Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 04.01.2026 16:42постійне маніпулювання зручними фактами та ігнор незручних це зовсім про інше
а може це ви постійно ігноруєте факти дрм дійсно перша з величезним відривом?
dext: 04.01.2026 17:04кудись на тікток
не повірите але ніколи ним не користувався, навіть подивитись на мобільному не можу бо воно програму хоче щоб я поставив
dext: 04.01.2026 17:04Про "робити роботу на гаджеті" гарний жарт
дуже багато задач реально легше робити на мобільному, з останнього - зробити jpg картинки для кожної сторінки вхідного файлу PDF, щоб потім підключити мобільний до тупого телевізора який може показувати картинки
dext: 04.01.2026 17:04а з невибагливими як от відобразити фінал на екрані - впорається будь-яка архітектура
ну наприклад М4 може показувати HDR відео 60 кадрів 4K споживаючий 3 вт
похваліться вашими результатами?
dext: 04.01.2026 17:04ви де працюєте, який корисний продукт виробляє ваша компанія?
я вам не можу таке розказувати
але з важких задач - мені треба парсувати текстові файли десятки гігабайт на добу в xml csv або json форматах. у файлах є безліч помилок типові бібліотеки відмовляються їх парсувати в лоб. ну і працюють повільно через те парсери були написані самостійно. цей код працює значно краще на АРМ, споживає мізер.
а чим ви займаєтесь?
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 18:13ну наприклад М4 може показувати HDR відео 60 кадрів 4K споживаючий 3 вт
не може. брехня.
https://support.apple.com/en-gb/103253
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

artko
Він не уточнює що до 4вт треба ще приплюсувати 3вт які потребує медіа движок для роботи із декодінгом AV1 4k HDR 60fps.
Так то все правильно, от тільки факт того що це вже 7вт споживання не уточнюється.

Відправлено через 7 хвилин 4 секунди:
Total System Draw: Including the display (especially the high-brightness XDR display required for HDR), the total system power usually hovers around 5W to 10W, depending on your screen brightness settings.

Відправлено через 1 хвилину 5 секунд:
Ну подумаєш прибрехнув що система споживає лише 3вт, хоча на ділі трошки більше і можна сказати що не суттєво але є одне "але" - в черговий раз Юра був спійманий на брехні.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 04.01.2026 18:30не може. брехня
мак міні М4 - ну візьміть і провірте самостійно

Відправлено через 3 хвилини 36 секунд:
пристрій для вимірювання споживаної потужності в мене отакий точно як у Alex Ziskind у його відео
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 18:56мак міні М4 - ну візьміть і провірте самостійно
навіщо? сам ВИРОБНИК декларує вище споживання.невже ви не довіряєте вимірюванням apple?

Відправлено через 2 хвилини 44 секунди:
yuriy_dd: 04.01.2026 18:56пристрій для вимірювання споживаної потужності в мене отакий точно як у Alex Ziskind у його відео
він у вас калібрований? має сертіфікат відповідності та рєєстрацію як вимірювальний пристрій? а ви маєте знання, як вірно вимірювати імпульсне споживання сучасних компьютерів?
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 04.01.2026 19:01невже ви не довіряєте вимірюванням apple?
мало кому довіряю, звик переконуватись самостійно
artko: 04.01.2026 19:01він у вас калібрований? має сертіфікат відповідності та рєєстрацію як вимірювальний пристрій?
якщо під'єднувати малопотужні блоки живлення до 5 вт то він показує досить точно
також у мене є кабелі для зарядки по type-c які на самому роз'ємі мають теж вимірювач потужності - то значення співпадають
artko: 04.01.2026 19:01а ви маєте знання, як вірно вимірювати імпульсне споживання сучасних компьютерів?
я думав у мене достатньо знань щоб побачити цифри які він показує

