Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 31.01.2026 20:18 Це трішки брехня, бо з 4гб були по 400-500$
це була ціна в Україні на Hotline, трохи раніше я купив макбук ейр М1 за 1250
waryag: 31.01.2026 20:20Причин більше, і більшість їх не залежить від типу охолодження.
Я правильно розумію, що замість статистики у тебе черговий недолугий теорікрафт?
це відомий факт, шукати можете самостійно, або запитайте в ChatGPT чи Гугл
tornadox: 31.01.2026 20:22 І знову брехня, апгрейд рам ті самі $250. Ось скріншот.
може не той лінк дав, тут показує 300
https://www.dell.com/en-us/shop/dell-la ... ion-anchor
tornadox: 31.01.2026 20:22[99.9 TB] та Power On Hours: 2,292 - це дуже багато за такий малий період (умовно 1рік в користуванні).
це була статистика за 3 чи 4 роки, і вінт відключається якщо не користується (я так думаю), комп включений кожен день по 8=12 год
tornadox: 31.01.2026 20:22З цього виходить:
Середня значення 1.04 TB за день (для більшості цей показник до 40тб)
Інтенсивність запису 43.5 GB в годину.
це щось взагалі не зрозумів
tornadox: 31.01.2026 20:22 Це результат агресивної політики свопінгу на маках, і маркетингової лапші що 8гб на маку це те саме що 16гб на віндовс :D
я особисто це підтверджую. І зараз значної переваги 16 Гб на попередньою 8 - нема
tornadox: 31.01.2026 20:22 Тобто ви признаєте що Мак Міні в котрого вбудований блок живлення + кулер має мати високий рівень відмов? :)
я ж явно казав що ноут ми кладемо на одіяло, де активна СО забивається
очевидно що мак міні стоїть стаціонарно
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 20:00 ми ж можемо побачити в динаміці на скільки зростає споживання. Бо все інше буде споживати стільки само
хіба я не просив надати споживання виключно ЦП саме для цього, хіба ви і я його не надали, то ж до чого ваші претензії?
до речі нагадаю - Microsoft продавала свої Surface в часи появи М1 по $900 з 4 (ЧОТИРИ) Гб РАМ
хтось щось казав проти? може про знос ссд?
І де тепер ці Surface? На wintel відверта халтура не проходить, увімкнути монополіста і впарити лайно не вийде, на відміну від яблука B-)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 31.01.2026 23:36хіба я не просив надати споживання виключно ЦП саме для цього, хіба ви і я його не надали, то ж до чого ваші претензії?
я вас просив і сам дав споживання всієї системи.
dext: 31.01.2026 23:36І де тепер ці Surface?
ну люди купили і мучились він 11 з 4 Гб
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 23:22це відомий факт, шукати можете самостійно, або запитайте в ChatGPT чи Гугл
Не треба фактів, гуглу і ГПТ. Ти посилався на статистику - ті її і приводь. Або найди сміливість зізнатися, що її ніколи не було.
yuriy_dd: 31.01.2026 23:22 я особисто це підтверджую. І зараз значної переваги 16 Гб на попередньою 8 - нема
Ти вже підтвердив це статистикою ссд. Але не можеш зрозуміти навіть після пояснень :facepalm:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 31.01.2026 23:42 Не треба фактів, гуглу і ГПТ. Ти посилався на статистику - ті її і приводь. Або найди сміливість зізнатися, що її ніколи не було.
ви відмовились дати споживання системи - хоч я про це вас питав
а від мене хочете доказів для мене очевидної інфо - а саме що основна проблема виходу ноутів з ладу - це перегрів - може запитайте у інших місцевих, хто проти мого твердженя?
waryag: 31.01.2026 23:42 Ти вже підтвердив це статистикою ссд. Але не можеш зрозуміти навіть після пояснень :facepalm:
7% зносу за 3-4 роки? я впевнений що вистачило би ще на дуже довго
хоча хейтери Епл взялись розкручувати про швидкий знос, самі і близько не маючи тестів
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 23:22це була ціна в Україні на Hotline, трохи раніше я купив макбук ейр М1 за 1250
Виглядає як відверта маніпуляція, бо Ви спочатку пропонуєте купити мак міні м4 за міфічні 400$ на якомусь американському сайті, але як дійшло до сюрфейса то говорите про ціну в Україні, та й вебархів говорить інше, ціни від ~750$ стартували за в нас за laptop go з 4гб рами, правда, там було 64гб еммц, але це звичайний м.2 і він легко агрейдиться, а ось 900$ коштував сюрфейс го 8/128.

