Blu-ray disc для архівування сімейних фото\відео у 2025+

Разговоры обо всем
Відповісти
Автор
Повідомлення
1985god
Member

Повідомлення

Blu-ray disc для архівування сімейних фото\відео у 2025+

зараз багато домашнього відео контенту 4к та 8к а також звичайні фото раніше все вміщалось аріхувалось на DVD-R
але з появою відео 4к та 8к навіть 1 диску вже мало
тож наскілкьи доцільним ви бачите покупку наприклад такого девайсу
ASUS BW-16D1X-U extern Blu-ray-Brenner ,
Asus BW-16D1HT Silent Internal Blu-Ray Burner (16x BD-R (SL), 12x BD-R (DL), 16x DVD ± R), Bulk, BDXL, Sata, Black
або будь-якого схожого з підтримкою М disc
спойлер
https://www.amazon.de/BW-16D1HT-interne ... B007IXNFBI
https://www.mediamarkt.de/de/product/_a ... 12251.html
https://www.amazon.de/Blu-ray-ASUS-BW-1 ... uage=de_DE
https://www.amazon.de/BW-16D1HT-interne ... B00DRHOLGC
https://www.amazon.de/-/en/BH16NS55-AUA ... B017C4SLL6
https://www.amazon.de/BW-16D1HT-interne ... B00DRHOLGC

і купи дисків https://nositeli-informatsii.com.ua/ua/ ... u-ray-25gb
то собівартість від 8 до 40 грн за 50 Гб виглядає не погано

з очевидних плюсів
- довговічність , мої перші CD записані в 200Х ще читаються а аже 20 років пройшло
- на мою думку більша надійність бо відсутня електроніка \ пам'ять в процесі зберігання та незалежність від контролерів HDD\SSD
з мінусів
- Blu-ray диски усе ще виготовляються але виробництво потроху падає

Відправлено через 1 годину 10 хвилин :
М disc дуже дорого виходить 0,13 євро за 1 Гб
а писати на звичайні здається теж не погана ідея
чи на ті ж кошти купити кілька різних ХДД записати дубль і покласти на поличку ?
Rucha
Member

Повідомлення

Нормальний підхід, але коштує не дешево, крім того нормальні диски по нормальних цінах треба тягати з Японії, а НП нещодавно закрила там відділення.
Виробники по-тихеньку закривають виробництва дисків (скажімо, нещодавно Sony припинили виробництво єдиних в світі 128 GB дисків).
Також майте на увазі, що приводи також по-тихеньку знімають з виробництва. Тож краще вже зараз взяти парочку (скажімо, один внутрішній, другий - зовнішній).
В цілому я згоден, що надійність вище за будь який інший носій, до того ж дані не зможе якийсь вірусняк, чи криві руки зіпсувати.

Відправлено через 3 години 2 хвилини 51 секунду:
Щодо M-Disc. Існує теорія, що вони відрізняються від звичайних лише в dvd варіантах, а для BD-R різниці немає. Аматори робили тести - різниці не знайшли.
Евгений King
Member

Повідомлення

HDD якщо не ганяти раз на пару років - дані зникають/пошкодяться :gigi:
Не вийде їх записати і забути
Mike88
Member

Повідомлення

зробити NAS з двома вінчестерами в дзеркалі і вмикати хоча б раз на місяць B-)
Alexsandr
Member

Повідомлення

Евгений King: 20.12.2025 21:07 HDD якщо не ганяти раз на пару років - дані зникають/пошкодяться :gigi:
SSD да, а HDD вроде как спокойно лежат и запускаются.
Евгений King
Member

Повідомлення

Alexsandr: 20.12.2025 22:41
Евгений King: 20.12.2025 21:07 HDD якщо не ганяти раз на пару років - дані зникають/пошкодяться :gigi:
3+ роки і отримаєте на 90% ушкоджену інфу, що на HDD що на SSD
Shpoker
Member

