Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
GreenMile
Member

Повідомлення

mult: 05.03.2026 19:45 Отакого акума приблизно, на скільки годин вистачить працювати холодильнику.
Ну середньо статистичному інверторному.
Розумію, що впливає багато факторів на це.
От суто дуже грубо.
AZO Digital/DC House 100А Bluetooth BMS 12В 100Аh - (1280Вт/1.28кВт)
Дуже грубо - 800Вт*годин за добу. Тобто з урахуванням ККД інвертора - в теорії до 1,5 доби з урахуванням втрат на перетворення.
Stanley
Member

Повідомлення

mult
Сильно зависеть будет от КПД конкретного инвертора. Часов 12 точно должен. Сутки в лучшем случае.

Відправлено через 7 хвилин 23 секунди:
GreenMile: 05.03.2026 19:19Не ближче, вони притулені до стіни, але на сонце і під кутом і розмір панелей не має значення. На балконі ви так легко не притулите панелі такого розміру.
Размер значения не имеет, но там вполне себе стандартные 400ки, которые при не сильно больших вложениях на крепления можно повесить почти где угодно. Балконный вариант - не обязательно 2 гибкие 150ки приклееные за стеклом.
Понятное дело что этажность, перекрытие тенью и стороны света играют решащую роль. Но хватит свой негативный опыт распространять на всех. То что у вас не получилось, не значит что идея в принципе нежизнеспособна. Нужно рассматривать каждый конкретный случай.
1985god
Member

Повідомлення

acm_fan: 05.03.2026 01:36 Два места в щите. Контактор точно должен висеть на рейке. Реле - смотря какое.

Старался не перегрузить текст словами. Нейронки такого нагородили, что самому проще написать :rotate: Не факт что понятнее получилось :gigi:
спойлер
UPD
Забыл про предохранители :shuffle: Что-то вроде 1-2 А хватит, стеклянных :rotate:
Нормальний контактор який буде жити довго це не 1-2 din модуля . Нормальний контактор виглядає так , бувають різного розміру для квартир 16 А вистачить зазвичай випирає із щитка ,
IMG_1003.jpeg
і не ставте у формі класичного автомата на 1-2 чи навіть 3 модуля , вони скоріше для жалюзей/ ролокасет / ламп

Відправлено через 44 секунди:
Співпадіння по брендах випадкове , я вам фромфактор показав

Відправлено через 1 хвилину 9 секунд:
IMG_1005.jpeg
От такий ще хороший формфактор
Вкладення
IMG_1004.jpeg
_VlaD_
Member

Повідомлення

GreenMile: 05.03.2026 17:35 Покажіть як у вас все скомутовано, я шось собі слабо уявляю, щоб у вас в мережі було 102В(!) і при цьому Зубр не відімкнув навантаження і АВР з якогось дива туди б переходив щей десяток разів.
Все просто скомутовано. Заходять дроти на лічильник. Потім на два автомати. Далі - на Зубр.
У зубра є три кнопки. Якщо натиснути на центральну - то він показує напругу при якій було останнє спрацювання.
І от там було 102В.
І я не рузумію чому ви дивуєтесь напрузі 102В в мережі, коли шахед влітає у підстанцію.
Я написав що то було аварійно. Одна підстанція разом з ринком згоріла. Друга за тюрмою. Третій випадок - просто аварія.
Ну, коли шехед влітає в трансформатор, то напруга по-вашому не може просісти до 102В?
Востаннє редагувалось 05.03.2026 23:33 користувачем _VlaD_, всього редагувалось 1 раз.
Hotspur
Member

Повідомлення

mult: 05.03.2026 19:45AZO Digital/DC House 100А Bluetooth BMS 12В 100Аh - (1280Вт/1.28кВт)
20 годин
_VlaD_
Member

Повідомлення

Стосовно АВР, то є така ситуація.
Коли напруга недостатня для спрацювання соленоіду, то він багато разів клацає. Намагається перемкнути контакти, але не може. Далі - згорить.
Таке трапляється наприклад якщо інвертор увімкнути який напругу набирає поступово. АВР кілька десятків разів клацне перш ніж напруга не стане достатньою для перемикання. Так само і з міською мережею. Якщо там аварійна ситуація, то те саме відбувається. Але, Зубр таки повинен відрахувати 30с перш ніж увімкнутись.