а що ще придумають фанати x86 аби не визнавати реальність? купити і протестувати самостійно вони ж не можуть, релігія не дозволяє :lol: :lol:
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 19:49мало кому довіряю, звик переконуватись самостійно
особисто вже були в датацентрах гугла, амазона, майкрософт - перевірили, що у них армів більше, ніж х86 куплено, так?
yuriy_dd: 04.01.2026 19:49якщо під'єднувати малопотужні блоки живлення до 5 вт то він показує досить точно
яка частота дискретизації там та точність вимірювання? у його відео побутовий вимірювач по ланцюгу змінного струму.
yuriy_dd: 04.01.2026 19:49я думав у мене достатньо знань щоб побачити цифри які він показує

а що ще придумають фанати x86 аби не визнавати реальність? купити і протестувати самостійно вони ж не можуть, релігія не дозволяє
у вас, схоже, недостатньо знань, щоб сперечатися. ви навіть не розумієте, як коректно виміряти споживання такого типу пристроїв. одразу стрибаєте на якісь релігійні принципи.
Z440_User
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 16:07
Z440_User: 04.01.2026 15:21Реальність такова, що адекватного ARM десктопу на противагу АМ5 / Intel 14xxx
для моїх задач є, для ваших нема
таких як я багато таких як ви дуже мало
робіть висновки
Таких як я чи майже як я - цілий розділ Ігри та відеокарти.

Більшості home-user, а особливо тим у кого комп'ютер це ДОДАТКОВИЙ інструмент, або комп'ютер в будь-якому прояву взагалі НЕ ПОТРІБЕН на роботі - штука на якій можна в ігоря пограти. Все. Крапка.

Це у мене він трошки ширше використовується ніж у багатьох звичайних не ойтішнегів.

За останні 2 роки, ринок поки що не спромігся запропонувати альтернативу х86 в ДЕСКТОП сегменті.
Так, ARM-ноути є. Але буде недоречним брати ноут, щоб він потім стояв стаціонарно на столі, в розетці, з зовнішнім монітором та купою кабелів в усіх інших наявних "дірках". Згодні?
Z440_User: 04.01.2026 15:21Відносно Nvidia та
забудьте про nvidia в середовищі енергоефективного АРМ - карта яка в стані спокою споживає більше ніж М4 в максимальному навантаженні
а мак міні М4 в стані спокою споживає 1 вт - вся коробка а не лише один проц
М4 має на борту більш менш притомне відео, а які ще є ARM з відео спроможним хоча б на те що може М4?
Тому і стоїть питання про дискретну відеокарту. Бо без неї в ігоря не пограти.
А відеокарт у нас аж 2 види:
1) Nvidia з відкритим драйвером який забезпечує базовий функціонал відеовиводу + закриті проприєтарні blob для роботи OpenGL, Cuda, OpenCL. Десктоп-юзверя цікавить лише OpenGL, бо вона дозволяє в ігоря грати. Nvidia його не розкриває і відповідно чого їй варто тупо закрити цей blob під якусь окремо визначену апаратну платформу та дистрибутив?
2) AMD - відкрите, клас. OpenGL з Mesa (чи як там її). Але! Куди її совати? Той System76 наче як на рівні uefi закритий на nvidia і відповідно відеокарту амуде не буде ініційовано ще на етапі включення залізячча.
Що ще в нас є? Куди ще можна запхати AMD 9070? На яку плату з arm окрім х86 досок?

Про консолі не треба мені задвигати, на консолі офіса не запустити, торентів не поставити, домашній NAS не зробити.

