Выбор звуковой карты

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Відповісти
Автор
Повідомлення
leshk
Junior

Повідомлення

В этой теме выбираем звуковые карты

Пофилософствовать на тему звука можно там

Флуд наказуем и преследуется по всей строгости правил
Востаннє редагувалось 02.06.2015 19:00 користувачем gehka3, всього редагувалось 2 разів.
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User: 05.03.2026 15:34Коротше, хитрощів вистачає
Для продажі апаратури по Інтернету, вам дадуть картинку, Ви купите, а воно ніяке.
Давно кажу, щоб купити стереосистему потрібно наживо послухати.
Якщо все зроблено на якісних радіодеталях, вся відмінність в звучанні різних апаратів зводиться до Нуля.
А сучасні аудіокарти, навіть інтегровані, достатні для прослуховування композицій в високій якості.
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay, не завжди. Якщо мережа в залі прокладена, то на сцені стоїть конвертер куди мікрофони-інструменти втикають, далі ETHERNETом воно гониться на пульт. На openair вже також намагаються таке робити. Радіо використовують, але воно обмежено суто сценою. Зі сцени вже гонять кабелем. Радіозавади та таке інше...
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 05.03.2026 15:44Давно кажу, щоб купити стереосистему потрібно наживо послухати
Це найправильніший підхід, але не для всіх є змога. До того ж "30 days moneyback" у нас на практиці не працює, взяти навушники або цапа по пошті послухати, фактично, під заставу

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
Z440_User: 05.03.2026 15:46Радіо використовують, але воно обмежено суто сценою
Так, я про сцену і казав, зняття першого звуку
DEVES
Member

Повідомлення

Radio Bay: 05.03.2026 15:44 На концертах взагалі зараз усе по радіоканалу гоняють
???
Кроме микрофонов (в том числе для духовых) и ОЧЕНЬ редко гитары/скрипки, лично я ничего беспроводного не знаю. Весь звук и свет на проводах.
Radio Bay
Member

Повідомлення

DEVES: 05.03.2026 15:51Кроме микрофонов (в том числе для духовых) и ОЧЕНЬ редко гитары/скрипки
Так, гітари та мікрофони, усе, що рухається, звісно, на великих сценах, де треба рухатися. У клубі і дріт піде.
Ну, може, я узагальнив, коли написав "усе". Це більше було до того, що вимоги до студійного та концертного запису нижчі, тому там і радіоканал піде.
Z440_User
Member

Повідомлення

QFlash: 05.03.2026 15:44 А сучасні аудіокарти, навіть інтегровані, достатні для прослуховування композицій в високій якості.
Я б не був таким категоричним.
Creative Audigy 2ZS vs Creative X-Fi Titanium, однаковий ЦАП, але різна обв'язка та аналогова частина = Різниця в звуці - небо та земля.
Я зараз про Hi-Res який на Audigy можна вивести без спотворень основним чіпом в 16/48, в обхід.

Хоча якщо брати середнє по лікарні від дешману до топу, то так, в середньому воно все більш-менш грає :laugh:
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 05.03.2026 16:04Хоча якщо брати середнє по лікарні від дешману до топу, то так, в середньому воно все більш-менш грає
Головне — з іншим не порівнювати. Я взагалі не розумію, що таке "достатні для прослуховування" чогось. От що 100% - 16/41 з гарного джерела буде грати ліпше ніж хайрез з какахи
Z440_User
Member

Повідомлення

UPD: на великих залах/майданчиках, замість Ethernet (обмеження на відстань і не тільки) в пульт гонять оптикою, наприклад MADI (Multichannel Audio Digital Interface).
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User: 05.03.2026 16:04Я б не був таким категоричним.
Так, якщо потрібно для запису чи якого проекту, чи стримінгу, геймінгу тощо, тоді так звукова 32bit/192kHz саме то.
Об"язка, так теж має значення. Але я до того, що якщо для відтворення, то це легко компенсує стереосистема.
Проте для істинних поціновувачів та (аудіофілів-маньяків, особливо небезпечних екземплярів) вдосконалення не має меж. :super:
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 05.03.2026 16:21Так, якщо потрібно для запису чи якого проекту, чи стримінгу, геймінгу тощо, тоді так звукова 32bit/192kHz саме то.
Об"язка, так теж має значення. Але я до того, що якщо для відтворення, то це легко компенсує стереосистема.
Це якийсь зашквар: для стрімінгу, погратися якість карти важливо, для відтворення музики ні. No comments. Навіщо 32/192 для іграшок та ютьюбчиків я теж не знаю :)