Відправлено через 18 хвилин 13 секунд:
yuriy_dd: 31.01.2026 23:22я ж явно казав що ноут ми кладемо на одіяло, де активна СО забивається
Під час роботи чи під час ютубчику? Якщо під час роботи, то моєму ейру з пасивом було погано на столі, а Ви його на одіяло кладете, тоді кришка взагалі не охолоджується і підгріває внутрішні компоненти, тут я знову впевнююся у відсутності компетенції, бо скільки в мене було ноутів, починаючи з хасвелів та скайлейків з активним охоложенням вони на одіялі без проблем працюють в пасивному режимі на ютубі чи просто в офісній роботі, а якщо навантаження давати то на стіл, будь ласка, передостанній ноут на р5 4500u з 2020 чистився 2 рази і при цьому я б не сказав що це якось позначилося на температурах, перший раз то було профілактично, зняв кришку через 2 роки, побачив легкий наліт пилу, продув та назад кришку поставив, наступного разу ще через 2 роки ссд апгрейдив і пилу стільки ж було, при цьому ноут регулярно юзався в доволі екстремальних умовах.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 23:22це щось взагалі не зрозумів
43 гігабайт на годину треба свопу виділяти амазінгу аби він міг працювати з мінімальним обсягом ОЗП. Це явна ознака економії рамки бо навіщо ж так активно лазити на ссд і писати туди стільки?

Відправлено через 1 хвилину 8 секунд:
yuriy_dd: 31.01.2026 23:22це була статистика за 3 чи 4 роки, і вінт відключається якщо не користується (я так думаю), комп включений кожен день по 8=12 год
Ссд не вінт, йому не треба економити ресурс двигуна і актуатора головок, тож вимикати його кожен раз не треба.

Відправлено через 1 хвилину 13 секунд:
yuriy_dd: 31.01.2026 23:22я особисто це підтверджую. І зараз значної переваги 16 Гб на попередньою 8 - нема
Звісно, навіть ви не побачите різниці між 4гб і 16 гб бо мак все в свопі тримає ;)
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 23:56 ви відмовились дати споживання системи - хоч я про це вас питав
Не питав. Чи не мене. Склероз ци галюни нейронки?
yuriy_dd: 31.01.2026 23:56а від мене хочете доказів для мене очевидної інфо - а саме що основна проблема виходу ноутів з ладу - це перегрів - може запитайте у інших місцевих, хто проти мого твердженя?
Ледь не на кожній сторінці теми очевидна для тебе інфа виявляється брехнею чи наслідком повного нерозуміння теми.
yuriy_dd: 31.01.2026 23:567% зносу за 3-4 роки? я впевнений що вистачило би ще на дуже довго
хоча хейтери Епл взялись розкручувати про швидкий знос, самі і близько не маючи тестів
Тобі пишуть про обсяги запису. Відсотки зносу неінформативні, бо він проходить нелінійно і погано прогнозується.
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 23:22я ж явно казав що ноут ми кладемо на одіяло, де активна СО забивається
Я вже геть заплутався: про яку СО може йти мова у безвентиляторному MacBook Air на M1? Там фізично немає чому забиватися.
  • В маках з кулерами вентиляційні отвори знаходяться ззаду та по боках (вздовж петлі екрана), тож ковдра їм не страшна, якщо, звісно, не закутати ноутбук у неї повністю.
yuriy_dd: 31.01.2026 23:22це щось взагалі не зрозумів
Ваш мак (Mini чи Air) вже перезаписав 100 ТБ даних. Для моделі на 256 ГБ це аномально багато за такий короткий період. Математика наступна:
  • Час роботи: 2 292 години при 350 ввімкненнях. Це в середньому 6.5 годин на сесію. Якщо припустити, що комп’ютер працював щодня, то йому всього 350 днів - тобто рівно 1 рік, а ніяк не 3-4 роки.
  • Інтенсивність: 100 000 ГБ / 350 днів = ~285 ГБ запису на добу.
  • Коефіцієнт перезапису (DWPD): При об'ємі 256 ГБ виходить, що ви щодня перезаписували весь диск 1.12 раза.
Це екстремальне навантаження не тільки на комірки пам'яті, а насамперед на контролер.
І тут головний нюанс: такий знос рахується за умови, що ССД пустий. Якщо ваш диск заповнений на 50%, то контролер змушений ганяти дані по колу лише на вільних 128 ГБ, що подвоює фізичний знос цих комірок. Якщо ж диск забитий на 90% - ситуація критична, бо під постійний "удар" потрапляють одні й ті самі 25 ГБ залишку.
yuriy_dd: 31.01.2026 23:22я особисто це підтверджую. І зараз значної переваги 16 Гб на попередньою 8 - нема
Перевагу ви вже "підтвердили" цифрами зносу ССД, який працює замість оперативки. Тож скажіть, скільки вільного місця на цьому маку зараз?

