Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

tornadox: 26.01.2026 13:42 Intel-Mac фактично переходить у статус ретро-платформи: залізо ще живе, але екосистема вже мертва. І це рішення не технічне, а бізнесове, як завжди у Apple.

Для користувачів Apple тут нічого нового. Хто застав перехід з PowerPC, той це вже бачив.
О да, я колись повермак за копійки і взяв побавитись в екзотику. Коли на нього ні софту свіжого, ні будь-яких оновлень... Цеглина яка ще ворушиться.
Продавали суто як цікавий корпус в який можна чогось наколхозити+може щось із начинки стане в нагоді.
Брав побавитись в оригінальне залізо, але більше саме із-за стильного ящика. Комп в ті часи у мене ще мозолив око під столом. А потім я його виселив на балкон, а повермак поїхав далі по руках як на бавився.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 26.01.2026 11:18людина застрягла в 2006 буде ще нити що і VGA, LPT, COM портів нема
Відсутність юсб портів - звинувачення в ретроградстві :facepalm:
Дійсно достойний викладач, маю надію що твої лекції ніхто не слухає.

Відправлено через 1 хвилину 51 секунду:
yuriy_dd: 26.01.2026 11:18те що можна підєднати перехідник на typeA - він не в курсі
Тобі вже 200 мільйонів разів казали що оті поробки можна по людськи користувати лише колхозячи купу перехідників та мостів, але ж ти сліпе і глухе :rotate:

Відправлено через 3 хвилини 41 секунду:
yuriy_dd: 26.01.2026 11:18він буде говорити про все окрім швидкості процесора, результатів тестів і тд
На твоєму ж посиланні на пуджетситемс м4 макс відлітає від топового мобільного райзена майже всюди. В 3д так взагалі похорони, але ж ти сліпий/ глухий/абіженка.
tornadox
Member

Повідомлення

dext: 25.01.2026 19:54гарна оптимізація та інтеграці дуже обмеженої номенклатури SoC+OS, без тисяч варіантів та універсальності як в x86.
Я би ще добавив що перевага Apple Silicon значною мірою полягала в тому, що вони першими отримували доступ до 5-нм та 3-нм техпроцесів TSMC. Як тільки AMD та Intel наздогнали за техпроцесом, розрив в енергоефективності став мінімальним.
dext: 25.01.2026 19:54плюс щоб зайти на ринок смартів потрібно чи не щороку проектувати нові SoC а не лише ЦП, для AMD/Intel це означає пряму конкуренцію з власними замовниками (ASUS, MSI, Samsung) - тому вони не випускають ані телефонів, ані ноутбуків, ані готових ПК, ані мат. плат, лише універсальні ЦП/ГП/чіпсети, це простіше
Сюди ж ще 2 моменти
1) Інтел була наздоганяючою в плані модемів саме на той момент і не могла тягатися з Qualcomm
2) Історично вже була екосистема софта написана під АРМ iOS/Android, оптимізацією займалися одиниці, Intel Houdini такий самий костиль як Microsoft Prism

Відправлено через 1 годину 2 хвилини 24 секунди:
AntonyKandaurov: 26.01.2026 15:08Тобі вже 200 мільйонів разів казали що оті поробки можна по людськи користувати лише колхозячи купу перехідників та мостів, але ж ти сліпе і глухе
користувачі десктопів Apple ще ті збоченці.
Зображення
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

tornadox: 26.01.2026 17:13першими отримували доступ до 5-нм та 3-нм техпроцесів TSMC
Так і є, епол давно практикує тактику викупу всього конвеєра топового техпроцеса аби бути на "вістрі прогресу". Юра намагався щось вякнути про небажання х86 інвестуватись але як завжди - в кущі без конкретики. Там абіженкам і місце :rotate:

Відправлено через 32 секунди:
tornadox: 26.01.2026 17:13користувачі десктопів Apple ще ті збоченці.
55 балів в криворукометрі вартують тих незручностей, егеж :D