Відправлено через 1 хвилину 46 секунд:
QFlash: 05.03.2026 16:21Проте для істинних поціновувачів та (аудіофілів-маньяків, особливо небезпечних екземплярів) вдосконалення не має меж
До речі, жодного такого не знаю, черговий міф про маньяків-аудіофілів. Мабуть з того ж ЮТ каналу :)
QFlash
Member

Повідомлення

Radio Bay
А чому тоді в звучанні Asus Xonar DS і Rачка 887 я не почув жодної відмінності.
Asus Xonar DS і то приглушувала різкі моментально наростаючі звуки.
Інших карт нажаль не доводилось почути, про 898 Rачка теж мовчу.
Z440_User
Member

Повідомлення

QFlash, мімо.
Ігри в основному мають 16-24/48 звук. В більшості своїй. Бо рушії з ним працюють. Бо ноги ростуть з кіноіндустрії, де промисловий стандарт звукоряду 24/48.

Відносно музики: різниця буде відчутна як на 16/44, так і на hi-res.
Чим вище карта - тим більше. Маю досвід від інтеграшок (до реалтеко-подібних 800 серії), так і Creative, і студійні інтерфейси terratec та focusrite.
Якщо казати з більш приземленого, тиждень тому змінив таки аудіджи на х-фі, на моєму сетапі (приблизну якість якого я викладав ютубчиком для орієнтиру, хоча то з попередніх конфігурацій), звук почав тікати лівіше лівої колонки/правіше правої, став більш об'ємним та дискретним в стерео конфігурації (тобто наче як у фантастичних фільмах якусь хрінь в голограмі по деталях в просторі розносять і роздивляються), та ще деякі моменти. Але то з того що ось воно, навіть прислухатися не треба.
І це при тому що ЦАП у карт однаковий, різна аналогова частина. ;)
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 05.03.2026 16:48Інших карт нажаль не доводилось почути, про 898 Rачка теж мовчу
От треба послухати, до того ж зараз вже настав час дешевих якісних зовнішніх девайсів.

Z440_User: 05.03.2026 16:54І це при тому що ЦАП у карт однаковий, різна аналогова частина.
Ну, так не мікруха все вирішує, а загальна схемотехніка
QFlash
Member

Повідомлення

Z440_User: 05.03.2026 16:54різниця буде відчутна як на 16/44, так і на hi-res.
Тут питань нема. Я про загальне порівняння, після тривалої екплуатації, по різним жанрам.
Але може помиляюсь в тому що в навушнаках безпосередньо з виходу звукової карти теж не слухав музики.
Десь є в мене навушники з Польщі привезені, здорові такі, але вже немає Asus Xonar DS/
Дякую.
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay, я очікував +/- схожого звуку з невеликою різницею, так як аналог буде формуватися тією ж самою мікрухою, аналогова частина карти лише трохи змінить звук.
Я зовсім не очікував що різниця буде аж такою.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 05.03.2026 17:07Radio Bay, я очікував +/- схожого звуку з невеликою різницею, так як аналог буде формуватися тією ж самою мікрухою, аналогова частина карти лише трохи змінить звук.
Я зовсім не очікував що різниця буде аж такою.
Гарний особистий досвід , особистий — це головне, щоб по вухах не їздили та відосики не сували. Різні карти будуть збирати різну кількість вад у сигнал, особливо це актуально для внутрішніх. Що вони там по живленню назбирають, то ще одне питання. Не дарма ж спочатку професійні, а потім й аматорські девайси почали виносити на межі компа та забезпечувати незалежне живлення. Незалежність самого девайсу - ще одна перевага
QFlash
Member