Відправлено через 2 хвилини 35 секунд:
AntonyKandaurov: 01.02.2026 10:5243 гігабайт на годину треба свопу виділяти амазінгу аби він міг працювати з мінімальним обсягом ОЗП. Це явна ознака економії рамки бо навіщо ж так активно лазити на ссд і писати туди стільки?
це нормально для мак ос, я на своєму побачив повідомлення що "бракує вільного місця", хоча там було 90гб вільно. Так от це був своп на 24гб модель. Амайзінг, але не надовго :D
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 31.01.2026 23:41
dext: 31.01.2026 23:36хіба я не просив надати споживання виключно ЦП саме для цього, хіба ви і я його не надали, то ж до чого ваші претензії?
я вас просив і сам дав споживання всієї системи.
яким чином це допоможе відокремити ЦП та архітектуру саме ЦП?
ну люди купили і мучились він 11 з 4 Гб
повторюю питання: і де тепер ці Surface? фокуси зі впарюванням відвертого сміття на wintel не проходять, на відміну від яблука :yes:
waryag
Member

Повідомлення

dext: 01.02.2026 21:19яким чином це допоможе відокремити ЦП та архітектуру саме ЦП?
І в нас є чудовий приклад стімдеку, коли вінда катастрофічно погрішує рантайм.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 01.02.2026 10:24 це була ціна в Україні на Hotline, трохи раніше я купив макбук ейр М1 за 1250
Виглядає як відверта маніпуляція, бо Ви спочатку пропонуєте купити мак міні м4 за міфічні 400$ на якомусь американському сайті
якщо ви знаєте як рахується розмитнення то я не рекомендую купувати щось дороге - бо може бути що в Україні ціна буде дешевше і ще й з гарантією
але якщо дешеве - наприклад мак міні - то можна і там купити
LVladislavchik: 01.02.2026 10:24 я ж явно казав що ноут ми кладемо на одіяло, де активна СО забивається
Під час роботи чи під час ютубчику?
якщо у вас відео-конференція, де часто навіть вам не потрібно вмикати камеру - то наприклад моя дружина часто це робить на дивані як їй зручно
і так - це робота
LVladislavchik: 01.02.2026 10:24Якщо під час роботи, то моєму ейру з пасивом було погано на столі, а Ви його на одіяло кладете, тоді кришка взагалі не охолоджується і підгріває внутрішні компоненти
LVladislavchik: 01.02.2026 10:24тут я знову впевнююся у відсутності компетенції, бо скільки в мене було ноутів, починаючи з хасвелів та скайлейків з активним охоложенням вони на одіялі без проблем працюють в пасивному режимі на ютубі чи просто в офісній роботі, а якщо навантаження давати то на стіл, будь ласка
проблема в самій Віндовс - яка часто вмикає велике навантаження, бо їх так захотілось - і я особисто не раз виймав гарячий ноут з рюкзака бо віндовс вирішила собі проснутись і зробити оновлення, або ноут просто розряджений
ці проблеми широко описані в цьому відео - якщо ви про них не знаєте - може у вас досвіду мало, чи - у відсутності компетенції?:

Відправлено через 14 хвилин 26 секунд:
waryag: 01.02.2026 11:35 ви відмовились дати споживання системи - хоч я про це вас питав
Не питав. Чи не мене. Склероз ци галюни нейронки?
вас багато я один :lol: :lol:
waryag: 01.02.2026 11:35 а від мене хочете доказів для мене очевидної інфо - а саме що основна проблема виходу ноутів з ладу - це перегрів - може запитайте у інших місцевих, хто проти мого твердженя?
Ледь не на кожній сторінці теми очевидна для тебе інфа виявляється брехнею чи наслідком повного нерозуміння теми.
хай хтось з місцевих заперечить що основна проблема виходу ноутів з ладу - це перегрів
waryag: 01.02.2026 11:35 Тобі пишуть про обсяги запису. Відсотки зносу неінформативні, бо він проходить нелінійно і погано прогнозується.
ну по мому досвіду те що дає smart - досить точно
tornadox: 01.02.2026 16:11 я ж явно казав що ноут ми кладемо на одіяло, де активна СО забивається
Я вже геть заплутався: про яку СО може йти мова у безвентиляторному MacBook Air на M1? Там фізично немає чому забиватися.
якраз я про це і кажу - що відсутність активної СО у макбук ейр - робить його практично вічним, там нема чому ламатись само по собі
tornadox: 01.02.2026 16:11Час роботи: 2 292 години при 350 ввімкненнях. Це в середньому 6.5 годин на сесію. Якщо припустити, що комп’ютер працював щодня, то йому всього 350 днів - тобто рівно 1 рік, а ніяк не 3-4 роки
вам варто взяти макбук і подивитись smart на ньому - побачити що ви помиляєтесь
пс: мені якось навість смішно говорити про 100 ТБ записано, в мене буває що один ссд за добу 20+ Тб пише
tornadox: 01.02.2026 16:11Тож скажіть, скільки вільного місця на цьому маку зараз?
більше половини
dext: 01.02.2026 21:19 я вас просив і сам дав споживання всієї системи.
дуже легко:
споживання системи у простої
споживання коли перегляд 4к 60к/с відео з прискоренням
споживання коли перегляд 4к 60к/с відео без прискорення

наприклад на М4 простій і перегляд з прискоренням - практично те саме - у вас також?
dext: 01.02.2026 21:19 ну люди купили і мучились він 11 з 4 Гб
повторюю питання: і де тепер ці Surface? фокуси зі впарюванням відвертого сміття на wintel не проходять, на відміну від яблука
о, тепер ви дойдете до думки (може) що АРМ на віндовс, і там буде конкуренція, а проци на АРМ - дешевші у виробництві, як наслідок АРМ ноути будуть також дешевші
і прогресс Епл з АРМ - дасть можливість віндовс користувачам отримати краще і дешевше
так точно як колись сяомі дала можливість людям мати хороші і дешеві смарти, і не дали ринок поділити дорогими смартами від Епл і Самсунг
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Як віндовс може прокинутись, коли в тебе стоїть параметр входу в сон коли закрита кришка? Може у тебе екран тис на клавіатуру тому він прокидався? Знаючи які зараз тонкі та гнучкі екрани - не здивуюсь. Тому я й ставлю гібернацію, щоб нічого окрім кнопки ввімкнення не вмикало ноут, але ж Юра на це відповів що так роблю лише я. Можливо, але я точно не дістану ноут з сумки гарячим коли закрию кришку при роботі від батарейки ;)

Відправлено через 1 хвилину 56 секунд:
yuriy_dd: 02.02.2026 15:20якраз я про це і кажу - що відсутність активної СО
110 градусів і тролінг під навантаженням. Аби ти не здогадався що в тебе там чайник кипить - перестали ліпити термопрокладки до корпусу, щоб не пекло в руки та коліна. Така собі перевага, чесно казати.

