Выбор оперативной памяти

Обсуждение оперативной памяти
Відповісти
Автор
Повідомлення
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Ветка по выбору и обсуждению оперативной памяти. Тут даем советы, и отписываемся о впечатлениях от использования оперативной памяти.

Статистика разгона ведется в отдельной ветке.

Прежде чем задать вопрос, ознакомтесь с FAQ!

Зображення

Написать отзыв/жалобу/пожелание по действиям куратора можно в теме: Кураторы тем
Востаннє редагувалось 11.11.2011 19:33 користувачем Ray2000gt, всього редагувалось 8 разів.
_Ade
Member

Повідомлення

Доброго дня
давно не дивився ціни, рік тому взяв
G.Skill DDR4 32GB (2x16GB) 3200Mhz Ripjaws V (F4-3200C16D-32GVK)
ціна була 2595 грн в телемарті, зараз дивлюсь ціна 9800 грн
спойлер
https://telemart.ua/ua/products/gskill- ... c16d-32gvk
таке може бути чи я щось не те дивлюсь :)
vdemeshko
Member

Повідомлення

_Ade
это только начало :insane: пик будет конец следующего или середина 27 судя по всему... можно сейчас скупать как биткоины на старте майнинга :gigi:
_Ade
Member

Повідомлення

vdemeshko
а в чому прикол? це дійсно так ціна підскочила на ОЗУ чи що?
AndP
Member

Повідомлення

_Ade
если коротко, то - ДА
Cirax
Member

Повідомлення

_Ade: 25.12.2025 18:12 vdemeshko
Это только начало.
Corsair наборы DDR5 64ГБ продаёт уже по штуке баксов.
VolH
Junior

Повідомлення

Добрий вечір.
Маю намір зібрати ПК для роботи та ігр 2к з таким конфігом - 9700x (9800x3d), B850 tuf gaming, 9070xt/5070ti, 850W.
Список не кінцевий,ще в процессі вибору, але напрямок такий :)

Прошу допомоги з вибором пам'яті.
Хотів спочатку брати 64Гб, після зміни цін вагаюсь між 32 і 64, тому зараз шукаю кращий варіант для кожного об'єму.
Дивлюся з такими фільтрами:
спойлер
https://hotline.ua/ua/computer/moduli-p ... rt=priceUp
AndP
Member

Повідомлення

VolH
если цена не пугает, а чего её пугаться, другой все-равно нет, то этот вариант самый покупаемый, до мемори кризиса. Дизайн, комплектующие, поддержка - на высшем уровне. Рекомендую. https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... gx2-tz5nr/
Хоть белая, хоть черная.

Відправлено через 1 хвилину 19 секунд:
На 64Гига, смотреть её же.
VolH
Junior

Повідомлення

Дякую, дивився її, але ціна взлетіла дуже сильно на 64... 35+к.

Як альтернативу g.skill що порекомендуєте з цих:
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... 03036d-48/
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... 0bbek2-64/
https://hotline.ua/ua/computer-moduli-p ... 2b6000z30/
AndP
Member

Повідомлення

VolH я бы брал Kingston FURY
МОНАХ
Member

Повідомлення

VolH: 31.12.2025 20:04 Як альтернативу g.skill що порекомендуєте з цих:
► Як на зло :) - вчора відписував Вам в темі підбору комплектуючих, але мусив бути цілий день на роботі, то зачухали мене смикати, то з колядниками, то з волонтерами... коли нарешті повернувся до компа, дописав і натиснув "відправити" - форум захотів переавторизацію, а я з опалу чарівну "Ctrl+C" не зробив :mad: . Відновити текстовку не вдалося, то я лишив на вечір, думав пізніше повторно відписати, але...

► По Кінгстонах - коротко...
► В темі по підбору комплектуючих Ви запитувались про те, що може бути під "капотом" - Х'юнікси, А-Дай; у мене з цієї ж лінійки, тільки 6400MHz і C32 - у мене якраз А-Даї Х'юнікса... Загалом, чисто логічно, якщо від стокового JEDEC-а в 4800МГц бренд одночасно позиціонує EXPO/XMP в 6400МГц, то це мало б означати, що скоріш за все там як мінімум Х'юнікси (бо краще за всіх стабільно розганяються), але запхати можуть що завгодно - тут хлопці, які постійно "лапають" "оперативку" краще про те розкажуть (або читайте відповідні гілки форуму за останні 2 роки... тільки - швидко, бо ціни ростуть :) ). Я єдине, що за Кінгстони хочу можу сказати (бо з 2013-го на 90% тільки на них): якщо не лютий брак, то в усіх інших випадках гарантія, що будуть працювати на заявлених характеристиках без усіляких "можливих нюансів" (за це й деруть більше бабла).
vdemeshko
Member

Повідомлення

Cirax: 25.12.2025 22:23
_Ade: 25.12.2025 18:12 vdemeshko
Это только начало.
https://www.overclockers.ua/ua/news/dra ... s-quarter/
:insane:
CnC_General
Member

Повідомлення

спойлер
vdemeshko: 06.01.2026 14:21

Это только начало.
звичайно, такі ціни лякають. АЛЕ.
Хіба така ситуація вже була вперше? Коли в мене з'явився селерон 300А , його розігнав до 450МГц. разом з ним купив планку СД-Рам 32Мб. Бо більше грошей не було з зарплати студента, що підробляв. а потім через пару днів вся оперативка подорожчала різко в ціні. утричі та більше. та вартість 32Мб СД-рам стала коштувати більше ніж відеокарта яку я хотів придбати у наступному місяці, щоб насолодитись третьою квакою. мій товариш який встиг купити разом зі мною дві планки 32Мб сд-рамів почувався королем. він потім ту пам'ять перепродав та купив собі відеокарту))
А потім коли топові відеокарти стали з кожним роком все дорожче, їх що перестали купувати? Якщо в той час відеокарта за 100у.е. тягнула всі ігри на час купівлі плюс півроку потому. на максималках. А зараз такий сегмент відеокарт це 800-1200у.е.

Наступне питання, а ти хто по життю, типовий ігроман якому потрібно пограти у всі ігри на світі? Чи може хобі таке зарисуватись перед знайомими "от такий я крутий перець, що грав і таку гру, і таку. а та гумно, а ця норм...."
VovaII
Member

Повідомлення

CnC_General
спойлер
А чого Ви це запитання Трампу не задаєте? Чи не тому, що виглядали б дурнем? — а яка різниця кому Ви задаєте це питання
?
CnC_General
Member

Повідомлення

спойлер
vdemeshko: 06.01.2026 14:21

Это только начало.
звичайно, такі ціни лякають. АЛЕ.
Хіба така ситуація вже була вперше? Коли в мене з'явився селерон 300А , його розігнав до 450МГц. разом з ним купив планку СД-Рам 32Мб. Бо більше грошей не було з зарплати студента, що підробляв. а потім через пару днів вся оперативка подорожчала різко в ціні. утричі та більше. та вартість 32Мб СД-рам стала коштувати більше ніж відеокарта яку я хотів придбати у наступному місяці, щоб насолодитись третьою квакою. мій товариш який встиг купити разом зі мною дві планки 32Мб сд-рамів почувався королем. він потім ту пам'ять перепродав та купив собі відеокарту))
А потім коли топові відеокарти стали з кожним роком все дорожче, їх що перестали купувати? Якщо в той час відеокарта за 100у.е. тягнула всі ігри на час купівлі плюс півроку потому. на максималках. А зараз такий сегмент відеокарт це 800-1200у.е.

Наступне питання, а ти хто по життю, типовий ігроман якому потрібно пограти у всі ігри на світі? Чи може хобі таке зарисуватись перед знайомими "от такий я крутий перець, що грав і таку гру, і таку. а та гумно, а ця норм...."
Я для себе вибрав ті ігри які мені подобаються, та в які мені хочеться грати. Так, я орієнтуюсь в сучасному світі, можу подивитись різні стріми та оцінити потенційну гру. Пограти в неї та скласти своє враження.
А потім якщо вже дуже подобається, то зробити апгрейд та пограти з максимальними налаштуваннями графіки на фул-хд.
І от ми перейшли до наступного питання чи варто зараз купляти таку дорогу оперативку чи варто зачекати. Моя відповідь однозначна. Я буду купляти рівно те та стільки, скільки я вважатиму за доцільне. треба купити 32Гб буде стільки, якщо зараз мало, треба розглянути більше. На поточний момент мені треба робити апгрейд. Якщо пару місяців тому вибір 32 / 64Гб планок на 6400 з таймінгами сІ30 був не дуже. То зараз вже з'явились комплекти на 64Гб з таймінгами аж до 7200.
https://www.gskill.com/product/165/390/ ... 6GX2-TZ5NR
https://www.gskill.com/product/165/390/ ... 6GX2-TZ5NR
Для мене очікування виправдалось. Зараз буде оновлення проців АМ5 сокет райзен АІ 400 серія плюс нові материнки на нових чіпсетах. Відповідно на 850 чіпсеті може буде взяти на різний смак.
спойлер
мої очікування
материнка 200-250у.е.
проц 150-200у.е.
оперативка 200у.е. (зараз може і 500у.е.)
відяха 500у.е.
корпус візьму будь-який АТХ, якщо не сподобається колір, можу і з балончика перекрасити.
вентилятори, кулер та теплотрубках, пилозбірники та витратні матеріали 100у.е.
Ітого 1500у.е. Це багато? Якщо сума в лоб - то багато. Але якщо для себе родимого, пограти в улюблену гру, спокійними вечорами, протягом року-півтора отримуючи насолоду?!!....... Як на мене так небагато. Можна і на роботі впрягтись в якийсь додатковий проект що принесе додаткові кошти. Або розкинути свої мізки по тим питанням де такі гроші можна додатково заробити.

Хтось може казати у нас війна. А хіба коли вона закінчиться не можна буде виділити часу та пограти в ігри?
Для порівняння, Сьогодні щоб пограти нормально в Сталкер 2 треба системник на кілобакс. Через рік такий комп буде коштувати вже 600-700у.е.
Хтось тринькає гроші на модний куртяк та крутий тусняк і ще невідомо на що, а інший з кожної зарплати відкладає хоч щось на апгрейд.
Можна весело провести час з друзями. Та от чи подзвонять вони тобі, коли тобі кепсько.

Кожен вирішує для себе сам.
vdemeshko
Member

Повідомлення

CnC_General
учитывая что сейчас комплект из 64Гб с низкими таймингами стоит под 1К уе, то повышение более чем на 50% не так что бы радовать должно.. я то у спел по старым ценам по сути взять прям перед самым скачекм - сейчас я могу только посочуствовать тем, кто собирает комп.
CnC_General
Member

Повідомлення

vdemeshko: 07.01.2026 15:01 CnC_General
учитывая что сейчас комплект из 64Гб с низкими таймингами стоит под 1К уе, то повышение более чем на 50% не так что бы радовать должно.. я то у спел по старым ценам по сути взять прям перед самым скачекм - сейчас я могу только посочуствовать тем, кто собирает комп.

Питання стоїть так, що ти купиш стільки, скільки ТОБІ треба. Треба ЗАРАЗ.
На кшталт хочу стільки і стільки, це питання гаманця на той конктрентий момент. І скільки купив тощо.

Хто хоче купити, той купить. Усі інші будуть охати та язиками плести це дорого за оперативку чи дешево. Вигідно чи ні.

Ви дивитесь зі своєї призми подобається чи ні. Він крутий бо купує оте і оте. А я ні, бо мушу типу зекономити. а потім сиджу два-три роки і кожен день відчуваю тормози та лаги, бо колись зекономив. міг купити більше і краще, але вирішив купити трошки дешевше, а на решту пивка/коньячку/в клуб сходити.

Третя позиція. я купляю та роблю апгрейд щоб грати в ігри. подивитись чи насолодитись грою. для улюбленої гри можна і ширше гаманець відкрити. Бо відчуття інші.
Можна відпочивати в Єгипті три дні за 345у.е. АЛЕ можна купити путівку на тиждень за 660у.е. Відпочинок зовсім інакше буде.
Ви хочете що отримати? Кайф від гарно проектованої гри? Чи мозголомство де зекономити?

Кожен робить свій варіант.
vdemeshko
Member

Повідомлення

CnC_General
Спасибо К.О. но я уже все купил и столько, сколько мне надо - по другому и не имеет смысла брать.. зачем брать допустим 128Гб оперативки если ты чуть менее чем никогда будешь юзать в домашнем компе такой объем, хотя не отменяет ситуации когда это нужно для рабочих задач и там уже проблемы с ее ценой никуда не делись :gigi: .. я сочувствую тем, кому это нужно делать сейчас или даже весной :spy: Но вопрос в другой плоскости. Если собирают комп с нуля(когда у тебя нет корпуса, дисков и тд для апгрейда), где одна оперативка может стоить до 1000 уе и при этом через пол года это может быть 32Гб комплект за эти деньги и комп собирают сугубо под игры - то может прямо сейчас просто взять PS5 за 500 уе и не парится ;) потому что даже если минимально адекватный геймерский конфиг с 32Гб + видяха хотя бы уровня 5060Ti 16Gb может стоит под 1К уе (только за эти два компонента) + проц (да пусть даже "народный" 7500f с каким то башеным кулером вменяемым), корпус, блок питания (и желательно что то вменяемое и Gold сертификации ), ССД хотя бы 1Тб (которые тоже подорожали в 2-2.5 раза) и уже как бы смысл теряется собирать сугубо игровой комп по таким ценам. Можно на PS5 переждать пару лет до нормализации цен и тд.
спойлер
PS
Сьогодні щоб пограти нормально в Сталкер 2 треба системник на кілобакс.
нужна только одна видяха на килобакс без учета стоимости остального системника :gigi: welcome to the real world, Neo (c) просто "нормально поиграть" это слишком абстрактное понятие.. кому то и 30 фпс норм :) уточню - мне лично не надо.. у меня все есть что надо :gigi:

PPS
Ви хочете що отримати?
я? ничего... я уже все получил шо хотел и с вишенкой сверху :gigi:
xeet
Junior

Повідомлення

Какую выбрать к r5 5600, сейчас стоят с предыдущего, десятилетние самсуни 2133 16 хмп(docp) на них не вкючается, чтобы минимум вложений, хотябы 16гб.
Ym1EmPty
Junior

Повідомлення

Вітаю. Що це за пам'ять SO-DIMM DDR5 Kingston CBD56S46BD8HA-32 пропонують бв за 4к грн. Ніби як на сайті кінгстона є а більше ніде в інтернеті нема.
valera60
Member

Повідомлення

Ym1EmPty: 18.01.2026 10:26пропонують бв за 4к грн.
Кто вам предлагает такую цену. Магазин, знакомый, друг... Дело не в памяти, а в цене.
Відповісти