Та й є у мене декілька кентів з консолями. Грають на ПК з гарнітурою від своїх консолей.
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 18:13 не повірите але ніколи ним не користувався, навіть подивитись на мобільному не можу бо воно програму хоче щоб я поставив
це 99% аудиторії, що "працює" на смартфонах
дуже багато задач реально легше робити на мобільному, з останнього - зробити jpg картинки для кожної сторінки вхідного файлу PDF, щоб потім підключити мобільний до тупого телевізора який може показувати картинки
але навіщо? :laugh:
ну наприклад М4 може показувати HDR відео 60 кадрів 4K споживаючий 3 вт
похваліться вашими результатами?
це не М4 показує, це окремий блок Media Engine в складі SoC декодує та показує (які на x86 не гірші, а частіше - кращі), зачада безпосердньо ЦП M4 - спати та не заважати :learn:
але з важких задач - мені треба парсувати текстові файли десятки гігабайт на добу в xml csv або json форматах. у файлах є безліч помилок типові бібліотеки відмовляються їх парсувати в лоб. ну і працюють повільно через те парсери були написані самостійно. цей код працює значно краще на АРМ, споживає мізер.
парсинг тексту, "важкі задачі"... а ці файли часом генеруються не на серверах/пк на x86? :rotate:
а чим ви займаєтесь?
цифрова обробка сигналів (SIMD)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 04.01.2026 19:58особисто вже були в датацентрах гугла, амазона, майкрософт - перевірили, що у них армів більше, ніж х86 куплено, так?
а що це дасть? чи ви хочете щоб я мільйони процесорів порахував?
artko: 04.01.2026 19:58яка частота дискретизації там та точність вимірювання? у його відео побутовий вимірювач по ланцюгу змінного струму
в мене такий точно пристрій

Відправлено через 13 хвилин 38 секунд:
Z440_User: 04.01.2026 20:08Але буде недоречним брати ноут, щоб він потім стояв стаціонарно на столі, в розетці, з зовнішнім монітором та купою кабелів в усіх інших наявних "дірках". Згодні?
звичайно, саме тому в мене є mac mini стаціонарний, та ноутбуки не один і не два і навіть не три
ще забув в мене є і стаціонарні x86 по 128 гіг оперативки - жруть під 100 Вт в простої
Z440_User: 04.01.2026 20:08а які ще є ARM з відео спроможним хоча б на те що може М4?
мене реально не цікавить відео, в своєму макміні я навіть ним не користуюсь за призначенням, він в мене як сервер
так що можете не говорити зі мною про відео взагалі я вам нічого не пораджу
dext: 04.01.2026 20:09але навіщо?
є PDF, треба вивести велике зображення є телевізор який вміє показувати картинки
напряму PDF він показувати не вміє
dext: 04.01.2026 20:09які на x86 не гірші, а частіше - кращі
споживання яке? приклад відео я дав
dext: 04.01.2026 20:09парсинг тексту, "важкі задачі"... а ці файли часом генеруються не на серверах/пк на x86?
воно працює годинами
де і чим генерується мені все одно, це можуть бути і сенсори

Відправлено через 1 хвилину 37 секунд:
dext: 04.01.2026 20:09цифрова обробка сигналів (SIMD)
код працює чи якісь апаратні прискорювачі? якщо код - спробуйте на М процах - вас гарантовано вразить швидкодія та енергоефективність
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 04.01.2026 19:49якщо під'єднувати малопотужні блоки живлення до 5 вт то він показує досить точно
також у мене є кабелі для зарядки по type-c які на самому роз'ємі мають теж вимірювач потужності - то значення співпадають
Ммм, зрозуміло, епл для своїх же невідомо що наміряла і тільки Юра з купою знань і вмінь має пристрій якій точно показує що в простої при відтворені відео 4к 60 фпс hdr його мак бере 3вт з розетки. Я ще розумію якби приліпив сюди посилання на фото чи навіть відео із цими показами аби довести що ми всі помиляємось. Але ж брехуни тим шкідливі і смішні одночасно що брешуть до останнього, навіть коли вже загнали в кут але буде продовжувати брехати і стрибати з теми в тему аби тільки не визнати що наліпив брехні і десь помилився. :gigi:

Відправлено через 3 хвилини 27 секунд:
Але Юра прочитає, зковтне, його образили і "нахаміли" по фактах тож обіженка прочитає і зробить вигляд що ігнорує.:rotate:

Відправлено через 3 хвилини 26 секунд:
The AMD Radeon 610M integrated graphics found in the Ryzen 9 9955HX3D is highly efficient for 4K video consumption, featuring dedicated hardware support for the modern AV1 codec.
Playback Efficiency: During hardware-accelerated 4K AV1 playback, the power consumption is significantly lower than its peak TDP. Because the dedicated decoder handles the workload, the CPU cores remain largely idle, resulting in very low system-wide power draw compared to software decoding.

