NVIDIA шукає фахівців з API Vulkan та Proton для поліпшення продуктивності в Linux

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
lewerlin
Member

Повідомлення

item2: 25.02.2026 15:25 Здається вони щось знають
Трохи не так. Вони точно знають, що Нінтенда, це круто. Так само, як народ її ненавидить, топтопманагери - боготворять. Приклад крутого ринку.
І тут такі Вальв "хопа, а у нас свій хендхелд". Не треба мені розказувати, що це не одне і теж, я не топманагер, в мене все ок з логікою.
А "Керівники" бачать що:
Є Нінтенда, яка гарно "гребе".
З'являється Дека і новий повноцінний ринок(а китайські вундервафлі до цього).
Новий риночок займає фактично АМД, як чіпмейкер.
"Керівники" дивляться на Декоподібних і на Світч, бачать одне і теж(залишимо адекватність цього в стороні) і в їх голові клацає "Новий риночок, як в Нінтенди"(адекватність цього лишимо на їх совість).
Спрацьовує рефлекс Рокфора "сииирррр!!!"
Справедливості ради, ринок таки є і набирає обороти. І вектор уваги в цілому правильний. Але мотивація там явно не "щось знають".
clickw0w
Member

Повідомлення

Могу только подтвердить что для большинства сценариев обычного гейминга линукс уже с головой хватает. Поставил ради теста Bazzite дуалбутом, за полгода так и не загрузился в винду ни разу. Даже ГТА4 с Fusion Fix наконец-то прошёл, на винде было лень до работоспособности доводить её.

Но у меня 7800XT, как там на nvidia не знаю, но подозреваю что тоже проблем быть не должно.
alexeygalas
Member

Повідомлення

yurius_r: 25.02.2026 16:25Поки NVidia третя в Linux після AMD та Інтел
На сьогодні не зовсім
Таймкод:
yurius_r
Member

Повідомлення

alexeygalas
Я бачів це відео і не згоден із ним. Встановлення пропрієтарних драйверів Nvidia дуже часто тягне за собою кучу проблем на відміну від відкритих драйверів Intel/AMD. Але ж користувачів зелених більше, тож працюють із тим що є
vsx
Member

Повідомлення

erkins007: 25.02.2026 14:48 Ну вот, Нвидиа заботится даже про 1% Линукс геймеров
такая мощная забота что все знают что для линукс надо выбирать амд
alexeygalas
Member

Повідомлення

yurius_r: 25.02.2026 17:44Встановлення пропрієтарних драйверів Nvidia дуже часто тягне за собою кучу проблем
Не раз їх встановлював. Так, із закритими дровами є незручності при інсталяції та налаштуванні. Але варто поморочитись за продуктивність
yurius_r
Member

Повідомлення

alexeygalas
Так і я про це. Воно працює, але зав'язано на зелених що не завжди добре. Як приклад запуск rt-only ігор на будь-якому DX12-ready залізі від AMD під Linux без якихось проблем із швидкодію. На NV такого немає. Ну і загальна підтримка AMD сильно довша в Linux, ніж у Windows
ArmagedoonZergs
Member

Повідомлення

Georgin: 25.02.2026 15:38 item2
Можливо, я ігрові дістри не дивлюсь, я на Linux тільки працював :)
Але Mint досить стабільний і інтерфейс вікноподібний, віндузятникам легко буде звикнути.

В принципі, кожен сам дивиться, що йому ближче - вибір величезний.
Радити комусь користуватись Х-сами в 2026 році це звісно рофл.

Відправлено через 1 хвилину 26 секунд:
alexeygalas: 25.02.2026 18:17
yurius_r: 25.02.2026 17:44Встановлення пропрієтарних драйверів Nvidia дуже часто тягне за собою кучу проблем
Не раз їх встановлював. Так, із закритими дровами є незручності при інсталяції та налаштуванні. Але варто поморочитись за продуктивність
Кому варто? нема жодної причини нвідії тримати їх закритими.
erkins007
Member

Повідомлення

vsx: 25.02.2026 18:02для линукс надо выбирать амд
Пф, из 2% геймеров на линуксе 1.9 это стимдек. Там выбора нет)
tornadox
Member

Повідомлення

alexeygalas: 25.02.2026 18:17Але варто поморочитись за продуктивність
На DX12 іграх дроп продуктивності складає від 15 до 45% на пропрієтарних драйверах, DX11 без різниці, іноді краще. Vulkan - ок, але є іноді дропи до 40%.
Перевіряв на базіті давніше на паскалях, там це було дуже відчутно. Теоретично якщо наймуть дева який займеться цим, то ситуація вирівняється можливо.

