Новини
Останні статті і огляди
Прогрес ARM процесорів
-
pelia
Member
А толку мені (як і більшості юзерів сьогодення) від того прогресу, якщо він не дасть профіту в звичайних задачах?
Спробував я цей АІ (veo3), дав я йому 2 скріни, субтитри і сказав - зроби вмонтовані субтитри і рух мишкою. Він зробив. Субтитри на сімліші, замість моїх скрінів в тому дизайні придумав щось своє, а замість курсору мишки - людина водить РЕАЛЬНОЮ мишкою (пристроєм) по екрану. Дякую, я краще в davinci це зроблю за 30 хвилин (експи мало), чим буду палити токени (а якщо локально, то свою електроенергію, за яку ви так трясетесь) декілька годин.
І як АІ допоможе мені швидше рендерити 4к відео?
Спробував я цей АІ (veo3), дав я йому 2 скріни, субтитри і сказав - зроби вмонтовані субтитри і рух мишкою. Він зробив. Субтитри на сімліші, замість моїх скрінів в тому дизайні придумав щось своє, а замість курсору мишки - людина водить РЕАЛЬНОЮ мишкою (пристроєм) по екрану. Дякую, я краще в davinci це зроблю за 30 хвилин (експи мало), чим буду палити токени (а якщо локально, то свою електроенергію, за яку ви так трясетесь) декілька годин.
І як АІ допоможе мені швидше рендерити 4к відео?
-
AntonyKandaurov
Member
Попередня тематика про 28 годин ютубі на м1 зійшла на "ні" бо зловили на брехні.
Добре, сказав Юра, і викатив нову серію крінжа "прогрес арм" із цифрами "апєратівка 270гб/сєк".
Ціни на "апєратівку" скоро будуть такі що твої 270гб/сєк будуть стільки коштувати що ти ще завиєш
Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
Відправлено через 1 хвилину 17 секунд:
Ще раз тобі кажу - знімай клоунську перуку, тут не форум домогосподарок які бачать цифри і стають рачки в екстазі
Відправлено через 4 хвилини 55 секунд:
Єдине відео тут яке я подивлюсь - як макбук 28 годин ютуб на мінімальній яскравості прокрутить. А свої говорящі голови постити тут не треба, за зарплату від епла я тобі і 540гб/с намалюю аби ти скоріше побіг за новою коробкою з м5 про всередині.
Добре, сказав Юра, і викатив нову серію крінжа "прогрес арм" із цифрами "апєратівка 270гб/сєк".
Ціни на "апєратівку" скоро будуть такі що твої 270гб/сєк будуть стільки коштувати що ти ще завиєш
Відправлено через 3 хвилини 40 секунд:
Цікаво, а нвідія про це знає? Там процент замовлень в корпоративному сегменті такий що черги на роки. Чи може в корпораціях які замовляють у Жупана дурні сидять, от би юрка з oc.ua послухати і побігти замість гарячих і повільних нвідія - коробасіков з м4 про нагрести оптом.yuriy_dd: ↑ 17.12.2025 19:47ситуація для Нвідіа також погана - сильно дорожче повільніше і сильно більше споживає
Відправлено через 1 хвилину 17 секунд:
Ще раз тобі кажу - знімай клоунську перуку, тут не форум домогосподарок які бачать цифри і стають рачки в екстазі
Відправлено через 4 хвилини 55 секунд:
Єдине відео тут яке я подивлюсь - як макбук 28 годин ютуб на мінімальній яскравості прокрутить. А свої говорящі голови постити тут не треба, за зарплату від епла я тобі і 540гб/с намалюю аби ти скоріше побіг за новою коробкою з м5 про всередині.
-
waryag
Member
Доречі, а чого він не додав у тестування щось на райзен 395 аі макс?yuriy_dd: ↑ 17.12.2025 19:473 компа, кожен з швидкістю роботи з оперативкою на рівні 270 гб/с
всі на арм
місця для x86 нема![]()
-
yuriy_dd
Member
в нього на каналі є відео з цим процомwaryag: ↑ 18.12.2025 07:59Доречі, а чого він не додав у тестування щось на райзен 395 аі макс?
-
waryag
Member
Ну і порівнював би... Як раз на екрані було місце під 4-й результат.yuriy_dd: ↑ 18.12.2025 13:23 в нього на каналі є відео з цим процом
Чи накрутив параметри для заниження показників нвідіа так, що "мертвий" х86 з морально застарілою РДНА3.5 могли виграти?
