Пропоную обговорити AMD представила серверні процесори EPYC 8005 (Sorano) з архітектурою Zen 5c
Цікаво, яка конфігурація CCD. Якщо 16 ядер на CCD, то теоретично можливі 96 ядер із 6-ма CCD. Цікаво, чи планує AMD щось посередині між AM5 та здоровенними сокетами? Щось із 4-ма CCD наприклад і 4-ма каналами пам'яті? Типа Epyc 6005 series
Новини
Останні статті і огляди
AMD представила серверні процесори EPYC 8005 (Sorano) з архітектурою Zen 5c
-
yurius_r
Member
-
alexeygalas
Member
І продажі в цього будуть 2%. Бо є велике і мале. Навіщо їм це? Не окупить себеyurius_r: ↑ 26.02.2026 09:27Цікаво, чи планує AMD щось посередині між AM5 та здоровенними сокетами?
-
yurius_r
Member
alexeygalas
Та от незрозуміло. Велике має дуже високу ціну. Там вже 12 каналів пам'яті і дофіга pcie. А тіпа щось сервера для SMB немає. Або десктопна платформа із суттєвими для сервера обмеженнями чи щось тіпа Ryzen embedded (це взагалі APU), або дуже суворий ентерпрайз. Інтел зараз намагається в цей бік іти, але хотілося б і з боку AMD щось таке побачити
- 4-6 каналів RDIMM
- 32-48 ліній pcie із підтримкою по всіх слотах bifurcation
- 32-64 компактних ядра
Та от незрозуміло. Велике має дуже високу ціну. Там вже 12 каналів пам'яті і дофіга pcie. А тіпа щось сервера для SMB немає. Або десктопна платформа із суттєвими для сервера обмеженнями чи щось тіпа Ryzen embedded (це взагалі APU), або дуже суворий ентерпрайз. Інтел зараз намагається в цей бік іти, але хотілося б і з боку AMD щось таке побачити
- 4-6 каналів RDIMM
- 32-64 компактних ядра
-
Koluchiy
Member
А чим вам тоді Threadripper не підходить?yurius_r: ↑ 26.02.2026 10:18 alexeygalas
- 4-6 каналів RDIMM
- 32-64 компактних ядра
-
alexeygalas
Member
Це тобі стільки для SMB потрібно оО? У мене Raid-Z1, SMB, DLNA, NFS, Torrent, TorrServe, JellyFin, Grafana крутилось на N100 )) Але бракувало ECC. Тож я пересадив це все на w880 235T SODIMM-DDR5 ECC. І то лишив всього 6 ядер активними 2P4e.yurius_r: ↑ 26.02.2026 10:18- 4-6 каналів RDIMM
- 32-64 компактних ядра
Synology на Ryzen Embeeded вони підтримують DDR4 ECC. Якщо ти не обмежений, як я mini-ITX, то величезний вибір плат Asrock Rack та Supermicro як з сокетами на 2 канали так із напаяними зіонами/епіками з регістровим 4 каналами та взагалі великими 8 каналами.
Але для файлосховища не розумію навіщо таку махіну городити. Навпаки краще тихіше слабше економніше.
Хоча у Езрока є навіть такі ITX монстри https://www.asrockrack.com/general/prod ... C621D4I-2M
Але не бачу з такого сенсу (SO-RDIMM рідкий дорогий тип модулів, сам проц вийде дорогий). Я довго вагався між тим, що зараз зібрав, і в Украхні в наявності була плата Asus P13R-I під Xeon P/E для 1700. Але мало сенсу було бо а) Xeon 2434 на 4/8 коштував 22К, плата коштувала 20К і ще + пам*ять. Мало того що золоте би вийшло для того, щоб фільми зберігати, так ще й гарячий 1700 так ще й без інтеграшки і ще відеокарту на додачу потрібно було би.
У мікри є 4х канал Deep Mini-ITX і бльші
https://www.supermicro.com/en/products/ ... v-42c-sp3f
https://www.supermicro.com/en/products/ ... v-8c-spt8f
-
yurius_r
Member
Той що не Pro не дуже дешевший за Pro. Собівартість там як і вартість в магазині близька до великих Епіків.Koluchiy: ↑ 26.02.2026 10:30А чим вам тоді Threadripper не підходить?
