Дохне ОЗУ ? Почались помилки

Обсуждение оперативной памяти
Автор
Повідомлення
West20105
Member

Повідомлення

Привіт всім. Їде дах вже. 01.02.26 я забрав свою нову Gskil trident z 16x2 3600mhz приїхала мені з заводу по гарантії,бо перший комплект почав сипати помилки. По приїзду перевірив мемтестом,тестив з флешки типу мемтестом, все було добре і на 2133 і на 3600 хмп. Нещодавно помітив якісь збої в іграх,в хром вкладках. Почав перевіряти знову мемтестом з під вінді. з під вінди на 1-й хвилині 1 помилка вже вилазе,тестив в різних версіях тм5. Думаю спробую з флешки затестити мемтестом і там теж почало сипати помилки. Я вже не знаю що і куди думати начеб-то замінив на новий комплект,на заводі його перевіряли 100%. невже в мене материнка вбиває озу і чи можливо це ? по вольтажу 1.36 на хмп ставить. на 2133 1.21в. Коли перевірку робив то все в дефолт скидав в біосі.
Конфігурація системи
Msib350m mortar arctic
r7 5700x(stock)
Gskill trident z neo(f4-3600c16d-16gtznc)
БЖ(XFX 600W 80+ Bronze)
Rx6800
Скріни з тафуна та зентаймінг
спойлер
https://drive.google.com/drive/folders/ ... drive_link
Востаннє редагувалось 24.02.2026 10:13 користувачем West20105, всього редагувалось 1 раз.
Georgin
Member

Повідомлення

West20105
Для GSKill завжди треба вручну ставити напругу і кращє її трохи завишати порівняно з тим, що написано на етикетці.
Вони завжди триндять, це прямо їх кредо по життю.

Але для початку нормально заповніть профіль, щоб було видно модель Вашої матплати.
Профіль - він не для понтів, а якраз для того, щоб можна було побачити конфігурацію ПК без додаткових питань.
Artem_K
Member

Повідомлення

Доброго дня!
Якщо проблеми з напругою, то ТМ5 буде давати помилку на 4 тесті. Те, що воно ставить, то добре. А що по факту видає після завантаження системи - подивитися б HWiNFO64.
denizen
Member

Повідомлення

якщо в дефолті помилки, то це може бути або мамка, або кнтролер процесора. якщо багато років компонентам, можна спробувати протерти спиртом.
West20105
Member

Повідомлення

Georgin: 24.02.2026 10:10 West20105
Для GSKill завжди треба вручну ставити напругу і кращє її трохи завишати порівняно з тим, що написано на етикетці.
Вони завжди триндять, це прямо їх кредо по життю.

Але для початку нормально заповніть профіль, щоб було видно модель Вашої матплати.
Профіль - він не для понтів, а якраз для того, щоб можна було побачити конфігурацію ПК без додаткових питань.
так-так. я додав інфу в тему,по платі і решті обладнанню
Earanak
Member

Повідомлення

Artem_K, у меня на X470 Taichi наоборот HWInfo64 и ZenTimings показывали DRAM вольтаж всегда пойми черти как...
Собственно и не у меня одного. Наверное плата/датчики такие упоротые :think:

UPD - а, ну тут собственно даже и не ASRock.
West20105
Member

Повідомлення

Artem_K: 24.02.2026 10:13 Доброго дня!
Якщо проблеми з напругою, то ТМ5 буде давати помилку на 4 тесті. Те, що воно ставить, то добре. А що по факту видає після завантаження системи - подивитися б HWiNFO64.
Що саме там переглядати підскажите ? якщо Whea то помилок немає. Навіть під час тесту коли тм5 знаходить в хвінфо немає. По напрузі я помітив що в мене мамка,або датчики брешуть. підвищує напругу. якщо ставити 1.36 вручну то воно по датчику потім показує 1.37в
Earanak
Member

Повідомлення

Вы скриншоты выложили в Гугл-Диск, но не дали доступ к ним.
West20105
Member

Повідомлення

denizen: 24.02.2026 10:15 якщо в дефолті помилки, то це може бути або мамка, або кнтролер процесора. якщо багато років компонентам, можна спробувати протерти спиртом.
НУ мамка доволі стара вже. десь може в 18-20-х роках купувалась. Проц я брав на алі,десь 2-3 роки назад.
Earanak
Member

Повідомлення

West20105: 24.02.2026 10:18Що саме там переглядати підскажите ?
Скорее всего идет речь про датчик DRAM Voltage в разделе материнской платы.

UPD - Судя по ZenTimings скришоту, все вроде бы норм.

