Вітаю Вас Шановні!
Дайте невеличку пораду стосовно охолодження зони VRM. В мене Легіон 2023 року з i9 13900hx та rtx4090. На початку наступного року планую зробити сервісне обслуговування з заміною прокладок та рідкого металу з термопастою. В мене питання до знаючих людей, хто додатково охолоджував зворотню сторону материнської плати там де танталові конденсатори для відеокарти?
Бачив декілька відосів що люди охолоджують цю зону за допомогою термопрокладок та металевої поверхні рамки клавіатури.
Чи так можна робити, чи ні, допомагає це уникнути додаткових перегрівів. В мене без термопрокладок ця зона на поверхні клавіатури вже доволі тепла, а якщо добавити прокладки то наприклад чи не буде на клавіатурі щось підгорати чи може повністю вийде з ладу.
В кого є які ідеї?
Наскільки розумію на цій зоні з зворотнього боку вже приблизно 90-100 градусів під час навантаження на графічну частину.
Буду дуже вдячний за поради.
Новини
Останні статті і огляди
Охолодження ноуту Lenovo Legion 7 pro
-
DESENTER
Member
-
DESENTER
Member
Доброго вечора!
Підкажіть стосовно якості термопрокладки Gelid gp extreme 1mm. Купив собі на розетці прокладки такі різних товщин. Коли відкрив то помітив що вона не силіконова, сухенька але липка. Така повинна бути чи може якість таке собі? Я маленький кусочок відрізав то він схожий на якусь присовану термопасту.
Дайте пораду щодо цієї фірми хто що знає.
Дякую.
Підкажіть стосовно якості термопрокладки Gelid gp extreme 1mm. Купив собі на розетці прокладки такі різних товщин. Коли відкрив то помітив що вона не силіконова, сухенька але липка. Така повинна бути чи може якість таке собі? Я маленький кусочок відрізав то він схожий на якусь присовану термопасту.
Дайте пораду щодо цієї фірми хто що знає.
Дякую.
-
walkman3000
Member
найс комбоDESENTER: ↑ 05.09.2025 22:00Легіон i9 13900hx LM
а що там підказувати, запускай свій улюблений бенч та дивись на темпи, розбирай ноут та міняй прокладку. збирай і знову запускай бенчDESENTER: ↑ 05.03.2026 19:59Підкажіть стосовно якості термопрокладки Gelid gp extreme 1mm. Купив собі на розетці прокладки такі різних товщин.
а це не норма для такого конфігу? і де той сенсор міряє темпу, всередині?DESENTER: ↑ 05.09.2025 22:0090-100 градусів під час навантаження на графічну частину
-
Евгений King
Member
Обслуговувати ТІЛЬКИ рідкими прокладками, бо там інженери Lenovo не знають всіх товщин, а ви то точно не вгадаєте.
Замість ЖМ класти PTM 7950, якщо вже поїло п'ятак і кристал - не страшно, просто гарно їх почистити і все, на теплопровідності це сильно не зіграє.
Чи робити бутерброд на сторону клави - на ваш розсуд, але виграєте ну 3-5 градусів, майстер котрому потім то ремонтувати колись може доведеться - прокляне, бо навіть рідка прокладка з часом висихає і перетворюється на тверду, ви можете фактично приклеїти плату до клави
. Також є великі сумніви, стосовно такого доп охладу, бо фактично ви тоді натискаючи на кліву будете створювати доп тиск на саму плату, в районі CPU/GPU, якщо активний ігроман і граєте з саме клави ноута - ви його просто в якійсь катці доб'єте.
Оптимально:
- вичистити і обслужити на рідкі Laird 607 або HT10000 + PTM 7950 на CPU/GPU
- андервольтнути проц та обмежити його апетити TDP та андервольтнути GPU і буде вам щастя
PS: обслуговував свою прошку 2023 з 7745HX та 4070, бо шумна була капець, температури і шум суттєво не змінились, але я поліз в неї прямо після купівлі. У вас вже гарантовано ЖМ в центрі кристалу/кристалів видавилась і там гола поверхня, навіть заміна на PTM 7950 буде корисною. В моєму ноуті вже були рідкі прокладки всюди, окрім кількох місць, не знаю з чим пов'язано, та міняв вкруги на рідку і наносив більше ніж було по заводу, бо по заводу деякі чипи і елементи мали тільки третину/половину контакту до радіатора.
PSPS: у вас має бути випарна камера, розбирати слід дуже обережно, особливо в моменті її зняття, щоб жм ніде не капнуло на плату і щоб не деформувати випарну камеру. Опісля чистка і огляд плати і охладу з лупою, щоб впевнитись що ЖМ ніде не лишилось!!! Головне розуміння того що ви робите і впевненість що робите правильно, інакше краще звернутись до когось, хто зробить все вам.
