Сліпе тестування показало, що DLSS 4.5 подобається користувачам більше за FSR і нативний формат із TAA

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Jay228: 18.02.2026 12:34 такий результат томущо в dlss додатково йде Постобробка. що можна зробити також з нативною картинкою.
+ плюом є чіткіша картинка та більший fps
- мінусом є збільшений інпут лаг та артефакти біля рухаючихся обєктів.в деяких іграх ці артефакти навіть в режимі dlss quality сильно видні. що мене наприклад сильно дратує.

але реалії такі що навіть на топ відеокартах вам доведеться в ключати dlss в нових іграх щоб отримати хочаб 60 fps
Не збільшується латенсі від апскейлера, звідки ви це берете?))) Він збільшується виключно від фреймгенератора
Georgin
Member

Повідомлення

fantomrulezz
"Оголтілий фанат" чого саме? Будь ласка поясніть і покажіть мені хоча б пару моїх постів, де я "оголтіло фонатію".
Якщо Ви цього не зможете - Ви прекрасно знаєте хто Ви після цього і як з Вами треба поводитись.
І доречі - Ви розумієте різницю між "об'єктивні" та "неочікувані" чи Вам тлумачний словник принести?

IronWithin
У мене пряме питання - Ви є закомплексованим малолітнім недоумком чи сьогодні просто встали не з тієї ноги?
Будь ласка не фонтануйте своєю безаргументною тупизнею на цому ресурсі, сходіть спочатку в туалет.
man1242
Member

Повідомлення

Entar: 18.02.2026 13:01 Але величезна кількість адептів "я самий розумний і зекономлю/куплю за ті ж гроші карту з більше памяті" зараз почнуть доказувати що це не так і фрс нічим не гірший а взагалі натів топ а длсс мило.

Щодо натіву. Якщо "натів" - це не DLAA згладжування, а та картинка, яка взагалі без згладжування або згладжена чим небудь крім DLAA (суперсемплінг 8х не беремо до уваги), то так, dlss навіть 4 точно краще ніж такий натів.
Я все життя не міг добитися в іграх щоб не було цих клятих драбин, мерехтіння країв напівпрозорих об'єктів. Ніяке згладжування ідеально не допомагає. А DLAA цю задачу вирішує.
Ставте мінуси!)
Грав у крайзіс ремастер, є обидва метода згладжування MSAA та DLAA то dlss на голову випереджує у плані збереження зображення та усунення пікселів по краях.
MATRIXUA
Junior

Повідомлення

Sunrise007: 18.02.2026 11:44 Тому що разом з DLSS автоматично працює DLAA тому і здається що краще.
може TAA включается автоматично як наприклад в сталкері 2 , а не DLAA , DLAA можно вибрати як режим сглажування і він не включаеться автоматично, це самий потужний режим сглажування
DuckRider
Member

Повідомлення

IronWithin: 18.02.2026 13:11
DuckRider: 18.02.2026 12:44

так скейлер тоже дает задержку, но так как разрешение ниже = больше фпс, то нивелируется полностью
Я сколько не смотрел тесты они ваших слов не подтверждают, скинете ссылку на подтверждение?
ну вот напримере форточки при упоре в проц не только задержка выростет, но и фпс дропнется
спойлер
Opera Снимок_2026-02-18_132126_www.youtube.com.png
Georgin
Member

Повідомлення

FarCry: 18.02.2026 12:55 Georgin
Це результат того, що у багатьох рушіїв на сьогоднішній день фундаментально зламані системи освітлення та згладжування, які до усрачки залежні від TAA. А якщо ще й сам TAA реалізований як попало - то DLSS дійсно виглядає краще нативного рендерингу. Хоча я як правило замість TAA ставлю DLAA в нативкі.