Відправлено через 2 хвилини 25 секунд:
yuriy_dd: 02.02.2026 15:20проблеми широко описані в цьому відео - якщо ви про них не знаєте - може у вас досвіду мало, чи - у відсутності компетенції
Лишилось дивитись відео чергового хайпожора з ютуба. Запам'ятай що дербауєр та лінустечтіпс це ті канали які лише хайпують і знімають будь яку жовту хрінь аби переглядів залутати і посилатись на них тут - мовєтон. Може на діскасі в айтісі та межі це піде як доказ але тут лише дадуть по мордяці сцяними ганчірками ;)

Відправлено через 3 хвилини 5 секунд:
yuriy_dd: 02.02.2026 15:20мене буває що один ссд за добу 20+ Тб
Цікаво, який у нього TBW, бо якщо десь 160-200 то сам можеш порахувати скільки днів в такому режимі диск пропрацює :D

Відправлено через 3 хвилини 12 секунд:
yuriy_dd: 02.02.2026 15:20хай хтось з місцевих заперечить що основна проблема виходу ноутів з ладу - це перегрів
Заперечу, основних причин виходу за ладу ноутів багато і перегрів - це просто один з чинників який може привести до відмови. Але не основний. Твій ейр нормально себе чухає довблячись в 110 градусів, просто ти про це не знаєш бо немає де глянути.
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 02.02.2026 15:20
dext: 01.02.2026 21:19 я вас просив і сам дав споживання всієї системи.
дуже легко:
споживання системи у простої
споживання коли перегляд 4к 60к/с відео з прискоренням
споживання коли перегляд 4к 60к/с відео без прискорення
Ще раз питаю: яким чином це допоможе ізолювати ЦП, якщо буде різне навантаження навіть на систему охолодження?
на x86 достатньо точні лічильники споживання, в межах +/- 0.01W
наприклад на М4 простій і перегляд з прискоренням - практично те саме - у вас також?
звичайно що ні, за наявності точнішого ЛБЖ: 7w idle, 11w hwenc, 18w swenc, різниця чи не на 100% відповідає показникам package power

ваш побутовий вимирювач від розетки має похибку особливо на низькому споживанні, тому "практично те саме" це ні про що
о, тепер ви дойдете до думки (може) що АРМ на віндовс, і там буде конкуренція, а проци на АРМ - дешевші у виробництві, як наслідок АРМ ноути будуть також дешевші
фанати завжди кажудь "буде" :laugh:
теорії змови тут слабкий аргумент: за фактом ці поробки як нікому не були, так і не будуть потрібними бо яблучна магія "емейзінгу" та примусових оновлень/міграції тут не працює, звичайно якщо спеціально не брати найдешевші моделі, які фізично застаріють на наступний рік.