Відправлено через 2 хвилини 54 секунди:
tornadox: 26.01.2026 17:13Історично вже була екосистема софта написана під АРМ iOS/Android, оптимізацією займалися одиниці, Intel Houdini такий самий костиль як Microsoft Prism
Дякуємо ще й управлінцям ( і моєму особистому фавориту-плювальниці Браяну Кржаничу ) які вирішили що мобільний атом ( ну він же мобільний, ну як жеж ) влізе в телефони а валізи асусам та іншим в 10 млрд доларів допоможуть іншим не відчувати нагрів і тормоза. Бабло не перемогло, і дякувати богу.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Latest Intel chips beat Apple’s M5 in multi-core scores – for maybe two days
Intel shouldn’t be breaking out the champagne. Its latest chips are easily beaten by the Apple M4 Pro, and will clearly be left in the dust by the M5 Pro and M5 Max

https://9to5mac.com/2026/01/26/latest-i ... -two-days/

знущаються над х86 :weep: :weep:

Відправлено через 54 хвилини 43 секунди:
нові Інтел проци - навіть швидкодія від батареї не падає, але однопотік сильно краще не став

yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 26.01.2026 11:08 але ваш приклад згенерував би той самий код що з О2 що з О3 - просто ви не знаєте
чудовий приклад створення проблеми на порожньому місці і її героїчного вирішення
чудовий доказ що ви не знаєте як користуватись сучасними методами, про оптимізацію взнали коли я вам про неї напряму сказав
dext: 26.01.2026 11:08 такі тупі люди пишуть GCC, що не в курсі проблем - тільки одне світило на форумі знає краще за них
роздуття коду від loop unrolling - це нормальна поведінка, ненормальна поведінка - всюди пхати O3 без розуміння побічних наслідків
я маю достатньо вмінь, знань, досвіду - щоб тестувати, я не тупий і не лінивий
dext: 26.01.2026 11:08я про системні API накшталт Metal, ні з чим не сумісні, ви мені про JavaScript... :facepalm:
я ніколи не стикався з Metal - мені все одно на нього, звичайним користувачам теж. Свою біль можете на спеціалізованих форумах вилити.
dext: 26.01.2026 11:08 пробували в офісі документи редагувати на планшеті?
для роботи в мене є ергономічне крісло, повнорозмірна клавіатура, великий екран та стаціонарний ПК з 96ГБ RAM -- напевно все те, чого ви не маєте через переплату за "емейзінг"
тобто ви мені пропонуєте працювати з офісом на планшеті, в той час як самі за великим десктопом? моя відміність - що я сам так роблю як ремомендую, відчуваєте різницю?
пс: в мене теж є великий монітор і студійні монітори (ха, різницю ви можете не знати), але часто потрібно працювати деінде
dext: 26.01.2026 11:08 браузер працює найшвидше і найдовше. Ви знову обманюєте, або не знаєте
:facepalm: браузер підчас відтворення відео не працює, всю роботу на себе бере аппаратний декодер відео
ну це брехня що браузер не працює. Але ви в курсі що люди в браузері не лише тік-токи дивляться (підозрюю як ви)?
підказую ще - тест speedometer не тестує відео
dext: 26.01.2026 11:08 Інтел втратив 17 млрд $ прагнучи попасти в мобільні - але фанат х86 на таке не знважає, і придумали собі відмазку
скільки яблуко втратило прагнучи попасти в сервери/hpc/top500? ах, воно ж навіть не намагалося, цікаво чому?
не знаю - у вас є цифри?
але до чого тут це? я розмову про енергоефективні проци від АРМ в мобільні, ви мені про Епл в сервери? ви взагалі крім своєї болі чи заздрості до Епл - щось інше можете говорити? наприклад про швидкість проців?
dext: 26.01.2026 11:082TB Storage скільки коштують в яблучних поробках, офіційно щоб не втрачати гарантію?
ціну я вже овзучував, була $300 - встановлюється так точно (ну може трішки складніше) як і звичайні ссд. Перед походом в сервіс теж зняти - щоб не було слідів
dext: 26.01.2026 11:08що так, куди підключати існуючі type-a блютус ресівери?
ви точно впевнені що це є саме блютус?
dext: 26.01.2026 12:59чому ви так тригернулись на просте питання, чому кожного разу пропонуєте купувати перехідники там, де вони в нормальних ПК не потрібні?
але і на х86 є пристрої лише з typeC, Епл робить так точно (і колись так робила). Знову ваша біль до Епл?
dext: 26.01.2026 12:59 також цікавий момент: в NAS лише найдешевші/бюджетні моделі з ARM, всі топові/продуктивні - на x86, чому так, невже виробники настільки дурні? :rotate:
це поки, але скоро і вони будуть на АРМ