А взагалі, ніколи не було нічого краще MSAA. :)

(P.S. Писав свій комментар, ще коли був тільки один від тебе. А тут вже дві сторінки настрочили :gigi: )
Нажаль так і є, тепер у пріорітеті не побудувати якісний фундамент з самого почтаку, а заліпити дефекти на тому, який вийшов, великою кількістю шпаклівки та сайдінгом :)
Мультисемплінг - це той самий баланс між якістю і швидкістю. Але не будемо забувати про суперсемплінг :)
Колись на 7800GTX довго думав - грати у Oblivion комфортно і досить красиво з мультисемплінгом чи все ж таки зарядити суперсемплінг по максимуму (а максимум на той момент здається був x6)
і отримати ідеальну картинку але при цьому грати у слоу-моушн режимі :)

P.S. Ага, настрочили швидко, бо "в інтернетах хтось неправий" :)
Востаннє редагувалось 18.02.2026 13:31 користувачем Georgin, всього редагувалось 1 раз.
1234waltz
Member

Повідомлення

FarCry: 18.02.2026 12:55 А взагалі, ніколи не було нічого краще MSAA. :)
Це втрачена технологія прадавніх цивілізацій. Так вже не буде, тепер кривизну ТАА та нативу будуть лікувати тільки dlss/fsr/xess.
Bukakanga
Member

Повідомлення

бегло просмотрел оригинал новости на немецком. Должен честно признать, немецкий я знаю плохо. Но все же возникает ряд вопросов к методике тестов.

1. Почему выбраны именно эти игры? Ну, киберпанк - логичный выбор, а остальное?

2. Что подразумевается под нативом в тесте? Какое разрешение, какие настройки сглаживания, какие настройки остальной графики?

3. В каких условиях работают апскейлеры? С какого разрешения апскейлят ДЛСС и ФСР?

4. Какие именно карты использовались в тестировании?

5. Были ли отсеяны из выборки опрошенных люди с плохим зрением?

6. Как именно проходило тестирование? Тестируемые смотрели на статичную картинку? видеозапись? одновременный рендер геймплея на трех мониторах разными картами? Они смотрели по очереди? или на три монитора сразу?

7. При апскейле - какие улучшайки изображения в апскейлерах были включены? Иными словами - тесты проходили в равных условиях?

8. Как фиксировалось различие между картинками?

Пока что можно сделать лишь обоснованную догадку о том, что ДЛСС выехал засчет именно лучших алгоритмов нейросглаживания. Но тут встает вопрос - а почему тогда ФСР4 выглядит хуже натива по итогам теста? Нейросглаживание в четверке вполне себе на уровне.
VladimirV
Member

Повідомлення

Адепти ДЛСС-а ви краще підскажіть мені що тут ставити?
На більш ранніх версіях NVIDIA App, тут можна було вибрати Версія DLSS - Последняя. І у вас автоматом у грі на старих відяхах Ampere застосовувалась остання версія ДЛСС
Зараз це з меню прибрали, натомість тепер там "ПРЕДУСТАНОВКА A B C D E F G J K L M"
Що ставити? Бо мені здається, в томуж хогвартсі в мене просто застосовується якась стара версія ДЛСС що шакалить картинку.
Хоча я і можу грати з ДЛАА, але всеж хочется розібратись.
Скрін
Зображення
Ostin
Member

Повідомлення

Georgin: 18.02.2026 11:31якщо комусь Native гірший за апскейлер - це вже до окуліста
Натив ніколи не був найкрасивішим чи найкращим, незалежно від теми обговорення. В звуці людям часто подобається звук після фільтрів більше, ніж NOS. В моніторах оледи з картинкою, максимально відірваною від зображення за вікном, найбільш бажані для купівлі.
Людям не треба натив, люди хочуть "красиво і приємно". Ніскільки не здивований, що якийсь генератор з фільтрацією міг тішити око більше за нативну картинку.
Такий він наш світ.
FarCry: 18.02.2026 12:55Це результат того, що у багатьох рушіїв на сьогоднішній день фундаментально зламані системи освітлення
Так і є. Ніхто зараз не переймається якісною фізикою опрацювання, в кращому випадку ліплять трейсинг (який сам по собі костиль) та в продакшн.
Востаннє редагувалось 18.02.2026 13:35 користувачем Ostin, всього редагувалось 1 раз.
item2
Member