Отправлено спустя 11 минут 14 секунд:
GreenMile: 05.03.2026 17:35і при цьому Зубр не відімкнув навантаження і АВР з якогось дива туди б переходив щей десяток разів.
Я думаю що було так.
Шахед влітає в трансформатор.
Напруга просідає до 102В або нижчє.
АВР перемикається з міської мережі на інвертор.
Але міська мережа поступово набирає напругу.
АВР перемикаєтья з інвертора на міську мережу. Але напруга там ще недостатня щоб перемкнутись.
Тому АВР кілька десятків разів клацає перш ніж напруга не стане достатньою для перемикання.

В ідеалі - Зубр повинен був від'єднати міську мережу та підключити її через 30 секунд після того як напруга стане 180В або більше. Виходить що в аварійній ситуації конкретно мій Зубр не виконує свою основну функцію.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Вообще РН (Зубр) уходит в "аварию", и лишь после того, как напряжение приходит в норму, идёт отчёт в 30 секунд (или другой заданный промежуток).
У Вас событие "авария" не наступает вообще, судя по тексту, потому как таймера нет.
Следовательно РН считает напряжение в сети удовлетворительным.
Если там есть "отклонения", то они укладываются в (его) погрешность.
_VlaD_
Member

Повідомлення

acm_fan: 06.03.2026 00:09 Вообще РН (Зубр) уходит в "аварию", и лишь после того, как напряжение приходит в норму, идёт отчёт в 30 секунд (или другой заданный промежуток).
У Вас событие "авария" не наступает вообще, судя по тексту, потому как таймера нет.
Следовательно РН считает напряжение в сети удовлетворительным.
Если там есть "отклонения", то они укладываются в (его) погрешность.
Минутку.
Зубр последним напряжением при котором он отключился указывает 102В.
Выходит что он отключился и сразу включился. Не отсчитав те самые 30с. И включился он при напряжении ниже установленного 180В.
Либо он вообще не отработал. Что есть, что нет.
Когда напряжение в сети меняется медленно, то отрабатывает и отсчитывает установленные 30с.
Когда шахед влетает в подстанцию, то резкие колебания напряжения не отрабатывает.
Три раза так было. Два прилета и авария. Это уже не случайность.
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

_VlaD_: 06.03.2026 00:17Зубр последним напряжением при котором он отключился указывает 102В.
Это фиксированное в памяти значение, которому может быть год (там же нет даты).
Выше Вы пишете про отсутствие "30 с" и отключений/включений именно для РН? У Вас в роли отсекателя - АВР (по факту), а не РН. Вспоминайте, когда видели работу РН, чтобы прикрепить к тому моменту значение в 102 В.
Остальное - про шахеды и подстанции - верно. Броски / помехи есть, но РН их не фиксирует, а АВР - да, потому и срабатывает.
Однако я не вижу причин для 20 клоцаний подряд у АВР, если прилёт один, после которого и произошло переключение линии (разово).
спойлер
Либо Зубр таки полный мусор, что уже многократно было доказано Ютуб-недо-блогерами и тестами "на коленке", когда TOMZN за условные 5 баксов его обходит :gigi:
fludimir
Member

Повідомлення

_VlaD_: 06.03.2026 00:17Выходит что он отключился и сразу включился. Не отсчитав те самые 30с. И включился он при напряжении ниже установленного 180В.
Ни разу такого не наблюдал у себя на трех разных зубрах, всегда отсчитывает заданный интервал перед тем как включиться
_VlaD_: 05.03.2026 23:24І я не рузумію чому ви дивуєтесь напрузі 102В в мережі, коли шахед влітає у підстанцію.
я такое многократно наблюдал и безо всяких шахедов, именно поэтому про-режим у себя включаю. по своему опыту скажу что кроме неправильно настроенного зубра никакую технику эти просадки не беспокоят

acm_fan: 06.03.2026 00:51Это фиксированное в памяти значение, которому может быть год (там же нет даты).
+1
Hotspur
Member

