Червоний світлодіод при холодному запуску

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Відповісти
Автор
Повідомлення
NST1983
Member

Повідомлення

Привіт. Плата Gigabyte B650E Aorus Elite X AX Ice (BIOS F40), CPU Ryzen 7 9800X3D, RAM DDR5-6000 EXPO. Є дивний ефект “на холодну”, особливо після повного знеструмлення.
У мене як у всіх, періодично вимикають світло, тому ПК повністю втрачає живлення, а потім воно то з’являється, то зникає кілька разів підряд. У цей момент ПК я не використовую, він просто стоїть.

Після такого, іноді при першому запуску:
  • загоряється червоний діагностичний LED
  • кулери одразу крутяться дуже голосно
  • RGB-підсвітка не встигає стартувати
перегрівів немає

Щоб все стало нормально, потрібно повністю вимкнути живлення (вимкнути БЖ/витягнути кабель), потім увімкнути, і тоді система працює ідеально.

Залізо:
спойлер
Ryzen 9800X3D (PBO 128W/100A/160A)
G.Skill DDR5-6000 32 CL30-36-36-96 A-Die Trident Z5
PowerColor Radeon RX 9070 XT Red Devil 16GB (Undervolt 280 Watt)
Gigabyte B650E Aorus Elite X AX ICE
Crucial T700 1TB NVMe 2.0 M.2 2280 PCIe Gen5 x4
Patriot VP4300 Lite 1TB M.2 2280 PCIe 4.0 x4
БП be quiet! Straight Power 12 750 Вт (80 Plus Platinum)
Arctic Liquid Freezer III 280 A-RGB White
Jonsbo D41 MESH White
Підкажіть, чи схоже це на cold boot реакцію на “плаваюче” живлення, або проблему ініціалізації. Які налаштування BIOS/рекомендації можуть допомогти, щоб після повного знеструмлення старт був стабільний.

Відправлено через 35 секунд:
BIOS:
спойлер
1000003172.jpg
1000003171.jpg
1000003173.jpg
1000003180.jpg
1000003178.jpg
Yurius
Member

Повідомлення

З урахуванням вартості вашого заліза рішення таке : зробити роботу ПК без різких відключень ,юпс,зарядна станція та гібрідні інвертори вам в допомогу :gigi:
NST1983
Member

Повідомлення

Для початку встановив Mi Smart Plug 2 і там налаштував так, що якщо пропало живлення, то при подачі розетка буде працювати в режимі off, тобто не дьоргати постійно БП ПК. Тільки коли треба увімкну і буду за ним грати. Доречі, сьогодні увімкнувся відразу.

Ось ще один параметр, який може впливати, але тут діод на CPU горить, до тренування ОЗУ воно я так розумію не доходить.

Є підозра на
Memory Context Restore = Enabled разом з Power Down Enable = Disabled
спойлер
photo_2026-01-01_10-16-12.jpg
Ось що радить чат гпт :-P
Screenshot_1.jpg
Востаннє редагувалось 01.01.2026 10:48 користувачем NST1983, всього редагувалось 1 раз.
denizen
Member

Повідомлення

червоний діод це скоріш за все пам'ять, спробуйте убрати розгон, подивитись чи продовжує з'являтись помилка
NST1983
Member

Повідомлення

denizen: 01.01.2026 10:36 червоний діод це скоріш за все пам'ять, спробуйте убрати розгон, подивитись чи продовжує з'являтись помилка
Дякую за пораду. ОЗП у мене після завантаження проходить тести без жодних помилок і працює стабільно в штатному для комплекту режимі EXPO (так, формально це розгін, але це профіль виробника, без ручних таймінгів, напруг чи додаткових “твікiв”).

Проблема проявляється саме на холодному старті після простою або повного знеструмлення (відключення світла). Тому підозрюю не “нестабільність ОЗП під навантаженням”, а нюанс ініціалізації/тренування пам’яті на старті.

Спробую для перевірки виставити Memory Context Restore (MCR) = Disabled і подивлюся, чи зникне симптом.

