Above 4G Decoding не вимикається в BIOS

Общие вопросы по настройке и разгону. А также прочие околокомпьютерные вопросы
Автор
Повідомлення
QFlash
Member

Повідомлення

Доброго часу. Можливо хто чимось допоможе з приводу питання. Не можливо вимкнути функцію Above 4G Decoding на Gigabyte Z370PD3. Тобто переводжу на disable в BIOS зберігаю і перезапуск все рівно включено, через це не можливо ввімкнути CSM, бо тоді в BIOS не попадеш і система перестане загружатись. Все перепробував, не допомагає і в AMIBCP виключав по барабану, всі інші налаштування працюють і можна зберігати та правити в AMIBCP та в BIOS.
Ця опція ввімкнена по замовчуванню і просто не вимикається наскільки зрозумів.
Як можна виправити цю проблему? Дякую.
PowerFulls
Member

Повідомлення

Переведіть систему на UEFI/GPT та й все, вже час забувати про csm, в гуглі повно інструкцій як конвертувати без втрати даних, якщо коротко це конвертація диска в gpt та створення uefi загрузчика
QFlash
Member

Повідомлення

PowerFulls: 19.12.2025 14:41Переведіть систему на UEFI/GPT
Ну так давно все в UEFI, мені потрібно інколи CSM, деякі програми є на флешці що в UEFI не працюють, потрібен DOS.
Думаю напевно BIOS кривий. Питав у сапорта Gigabyte, це не швидко відбувається, тому тут запитую, може хтось з такою проблемою стикався і зміг вирішити.
Розумію що є старіший BIOS і він працює, проте хотілося б новішої версії, та і бажання вирішити проблему.
PowerFulls
Member

Повідомлення

Знаючи гігу, не дивно що біос косячний. Спробуйте встановити старіший, увімкніть csm, та оновіться на останній. Головне перевірте щоб цп підтримувався старішим
QFlash
Member

Повідомлення

PowerFulls: 19.12.2025 16:26Спробуйте встановити старіший, увімкніть csm, та оновіться на останній. Головне перевірте щоб цп підтримувався старішим
Не працює, всякі способи пробував які знаю і які не знаю. Цей BIOS новий 2025р. із виправленями безпеки, швидше випросив у сапорта бо на сайті немає тепер вирішив його потестити і такий косяк. Я писав їм, але це не швидкий процес.
На старому BIOS все норм.
PowerFulls
Member

Повідомлення

Не пробували без дискретної гпу або старою що без підтримки uefi? бівіс повинен би сам скинути на csm. Можливо в такий спосіб збережеться
QFlash
Member

Повідомлення

PowerFulls: 19.12.2025 16:41Не пробували без дискретної гпу або старою що без підтримки uefi? бівіс повинен би сам скинути на csm. Можливо в такий спосіб збережеться
Звичайно пробував не працює. Врозумінні все працює окрім вимкнення 4G. CoffeeTime, UBU, AMIBCP і подібні програми не дали результату. Можливо якщо знати як то бінарним редактором. Тому шукаю інфо.

Відправлено через 5 хвилин 11 секунд:
PowerFulls
А якщо включити CSM і буде включено 4G (по іншому не буде) то система просто не стартує, тобто в BIOS не пускає.
PowerFulls
Member

Повідомлення

4g по нормальному виключаеться коли вімкнути csm. Прочитав тут про останній біос, у вас Resizable-BAR вимкнутий? Можливо він не дає вимкнути 4g бо вони зв'язані
QFlash
Member

Повідомлення

PowerFulls
Тут дуже цікаво, по замовчуванні CSM на enable, а 4G не зрозуміло як виставлено ніби disable, проте увімкнуто постійно в самій системі BIOS.
Але по факту так не має бути CSM і 4G не можуть разом працювати при запуску PC.

Відправлено через 5 хвилин 41 секунду:
PowerFulls: 19.12.2025 17:034g по нормальному виключаеться коли вімкнути csm. Прочитав тут про останній біос, у вас Resizable-BAR вимкнутий? Можливо він не дає вимкнути 4g бо вони зв'язані
Я так зробив: оскільки в BIOS не потрапити при запуску то вимкнув CSM в AMIBCP, прошив його, і вже вимикаю 4G в самому BIOS, воно вимикає, але при збереженні налаштувань і перезапуску знов в enable, звісно rebar вимкнено. Я ж кажу все працює окрім 4G яке неможливо вимкнути ніяк.
PowerFulls
Member

Повідомлення

Може бути коли добавили фікс безпеки в останній прошивці то не вистачило місця та видалили/запороли модуль csm, це ж гіга, тому так
QFlash
Member

Повідомлення

PowerFulls: 19.12.2025 17:11Може бути коли добавили фікс безпеки в останній прошивці то не вистачило місця та видалили/запороли модуль csm, це ж гіга, тому так
Все можливо, чекаю що вони скажуть, це старі материнки і support не дуже ними переймається.

Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
PowerFulls
використовую AMIBCP-5.02.0034, можливо десь є новіша версія, не знайшов, не дивно, такі програми так просто не роздобудеш.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

QFlash: 19.12.2025 17:09 PowerFulls
Тут дуже цікаво, по замовчуванні CSM на enable, а 4G не зрозуміло як виставлено ніби disable, проте увімкнуто постійно в самій системі BIOS.
Але по факту так не має бути CSM і 4G не можуть разом працювати при запуску PC.
В мене є материнська плата ASUS P5KPL-E s775, відповідно ніякого UEFI там і близько немає, що логічно, але от що цікаво опція "Above 4G Decoding" в BIOS є.
Цей параметр можна як увімкнути так і вимкнути і він не прив'язаний до CSM, хоча і впливає на розміщення BAR-регіонів поза простором перших 4 ГБ ОЗУ.
QFlash
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 19.12.2025 19:08В мене є материнська плата ASUS P5KPL-E s775, відповідно ніякого UEFI там і близько немає, що логічно, але от що цікаво опція "Above 4G Decoding" в BIOS є.
Цей параметр можна як увімкнути так і вимкнути і він не прив'язаний до CSM, хоча і впливає на розміщення BAR-регіонів поза простором перших 4 ГБ ОЗУ.
Звичайно тому у Вас буде працювати, ця опція ні на що не впливає. У Z370PD3 є UEFI. Я ще швидше з приводу цікавості на старому BIOS спеціально виставляв:
"Above 4G Decoding" у позицію enabled,
rebar disabled,
CSM Suported на enabled,
і... система в ступорі, тобто чорний екран і блимає курсор, в BIOS фіг попадеш, помогло лише скадання CMOS, (перехід на дефолт).
А цей новий BIOS жесть, таке враження що його з якогось майнерського ліпили.
Я вже навіть підкидав іншу флеш-мікроху BIOS у мене вона на панелі (щоб не випаювати) winbond25Q128 друга MX25L128 (система Dual-Bios) зручно, можна легко розпізнати з якої іде завантаження.
Взагалі то на цих материнках якраз майнили свого часу, а BIOS тестовий 2025р і можливо майнерський попався під руки і з нього ліпили. :D
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

Насправді не до кінця зрозуміла кінцева мета.
Тобто проблема точно не в тому, що описується. Так в чому проблема насправді?
QFlash
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 19.12.2025 22:43Так в чому проблема насправді?
Не можливо ніяк відключити "Above 4G Decoding" на новому BIOS, а без цього CSM (DOS) не працює. Знаю, що проблема може не моя, але хочу її вирішити тому ставлю питання. Можливо є хто на цьому розуміється і підкаже, поки немає відповіді від сапорта.
Я нічого проти не маю, Gigabyte дуже хороша компанія, завжди купляв їхні материнки, ніколи не ламались, якість висока.
Зрештою хто мені заважає самому в цьому розібратись.
Ось такі справи.
Ekz0rcyst
Member

Повідомлення

QFlash
Скидати BIOS/UEFI в дефолт пробували? Тільки не батарейкою, а перемичкою на платі.
QFlash
Member

Повідомлення

Ekz0rcyst: 19.12.2025 23:42Скидати BIOS/UEFI в дефолт пробували? Тільки не батарейкою, а перемичкою на платі.
Всі можливі в деякі неможливі способи не вирішують проблему. Вище описано.