Повідомлення

1985god: 05.03.2026 23:19Нормальний контактор який буде жити довго це не 1-2 din модуля . Нормальний контактор виглядає так
+++

Відправлено через 1 хвилину 30 секунд:

:weep: :weep: :weep:
Alexandr_I
Junior

Повідомлення

_VlaD_
У авр tomzn мінімальна напруга для нормального переключення 185В. Також у зубра може буте похибка. Тому краще ставити ближче до 190В
GreenMile
Member

Повідомлення

Stanley: 05.03.2026 20:46 Размер значения не имеет, но там вполне себе стандартные 400ки, которые при не сильно больших вложениях на крепления можно повесить почти где угодно. Балконный вариант - не обязательно 2 гибкие 150ки приклееные за стеклом.
У вас є власний досвід кріплення 400-к на балконі? Поділіться.
Stanley: 05.03.2026 20:46 Нужно рассматривать каждый конкретный случай.
Так я і розглядаю конкретний випадок конкретного автора, ми з ним там багато чого вияснили в сусідній темі, а не даю пустопорожніх порад в стилі "якщо дуже захотіти - можна в космос полетіти".
Stanley: 05.03.2026 20:46Но хватит свой негативный опыт распространять на всех. То что у вас не получилось, не значит что идея в принципе нежизнеспособна.
Так досвід працює в обидва боки, те що вийшло у вас (чи Стіва Джобса), не означає, що це так само вийде у когось іншого.
Ще раз і вам повторю - ніхто не казав, що воно нежиттєздатне, воно класно працює при великому полі, а коли у вас є можливість вивести 2 панелі на 100 Вт, то воно того не варте.
А тут прямо почитаєш, так розмістити 4 панелі розміром 1,7х1,2м на балконі - це фігня, притулив якось і все працює. У мене навіть 3 шт поряд не влізуть, бо балкон довжиною менше 3м, ви спитали які розміри має балкон у автора? Не спитали, зате пораду дали на основі іншого камрада з приватним будинком. Ну круто, чо.

Відправлено через 1 годину 28 хвилин 15 секунд:
_VlaD_: 05.03.2026 23:24
GreenMile: 05.03.2026 17:35 Покажіть як у вас все скомутовано, я шось собі слабо уявляю, щоб у вас в мережі було 102В(!) і при цьому Зубр не відімкнув навантаження і АВР з якогось дива туди б переходив щей десяток разів.
Все просто скомутовано. Заходять дроти на лічильник. Потім на два автомати. Далі - на Зубр.
У зубра є три кнопки. Якщо натиснути на центральну - то він показує напругу при якій було останнє спрацювання.
І от там було 102В.
І я не рузумію чому ви дивуєтесь напрузі 102В в мережі, коли шахед влітає у підстанцію.
Я написав що то було аварійно. Одна підстанція разом з ринком згоріла. Друга за тюрмою. Третій випадок - просто аварія.
Ну, коли шехед влітає в трансформатор, то напруга по-вашому не може просісти до 102В?
Мене дивує не 102В, мене дивує як так вийшло, що при 102В зубр не відімкнув мережу, а АВР чомусь спочатку з неї перемкнувся на резерв, а потім намагався перейти в зворотній бік на мережу.