Відправлено через 2 хвилини 58 секунд:
Ще може із-за
AC BACK = Always Off
ErP Disabled
бо горить саме червоний індикатор процесора, також може контролер підсвітки тупити при запуску, бо підсвітка не вмикається відразу.
Piter Cantrope
Member

Повідомлення

Горить діод саме CPU? В мене було схоже, але з оперативкою при ручному розгоні. І світився RAM діод.
Shpoker
Member

Повідомлення

О, у другана похожая мать и те-же проблемы, но проц попроще. Что ему помогло - заменили память на жедековскую (4х32) и какая-то настройка которая звучит как "memory change detect" вырубили, стало бутаться стабильно. Никакие мемори контекст ресторы, скидывание модных плашек в дефолт, и прочие костыли не помогали. Тоже горел красный диод цпу, однако, если подождать минут 5, он тух и все буталось. И тоже именно после отрубания компа из розетки
Cirax
Member

Повідомлення

Поставьте розетку с задержкой подачи питания секунд на 120-300.
NST1983
Member

Повідомлення

Shpoker: 01.01.2026 13:46 О, у другана похожая мать и те-же проблемы, но проц попроще. Что ему помогло - заменили память на жедековскую (4х32) и какая-то настройка которая звучит как "memory change detect" вырубили, стало бутаться стабильно. Никакие мемори контекст ресторы, скидывание модных плашек в дефолт, и прочие костыли не помогали. Тоже горел красный диод цпу, однако, если подождать минут 5, он тух и все буталось. И тоже именно после отрубания компа из розетки
А що у нього за мамка?
Походу це довге тренування ОЗУ.
спойлер

Код: Виділити все

Memory Change Detect у BIOS — це перевірка, чи не змінювалась конфігурація ОЗП (планки, слоти, інколи SPD). Якщо плата “бачить” зміни, вона скидає збережений контекст і робить повне тренування пам’яті заново, щоб не стартувати зі “старими” даними.

Чому це згадують разом із MCR (Memory Context Restore)
MCR зберігає результати тренування та прискорює наступні запуски. А Memory Change Detect потрібен, щоб вирішити, чи можна застосувати збережений контекст, чи треба тренувати пам’ять з нуля. Якщо детект працює криво або живлення “плаває”, можливі глюки cold boot, довгий старт і червоний LED CPU, поки йде ініціалізація.
Відправлено через 48 секунд:
Piter Cantrope: 01.01.2026 12:35 Горить діод саме CPU? В мене було схоже, але з оперативкою при ручному розгоні. І світився RAM діод.
Так, саме CPU

Відправлено через 16 хвилин 12 секунд:
Ось сьогодні не було світла з ранку, увімкнули світло, потім увімвкнув розетку і через хвилину комп - загрузився миттєво без проблем.

Відправлено через 14 хвилин 34 секунди:
Цікаво
https://forums.overclockers.co.uk/threa ... t-37801481
https://www.overclock.net/posts/29172159/

Відправлено через 1 хвилину 23 секунди:
Memory Context Restore = Enabled разом з Power Down Enable = Disabled - практично не робочий варіант)
AndP
Member

Повідомлення

NST1983: 01.01.2026 09:52 Є дивний ефект “на холодну”, особливо після повного знеструмлення.
Раньше такого не было?
QFlash
Member

Повідомлення

У мене також на Gigabyte Z370PD3 після тривалого знеструмлення спостерігається незначна затримка при включенні PC/ Це не є критично.
Але я нічого не можу сказати про те чи було таке поводження раніше, не звертав уваги на це.
NST1983
Member

Повідомлення

AndP: 01.01.2026 15:51
NST1983: 01.01.2026 09:52 Є дивний ефект “на холодну”, особливо після повного знеструмлення.
Раньше такого не было?
Коли юзав, то не було ще відключень світла

Відправлено через 3 хвилини 19 секунд:
Для тестування зробив Memory Context Restore = Disabled + Power Down Enable = Disabled
При завантаженні трохи більше затримка - до 10 секунд, не критично, буду дивитись
QFlash
Member

Повідомлення

NST1983: 02.01.2026 17:21затримка - до 10 секунд
Ну у мене десь 4-5 sec опісля очікуваний пік спікера.
Alexsandr
Member

Повідомлення

NST1983: 01.01.2026 09:52 Привіт. Плата Gigabyte B650E Aorus Elite X AX Ice (BIOS F40), CPU Ryzen 7 9800X3D, RAM DDR5-6000 EXPO. Є дивний ефект “на холодну”, особливо після повного знеструмлення.
У мене як у всіх, періодично вимикають світло, тому ПК повністю втрачає живлення, а потім воно то з’являється, то зникає кілька разів підряд. У цей момент ПК я не використовую, він просто стоїть.
На некоторый материнках (от асус встречал) включение и выключение питания несколько раз воспринимается как вариант аварийного старта. Иногда использую что бы запустить если с настройками биоса не стартует. Но никогда не смотрел системно что и как в этом плане.
Відповісти