Проблема в тому що Велв не включить закриті дрова НВ в СтімОС. А Нвідія вимагає повний контроль над софтом, вони тут більше наслідують філософію Епл.
Тому відкритий драйвер від них на рівні АМД не вийде. Це ж ще юзери зможуть включати фічі старших ВК на дешевших і старіших моделях.
Z440_User
Member

Повідомлення

Зелені в своєму some-driver.run, який викладено у них на сайті, а також якщо ставити "відкрито-пропрієтарний" драйвер для карт RTX, надають готову закриту свою реалізацію OpenGL, Cuda, OpenCL та інші плюшки функціоналу до відкритої частини драйвера, який забезпечує мінімальний базовий функціонал.
Оті всі блоби Nvidia компілює з прив'язкою до конкретних версій ядра.
Тому після кожного оновлення ядра, треба перевстановлювати драйвери.
А в системі у вас 2 екземпляри OpenGL, один той що у всіх + кастомний екземпляр від Nvidia який було притягнуто драйвером в закритому блобі і саме він використовується пропрієтарною частиною драйвера.
AMD використовує загальнодоступне в дістрах.

на нвідіа сидів з 8600GT по GTX1060, збирався перелазити на RTX 2060 але набридло чекати коли нєвідія реалізує функцію Shared VRAM в лінуксових дровах, яка є у неї в Вінді, a також давно присутня у Intel та AMD незалежно від типу ОС.
Судячи з відповідної теми на форумі розробників nvidia, вони досі цього не зробили.
Суть: якщо у вас відюха 8ГБ пам'яті, в гра чи програма хоче 12гб - застосунок впаде разом з графічною системою коли вичерпаються 8ГБ відео пам'яті . З ОЗУ добору немає, нереалізовано. Відповідь розробників на форумі: купуйте карти з більшим об'ємом vram.
Навіть тим хто працює з Cuda/OpenCL/AI на їх ремарку що фірмене ПЗ нвідіа валиться із-за нехватки VRAM на 16ГБ картах.
tornadox
Member

Повідомлення

ArmagedoonZergs: 25.02.2026 18:36нема жодної причини нвідії тримати їх закритими.
в них такі ж причини як в епл не відкривати сорси під свої емейзінги
vsx
Member

Повідомлення

erkins007: 25.02.2026 18:43
vsx: 25.02.2026 18:02для линукс надо выбирать амд
Пф, из 2% геймеров на линуксе 1.9 это стимдек. Там выбора нет)
а я, остальные юзеры форума и другие люди что покупали радеоны это 0.1% геймеров оказывается. Ты у нас совсем отбитый, я знаю. Но просто покликай по профилям на форуме и посчитай сколько процентов составляют карты амд, если конечно считать умеешь
erkins007
Member

Повідомлення

tornadox: 25.02.2026 18:54
ArmagedoonZergs: 25.02.2026 18:36нема жодної причини нвідії тримати їх закритими.
в них такі ж причини як в епл не відкривати сорси під свої емейзінги
Причина одна тот процент геймеров на линуксе не стоит утечек технологий.
erazel
Member

Повідомлення

erkins007: 25.02.2026 15:16 Когда любая игра будет работать без проблем
Ну тобто так як і на віндовсі - ніколи? :gigi:
Ну бо зараз всі ігри так без проблем працюють на віндовсі, так без проблем....
SergiusTheBest
Member

Повідомлення

erkins007: 25.02.2026 14:48 Ну вот, Нвидиа заботится даже про 1% Линукс геймеров
Взагалі-то 3.3%, а серед англомовних аж 7.6%!

Відправлено через 4 хвилини 29 секунд:
ArmagedoonZergs: 25.02.2026 18:36 нема жодної причини нвідії тримати їх закритими.
Нвідіа вже відкрила свій драйвер. Працює для Turing і вище.
Z440_User
Member

Повідомлення

SergiusTheBest, нвідіа відкрила лише базовий функціонал. 3Д прискорення, кастомний OpenGL/OpenCL/Cuda/інші плюшки так і залишилися закритими і підтягуються при встановленні.
Tyler
Member

Повідомлення

хороші сигнали, сподіваюсь це ті самі кроки які потрібні для популяризації лінухи, час настав
Victor Butko
Member

Повідомлення

для поліпшення продуктивності в Linux треба код драйверів відкривати. Спільнота і без їхніх зарплат розбереться.

Відправлено через 2 хвилини 35 секунд:
SergiusTheBest: 25.02.2026 19:29 Нвідіа вже відкрила свій драйвер. Працює для Turing і вище.
NVIDIA відкрила сирцевий код тільки модулів ядра
Woody
Junior

Повідомлення

С каких это пор триллионная компания решила допилить свои кривые драйвера? А бюджета точно хватит, может лучше не рисковать и вложиться ещё в аишку?!

А если серьёзно то для меня, как для пользователя линукс, нвидия уде давно нерелевантна в плане железа. Пока все переходят на Wayland, они не могут допилить свои драйвера на X11...

Неужели с их бюджетами нельзя расширить команду поддержки драйверов чтобы так не позориться среди пользователей линукс?

Им надо будет сильно постараться чтобы я начал хотя бы смотреть в сторону их продукции, а пока, avoid Nvidia at all cost ©️
Відповісти