Відправлено через 2 хвилини 8 секунд:
tornadox: 26.01.2026 17:13Я би ще добавив що перевага Apple Silicon значною мірою полягала в тому, що вони першими отримували доступ до 5-нм та 3-нм техпроцесів TSMC
невже в Інтел/АМД не вистачало грошей на прогрес? невже вони не думають про звичайних користувачів ноутів?
tornadox: 26.01.2026 17:13Як тільки AMD та Intel наздогнали за техпроцесом, розрив в енергоефективності став мінімальним
я давав тести - різниця в 3-4 рази для вас мінімальна?
tornadox: 26.01.2026 17:13 користувачі десктопів Apple ще ті збоченці.
дуже поганий функціональний дизайн, але до чого тут АРМ? і конкретно М4/М5?
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.01.2026 15:06 чудовий доказ що ви не знаєте як користуватись сучасними методами
- роздування коду від O3 це відомий всім (окрім вас) побічний ефект, який нікуди не дівся
- за fast-math який автоматично вмикається при O3 вас давно би постукали по голові, якщо би ви мали діло з науковими розрахунками, тож вочевидь не маєте
я маю достатньо вмінь, знань, досвіду - щоб тестувати, я не тупий і не лінивий
вочевидь - потребує доказів :teacher:
я ніколи не стикався з Metal - мені все одно на нього, звичайним користувачам теж. Свою біль можете на спеціалізованих форумах вилити.
чому тоді сперечаєтесь про закритість екосистеми, якщо ваш макс. рівень це javascript? :shuffle:
тобто ви мені пропонуєте працювати з офісом на планшеті, в той час як самі за великим десктопом? моя відміність - що я сам так роблю як ремомендую, відчуваєте різницю?
пс: в мене теж є великий монітор і студійні монітори (ха, різницю ви можете не знати), але часто потрібно працювати деінде
для офісної роботи потрібні офісні, ергономічні інструменти - для чого пілходять виключно повнорозмірні клавіатури/монітори/стаціонарні ПК
ну це брехня що браузер не працює. Але ви в курсі що люди в браузері не лише тік-токи дивляться (підозрюю як ви)?
підказую ще - тест speedometer не тестує відео
для тестів автономності ніхто не використовує speedometer, а використовує... тести відтворення відео, отакої :rotate:
про те, як браузер при цьому "працює" - обов'язково скажіть, вимкнувши апаратне прискорення відео та запустивши
не знаю - у вас є цифри?
але до чого тут це? я розмову про енергоефективні проци від АРМ в мобільні, ви мені про Епл в сервери? ви взагалі крім своєї болі чи заздрості до Епл - щось інше можете говорити? наприклад про швидкість проців?
у інтела були спроби і напевно будуть, у яблука і не буде бо робити одноразові поробки це одне, бути в hpc/top500 - зовсім ніше
ціну я вже овзучував, була $300 - встановлюється так точно (ну може трішки складніше) як і звичайні ссд. Перед походом в сервіс теж зняти - щоб не було слідів
він не встановлюється як звичайний SSD тому, що у m-чіпів контролер SSD на SoC тому NAND потрібно форматувати за домомогою ... іншого пристрою, отакий емейзінг
ви точно впевнені що це є саме блютус?
до чого це питання, якщо type-a неможливо вставити в mac mini без адаптерів, бо яблуко за вас вирішило, що type-a як і 95% недорогої/доступної на ринку bt-періферії вам не потрібні?
але і на х86 є пристрої лише з typeC, Епл робить так точно (і колись так робила). Знову ваша біль до Епл?
біль я бачу вашу, коли ви змушені користуватить перехідниками, а я не змушений :dontknow:
це поки, але скоро і вони будуть на АРМ
релігійні фанатики завжди кажуть "скоро"
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 27.01.2026 16:11- роздування коду від O3 це відомий всім (окрім вас) побічний ефект, який нікуди не дівся
так, це називається inline - я дуже за це, суттєво пришвидшує код
про loop unrolling - це стосується дуже малих циклів. В реальному коді в мене таких ну дуже рідко
dext: 27.01.2026 16:11 - за fast-math який автоматично вмикається при O3 вас давно би постукали по голові, якщо би ви мали діло з науковими розрахунками, тож вочевидь не маєте
