На прикладі FH5, для мене MSAA виглядає набагато краще за TAAMozdev: ↑ 18.02.2026 14:03Це зроблено навмисне, TAA( він дуже фіговий ) в нативі, якщо натив був би хоча б з MSAA, ніхто не обрав би апскейлер.
Новини
Останні статті і огляди
Сліпе тестування показало, що DLSS 4.5 подобається користувачам більше за FSR і нативний формат із TAA
-
tornadox
Member
-
Nekros
Member
Фізична шільність пікселів то одне, а текстурний піксель це інше.Georgin: ↑ 18.02.2026 12:08 Scoffer
Серйозно? Ви ніколи не чули про таку штуку, як щільність пікселя відносно діагоналі монітора?
Ось саме це якраз і впливає на "ступєнькі"
FullHD на екрані 14' у ноутбуці як приклад - і Ви не знайдете ніяких "ступенек" без мікроскопа.
P.S. А про окремий "важкий випадок" UE5 я і так згадував раніше - не треба його брати як норму.
У тебе може бути висока щільність але деталі які менше твого фізичного пікселю будуть пропадати як дроти в нативі та інші тонкі деталі. Для того і потрібно згладжування завжди що би рендерити зображення більшої роздільної здатності ніж твій монітор, тоді тонке не буде пропадати чи мерехтіти
-
Scoffer
Member
MSAA погано працює з тінями, напівпрозоростями, і особливо напівпрозорими тінями. Поки в іграх були квадратні чорні тіні, і такі ж модельки, поки його і юзали.waryag: ↑ 18.02.2026 14:13А ви коли бачили МСАА в нових іграх?
-
Kullerok
Member
Ну я так же подумал плюс минусWWQ: ↑ 18.02.2026 12:37У вас в корне разные ситуации... в первом случае по факту фхд мон (просто длинный) и апскейл там идет из другого разрешения, в честном же 1440п моне картинка будет апскейлиться из более высоко разрешения... + ну и плотность пикселей вероятно отличается на мониторах... вот и результат.Kullerok: ↑ 18.02.2026 12:33
На 5070ti в 2к фул ультра пресет с длсс 0 лесенок или каких либо искажений. О чем ты там рассказываешь не понятно
-
DuckRider
Member
если считать кс2 новой игрой, то там оно есть и проблем там нет и выглядит она достаточно хорошо, на самом делеScoffer: ↑ 18.02.2026 14:48MSAA погано працює з тінями, напівпрозоростями, і особливо напівпрозорими тінями. Поки в іграх були квадратні чорні тіні, і такі ж модельки, поки його і юзали.waryag: ↑ 18.02.2026 14:13А ви коли бачили МСАА в нових іграх?
-
The_Rusik
Member
лгбт сообщество любящие длсс, скажите, 2026 год, уже работает с вертикалкой или еще нет? Или карты по 1000 баксов, до сих пор ничего не тянут в нативе?
Там там по играм с лучами, лучи ведь только аппартно рисоватся могут, без карт с поддежкой гей лучей играть нельзя и делать норм игры
ну миллионы мух не могут ошибатся, сами себя погубите, дальше только хуже будет.
Там там по играм с лучами, лучи ведь только аппартно рисоватся могут, без карт с поддежкой гей лучей играть нельзя и делать норм игры
ну миллионы мух не могут ошибатся, сами себя погубите, дальше только хуже будет.
-
fantomrulezz
Member
MSAA прибрали, бо він дає і гіршу якість і набагато меншу продуктивність за DLAA/DLSS.Mozdev: ↑ 18.02.2026 14:32Втому то й справа MSAA прибрали бо ліньки оптимізацію робити є апскейлер не обляпайтесь, А взагалі потрібен SSAA
Він не має жодного сенсу сьогодні взагалі.
SSAA можна використовувати лише в режимах з кратним масштабуванням пікселів (4X, 9X, 16X і т.д.), в усіх інших він буде додавати мило через неможливість масштабування піксель в піксель.
SSAA в сучасних іграх недосяжний по продуктивності навіть на найтоповіших картах.
Навіть мінімальний і самий простий SSAA 4X в 4К означає, що зображення рендериться в 8К. Навіть 5090 не видасть нормальної продуктивності в такому режимі в важких іграх.
І це все ще гірше по деталізації, ніж DLAA, бо нейромережа навчається в 16К, що є еквівалентом 4К + SSAA 16X.
Тому і SSAA має сенс лише починаючи з SSAA 16X, а це по продуктивності прийнятно лише для статичних зображень.
Прийміть як факт - немає і не буде вже ніколи в іграх використовуватись MSAA та тим більш SSAA.
Вибір є і буде лише між мильним шейдерним сглажуванням (для власників застарілих карт) і якісним ШІ зглажуванням (для сучасних карт з FSR4+ і DLSS4+).
-
Entar
Member
The_Rusik кто-то еще использует вертикалку в 2026 в эпоху когда даже бюджетные мониторы давно имеют синхронизацию частоты обновления с фпс?
Может еще ЭЛТ вспомним?
Может еще ЭЛТ вспомним?
-
Scoffer
Member
Entar
Одне іншому не заважає. Завжди використовую вертикальну синхронізацію тому що в деяких іграх 400 фпс мені нафіг не вперлось, а відеокарта виє як наче її різати зараз збираються. Монітор показує 165, значить 165 і ні кадром більше.
Одне іншому не заважає. Завжди використовую вертикальну синхронізацію тому що в деяких іграх 400 фпс мені нафіг не вперлось, а відеокарта виє як наче її різати зараз збираються. Монітор показує 165, значить 165 і ні кадром більше.
-
Entar
Member
Scoffer
Так а навіщо? Я щиро не розумію. Воно ж псує імпутлаг, просто в налаштуваннях драйверу відеокарти виставив 120, чи скільки треба лок фпс і все.
Ну або в грі, але зручніше один раз в налаштуваннях відеокарти.
Так а навіщо? Я щиро не розумію. Воно ж псує імпутлаг, просто в налаштуваннях драйверу відеокарти виставив 120, чи скільки треба лок фпс і все.
Ну або в грі, але зручніше один раз в налаштуваннях відеокарти.
-
Grava
Member
Це помітить 0.00001% кіберспортсменівEntar: ↑ 18.02.2026 15:12Воно ж псує імпутлаг
-
Entar
Member
А той факт, що коли фпс нижче ніж виставлена частота вертикалки, розриви зображення? То навіщо?Grava: ↑ 18.02.2026 15:13 Це помітить 0.00001% кіберспортсменів
От в мене в грі може бути фпс від 60 до 130, в залежності від купи факторів, мені на 60 лочити, на моніторі 180 Гц? Набагато приємніше грати з середнім фпс 100 Гц, а монітор з G-sync або фрісінх все зробить сам.
-
Scoffer
Member
Entar
Немає розривів на гсінкі тільки тому що справжній гсінк з чипом нвідії, на ідентичних натуральним гсінках з розривами і інпут лагами все не так просто.
Плюс не знаю як в справжніх, а в ідентичних воно має схильність до мерехтіння. Іноді юзаю в важких іграх, але щоб на постійній основі ні.
Немає розривів на гсінкі тільки тому що справжній гсінк з чипом нвідії, на ідентичних натуральним гсінках з розривами і інпут лагами все не так просто.
Плюс не знаю як в справжніх, а в ідентичних воно має схильність до мерехтіння. Іноді юзаю в важких іграх, але щоб на постійній основі ні.
-
VladimirV
Member
Я навіть відео зняв для прояснення цього моменту. Я не розумію чому ДЛСС кваліті, порівняно з ДЛАА, так шакалить деякі матеріали в грі. Увага на моменти куда я наводжусь. Поверхня дверей шкафчиків та на торець книжок на полиці. Якщо не видно мерехтіння тексур від ДЛСС то я вже незнаю, що я можу сказати. В драйвері виставлено ДЛСС - рекомендовано (у кінці відео). Якщо ж брати ДЛАА - то все просто шикарно. Так, Ютуб теж шакалить картинку. це очевидно, це не те саме що чистий фрапс, але все одно прекрасно видно.Enjthesilence: ↑ 18.02.2026 13:35«Рекомендовано»VladimirV: ↑ 18.02.2026 13:31 Адепти ДЛСС-а ви краще підскажіть мені що тут ставити?
На більш ранніх версіях NVIDIA App, тут можна було вибрати Версія DLSS - Последняя. І у вас автоматом у грі на старих відяхах Ampere застосовувалась остання версія ДЛСС
Зараз це з меню прибрали, натомість тепер там "ПРЕДУСТАНОВКА A B C D E F G J K L M"
Що ставити? Бо мені здається, в томуж хогвартсі в мене просто застосовується якась стара версія ДЛСС що шакалить картинку.
Хоча я і можу грати з ДЛАА, але всеж хочется розібратись.
- Скрін
Відео повинно бути в 1440p, можливо Ютубом ще до кінця недорендерилось. Тоді треба зачекати.
- +
-
doc-oc
Member
Естественно таких адептов будет много, если они сравнивают с мылом мыльным ТААGeorgin: ↑ 18.02.2026 11:31 Пропоную обговорити Сліпе тестування показало, що DLSS 4.5 подобається користувачам більше за FSR і нативний формат із TAA
Продублюю мою думку з іншої теми:
"Ну якщо комусь Native гірший за апскейлер - це вже до окуліста (проблеми із зором)."
Хоча сліпе тестування це цікаво - завжди бувають неочікуванні результати![]()
Інша справа якщо хтось свідомо, на повному серйозі публічно просуває точку зору, що Native гірший за апскейлери - тоді це вже не до окуліста, це вже до психолога (фанатство і критична вразливість до маркетингового буллшіта)
-
Enjthesilence
Member
на відео в такій якості важко помітити. не у всіх іграх длсс працює однаково добре, це ж стосується і оверайд режиму через апп, десь дуже добре, а в деяких проектах без оптимізації зі сторони розробника можуть бути проблеми. спробуй в нвідіа апп обрати в профілі гри Перевизначення DLSS - режим супер резолюшен - користувацький і постав 85% , будек компроміс, краще за "якість" і продуктивніше за "длаа", ще в деяких іграх можна увімкнути длдср + длсс. деякі ігри не ставлять длсс4, навіть якщо обрано "рекомендовано", в оверлеї нвідія апп можна увімкнути відображення, який саме пресет використовує гра.VladimirV: ↑ 18.02.2026 15:29Я навіть відео зняв для прояснення цього моменту. Я не розумію чому ДЛСС кваліті, порівняно з ДЛАА, так шакалить деякі матеріали в грі. Увага на моменти куда я наводжусь. Поверхня дверей шкафчиків та на торець книжок на полиці. Якщо не видно мерехтіння тексур від ДЛСС то я вже незнаю, що я можу сказати. В драйвері виставлено ДЛСС - рекомендовано (у кінці відео). Якщо ж брати ДЛАА - то все просто шикарно. Так, Ютуб теж шакалить картинку. це очевидно, це не те саме що чистий фрапс, але все одно прекрасно видно.
Відео повинно бути в 1440p, можливо Ютубом ще до кінця недорендерилось. Тоді треба зачекати.
- +
длаа, длсс, фср і тд - це все ще темпоральний метод згладжування, але з реконструкцією з допомоги ШІ і якщо порівняти той самий ТЛОУ, то длсс там дає найкраще зображення і так, в деяких місцях все ще можуть бути проблеми + апскейлер працює стабільніше, коли має більше данних, вищу роздільну з якої стартує і більший фпс для вектора.
Відправлено через 4 хвилини 37 секунд:
правильно ставити і всінк і гсінк.Entar: ↑ 18.02.2026 15:16А той факт, що коли фпс нижче ніж виставлена частота вертикалки, розриви зображення? То навіщо?Grava: ↑ 18.02.2026 15:13 Це помітить 0.00001% кіберспортсменів
От в мене в грі може бути фпс від 60 до 130, в залежності від купи факторів, мені на 60 лочити, на моніторі 180 Гц? Набагато приємніше грати з середнім фпс 100 Гц, а монітор з G-sync або фрісінх все зробить сам.
поки в тебе фпс в діапазоні роботи гсінку\фрісінку (а в нього є і мінімально допустиме значення фпс), всінк не працює, але, як тільки ти виходиш за рамки цього діапазону, тоді всінк на льоту вмикається і працює там, де не працює гсінк. велв рекомендую для кс2, всінк + гсінк + рефлекс якщо коротко ідеальне налаштування фпс кап + гсінк:
- спойлер
- TLDR; for NVIDIA
Gsync - on in Nvidia Control Panel or Nvidia App
Vsync - on in Nvidia Control Panel or Nvidia App, off in game
Max Frame Rate - set a global cap based on your refresh rate (Refresh - (Refresh x Refresh / 4096) = FPS Cap) So for a 240Hz monitor it would look like this: 240 - (240 x 240 / 4096) = 226 FPS Cap (the same one reflex gives)
Reflex - always on in game when available
TLDR; for AMD
Freesync - on in Adrenalin App
Vsync - on in Adrenalin App (Wait for Vertical Refresh: Always On), off in game
Radeon Chill - set a global cap based on your refresh rate (set min and max to same number)
Востаннє редагувалось 18.02.2026 15:53 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 1 раз.