-
dead_rat
Member
Був юзаний мак м1, є новий м4.AntonyKandaurov: ↑ 18.12.2025 07:00 Попередня тематика про 28 годин ютубі на м1 зійшла на "ні" бо зловили на брехні.
В змішанному користуванні робота з документами і дзвінки в гугл мітс ні про які 8 годин навіть мова не йде. Можливо, якщо прибрати усю сторонню активніть, підсвітку, тощо, то робочий день і виживе.
-
AntonyKandaurov
Member
dead_rat
У мене знайома подруга користується макбуком, багато дзвонить бо працює HR -ом, відеодзвінки це більша частина роботи. І щось на робочий день ледве вистачає, судячи з її слів. Я точно не скажу що за модель мака, але точно на якомусь М.
У мене знайома подруга користується макбуком, багато дзвонить бо працює HR -ом, відеодзвінки це більша частина роботи. І щось на робочий день ледве вистачає, судячи з її слів. Я точно не скажу що за модель мака, але точно на якомусь М.
-
pelia
Member
А мені пан Юрій так і не відповів що пропускна здатність рамки дасть пересічному менеджеру, деву, монтажеру і т.д.
і якщо дасть щось, то на скільки це буде видно, чи прискорить це роботу хоч на 10% 
-
AntonyKandaurov
Member
pelia
Можете не чекати, на незручні питання він не відповідає.
Можете не чекати, на незручні питання він не відповідає.
-
yuriy_dd
Member
а у світі x86 у вас такі питання виникають? навіщо ддр5 зробили? навіщо частоти піднімають? ддр6?pelia: ↑ 18.12.2025 16:18А мені пан Юрій так і не відповів що пропускна здатність рамки дасть пересічному
мене наприклад дуже цікавить питання а чому М4 такий швидкий у однопотоці? а чому такий енергоефективний?pelia: ↑ 18.12.2025 16:18чи прискорить це роботу хоч на 10%
наприклад чим він явно відрізняється від x86 - це якраз багатотоканальною та швидкою пам'яттю, може це і є одна з основних причин
у вас знову загострення?AntonyKandaurov: ↑ 18.12.2025 16:22Можете не чекати, на незручні питання він не відповідає
вам ж не підходять відповіді
заперечити мої твердження ви чи інші не можуть
-
artko
Member
більш того, навіть наведені докази (тіж вимірювання notebookcheck щодо енергоспоживання, особистий досвід присутніх на форумі) просто ігноруються и знов он мантра про енергоефективність... мабуть, якщо постійно одне і теж повторювати - всі таки повірятьAntonyKandaurov: ↑ 18.12.2025 16:22Можете не чекати, на незручні питання він не відповідає.
-
AntonyKandaurov
Member
Цирк поїхав а Юра лишивсяyuriy_dd: ↑ 18.12.2025 19:13вам ж не підходять відповіді
-
pelia
Member
1. Для моєї роботи, як і для робіт більшості людей, котрі працюють за пк, ддр4 за очі, тут більше питання про те що нам хочуть впарити новинку, якби були ам5 материнки з підтримкою ддр4, то я б краще придбав щось із них. Мені більше не подобається ємність, мені не вистачає 32гб для комфортного користування, хочеться 128, але за мак з такою кількістю рамки (якщо такий взагалі є), потрібно обидві нирки продати.yuriy_dd: ↑ 18.12.2025 19:13а у світі x86 у вас такі питання виникають? навіщо ддр5 зробили? навіщо частоти піднімають? ддр6?pelia: ↑ 18.12.2025 16:18А мені пан Юрій так і не відповів що пропускна здатність рамки дасть пересічному
мене наприклад дуже цікавить питання а чому М4 такий швидкий у однопотоці? а чому такий енергоефективний?pelia: ↑ 18.12.2025 16:18чи прискорить це роботу хоч на 10%
наприклад чим він явно відрізняється від x86 - це якраз багатотоканальною та швидкою пам'яттю, може це і є одна з основних причин
2. На ваше питання у мене немає відповіді, оскільки у мене був лише ейр м1, котрий я придбав через ті самі вау огляди про енергоефективність, якого я дуже швидко позбувся, бо зрозумів 3 речі (це була осінь 2022):
1) у мене не вимикають світло, а якщо вимкнуть, то значить що як мінімум половина західної України без світла і просто немає сенсу.
2) Він ніфіга не тримає стільки, при роботі я максимум 5 годин вижав (збірка проекту, тестування, браузер, відеодзвінки)
3) макос - максимально незручне лайно, котре ніяк під себе підлаштувати не можна, бо "якщо у нас цього немає - значить вам це не треба".