Повідомлення

А ще, таке.
Якщо Ви підключаєте свій апарат, чи стереосистему з акустичними системами до джерела (ЦАП, вініл чи плівка) то це все об'єднується в єдину систему, яка працює синхронно, стає єдиним коливальним контуром (електромагнітна взаємодія передається зі швидкістю світла) затримки лише в роботі схеми (ЦАПа, мікросхеми, перехідні процеси). ;) ;) ;) :D
Ще використовують Wasapi або ASIO, щоб менше затримок було. :super:
Radio Bay
Member

Повідомлення

QFlash: 05.03.2026 17:29Ще використовують Wasapi або ASIO, щоб менше затримок було
Ексклюзивні інтерфейси (Wasapi буває неексклюзивним) використовують для обходу підсистеми мікшера Windows, який гадить у звук. Затримка важлива у студії, у побуті ні
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 05.03.2026 17:19 Не дарма ж спочатку професійні, а потім й аматорські девайси почали виносити на межі компа та забезпечувати незалежне живлення.
Ну не знаю...
А ось наприклад моя X-Fi:
спойлер
Знімок_20260305_182025.png
Знімок_20260305_182328.png
Знімок_20260305_182401.png
Перший фрагмент: Голка в повітрі (запаркована)->1.5м міжблочника->коректор в преампі в режимі МС, який з 0,3mV вхідного сигналу робить 150мВ вихідного сигналу ->15 метрів міжблочника -> LineIN на карті X-Fi -> в мікшері запису бігунок на максимальний рівень вхідного сигналу.

Другий фрагмент: LineIN переключив на режим мікрофоного входу (активується додаткове підсилення) - в мікшері запису бігунок на максимальний рівень вхідного сигналу. Якщо в такому режимі я б поставив голку на платівку - музики б не було, був би дикий перегруз до рівня білого шуму по всіх етапах підсилення починаючи з коректора.

Якби, достатньо умов для отримання купи перешкод та наводок в записаному сигналі.
QFlash: 05.03.2026 17:29 Якщо Ви підключаєте свій апарат, чи стереосистему з акустичними системами до джерела (ЦАП, вініл чи плівка) то це все об'єднується в єдину систему, яка працює синхронно, стає єдиним коливальним контуром (електромагнітна взаємодія передається зі швидкістю світла) затримки лише в роботі схеми (ЦАПа, мікросхеми, перехідні процеси).
Што? (с)
QFlash: 05.03.2026 17:29 Ще використовують Wasapi або ASIO, щоб менше затримок було.
Затримки потрібні для ось цього:
спойлер
IMG20260305185009.jpg
для всього іншого вони не важливі.
Radio Bay: 05.03.2026 17:34 Затримка важлива у студії, у побуті ні
Саме так.
QFlash
Member

Повідомлення

Як на вході так і на виході.
Передача звукової інформації повинна наблизитись до першоджерела, не спотворюючи картини, стереосистемою ви на свій смак накручуєте тембри, тональність, ехо, тонкомпенсацію тощо.
Це все повинно працювати синхронно.
Жодна інформація не передається швидше за світло. Повільніше так, згоден, тут є моменти
Звукова інформація це модульоване елетромагнітне коливання (правильно прояв елетромагнітної взаємодії, одна з чотирьох фундаментальних взаємодій) яке в динамічній головці перетворюється на звук. (Ми говорим про технологію передачі, а не про спів наживо без всякої електроніки).
Чи у Вас що якщо першоджерело перестане подавати звукову інформацію Ви чуєте ще звук із акустичних систем?

Всякі ефекти затримки, ревербератори і тому подібне то не то. Це скоріше пряме втручання в звуковий тракт.

Ну звісно на практиці це далеко не так.

Гаразд, достатньо, а то ще пошлють мене пофілософствувати на тему звука. :lol:
Востаннє редагувалось 05.03.2026 20:01 користувачем QFlash, всього редагувалось 3 разів.
Відповісти