, і заливання водою вони не бояться, і мають броньовані корпуси, які не пробиваются уламками від вибухів, і від перегріву не мруть, якщо їх в ящик упакувати, а не вішати згідно мануалу де треба мінімум по 30-40см від стін та підлоги, і миші туди звісно не залазять, їм же спеціально тіко в станції насіння закладають :apes:

Оце я прям проорав, дякую, пищіть ще.

Відправлено через 20 хвилин 4 секунди:
Для особливо наївних, у віктрона, про який тут писали вище - захист IP21, у дельти про - IP54 :popcorn: А у блюєтті певних там взагалі IP65. А знаєте чому? Тому що ЗС від початку розрахована для використання на природі, на відміну від стаціонарних інверторів. Подумайте про це коли будете радити в армію збірку на гібридному інверторі :rolleyes:
nochnik89
Member

Повідомлення

Если кому интересно. Начинается сезон установки солнечных панелей, можно тут брать расходники.
https://www.krep.kiev.ua/
Беру у них такие
Винт-шуруп комбинированный M10/200 (DIN9211 ZN) - 45 грн штука, но к сожалению оцинковка (хотя формально послужит еще, мож лет 15, далее чуток начнет ржаветь), нержа как-то стала дороговата. Брал помню по 65 с месяц назад, но сейчас улетели за 90 в рознице. Тут же и панельные соединения можно взять сразу.
спойлер
Зображення
Зображення
Зображення
Зображення
Відповісти