Відправлено через 31 хвилину 14 секунд:
Alexandr_I: 06.03.2026 06:44 _VlaD_
У авр tomzn мінімальна напруга для нормального переключення 185В. Також у зубра може буте похибка. Тому краще ставити ближче до 190В
До речі цікаво, яка мінімальна гранична напруга у tomzn при якій він вирішує, що мережі немає і треба переключатись на резерв. Щось в мануалах не знайшов (
Alexandr_I
Junior

Повідомлення

GreenMile: 06.03.2026 12:22
Alexandr_I: 06.03.2026 06:44 _VlaD_
До речі цікаво, яка мінімальна гранична напруга у tomzn при якій він вирішує, що мережі немає і треба переключатись на резерв. Щось в мануалах не знайшов (
Немає у них контролю напруги. Через це вони клацають і горять коли намагаються перемикатись при низькій напрузі. Контроль напруги з'явився в останніх Geya G2R, там перемикається якщо нижче 175, і повертається при 190В. Може ще десь додавали, я не знаю
Hotspur
Member

Повідомлення

mult: 05.03.2026 19:45Отакого акума приблизно, на скільки годин вистачить працювати холодильнику.
Ну середньо статистичному інверторному.
Розумію, що впливає багато факторів на це.
От суто дуже грубо.
AZO Digital/DC House 100А Bluetooth BMS 12В 100Аh - (1280Вт/1.28кВт)
мої 280 Ah живуть в режимі холодильник+ ноутбук біля 2 діб. В тебе в 2.8 разів менше, близько 20-22 годин якщо холодильник в гарному стані і не працює постійно

Відправлено через 40 секунд:
GreenMile: 06.03.2026 12:22До речі цікаво, яка мінімальна гранична напруга у tomzn при якій він вирішує, що мережі немає і треба переключатись на резерв. Щось в мануалах не знайшов (
немає взагалі. до нього треба ставити реле напруги

Відправлено через 38 хвилин 33 секунди:
Alexandr_I: 06.03.2026 13:12Через це вони клацають і горять коли намагаються перемикатись при низькій напрузі.
tomzn горить коли напруга в мережі менше 190 V і він намагається переключитись
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

https://www.nkon.nl/ru/marstek-venus-e- ... meter.html
Marstek Venus-E V3 51.2V - 5.12kWh Аккумуляторная батарея + P1 Энергосчетчик
Ожидаемая дата отправки: 03-04-2026
919,95 €
Стоимость доставки в Украину: €38.20 (1 товар)
Не знаю что там за счётчик в комплекте, но и без него это (за 49к с небольшим) - уничтожение рынка зарядных станций как минимум, а то и значимой части огородов с гибридными инверторами.
Фидбека мало конечно, но и по большей части ЗС, которые все уже накупили, было так же.

https://marstek.de/en-eu/products/ct003
Счётчик отдельно - 109 EUR :-/
Marstek CT003 Smart Meter with P1 & IR connection
Подключается собственно в (к) счётчик(-у) ЭЭ. Украина к такому точно не готова.
Hotspur
Member

Повідомлення

acm_fan: 06.03.2026 21:16Подключается собственно в (к) счётчик(-у) ЭЭ. Украина к такому точно не готова.
+++
fludimir
Member

Повідомлення

Полностью пассивная "зарядная станция" с 5квтч емкости и всего за тысячу евро - деи идут нафиг? :gigi:
Alexsandr
Member

Повідомлення

_VlaD_: 04.03.2026 19:38
- Как ведет себя реле напряжения Зубр во время значительных колебаний напряжения в сети из-за прилетов по подстанциям или аварий на линии?
- Какие реле напряжения успевают нормально отработать? Отключить городскую сеть и отсчитать установленную задержку.
Нормально вырубается зубр, стоит на 63А или80, не помню. Сколько лет РН? Дижитоп перестал вырубаться корректно, кондер от которого питается контроллер просто потерял емкость, впаял новый - работает.
_VlaD_: 04.03.2026 19:38 Зубр срабатывает когда происходят медленные изменения напряжения в сети.
Когда это доли секунды - то нифига.
Там настройки есть на время срабатывания, по крайней мере у меня есть сколько ждать при напряжении ниже нормы и только когда совсем падает вырубается и то не уверен, что нельзя настройками поправить.
Hotspur
Member

Повідомлення

fludimir: 06.03.2026 23:08Полностью пассивная "зарядная станция" с 5квтч емкости и всего за тысячу евро - деи идут нафиг?
+
Відповісти