Відправлено через 1 хвилину :
Total TDP: The Radeon 610M itself is rated for a maximum power draw of approximately 15W.

Відправлено через 31 секунду:
Які ж жеручі 100вт кип'ятильники, не те що епл, егеж.
Alexsandr
Member

Повідомлення

Ждем М5. Там игровые тесты подоспели, правда много неизвестного в условиях теста, но не плохо очень таки. Но сколько кушать будет это пока не известно. Конкуренция это хорошо.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

прогрес АРМ проців між 2-ма поколіннями для мобільних від Квалком - на прикладі Поко в тесті AnTuTu - +21%:

якщо дати охолодження - то звичайно що результати будуть ще сильно вищі

Зображення

https://www.gizmochina.com/2026/01/03/a ... ce=ixbtcom

пс: нагадую - х86 - повністю непридатні для такого використання

Відправлено через 3 хвилини 38 секунд:
Alexsandr: 05.01.2026 12:59Конкуренция это хорошо
фанати х86 - цього не розуміють, вони просто ненавидять Епл, МакОС і все повязане
до них не доходить що успіх АРМ - в першу чергу заставляє х86 шевелитись, і вони отримують краще задешевше навіть на х86
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 05.01.2026 15:32фанати х86 - цього не розуміють, вони просто ненавидять Епл, МакОС і все повязане
до них не доходить що успіх АРМ - в першу чергу заставляє х86 шевелитись, і вони отримують краще задешевше навіть на х86
Якась знову переобувочка не зрозуміла.
З чого почався цей цирк? З того що арм проци такі класні, по 50% кожен рік накидують а х86 це мертва технологія, застій і т.д. і т.п. .
Тепер:
до них не доходить що успіх АРМ - в першу чергу заставляє х86 шевелитись, і вони отримують краще задешевше навіть на х86.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

хоча з іншої сторони - поки АРМ штурмує нові висоти, АМД повертається назад і випускає нові проци на АМ4, а виробники плат - нові плати для АМ4
Grava
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 05.01.2026 15:44АРМ штурмує нові висоти
арм штурмує
yuriy_dd: 05.01.2026 15:44АМД повертається назад і випускає нові проци
yuriy_dd: 05.01.2026 15:44виробники плат - нові плати
Ну от, нові проци та плати. Можна купити, зараз. А можна старі :-/
Може прийде час і ми побачимо у продажу нові плати і проци арм, а не тільки штурм.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Alexsandr: 05.01.2026 12:59Там игровые тесты подоспели, правда много неизвестного в условиях теста, но не плохо очень таки
ще раз нагадаю - ВК типу Нвідіа - нема місця у енерго-ефективному світі АРМ, хай залишаються тільки для х86 - там ж не рахують споживання. Там прогресом є - відеокарта MSI GeForce RTX 5090 Lightning Z із двома роз’ємами 12V-2x6 :lol: :lol:

Відправлено через 3 хвилини 58 секунд:
Grava: 05.01.2026 15:59Може прийде час і ми побачимо у продажу нові плати і проци арм
Grava
Member

Повідомлення

yuriy_dd
Коробка з незрозумілою підтримкою, не працюючим нормально pcie, за ціною дорожче ніж мак міні м4 у нас? Дуже цікавий пристрій :laugh:
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 05.01.2026 16:10ще раз нагадаю - ВК типу Нвідіа - нема місця у енерго-ефективному світі АРМ, хай залишаються тільки для х86 - там ж не рахують споживання. Там прогресом є - відеокарта MSI GeForce RTX 5090 Lightning Z із двома роз’ємами 12V-2x6
Так Нвідія же массово переходить на арм? :insane:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Grava: 05.01.2026 16:49 Коробка з незрозумілою підтримкою, не працюючим нормально pcie, за ціною дорожче ніж мак міні м4 у нас? Дуже цікавий пристрій :laugh:
але він є, з рідним лінуксом, з 64 Гб РАМ
це лише початок, кому не підходить - можна не купляти, ніхто не заставляє
Відповісти