АЛЕ, це ви ходите з пропускною здатністю рамки як з писаною торбою, тому я і задав вам питання, яке ви тупо ігноруєте, як і все що вам незручно і пригаєте на інші топіки. Епл вам за це не заплатить, там взагалі у організатора WWDC заблокували apple id і техніка на декілька десятків тисяч доларів перетворилась в гарні красиві прес папьє.
-
yuriy_dd
Member
тоді вам просто не потрібен прогрес, але його не зупинитиpelia: ↑ 18.12.2025 23:34Для моєї роботи, як і для робіт більшості людей, котрі працюють за пк, ддр4
в мене 128 вже дуже давно, хочу 256 але проблема що 9950Х якщо поставити 4 планки дуже просідає частота про що виробник явно і заявляєpelia: ↑ 18.12.2025 23:34хочеться 128
є 512 якщо щоpelia: ↑ 18.12.2025 23:34але за мак з такою кількістю рамки (якщо такий взагалі є), потрібно обидві нирки продати
на MacBook air коли було 8 ГБ і зараз коли є 16 ну не дуже відчувається різниця
-
yuriy_dd
Member
Відправлено через 4 години 23 хвилини 42 секунди:
Епл випускає дуже потужне та енергоефективне залізо
дає дуже швидку оперативку та Thunderbolt 5 з швидкостями порядку 80 Gbps
випускає свій формат MLX який працює скоріше
додає підтримку - Remote Direct Memory Access over Thunderbolt
в результаті можна паралельно підключати багато компів і отримати приріст швидкодії, і це сильно дешевше рішень конкурентів
4 Mac Studio в роботі споживають менше ніж одна карточка Нвідіа
і це все щоб потім виліз ретроград з розумними питання - а навіщо це все йому?
-
Polario457
Junior
- спойлер
But this is a $10,000 system. You expect more when you pay more.
But consider this: a single M3 Ultra Mac Studio has more horsepower than my entire Framework Desktop cluster, using half the power. I also compared it to a tiny 2-node cluster of Dell Pro Max with GB10 systems, and a single M3 Ultra still comes ahead in performance and efficiency, with double the memory.
-
yuriy_dd
Member
Dell Pro Max with GB10 - має макс 128 Гб оперативки - тому можна взяти мак студію з М4 Max - теж з 128 Гб - буде і швидше і сильно дешевшеPolario457: ↑ 20.12.2025 00:08But this is a $10,000 system
Відправлено через 40 секунд:
і так поступово Епл - стає кращим і дешевшим у всіх нішах де заходить
просто не всі відразу
-
yuriy_dd
Member
є тестування від іншого оглядача - пише наступне:waryag: ↑ 18.12.2025 07:59Доречі, а чого він не додав у тестування щось на райзен 395 аі макс?
вам перекласти, чи ви самі зможете?the AMD AI Max chip is left in the dust
- спойлер

-
waryag
Member
yuriy_dd: ↑ 20.12.2025 12:24є тестування від іншого оглядача - пише наступне:
the AMD AI Max chip is left in the dust
вам перекласти, чи ви самі зможете?
А якщо на заборі напишуть, що пан Юрій обожнює BBC (і я не про британську компанію) - написаному вірити?
Ретельним підбором тестових умов і завдань можна отримати великий пул потенційних результатів, інколи діаметрально протилежних.
Ще цікавіше, якщо порівнювати не лише виконання завдання, а весь робочий цикл, і всі ці "знищення" та "глотання пилюки" можуть мало впливати на його тривалість.
-
yuriy_dd
Member
якщо це зробить оглядач який має і цінує свою аудиторію - то впередwaryag: ↑ 20.12.2025 15:57А якщо на заборі напишуть, що пан Юрій обожнює
ретельто підберете одно-поточний або браузерний тест де нуот на х86 скоріший за М5? ще й при роботі від батареїwaryag: ↑ 20.12.2025 15:57Ретельним підбором тестових умов і завдань можна отримати великий пул потенційних результатів, інколи діаметрально протилежних
там тестують LLM - знаєте які там завдання?waryag: ↑ 20.12.2025 15:57Ще цікавіше, якщо порівнювати не лише виконання завдання, а весь робочий цикл, і всі ці "знищення" та "глотання пилюки" можуть мало впливати на його тривалість
Відправлено через 4 години 24 хвилини 5 секунд: