Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 27.12.2025 18:26не виходить бо більшість цієї швидкості йде на iGPU
ви це можете довести?
dext: 27.12.2025 18:26виключно на синтетичному коді, реальний код більше 1-2 каналів не використовує
навіть якщо той самий код буде працювати паралельно на кожному ядрі?
а для серверних проців чому аж 12 каналів пам'яті роблять?
зауважте я нічого не кажу про вашу мат. базу, просто задаю прості питання ..
dext: 27.12.2025 18:26для чого робити окремі лінійки десктопних ЦП та МП з різною кількістью КП немає потреби
може для швидкості? може інтегровані ВК х86 проців теж ми могли змагатися з дискретними NVIDIA?
dext: 27.12.2025 18:26я вже казав, що ваш код лайно у і вас немає мат. бази для цього
це ви маєте довести, хоча би спробувати
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.12.2025 19:40 ви це можете довести?
утиліти накшталт Intel GPA/AMD RGP чітко показують вузьки місця в системі (L3/RAM) при навантаженні, для яблука шукайте нативні
навіть якщо той самий код буде працювати паралельно на кожному ядрі?
не-синтетичний код не вичитує/записує дані кожен такт, тому це не є обмеженням
а для серверних проців чому аж 12 каналів пам'яті роблять?
зауважте я нічого не кажу про вашу мат. базу, просто задаю прості питання ..
порівняти кількість ядер можете?
може для швидкості? може інтегровані ВК х86 проців теж ми могли змагатися з дискретними NVIDIA?
це вже проходили: 4+ канальні системи HEDT коштують значно дорожче і не є швидшими в іграх, x86 не потрібно ліпити монструозні iGPU бо завжди є dGPU
це ви маєте довести, хоча би спробувати
відсутність вашої мат.бази доводять дитячі помилки в коді та маячня в одиниці GB/s, який він показує :dontknow:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 27.12.2025 20:00утиліти накшталт Intel GPA/AMD RGP чітко показують вузьки місця в системі (L3/RAM) при навантаженні, для яблука шукайте нативні
STREAM бенч підходить?
dext: 27.12.2025 20:00не-синтетичний код не вичитує/записує дані кожен такт, тому це не є обмеженням
але її зчитування не за один такт відбувається
dext: 27.12.2025 20:00порівняти кількість ядер можете?
AMD EPYC 9124 - 16 ядер, 12 каналів
dext: 27.12.2025 20:00відсутність вашої мат.бази доводять дитячі помилки в коді
але ви їх не змогли вказати
dext: 27.12.2025 20:00та маячня в одиниці GB/s, який він показує
але ви не змогли вказати де помилка
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.12.2025 20:25 STREAM бенч підходить?
- ви розумієте різницю між реальною задачею та синтетикою?
- ви розумієте для чого взагалі створені і що показують VTune/GPA/RGA?
але її зчитування не за один такт відбувається
для цього в сучасних ЦП є OOO / LSQ
AMD EPYC 9124 - 16 ядер, 12 каналів
відбраковка/сегментація
але ви їх не змогли вказати
але ви не змогли вказати де помилка
достатньо того, що воно 1) виводить маячню 2) ви не знаєте як користуватись volatile -> вчити вас програмуванню я не маю ані часу, ані бажання :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

dext: 27.12.2025 21:31ви розумієте різницю між реальною задачею та синтетикою?
я вам дав приклад реального коду - я зі своїми структурами даних приблизно так і працюю
dext: 27.12.2025 21:31ви розумієте для чого взагалі створені і що показують VTune/GPA/RGA?
мої знання на рівні - я сам писав code profiler, memory manager не блокуючий і без дефрагментації пам'яті
dext: 27.12.2025 21:31для цього в сучасних ЦП є OOO
код що я дав там спеціально зроблено так щоб ця штука не могла працювати

Відправлено через 42 секунди:
dext: 27.12.2025 21:31достатньо того, що воно 1) виводить маячню
чому? вам не подобається що в реальному коді швидкість роботи з пам'яттю не така як максимально заявлена?
dext
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 27.12.2025 23:02 я вам дав приклад реального коду - я зі своїми структурами даних приблизно так і працюю
- приклади коду, де вираховується хеш та інші - не потребують більше одного/двох КП
- якщо ви маєте на увазі ваш код, де кожен такт виконується pointer chasing то вам відверто переплачують за подібні поробки :rotate:
мої знання на рівні - я сам писав code profiler, memory manager не блокуючий і без дефрагментації пам'яті
вірю, лячно
код що я дав там спеціально зроблено так щоб ця штука не могла працювати
що це за спец. олімпіада? в реальному, корисному коді такого немає, бо такий код користується перевагами OOO в сучасних ЦП :learn:
чому? вам не подобається що в реальному коді швидкість роботи з пам'яттю не така як максимально заявлена?
реальний код не займається подібним, реальний код експлуатує Data Locality :learn:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

повтор - написав в іншій темі:

https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... TX%205090/
Apple M4 Max(32 Cores) Average Score: 13466
NVIDIA GeForce RTX 5090 Average Score: 10509

https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... Processor/
Apple M4 Max (16 Cores) Average Score: 13851
AMD Ryzen 9 9950X 16-Core Processor Average Score: 11168

https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... 09%20285K/
Apple M4 Max (16 Cores) Average Score: 13851
Intel Core Ultra 9 285K Average Score: 9865

https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... TX%205090/
Apple M3 Ultra(80 Cores) Average Score: 14535
NVIDIA GeForce RTX 5090 Average Score: 12876

висновок - не зважаючу на тотальну перевагу на папері у х86 та Нвідіа - Епл громить їх в професійних споживаючи значно менше

не достатньо мати потужне залізо, треба вміти його використовувати і оптимізовувати - Епл вміє
а скоро буде М5 Ультра

Відправлено через 14 хвилин 8 секунд:
ще пошукав:

https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... Processor/

М4 Про на 12 потоків працює на рівні 9950Х який на 32 потоки
хтось це може пояснити?
а це ж М4 Про, це навіть не Макс, і це не М5

пс: невже ви думаєте що ставлячи мені мінуси за озвучення результатів тестів - щось поміняє? може х86 чи Нвідіа від того працювати стане скоріше?
pelia
Member

Повідомлення

Хоспадє, знову крінжатина. Порівнювати 5090 і м4 мах в фотошопі, коли основна робота у ньому виконується з процессора, коли по факту там при порівнянні 5090 та, припустимо, 4060 різниця буде на межі похибки :facepalm:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

pelia: 28.12.2025 12:13Порівнювати 5090 і м4 мах в фотошопі
що знову один лінк побачили і на основі нього свої висновки робите? :lamer:
підказую - там ще є: DaVinci Resolve, Lightroom Classic

питання - а для чого тоді на сайті є порівняння саме у Photoshop? як я розумію - вони знову тупі, а ви розумний?

пс: тут хтось в темі хвалився як його жінка швидко фоти обробляє на х86, і як все погано на Епл
pelia
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.12.2025 12:52
pelia: 28.12.2025 12:13Порівнювати 5090 і м4 мах в фотошопі
що знову один лінк побачили і на основі нього свої висновки робите? :lamer:
Так а навіщо далі читати, якщо в самому початку нісенітниці? ;)
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.12.2025 12:52що знову один лінк побачили і на основі нього свої висновки робите? :lamer:
Що цей тест повинен показати, в практичному сенсі? Перевагу однієї графічної частини над іншою?
pelia
Member

Повідомлення

Та і взагалі ці тести максимально невалідні чисто тому що порівнюється APU з GPU або CPU

Це як порівнювати повозку з конем або каретою
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 28.12.2025 13:08Що цей тест повинен показати, в практичному сенсі?
тест - це кількісна оцінка чогось. На основі таких тестів люди роблять вибір що буде краще для них. Ніби очевидно - чи х86 фанатство відбиває здадність мислити?
pelia: 28.12.2025 13:10Та і взагалі ці тести максимально невалідні чисто тому що порівнюється APU з GPU або CPU
порівнюються результати роботи в професійному софті. Епл М4 - так - він одночасно має і процесорну частину і графічну - як і всі мобільні проци на х86. Ви вважаєте що тести буквально "максимально невалідні" - але причина напевне та що повний злив як х86 так і Нвідіа. Вам образливо, ви розумієте що я прав, і прав вже давно - але визнати це вам важко. Тому можна писати маячню.

Відправлено через 43 секунди:
pelia: 28.12.2025 13:10 Це як порівнювати повозку з конем або каретою
питання - чому тоді існує цей сайт, цей бенч, чому люди заходять і порівнюють? ну чому ви такі розумні а всі інші такі тупі?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Картина рєпіна "приплили".
Звісно знову посилання на пюджетбенчі, як зайдеш подивишся тести і на чому там тестували боги то закриваєш посилання :rotate:

Відправлено через 9 хвилин 23 секунди:

Зображення

Зображення
yuriy_dd: 28.12.2025 13:38питання - чому тоді існує цей сайт, цей бенч, чому люди заходять і порівнюють? ну чому ви такі розумні а всі інші такі тупі?
Відправлено через 6 хвилин 8 секунд:
yuriy_dd: 28.12.2025 13:38повний злив як х86 так і Нвідіа.
Щось не відчуваю повного зливу. Навіть м3 ульра ( там 80кор гпу, не побачив одразу )набирає більше балів за м4 макс.

Відправлено через 11 хвилин 42 секунди:
https://www.pugetsystems.com/pugetbench ... %20Cores)/

а оце що таке? якщо трактувати твоїми же речовими зворотами то це "повний злив апєль силикон над 8 котловим процом".

Відправлено через 1 хвилину 1 секунду:
в черговий раз приходиться доводити те що ти лише береш ті тести де твій огризок щось може показати і ти носишся із цим бенчом як з писаною торбою.

Відправлено через 2 хвилини 41 секунду:

знову злив апєль силікона

Відправлено через 3 хвилини 33 секунди:
ну ти зрозумів
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 28.12.2025 15:02Картина рєпіна "приплили".
ви то хоч вже різницю між один і декілька - усвідомили?
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.12.2025 15:38ви то хоч вже різницю між один і декілька - усвідомили?
я лише усвідомив що ти брехлива людина і при першій же можливості зливаєшся від відповіді ;)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

AntonyKandaurov: 28.12.2025 15:36 а оце що таке? якщо трактувати твоїми же речовими зворотами то це "повний злив апєль силикон над 8 котловим процом".
абсолютно не заперечую що є ще місця де М проц гірший, хоча завжди можа апелювати що суттєво нижчого споживання і те що ви порівнюєте десктопну версію, а не його мобільний варіант
тут цікавіше - бо 9950X теж зливає
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.12.2025 16:19абсолютно не заперечую що є ще місця де М проц гірший, хоча завжди можа апелювати що суттєво нижчого споживання і те що ви порівнюєте десктопну версію, а не його мобільний варіант
альо, м4 макс який стоїть в мак студіо, який в сраку мобільний варіант?

Відправлено через 2 хвилини 22 секунди:
Процесор AMD Ryzen 7 9800X3D має стандартний показник TDP (Thermal Design Power) 120 Вт, що відповідає багатьом іншим процесорам серії Ryzen 7000X3D та 9000X3D, хоча його пікове споживання (PPT) може сягати близько 162 Вт; цей TDP 120 Вт забезпечує баланс між високою продуктивністю в іграх і відносно керованим енергоспоживанням, вимагаючи при цьому хорошого охолодження, як зазначено на сайтах ITbox, GameZone, TechPowerUp, Overclockers.ua та Hardwareluxx.
Ключові моменти щодо TDP:
Стандарт: 120 Вт.
PPT: Пікове споживання може досягати 162 Вт.
The Apple M4 Max in the 2025 Mac Studio draws a maximum of around 145W of power, according to Apple's official support documents for specific configurations, translating to about 495 BTU/hr thermal output, though real-world benchmarks suggest peak consumption can be higher, with users reporting over 160W in intense loads, highlighting its high performance in a compact, power-efficient design for a desktop workstation.
Відправлено через 24 секунди:
ох який же енергоефективний, ну прямо 1 вт в простої.
dext
Member

Повідомлення

Порція безкоштовного лікбезу для пана yuriy_dd

запустив профілювання Cinebench24 на 13900K @ DDR5 5600 (2/4 64/32 бітних контролери):
як можна бачити, в реальній задачі 24 ядра ледь використовують третину з наявного

Тож навіть теоретично 128 КП не дадуть "50% швидкості", ще один "емейзінг факт" виявився "емейзінг факом" B-)
Вкладення
mem3.png
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 28.12.2025 13:38тест - це кількісна оцінка чогось. На основі таких тестів люди роблять вибір що буде краще для них. Ніби очевидно - чи х86 фанатство відбиває здадність мислити?
Коли такий же мак, але з 40 блоками відео, показує гірший результат, тест - лайно.
Відповісти