Повідомлення

На момент релізу FSR 4.0.0 був посередині між DLSS 3 і 4. Після оновлень до 4.0.4 FSR змістився ближче до початкового DLSS 4. Він дає більш згладжену картинку без видимості пікселів, а DLSS 4 більш деталізовану різку і тому пікселізовану. Коротше, кому як більше подобається.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

VladimirV: 18.02.2026 13:31 Адепти ДЛСС-а ви краще підскажіть мені що тут ставити?
На більш ранніх версіях NVIDIA App, тут можна було вибрати Версія DLSS - Последняя. І у вас автоматом у грі на старих відяхах Ampere застосовувалась остання версія ДЛСС
Зараз це з меню прибрали, натомість тепер там "ПРЕДУСТАНОВКА A B C D E F G J K L M"
Що ставити? Бо мені здається, в томуж хогвартсі в мене просто застосовується якась стара версія ДЛСС що шакалить картинку.
Хоча я і можу грати з ДЛАА, але всеж хочется розібратись.
Скрін
Зображення
«Рекомендовано»
man1242
Member

Повідомлення

item2: 18.02.2026 13:34 Після оновлень до 4.0.4 FSR змістився ближче до початкового DLSS 4.
Що таке "початкове" ? :insane:
Востаннє редагувалось 18.02.2026 13:43 користувачем man1242, всього редагувалось 1 раз.
Georgin
Member

Повідомлення

Ostin
Так і є, але знаєте, що найвеселіше - скоріш за все, практично всі піддослідні на повному серйозі вважали, що обирають саме "натив" :)
Хотів би я дізнатись, який відсоток з них був впевнений, що обирає саме оригінальну "картинку".
item2
Member

Повідомлення

man1242: 18.02.2026 13:37
item2: 18.02.2026 13:34 Після оновлень до 4.0.4 FSR змістився ближче до початкового DLSS 4.
Що таке "початкове" ? :insane:
На момент релізу.
Mozdev
Member

Повідомлення

Це зроблено навмисне, TAA( він дуже фіговий ) в нативі, якщо натив був би хоча б з MSAA, ніхто не обрав би апскейлер.
Vlaad13
Member

Повідомлення

Жодного коментаря від червонозадих
Ховаються десь по норах :laugh:
Filabatya
Member

Повідомлення

Vlaad13
Ви явно Юру хочете перегнати до 10к :gigi:
waryag
Member

Повідомлення

Bukakanga: 18.02.2026 13:30бегло просмотрел оригинал новости на немецком. Должен честно признать, немецкий я знаю плохо. Но все же возникает ряд вопросов к методике тестов.
Есть же переводчик страниц. И есть ссылка в статье на слепой тест и его методику.

Подборка игр нормальная. Вопросы разве что к выбору ДЛСС4.5, который слижком тяжелый для большинства пользовательских карт.
Mozdev: 18.02.2026 14:03Це зроблено навмисне, TAA( він дуже фіговий ) в нативі, якщо натив був би хоча б з MSAA, ніхто не обрав би апскейлер.
А ви коли бачили МСАА в нових іграх?
Є темпоралка, часто крива, є якісь апскейлери, навіть ФХАА доволі рідко видко.
Mozdev
Member

Повідомлення

waryag: 18.02.2026 14:13
Bukakanga: 18.02.2026 13:30бегло просмотрел оригинал новости на немецком. Должен честно признать, немецкий я знаю плохо. Но все же возникает ряд вопросов к методике тестов.
Есть же переводчик страниц. И есть ссылка в статье на слепой тест и его методику.

Подборка игр нормальная. Вопросы разве что к выбору ДЛСС4.5, который слижком тяжелый для большинства пользовательских карт.
Mozdev: 18.02.2026 14:03Це зроблено навмисне, TAA( він дуже фіговий ) в нативі, якщо натив був би хоча б з MSAA, ніхто не обрав би апскейлер.
А ви коли бачили МСАА в нових іграх?
Є темпоралка, часто крива, є якісь апскейлери, навіть ФХАА доволі рідко видко.
Втому то й справа MSAA прибрали бо ліньки оптимізацію робити є апскейлер не обляпайтесь, А взагалі потрібен SSAA :D
Відповісти