ви зможете це довести - але не тягніть знову приклади 10+ річної давності. Має бути на останій версії
dext: 27.01.2026 16:11чому тоді сперечаєтесь про закритість екосистеми, якщо ваш макс. рівень це javascript? :shuffle:
на ноутах - робота з браузером дуже важлива, ледве не половина часу
закритість еко-системи ніяк не стосується кому потрібна максимальна швидкодія
dext: 27.01.2026 16:11для офісної роботи потрібні офісні, ергономічні інструменти - для чого пілходять виключно повнорозмірні клавіатури/монітори/стаціонарні ПК
але те що багато (може навіть більшість) працюють за ноутами - це ви як будете заперечувати?
dext: 27.01.2026 16:11для тестів автономності ніхто не використовує speedometer, а використовує... тести відтворення відео, отакої
але я казав про швидкість роботи браузера
dext: 27.01.2026 16:11у яблука і не буде бо робити одноразові поробки це одне, бути в hpc/top500 - зовсім ніше
вас реально турбує що навіть 10-ти річні пристрої від Епл - все одно ціняться і їх можна продати за хорошу ціну?
вас турбує що з х86 - таке не працює з х86?
через це ваші постійні наїзди про одно-разовість?
dext: 27.01.2026 16:11до чого це питання, якщо type-a неможливо вставити в mac mini без адаптерів
в попередній можна було, в новий - ні. Хтось це вирішив, спеціально зробили менший корпус. Але дали багато ТБ4+
у вас не спадає на думку - що це краще для більшості?
dext: 27.01.2026 16:11біль я бачу вашу, коли ви змушені користуватить перехідниками
я вже казав повторю - до мак міні - у мене лише безпровідна клава та мишка, нема проблем з затримками чи відключеннями
isusik63
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.01.2026 16:58
dext: 27.01.2026 16:11- роздування коду від O3 це відомий всім (окрім вас) побічний ефект, який нікуди не дівся
так, це називається inline - я дуже за це, суттєво пришвидшує код
про loop unrolling - це стосується дуже малих циклів. В реальному коді в мене таких ну дуже рідко
dext: 27.01.2026 16:11 - за fast-math який автоматично вмикається при O3 вас давно би постукали по голові, якщо би ви мали діло з науковими розрахунками, тож вочевидь не маєте
ви зможете це довести - але не тягніть знову приклади 10+ річної давності. Має бути на останій версії
dext: 27.01.2026 16:11чому тоді сперечаєтесь про закритість екосистеми, якщо ваш макс. рівень це javascript? :shuffle:
dext: 27.01.2026 16:11для офісної роботи потрібні офісні, ергономічні інструменти - для чого пілходять виключно повнорозмірні клавіатури/монітори/стаціонарні ПК
але те що багато (може навіть більшість) працюють за ноутами - це ви як будете заперечувати?
dext: 27.01.2026 16:11для тестів автономності ніхто не використовує speedometer, а використовує... тести відтворення відео, отакої
dext: 27.01.2026 16:11у яблука і не буде бо робити одноразові поробки це одне, бути в hpc/top500 - зовсім ніше
вас реально турбує що навіть 10-ти річні пристрої від Епл - все одно ціняться і їх можна продати за хорошу ціну?
dext: 27.01.2026 16:11до чого це питання, якщо type-a неможливо вставити в mac mini без адаптерів
в попередній можна було, в новий - ні. Хтось це вирішив, спеціально зробили менший корпус. Але дали багато ТБ4+
dext: 27.01.2026 16:11біль я бачу вашу, коли ви змушені користуватить перехідниками
я вже казав повторю - до мак міні - у мене лише безпровідна клава та мишка, нема проблем з затримками чи відключеннями
Юрий ну вы и лицемер ... Вы прекрасно знаете что ЭПЛ это модный бренд и кирпичи 10летней давности так же как и айфоны покупают для понту , без поддержки оси от ЭПЛ тупо кирпичи .
Друг купил в "офис" интернет магазина иМаки 14-15 года менеджерам . Я спросил нахера это г...
Ответ топ , когда приходят за самовозом , лохи думают что солидный магазин :rotate:
Я в северной Европе в кафешках вижу больше х64-86 (тринкхпады,елитбуки,латитьюди) .чем ЭПЛ , ЭПЛ + чашка чая и 2 часа в кафе это обычно тема СНГ :rotate:

Про мак мини это вы глумитесь? Вам удобно , другим нет , если взять китайский нетоп на 8845hs с не плохой встройкой ,функционал просто божественный все порты что хочешь в ключая длинк,юсб4 (для eGPU) апгрейд рам и 2 ссд м2 и это все за меньшие деньги если сравнить с аналогом от епл ...
yuriy_dd
Member

Повідомлення

isusik63: 27.01.2026 17:16Про мак мини это вы глумитесь? Вам удобно , другим нет , если взять китайский нетоп на 8845hs с не плохой встройкой ,функционал просто божественный все порты что хочешь в ключая длинк,юсб4 (для eGPU) апгрейд рам и 2 ссд м2 и это все за меньшие деньги если сравнить с аналогом от епл ...
я сумніваюсь що буде дешевше ніж $400-500
і сильно повільніше
Епл пропонує самий швидкий однопотік (після М5) і за найдешевше - практично безкоштовно
ви спробуйте це усвідомити, пікніть коли зможете
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.01.2026 16:58 так, це називається inline - я дуже за це, суттєво пришвидшує код
1) inline це inline
2) у вашому != мейнстрім, тож і згадування O3 абсолютно недоречне
ліквідовувати вашу безграмотність? безкоштовно лише 1 приклад
тож як "експерт з ARM" ви повинні знати різницю між hi та gt, але це не точню, та напевно неточно B-)
ноут -> браузери, це хто вигадав таке призначення? завжли використовував ноути, щоб оператино перекомпілютвати/протестувати програми на об'єкті, чим критичний/специфічний браузер? нічим, окрім споживання контенту, де важливіші виключно апаратні декодері відео :dontknow:
звичайно що не буду, бо такі горбачі із хронічними захворюваннями шиї/хребта/кінцівок - мені не конкуренти, де я легко виконую 2..3x нормативи для свого віку :yes:
тож ви провели тести без апаратного прискорення відео, чи не так?
по-перше, одноразовіcть пишеться разом :learn:
по-друге, поробки яблука нікому не потрібні окрім фанатів яблука :dontknow:
по-третє, на будь-який модульний (яких більшість) x86 можна легко встановити ssd/ram і продовожити їх корисний цикл ще на 5+ років, де від яблука лише електронне сміття без жодної підтримки
звичайно "краще": викинути наявну клавіатуру, мишу, дбж, принтер та купити нові, бо "Хтось це вирішив" (с)
вас не питали, вас як віслюка поставили перед фактом, а ви і раді :rotate:
це жодним чином не відповідає на питання інших користувачів, куди їм засовувати наявну type-a гарнітуру з вашим емейзігном
Востаннє редагувалось 27.01.2026 18:35 користувачем dext, всього редагувалось 1 раз.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 27.01.2026 18:24тож і згадування O3 абсолютно недоречне
це ви так вважаєте, а розробники gcc та я як користувач - ні
dext: 27.01.2026 18:24ліквідовувати вашу безграмотність? безкоштовно лише 1 приклад
тож як "експерт з ARM" ви повинні знати різницю між hi та gt, але це не точню, та напевно неточно
нічого не зрозумів
dext: 27.01.2026 18:24ноут -> браузери, це хто вигадав таке призначення?
реальність життя, інтерфейси йдуть в браузер
dext: 27.01.2026 18:24завжли використовував ноути, щоб оператино перекомпілютвати
і багато звичайних користувачів компілюють? а на ноуті?
dext: 27.01.2026 18:24 але я казав про швидкість роботи браузера
тож ви провели тести без апаратного прискорення відео, чи не так?
так, запустив тест без прискорення відео, вам нагадати його назіу?