-
waryag
Member
Перехід на ФХАА і ко відбувся раніше за апскейлери.Mozdev: ↑ 18.02.2026 14:32 Втому то й справа MSAA прибрали бо ліньки оптимізацію робити є апскейлер не обляпайтесь, А взагалі потрібен SSAA
-
Georgin
Member
doc-oc
Так і є
Не дуже зрозуміло, нащо давати натив + TAA, хіба що тому що TAA скрізь мало не цвяхами прибивають без можливості повного відключення.
Логічніше було б дати з тим же MSAA або навіть SSAA (хоча він зараз непопулярний).
У статті я не побачив конфігурації тестового стенду, але якщо там наприклад 27' + 4K - то кращє взагалі було б дати чистий Native,
"зубці" було б не дуже помітно і без сглажування, а рівень деталізації був би максимальним.
Так і є
Не дуже зрозуміло, нащо давати натив + TAA, хіба що тому що TAA скрізь мало не цвяхами прибивають без можливості повного відключення.
Логічніше було б дати з тим же MSAA або навіть SSAA (хоча він зараз непопулярний).
У статті я не побачив конфігурації тестового стенду, але якщо там наприклад 27' + 4K - то кращє взагалі було б дати чистий Native,
"зубці" було б не дуже помітно і без сглажування, а рівень деталізації був би максимальним.
-
Enjthesilence
Member
в 90% сучасних іграх ТАА імплементовано на рівні рушія не тільки для згладжування, там половина ефектів працює з ним і чистий Натів хоч у 8к, буде давати сильний шимерінг і графічні артефакти. хто хоче сьогодні отримати найкращу картину за будь-яку ціну, велкому ту dldsr + dlaa, буде супер зображення, правда в 20 фпс. хоча ніхто не забороняє на 2к моніторі, через длдср вийти на 4к і увімкнути длсс кваліті, як приклад, тут можна погратисьGeorgin: ↑ 18.02.2026 15:54 doc-oc
Так і є
-
Panasi
Member
В більшості випадків dlss дійсно виглядає значно краще, ніж msaa, fxaa, taa саме завдяки його антіалайзінгу. Звичайно, нативний dlla завжди буде краще, ніж апскейлінг, але навіть balance і performance часто виглядають краще, ніж taa. Маючи карту початкового рівня rtx4060 я маю можливість грати на моніторі 1440р с якісною картинкою саме завдяки dlss.
Особливо помітна різниця в старих іграшках, які не підтримують dlss, одразу кидається в очі мило, мерехтіння і неякісне сгладжування всіляких напівпрозорих об'єктів типу дерев. Там часто хочется включити dlss саме для сгладжування, а не для фпс.
Єдиний мінус dlss - це мазня і шлейфи в динамічних сценах, але той же taa теж цим страждає.
P.S. Багато хто вважає, що не має нічого кращого за msaa, але з тих часів деталізація і кількість об'єктів в кадрі сильно збільшилась, і він не сгладжує напівпрозорі об'єкти, спрайти всілякі і т.д. В сучасній грі msaa буде виглядати не дуже. Я вже мовчу про падіння фпс.
Особливо помітна різниця в старих іграшках, які не підтримують dlss, одразу кидається в очі мило, мерехтіння і неякісне сгладжування всіляких напівпрозорих об'єктів типу дерев. Там часто хочется включити dlss саме для сгладжування, а не для фпс.
Єдиний мінус dlss - це мазня і шлейфи в динамічних сценах, але той же taa теж цим страждає.
P.S. Багато хто вважає, що не має нічого кращого за msaa, але з тих часів деталізація і кількість об'єктів в кадрі сильно збільшилась, і він не сгладжує напівпрозорі об'єкти, спрайти всілякі і т.д. В сучасній грі msaa буде виглядати не дуже. Я вже мовчу про падіння фпс.