тому 64GB RAM, 4TB Storage - і можна років 5 ні про що не думати, потім замінити SSD і ще на 5 років про все забути, що з емейзінгом неможливо
LVladislavchik
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 02.02.2026 15:20проблема в самій Віндовс - яка часто вмикає велике навантаження, бо їх так захотілось - і я особисто не раз виймав гарячий ноут з рюкзака бо віндовс вирішила собі проснутись і зробити оновлення, або ноут просто розряджений
Ну так в панелі керування йдемо в електроживлення і там в плані електроживлення є параметр "дозволити таймери пробудження", якщо там вимкнуто, то ноут ніколи сам не проснеться в рюкзаку. 30 років програмування, а толку...
yuriy_dd: 02.02.2026 15:20якщо ви знаєте як рахується розмитнення то я не рекомендую купувати щось дороге - бо може бути що в Україні ціна буде дешевше і ще й з гарантією
але якщо дешеве - наприклад мак міні - то можна і там купити
Знову маніпуляція, на мак міні за 400$ мало мита, а на сюрфейс за 500$ багато :rotate:
yuriy_dd: 02.02.2026 15:20якраз я про це і кажу - що відсутність активної СО у макбук ейр - робить його практично вічним, там нема чому ламатись само по собі
Припій деградує чи ні від постійних теплових розширень внаслідок нагрівів та охолоджень постійних? От реально ніби в інформаційному вакуумі живете, чому ж тоді в макбук про та мак міні вентилятори стоять на аналогічних процесорах? Епл свідомо продає більш ломучі пристрої за більший прайс? Чи тому що ейр в легких задачах умудряється тротлити, а прошка вже пристрій для більш серйозного навантаження? Йдіть хоч вивчіть ттх епл пристроїв, в мак міні вертушка завжди крутиться, мінімум на 1000об/хв, в макбук про після певної температури починає крутитися. Чи ви думаєте що епл процесори сортує на вдалі та невдалі? Вдалі йдуть в ейри, бо холодні, невдалі в мак міні та макбук про щоб там охолоджувалися вертушками вже.
yuriy_dd: 31.01.2026 20:00у мене ультрабуки HP ProBook або EliteBook
А по телефону казали що павіліони :rotate: Ну павіліони справді дно, там буває що вертушка відразу через декілька секунд починає молотити і не зупиняється, пробуки та елітбуки вже зовсім іншого рівня пристрої з зовсім іншим охладом, ще біос перевірте, там в hp є галочка постійно крутити вертушкою. А ось пробуки та елайтбуки справді топчик, там доволі солідні охлади як для ультрабуків.
Наскільки пам'ятаю, то у Вас r5 4500u, павіліони з ним повне дно.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 02.02.2026 19:33за наявності точнішого ЛБЖ: 7w idle, 11w hwenc, 18w swenc, різниця чи не на 100% відповідає показникам package power
не знаю що там у вас за ноут, але бачте софт рендеринг споживає + 11 Вт, в мене +10-13 Вт
dext: 02.02.2026 19:33 ваш побутовий вимирювач від розетки має похибку особливо на низькому споживанні, тому "практично те саме" це ні про що
досить точно, маю різні інші вимірювачі, приміром такий: https://www.aliexpress.com/item/1005005210461952.html
ставлю + 2Вт споживання - починає показувати на 2 Вт більше
dext: 02.02.2026 19:33фанати завжди кажудь "буде"
так вже ноути на снепах подешевшали
бачу зараз - Lenovo - IdeaPad Slim 3 15.3" 2k Laptop Snapdragon X 16gb 256gb - $375
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 02.02.2026 20:21 не знаю що там у вас за ноут, але бачте софт рендеринг споживає + 11 Вт, в мене +10-13 Вт
NUC13 Pro, 2023-го року, з ЦП на 10нм техпроцесі
досить точно, маю різні інші вимірювачі, приміром такий: https://www.aliexpress.com/item/1005005210461952.html
ставлю + 2Вт споживання - починає показувати на 2 Вт більше
вони всі декларують точність +/- 1%...5%, заміри від лічильників ЦП точніші
так вже ноути на снепах подешевшали
бачу зараз - Lenovo - IdeaPad Slim 3 15.3" 2k Laptop Snapdragon X 16gb 256gb - $375
не бачу навіть в наявності на розетці, невже миттєво розбирають? :rotate:
виглядає як планшет з клавіатурою під браузер/офіс, пограти під питанням, спец. софт як от програматори пролітає, хоч ssd замінити можна - і за те дякую (величезний прогрес як для ARM :rotate:)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

LVladislavchik: 02.02.2026 20:16Ну так в панелі керування йдемо в електроживлення і там в плані електроживлення є параметр "дозволити таймери пробудження", якщо там вимкнуто, то ноут ніколи сам не проснеться в рюкзаку. 30 років програмування, а толку...
невже так багато людей - на відео від Лінуса - не знали що так легко можна вирішити проблему? Невже самі Макйрософт не знали і просто визнали що проблема є?
а проблема що нові ноути не мають такого режиму сну як був колись
LVladislavchik: 02.02.2026 20:16Знову маніпуляція, на мак міні за 400$ мало мита, а на сюрфейс за 500$ багато
я маю на увазі що коли купував макбук ейр М1 - то він в США тоді коштував $1000, мені не було вигідно його купувати з США - купував в Україні за $1250
і міг порівняти скільки коштував в Україні Surface з 4 Гб - скільки він коштував в США - мене абсолютно не цікавило.
LVladislavchik: 02.02.2026 20:16чому ж тоді в макбук про та мак міні вентилятори стоять на аналогічних процесорах?
для тривалих навантажень
LVladislavchik: 02.02.2026 20:16Чи тому що ейр в легких задачах умудряється тротлити
в мене 10 хв багатопотокового тесту Cinebench 2024 викликає тротлінг десь 10-15, ну може 20%.
тест в одно-потоці - тротлінгу нема в принципі - хоч цілий день
В реальних задачах які запускаються в мене на макбук ейр М4 найбільше грузить комп це Гугл Meets, але тротлінгу нема
але я часто і бачу і чую що наприклад для Реакт програмістів макбук ейр підходить, він не тротлить на тих задачах, і сильно легше прошки
можете пошукати на ютюбі