Замість ЖМ класти PTM 7950, якщо вже поїло п'ятак і кристал - не страшно, просто гарно їх почистити і все, на теплопровідності це сильно не зіграє.
Чи робити бутерброд на сторону клави - на ваш розсуд, але виграєте ну 3-5 градусів, майстер котрому потім то ремонтувати колись може доведеться - прокляне, бо навіть рідка прокладка з часом висихає і перетворюється на тверду, ви можете фактично приклеїти плату до клави
Оптимально:
- андервольтнути проц та обмежити його апетити TDP та андервольтнути GPU і буде вам щастя
PS: обслуговував свою прошку 2023 з 7745HX та 4070, бо шумна була капець, температури і шум суттєво не змінились, але я поліз в неї прямо після купівлі. У вас вже гарантовано ЖМ в центрі кристалу/кристалів видавилась і там гола поверхня, навіть заміна на PTM 7950 буде корисною. В моєму ноуті вже були рідкі прокладки всюди, окрім кількох місць, не знаю з чим пов'язано, та міняв вкруги на рідку і наносив більше ніж було по заводу, бо по заводу деякі чипи і елементи мали тільки третину/половину контакту до радіатора.
PSPS: у вас має бути випарна камера, розбирати слід дуже обережно, особливо в моменті її зняття, щоб жм ніде не капнуло на плату і щоб не деформувати випарну камеру. Опісля чистка і огляд плати і охладу з лупою, щоб впевнитись що ЖМ ніде не лишилось!!! Головне розуміння того що ви робите і впевненість що робите правильно, інакше краще звернутись до когось, хто зробить все вам.
-
DESENTER
Member
Дякую за відповідь та пораду:)Евгений King: ↑ 06.03.2026 00:04 Обслуговувати ТІЛЬКИ рідкими прокладками, бо там інженери Lenovo не знають всіх товщин, а ви то точно не вгадаєте.
Чи робити бутерброд на сторону клави - на ваш розсуд, але виграєте ну 3-5 градусів, майстер котрому потім то ремонтувати колись може доведеться - прокляне, бо навіть рідка прокладка з часом висихає і перетворюється на тверду, ви можете фактично приклеїти плату до клави. Також є великі сумніви, стосовно такого доп охладу, бо фактично ви тоді натискаючи на кліву будете створювати доп тиск на саму плату, в районі CPU/GPU, якщо активний ігроман і граєте з саме клави ноута - ви його просто в якійсь катці доб'єте.
Оптимально:
Ноут цей вже розбирав в кінці 2024го. На проці був драй спот, сухе пятно, невеличкий слід лишило від пригару на кристалі але майже не видно. Було заново нанесено рідкий метал але на обидві поверхні щоб мінімілізувати цей недолік.
Зараз ноут працю добре та температури нормальні. Минув вже рік та планую заглянути під радіатор. На всяк випадок купив собі термопрокладки Gelid gp extreme але виникли сумніві щодо їх якості бо вони я так розумію зовсім не такі як оригінальні чи другі інші якісь. На дотик як запечена термопаста, я вважав що будуть вологі силіконоподібні, тому и питаю чи повинні бути такі вони чи ні. В мене також є Лаірд( але не дуже свіжий, вже мабуть рік у шприці), також є свіжа Денка.
Стосовно температур то в мене ноут з коробки придушений та відчуває себе непогано бо в іграх максимум 60 кадрів і якість в full hd, проц в мене рідко бачить температури вище за 65 градусів, відяха максимум 60.
За рідкий метал розумію опасіння, але наче працює, головне щоб заводський спонжик на проці не підвів:))
Отправлено спустя 3 минуты 37 секунд:
Дякую за відповідь.walkman3000: ↑ 05.03.2026 23:18найс комбоDESENTER: ↑ 05.09.2025 22:00Легіон i9 13900hx LMа що там підказувати, запускай свій улюблений бенч та дивись на темпи, розбирай ноут та міняй прокладку. збирай і знову запускай бенчDESENTER: ↑ 05.03.2026 19:59Підкажіть стосовно якості термопрокладки Gelid gp extreme 1mm. Купив собі на розетці прокладки такі різних товщин.а це не норма для такого конфігу? і де той сенсор міряє темпу, всередині?DESENTER: ↑ 05.09.2025 22:0090-100 градусів під час навантаження на графічну частину
Сенсора на конденсаторах нема, інфа взята в ютубі де тепловізорами колись перевіряли такі ноути тільки з картами в 3060-3080.
Тому типу вирішив перебздіти, але мабуть ідея відкинута бо можна і клавіатуру пошкодити такими температурами.