Непогано! Але там є декілька обмежень як на мене, а саме об'єм пам'яті, кількість pcie та можливість bifurcation(наприклад в мене дома крутиться Raidz1 на 5nvme на AM5, але далі там залишається зовсім мало pcie, і все чіпсетне) та інколи кількість ядер якщо планується крутити proxmox із сумішшю віртуалок та контейнерів.alexeygalas: ↑ 26.02.2026 10:33Це тобі стільки для SMB потрібно оО? У мене Raid-Z1, SMB, DLNA, NFS, Torrent, TorrServe, JellyFin, Grafana крутилось на N100 )) Але бракувало ECC. Тож я пересадив це все на w880 235T SODIMM-DDR5 ECC. І то лишив всього 6 ядер активними 2P4e.
Так, ця серія в Інтела крок саме в тому напрямку. От і від AMD щось таке хотілося, але сокетне за можливостіУ мікри є 4х канал Deep Mini-ITX і бльші
-
alexeygalas
Member
Ну я все вмістив на ній зараз з вільним PEG хоча він один.yurius_r: ↑ 26.02.2026 13:01далі там залишається зовсім мало pcie, і все чіпсетне
5 sata закомутовані через JMB585 у M.2 NVME, системний 2.5 ssd та файлошаровий 2.5 ssd через рідний Oculink->4 sata на платі теж свій jmb585 штатний.
Пам*яті - ну там можна 128 мати есс двома модулями по 64, але мені без толку так багато. 32 поставив (dedup не ганяю бо перезапис на zfs пулі дуже рідкий, файло помийка між компами обмінна висить окремо на SSD на ext4) чисто щоб 2 канал мати
Відео асік юзаю вбудований, поки не з*явиться щось нове але тоді є вільний PEG і можна однослотову LP втикнути.
BMC чіпу ASpeed немає, так як це не серверова а IoT плата. Але є свій Intel MEBx AMT через vPro (хвала інтеловим технологіям) її і юзаю через MeshCentral, який піднятий в докер контейнері на роутері Mikrotik.
Та й все тут. Всього вистачає, ще й вільний PEG 5.0 x16
Відправлено через 7 хвилин 18 секунд:
Ну сокетне це AM5 із 4 dimm 2dpc під EPYC AM5yurius_r: ↑ 26.02.2026 13:01От і від AMD щось таке хотілося, але сокетне за можливості
Ось приклад більш цивільної ASUS Pro WS B850M-ACE SE
В ній навіть ASpeed є на борту. Якби така була ITX - розглядав би її як варіант. Але вже потрібно би було A310 ставити у PEG
-
yurius_r
Member
Так той AM5 не вирішує тих питань, що в мене були до такої платформи вище. Я розумію що комусь підійде, але ж я описав що треба і ви вже давали щось схоже на платформі Інтел, хоч і BGA. От щось таке хотілося б, але від AMD
P.S. 8004 був таким напівкрокомв той бік, 6 каналів пам'яті замість 12, трохи менше pcie, але все ще здоровий (хоч і трохи менший) сокет. От треба ще менше всього і сокет теж
P.S. 8004 був таким напівкрокомв той бік, 6 каналів пам'яті замість 12, трохи менше pcie, але все ще здоровий (хоч і трохи менший) сокет. От треба ще менше всього і сокет теж
-
yurius_r
Member
alexeygalas
Хоча.... Глянув я на ASUS S14NA-U12/ASMB11 під 8004-ті епіки на SP6, що сильно здешевшала останнім часом у Європі - десь 375$. І процесор можна підібрати під будь-які забаганки, а ще й 8005-ті сподіваюся будуть підтримуватися. Коротше з такими цінами вже можна в той бік дивитися.
Хоча.... Глянув я на ASUS S14NA-U12/ASMB11 під 8004-ті епіки на SP6, що сильно здешевшала останнім часом у Європі - десь 375$. І процесор можна підібрати під будь-які забаганки, а ще й 8005-ті сподіваюся будуть підтримуватися. Коротше з такими цінами вже можна в той бік дивитися.