якщо комусь треба постійно грузити макбук важкими задачами - не можна для цього купувати макбук - люди які таке купують напевне тупі?
потрібно хороше активне охолодження - або мак міні, або мак студіо
особливо макбук з М4 Макс - він тротлить і сильно
а на здачу - купити макбук ейр щоб брати з собою
LVladislavchik: 02.02.2026 20:16 у мене ультрабуки HP ProBook або EliteBook
А по телефону казали що павіліони
в мене було 2 павільйони - але швидко їх позбувся - в них були погані екрани які мерехтіли, і в принципі вони не дуже
і я вам казав про павільйон на і3 13 покоління, і що я ним був дуже не задоволений і позбувся
ноути які є в користуванні - це лише ProBook або EliteBook - і це я вам також казав
LVladislavchik: 02.02.2026 20:16Наскільки пам'ятаю, то у Вас r5 4500u
так, один з ноутів який зараз зі мною і який мені не жалко - це HP ProBook 445 G7 14" на Ryzen 5 4500U. Виконую офісні задачі в польових умовах. Сліди ударів вже має.
в задачах важких клієнських веб додатків (в браузері) - він ну дуже тупий в порівнянні з М4, реакція на дію по 1+ сек, в той час як М4 - в реальному часі
ще наприклад є HP EliteBook 645 14" G10 - в закритому стані получив удар в верхню кришку - проломило тач пад (який перестав працювати) і погнуло корпус, але екран не тріс - це про те чому я довіряю і купую HP

Відправлено через 3 хвилини 54 секунди:
dext: 02.02.2026 21:08NUC13 Pro, 2023-го року, з ЦП на 10нм техпроцесі
що ви так шифруєтесь - кажіть модель проца, порівняємо споживання і інше не лише в задачах показу відео
dext: 02.02.2026 21:08вони всі декларують точність +/- 1%...5%
я вірю йому, а внутрішні давачі можуть не давати споживання інших компонент, тому цікаво лише від розетки
dext: 02.02.2026 21:08 бачу зараз - Lenovo - IdeaPad Slim 3 15.3" 2k Laptop Snapdragon X 16gb 256gb - $375
не бачу навіть в наявності на розетці, невже миттєво розбирають?
ебей, дати лінк, чи самі знайдете? розмитнення порахуєте?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Знову єбей від приватника, з таким успіхом можна кидати посилання на Дмитра Соколюка Core_7 з laptopshop і його персональну розширену гарантію :laugh:
хто знає той знає ;)
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 02.02.2026 21:18 що ви так шифруєтесь - кажіть модель проца, порівняємо споживання і інше не лише в задачах показу відео
хіба її не видно на скріншотах? :laugh:
ну і що порівнювати: при 4к декодуванні дельта як і на m4, енергоефективність в реальних задачах не така як синтетиці, емейзінг не допоміг
я вірю йому, а внутрішні давачі можуть не давати споживання інших компонент, тому цікаво лише від розетки
вірити це головне
ебей, дати лінк, чи самі знайдете? розмитнення порахуєте?
навіщо мені ця ебей-ня, це сіра модель, без підтримки та гарантії

і я вже казав, що подібні одноразові і взагалі ноути мене не цікавлять, але якщо наполягаєте:

https://www.notebookcheck.net/Asus-Expe ... 366.0.html
https://www.notebookcheck.net/Apple-Mac ... 642.0.html
- меншій нагрів
- більше fps в іграх при меншому споживанні
- більше RAM/SSD за меншу ціну, можливість апгрейда SSD

революція ARM та емейзінгу закінчилася, як тількі інтел отримав доступ до сучасних тех. процесів :dontknow:
Відповісти