Повідомлення

Евгений King
Буквально в пятницу восстанавливал ящик сотрудника из бэкапа 2008 года с хдд, который включался 1 раз в 2009м(?) что б записать этот самый бэкап. Контрольные суммы сошлись, да и чот впервые слышу, что б обычные (не гелий, не смр, не хамр) жесткие диски за такое короткое время размагничивались
Alexsandr
Member

Повідомлення

Евгений King: 21.12.2025 00:49 3+ роки і отримаєте на 90% ушкоджену інфу, що на HDD що на SSD
Пока мой опыт говорит о том, что HDD спокойно лежат годами и годами. Что серверные 15 тысячники, что бытовые. они ведь даже при работе не делают перемагничивание данных.
Rucha
Member

Повідомлення

Alexsandr
Проблема не тільки в можливому розмагнічуванні. Інші ризики:
1. Мастило з часом втрачає свої властивості і в якийсь момент двигун просто заклинить. Інші механічні вузли також не вічні.
2. Падіння з полиці або інші фізичні впливи.
3. Деградація або вихід з ладу електроніки.
4. Вплив статичної електрики.
5. Псування даних через помилки софта/юзера або дії віруса.
6. Знаєте, на скільки перепідключень розрахован роз'єм sata? 50 разів! Це не фатально, але також неприємно.

Оптичні диски не мають цих недоліків. Але в них є інші ;)
tablestikus
Member

Повідомлення

Евгений King: 21.12.2025 00:49
Alexsandr: 20.12.2025 22:41

В цьому році мені діставали з сейфу пак хдд 2016 року витягнуті з сервера з ZFS на них - все чудово зібралося та читалося.
Ortyomko
Member

Повідомлення

tablestikus: 23.12.2025 11:19
Евгений King: 21.12.2025 00:49

В цьому році мені діставали з сейфу пак хдд 2016 року витягнуті з сервера з ZFS на них - все чудово зібралося та читалося.
тут більше питань до шансів. Тобто якщо це важливі дані які треба зберігати 15+років, все ж надійніше це буде робити на оптиці, бо по ХДД можуть бути і позитивні і негативні кейси.
tablestikus
Member

Повідомлення

Ortyomko: 24.12.2025 09:08
tablestikus: 23.12.2025 11:19
тут більше питань до шансів. Тобто якщо це важливі дані які треба зберігати 15+років, все ж надійніше це буде робити на оптиці, бо по ХДД можуть бути і позитивні і негативні кейси.
Ну у мене таке зберігання коли кожен рік пачку хдд кладуть в сейф іде десь з 2006 року - час від часу щось старе треба дістати і їх вмикають - поки не було проблем жодного разу.

Хоча я окремо стикався з моментами коли полежавший диск вдома в людей 5+ років може після запуску бути трохи з поїхавшою ФС, але це чисто софтова штука без втрати даних і фікситься швидко.

Але оптика чи бабіни будуть надійніші, так.
Lumia
Junior

Повідомлення

Сам регулярно переношу дані на диски. Щоправда це DVD і інколи CD. І, мабуть, це таки один з найнадійніших засобів. Звісно якщо поводитися з ними належним чином. В мене є диски записані в 2002 році і вони прекрасно читаються.

Щодо жорстких дисків, то можу лише сказати що якось виділив під довгострокове зберігання HDD і десь через півтора року лежання в шафі воно ледве запустилося (щось там всередині довго клацало) а після вимкнення живлення остаточно вмерло. Хоча восени відніс на чермет двадцятигігабайтний HDD який хоч і повільно та все ж працював. Щодо тривалості життя при нормальному використання, то найстарішому моєму HDD було 7 років і швидкість файлових операцій дуже впала, постійно пошкоджувалися якісь файли.

З SSD справ не мав. USB–флешки доволі ненадійні. Наприклад, вони можуть накритися просто при спробі підключення. Декілька разів був свідком. Також з власного досвіду можу сказати що термін придатності в них може закінчитися дуже раптово — втикаєш в комп а на ній нічого немає включно з файловою системою або розділ всох до 120 Мб.

Мабуть оптичних дисків на наш вік вистачить. Може настане мода на них. Якісь важливі фотографії краще друкувати на хорошому фотопапері. В мене є фотки з шестидесятих років.
Відповісти