Відправлено через 46 секунд:
isusik63: 27.01.2026 17:16взять китайский нетоп на 8845hs
а хто ще памятає часи, коли інтел за + 20% до швидкодії брали в 5 (ПЯТЬ) раз дорожче?

Відправлено через 20 секунд:
а тут Епл продають + 50% до одно-потоку і дешевше ніж х86
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Доцент бере специфіку своєї "роботи", множить на думки своїх лідерів думок з ютуба чи ще звідкілясь = вважає що всі його тези працюють на всіх але й досі не збагнув що його кейси!= кейсам всіх інших. Отакий потужний прогресивний викладач :spy:

Відправлено через 5 хвилин 36 секунд:
Вважаю, що свідомо затискати себе лещатами прогресу який не дає гнучкості - свідомо програшна стратегія бо знайдеться той хто зробить краще але без прогресивних лещат. Тому як тільки з'являтся арм проци для умовного сокета 2134 з можливістю гнучко налаштувати собі комп'ютер як в х86 ящику - всі забудуть про амазінг коробочний як страшний сон, особливо ті хто вимушені його жерти у зв'язку з працею. Але це вже зовсім інша історія :rotate:
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.01.2026 18:32 це ви так вважаєте, а розробники gcc та я як користувач - ні
я вважаю як і більшість розробників, в тому числі gcc, що O2 це безбечна "база", все інше - виключно під певні оптимізації/особисту відповідальність - чого ви (особистої відповідальності) вочевидь не маєте :dontknow:
нічого не зрозумів
про що і мова: нуль компетенції в ARM ISA :gigi:
реальність життя, інтерфейси йдуть в браузер
look over function, типова деградація ...
і багато звичайних користувачів компілюють? а на ноуті?
навіщо "звичайним користувачам" емейзінг? на об'єкті, без електрики, без інтернету, де потрібно скомпілювати та задеплоїти робочий бінань на АРМ - це має значення, для типового змузі-хіппі - це не має значення
так, запустив тест без прискорення відео, вам нагадати його назіу?
ви не запускали тести відтворення відео, які використовуються для визначення автономності, спробуйте ще раз
tornadox
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.01.2026 15:06 невже в Інтел/АМД не вистачало грошей на прогрес? невже вони не думають про звичайних користувачів ноутів?

Юрію, ви ж заявляєте, що ви
не тупий і не лінивий
але продовжуєте ставити запитання рівня "чому трава зелена". Як для людини, що претендує на статус науковця чи програміста, соромно не розуміти різницю між архітектурним прогресом і фінансовим викупом черги на заводі. Apple просто скупила квоти на 3-нм у TSMC. Як тільки Intel та AMD стали на ті ж рейки (Lunar Lake на тих же лініях TSMC), ваша магія ARМ розчинилася в повітрі.
yuriy_dd: 27.01.2026 15:06 я давав тести - різниця в 3-4 рази для вас мінімальна?

Ці "тести" ви, мабуть, дістали з архіву 2020 року. Ваша проблема в тому, що ви слабкий теоретик і не вмієте оновлювати базу знань. Тримайте реальність: сучасний Intel Core Ultra 7 258V (Lunar Lake) видає ті ж 20 годин автономності, що й MacBook. Різниця вже не в "3-4 рази", а в межах похибки. Ви або свідомо маніпулюєте, або просто не здатні прочитати актуальні специфікації, що для "програміста" - профнепридатність.
yuriy_dd: 27.01.2026 15:06 дуже поганий функціональний дизайн, але до чого тут АРМ? і конкретно М4/М5?
До того, що в екосистемі Apple ви купуєте не процесор, а "квиток у рабство". М4/M5 не існує окремо від збоченого дизайну Apple.
  • SSD: розпаяний і заблокований через парування запчастин. Злетів контролер - викидаєте весь пристрій.
  • RAM: ціна за додаткові 8 ГБ у Apple дорожча, ніж 64 ГБ топової DDR5 на ринку.
  • Ремонт: Будь-яка поломка - це 80% вартості пристрою.
Просувати закритий одноразовий хлам на форумі оверклокерів і DIY-спільноти - це розписуватися у власному дилетантстві. Ви дивитесь презентації для домогосподарок і думаєте, що пізнали істину.

А щодо вашої ергономіки та "прогресу" - ось вам наочний приклад того, як ви вмикаєте свій "ідеальний" пристрій. Вся суть інженерії Apple в одній кнопці: Зображення

Сідайте, Юрію, "незадовільно". Перездача, коли вивчите, що таке LPCAMM2 і чому x86 знову домінує в енергоефективності.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

tornadox: 27.01.2026 20:01Вся суть інженерії Apple в одній кнопці
:laugh:
Чесно, це смішно.
dext
Member

Повідомлення

На NUC ця кнопка не тількі у зручному місці, її світлодіод можна також налаштувати на різні функції, і загалом додати "відсталий" COM для промислових потреб і багато іншого:
https://www.ebay.com/itm/376490271542?c ... uQEALw_wcB
https://www.ebay.com/itm/375987668407?n ... hREALw_wcB
Чому одноразових поробок яблука немає в промисловому застосуванні? Питання знову риторичне :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 27.01.2026 18:49я вважаю як і більшість розробників, в тому числі gcc, що O2 це безбечна "база", все інше
хто вміє критично думати запитає - а для чого він тоді взагалі є? ви вмієте так думати?
dext: 27.01.2026 18:49чого ви (особистої відповідальності) вочевидь не маєте
ви напевне знову хочете чимось помірятись. Я маю можливість тестувати свій код на швидкість, і обрати що буде швидше для моїх потреб
dext: 27.01.2026 18:49 реальність життя, інтерфейси йдуть в браузер
look over function, типова деградація ...
невже ви цього не знаєте? припустимо клієнт телеграму - це браузер в основі чи ні?
dext: 27.01.2026 18:49навіщо "звичайним користувачам" емейзінг? на об'єкті, без електрики, без інтернету, де потрібно скомпілювати та задеплоїти робочий бінань на АРМ
в основному треба офіс, і подібні програми. Деплоять - ну дуже мало. Але ви зможете довести свою думку?
dext: 27.01.2026 18:49 так, запустив тест без прискорення відео, вам нагадати його назіу?
ви не запускали тести відтворення відео, які використовуються для визначення автономності, спробуйте ще раз
ще раз - я казав про швидкість.
tornadox: 27.01.2026 20:01Apple просто скупила квоти на 3-нм у TSMC. Як тільки Intel та AMD стали на ті ж рейки (Lunar Lake на тих же лініях TSMC), ваша магія ARМ розчинилася в повітрі
невже так просто - взяти і скупити? Ну я розумію нема грошей на все, але ж можна купити трішечки, і заплатити в рази більше ніж платить Епл. Що і на це нема грошей?
tornadox: 27.01.2026 20:01Тримайте реальність: сучасний Intel Core Ultra 7 258V (Lunar Lake) видає ті ж 20 годин автономності, що й MacBook
але показує сильно гірший результат швидкодії. А може атом ще сюди приплести?
Cinebench 2024 / CPU Single Core
- Apple M3 - 141
- Intel Core Ultra 7 258V - 120
в Multi Core - на рівні з М3
але ви в курсі що вже є М5?