Я бы попробовал на всякий поставить 1.38V вольтаж памяти в Биосе и 1.1V SoC, попробовать еще раз мемтесты.
Если никак не улучшит/ухудшит стабильность, то больше каких то идей у меня нету :-/
Востаннє редагувалось 24.02.2026 10:25 користувачем Earanak, всього редагувалось 3 разів.
West20105
Member

Повідомлення

Earanak: 24.02.2026 10:20 Вы скриншоты выложили в Гугл-Диск, но не дали доступ к ним.
вибачте. оновив диск.дав доступ
Artem_K
Member

Повідомлення

Earanak
В мене MSI Z590, показники у HWіNFO64 трохи нижче, ніж у БІОС. З цікавого - напруги залежать від прошивки. Після останього оновлення одразу з'явилися поодинокі помилки у пам'яті, пропали після додавання буквально + 0,01В.
West20105
Member

Повідомлення

Artem_K: 24.02.2026 10:13 Доброго дня!
1.36v hwinfo показує. не знаю зараз спробую 1.4в виставити і запустити тест. Просто я ж не думаю що мені так повезло і 2й комплект озу почав вмирати, вже або на проц думати,або на материнку. Бо по факту вбиит озу я ніяк не міг і материнка думаю теж. яж не давав 1.6в на пам'ять щоб вона почала дохнути
Artem_K
Member

Повідомлення

Earanak: 24.02.2026 10:21Я бы попробовал на всякий поставить 1.38V вольтаж памяти в Биосе и 1.1V SoC, попробовать еще раз мемтесты.
Если никак не улучшит/ухудшит стабильность, то больше каких то идей у меня нету
Пыдтримую. Тут або гратися напругою на SoC, або знизити навантаження на контроллер загалом й руками налаштувати пам'ять на 3200-3466.
Востаннє редагувалось 24.02.2026 10:45 користувачем Artem_K, всього редагувалось 1 раз.
West20105
Member

Повідомлення

Накинув 1.4в на пам'ять запустив тест екстрім анта тм5 майже одразу піймало 4 помилки.кинув на диск скріни. ладно в хмп помилки,а чого в стокі на 2133 помилки ? до цього стояли якісь самсунги 3200мгц 18-20-22 таймінги наче. не було проблем взагалі. що за непереносимість 32-х гб комплектів мамкою
Artem_K
Member

Повідомлення

West20105
Про що я вище й казав - помилки у 4 тесті. Це, зазвичай пов'язано з напругами на пам'яті або контролері. Так розумію, в цьому випадку (раз 1,4 на саму пам'ять нічого не дає) треба копати в бік регулювання напруги контролера пам'яті.
Востаннє редагувалось 24.02.2026 10:43 користувачем Artem_K, всього редагувалось 1 раз.
denizen
Member

Повідомлення

а на SOC яка напруга?
QFlash
Member

Повідомлення

У мене на Z370PD3 також помилки строче, якщо поставити вище 3200/
Правда дешман Micron 2666 19cl/
Вольтаж не чіпаю 1,356V автоматом мама ставить, а то всяке різне, ще спалю, потім зуби на поличку з такими цінами на ОЗУ.
Вручну налаштуйте.
Тут є спеціалісти по розгону ОЗУ.
Дякую/
West20105
Member

Повідомлення

denizen: 24.02.2026 10:43 а на SOC яка напруга?
тільки що 1.1 виставив. ті самі помилки та 1.39в на рам. скрін також закинув на диск

Відправлено через 3 хвилини 1 секунду:
Додав ще скрін з біосу з вольтажами. бо там ще різні вольтажи є якісь,не знаю що воно тому не чіпав

Відправлено через 44 секунди:
QFlash: 24.02.2026 10:48 У мене на Z370PD3 також помилки строче, якщо поставити вище 3200/
Правда дешман Micron 2666 19cl/
Вольтаж не чіпаю 1,356V автоматом мама ставить, а то всяке різне, ще спалю, потім зуби на поличку з такими цінами на ОЗУ.
Вручну налаштуйте.
Тут є спеціалісти по розгону ОЗУ.
Дякую/
Так хрін би з тим розгоном,але ж воно в 2133мгц в стокі теж сипле помилки. хоча як тільки приїхав комплект новий,то я перевіряв і не було помилок
denizen
Member

Повідомлення

ну тут тільки метод наукового тика, треба пробувати знайти чутливість до параметрів. Спробуйте зменьшити частоту пам'яті, збільшити до 1.2 SOC, і т.д. проблема дивна.
Ви ж кажете все було ок, як приїхала? А що змінилось? Може зробити біос ресет?
Відповісти