Відправлено через 4 хвилини 20 секунд:
Ekz0rcyst
BIOS я по всякому правив і редагував. Єдине що не робив це правка бінарного коду, там голову зламаєш.

Можливо, скажете: ну так заший старий BIOS та і не "парся" з цього приводу. Хороше питання, але цікаво самому в цьому розібратися. Тут немає злих намірів.
Так що якось так.
Shpoker
Member

Повідомлення

не помню как там обстоят дела с Z370 и цпу тех времен, но точно помню что 11 поколение процов интела уже НЕ ДАВАЛО включить цсм на интеграшке и требовало внешнюю видеокарту а ля rx560 что б работать в csm режиме (честно, еще с сандалей цсмом не пользовался, адаптировал под уефи всё что мог).
Где-то валяется комплект на h370, если не забуду, гляну в воскресенье, что там без внешней видяхи он мне позволяет
Ray2000gt
Advanced Member

Повідомлення

Чи правильно я зрозумів, що в новому біосі прибрано можливість завантажуватись в Legacy режимі?
QFlash
Member

Повідомлення

Ray2000gt: 20.12.2025 00:58 Чи правильно я зрозумів, що в новому біосі прибрано можливість завантажуватись в Legacy режимі?
Ну дивіться, в новому BIOS (на сайті немає, він від сапорта дістався) по дефолту стоїть ввімкнена підтримка CSM і ввімкненна функція 4G Decoding що по суті абсурд, бо неможливо попасти в настройки BIOS після його прошивки, мені доводиться попередньо вимикати CSM suport через редактор AMIBCP і тоді прошивати його.
І навіть тоді вже коли я заходжу в BIOS оскільки попередньо вимкнув CSM в редакторі і вимикаю 4G (в самому BIOS), то при збережені і перезапуску 4G знову включена ніби я і не виключав цю дуру.
Якщо я увінкну CSM і вимкну 4G також з під системи BIOS, то все чорний екран і блимає курсор, навіть при відєднаній всій перифериї. А це означає що 4G не вимкнувся.
Скидаю CMOSом настройки це дозволяє зайти в BIOS але 4G ніяк не вимикається. Що по суті визначає некоректну роботу даної функції. :( :( :(
І що найбільш шкода, то це шо редактор AMIBCP виставляє 4G в позицію disabled, а по факту ця байда знову увімкнена.
AMIBCP це єдиний редактор мікропрограм що дозволяє керувати настройками BIOS по дефолту, наскільки я розумію.
От таке кучеряве то всьо.

Відправлено через 16 хвилин 26 секунд:
Shpoker: 20.12.2025 00:55
не помню как там обстоят дела с Z370 и цпу тех времен, но точно помню что 11 поколение процов интела уже НЕ ДАВАЛО включить цсм на интеграшке и требовало внешнюю видеокарту а ля rx560 что б работать в csm режиме (честно, еще с сандалей цсмом не пользовался, адаптировал под уефи всё что мог).
Где-то валяется комплект на h370, если не забуду, гляну в воскресенье, что там без внешней видяхи он мне позволяет
Тільки при чому тут rx560, ця відяха повністю підтримує UEFI.
Це якщо ви поставите відяху без UEFI і відключете в BIOS підтримку CSM то також не попадете в BIOS при старті, картинки не буде, хоча сам windows11 може запуститися і вже в ньому появиться картинка. Оскільки після мікропрограми windows бере керування PC на себе, і якщо дрова дозволять то картинка появиться тільки після перехоплення управління.
А то шо неможливо було включити CSM, то просто що він виключений по дефолту.
Інше питання, а чи не вирізали таку функцію із BIOS на Z400 и вище самі інженери :idea: :idea: :idea:
На моєму новому BIOS від сапорта CSM увімкнуто по дефолту!!! :idea:
Востаннє редагувалось 20.12.2025 03:12 користувачем QFlash, всього редагувалось 17 разів.
Відповісти