https://www.notebookcheck.net/Intel-Lun ... 405.0.html
tornadox: 27.01.2026 20:01Різниця вже не в "3-4 рази", а в межах похибки
Cinebench 2024 Single Power Efficiency
Apple M3 - 12.7 Points per Watt
Intel Core Ultra 7 258V - 5.36 Points per Watt

точно в межах похибки?
tornadox: 27.01.2026 20:01Ви або свідомо маніпулюєте, або просто не здатні прочитати актуальні специфікації, що для "програміста" - профнепридатність
я просто над вами знущаюсь, а ви не те що швидко шукати не вмієте, ви взагалі шукати не вмієте. До речі не лише ви - але й решта х86 фанатів
все що ви можете - це періодично якусь гадість проти мене сказати або мінуси за правду поставити
або гавкати з бану як AntonyKandaurov періодично робить, можу вас заспокоїти - є ще тупіші гірші за вас
це ваш рівень, вище ви не зможете, в силу як ви сказали профнепридатності

звичайно що ви можете довести свою правоту своїми тестами, або десь щось знайти - але ви не зможете, 101%
tornadox: 27.01.2026 20:01RAM: ціна за додаткові 8 ГБ у Apple дорожча, ніж 64 ГБ топової DDR5 на ринку
зможете це довести?
бачу ціну від 62 738 грн за найбільш популярну планку на 64 Гб
https://hotline.ua/ua/computer/moduli-p ... 14-672508/
якщо не доведете - я вас буду мати право називати брехуном, домовились?
tornadox: 27.01.2026 20:01ось вам наочний приклад того, як ви вмикаєте свій "ідеальний" пристрій. Вся суть інженерії Apple в одній кнопці:
так по тупому і не зручно. Але це не впливає на швидкість проца, і я можу з цим миритись.
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.01.2026 22:13 хто вміє критично думати запитає - а для чого він тоді взагалі є? ви вмієте так думати?
для чого на спідометрі позначки поза червоної лінією, для чого переходити дорогу на червоне світло та запливати за буйки? для вас, вочевидь :gigi:
ви напевне знову хочете чимось помірятись. Я маю можливість тестувати свій код на швидкість, і обрати що буде швидше для моїх потреб
особисті потреби - для особистих потреб. що до загальних: прокоментуйте, як "експерт по ARM" (в чому великі сумніви), що робить зазначена мною інструкція ldmia, чи слабо?
невже ви цього не знаєте? припустимо клієнт телеграму - це браузер в основі чи ні?
клієнт телеграму/електрону та інших js-поробок - на 99.95% клієнт смартфонів бо споживач контенту, до чого тут ПК?
в основному треба офіс, і подібні програми. Деплоять - ну дуже мало. Але ви зможете довести свою думку?
"треба офіс" це без конкретики, мені "треба" - скомпілювати програму, від якої напряму буде залежати техногенна безпека підприємства, тож ваші вимоги до "браузерів-офісів" - нікчемні :dontknow:
ще раз - я казав про швидкість.
ще раз: вимкніть апаратне прискорення в браузері при відтворенні відео, невже це так складно?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.01.2026 22:13гавкати з бану як AntonyKandaurov
таки читає, втирається і читає :gigi:
Ну ти й тєрпіла, бридко навіть вже писати щось такому абіженке

Пропоную покласти великий і товстий всім активним в цій темі, хай сам із собою і пляшкою розважається
Відповісти