SK Hynix очікує, що дефіцит оперативної пам’яті триватиме до 2028 року

Обсуждение статей и новостей сайта
Відповісти
Автор
Повідомлення
Vlaad13
Member

Повідомлення

Світ і є чорно-білим, немає середніх рішень, будь яке рішення призведе до чогось хорошого чи поганого
Tiufin
Member

Повідомлення

Vlaad13: 15.12.2025 21:06 Світ і є чорно-білим, немає середніх рішень, будь яке рішення призведе до чогось хорошого чи поганого
Це хибна думка, м'яко кажучи.

Відправлено через 45 хвилин 13 секунд:
Ostin: 15.12.2025 19:38
Tiufin: 15.12.2025 17:53реальні доходи не зменшилися, реальні статки не зменшились, рівень життя не впав
То де живуть всі ці заможні люди? Я чомусь спостерігаю, що люди рівня пересічного водія-роботяги, які у нас навіть у 80-х роках повально будували невеличкі приватні будинки на 100+ квадратів, зараз зубожіють в орендних хатах. То про які родини йдеться, якщо базова потреба у власній печері не закрита?
Tiufin: 15.12.2025 17:53систему є за що критикувати. Але не через економічні чинники
Якщо система вимагає 20-30 років працездатного віку вкласти в здобування базової потреби - то які ж це чинники, як не економічні?
Загалом, варто визнати, що проблема не тільки в грошах. Але ці пісні про "жити стало краще і веселіше" - ну якось воно не клеїться.
Я навів вам дані статистики, а не викривленого сприйняття в стилі "в моєму колі такого немає". І перш за все мова шла за США, бо по-перше там є гарна статистика, по-друге - стабільна держава, по-третє - вони задавали тренди останні десятиліття для значної долі світу. В Україні, нажаль своя специфіка - тут і перебудова економіки із комуністичного ладу на капіталістичний, і становлення незалежної держави в цілому, і війна, тому по Україні важко відслідковувати тенденції та вплив того чи іншого чинника.
zaqik
Member

Повідомлення

Посоны, карочи, последняя осталась, Илон Маск просил для него отложить, но я сказал нет, это на праздник для щмуксов :nunu:
Зображення
AssayMAS
Member

Повідомлення

Tiufin: 15.12.2025 17:53що за останні кілька десятиліть частка американців, які володіють житлом, не впала. А навіть на пару відсоткових пунктів зросла.
а возраст в той статистике указан владельцев жилплощади? И окажется что "дiди" владеют, а молодняк нет - вот и не размножаются ибо негде.
Tiufin: 15.12.2025 17:53От і формується уявлення, як раніше (у 60х, 70х, 80х, 90х - кому що ближче) було краще,
в 80-е работник макдональдса имел в кредит машину+дом и на одну ЗП содержал не работающую жену и ребёнка, а то и двух... сча раб в маке на койкоместо только может заработать - ибо на комнату в аренду или дом в кредит не всегда хватает.
Vlaad13: 15.12.2025 20:24Зараз бомж варіант 3060+5600
я считаю что бомж вариант это - 4+ядра 8+ГБ и карта нвидия от 10 серии или от rx580... ПК за 100+$ тоесть минималку, а 3060 и 5600 это дорого богато - это все ААА пойдут на средних.
МОНАХ
Member

Повідомлення

► Отакі-от довгострокові "прогнози" навіть такого непробивного ждуна як я вже починають потрохи пробивати :-/ якщо чесно...
7mindfields: 14.12.2025 15:30 Без 1440p життя не існує? :apes:
► Невеликий офф-топ в контексті :D . Поки працював ще на старій машині і паралельно тестував нову, то на "встройці" 9 9900х грав у АСІІ в рідному розширенні монітора 1440p. Недавно нарешті повністю переповз на нову машину доставивши на неї 1660Ті з старої - дай, думаю, напевно, дограю, там лишилось кілька квестів з доповнення про Савонаролу... :D 1080р-онлі! Так і не догнав, чого nVidia "забикувала" на АСІІ, щоб пограти в 1440р, довелося перемикатися назад на амд-встройку, щоб дограти.
Tiufin
Member

Повідомлення

AssayMAS: 16.12.2025 22:41в 80-е работник макдональдса имел в кредит машину+дом и на одну ЗП содержал не работающую жену и ребёнка, а то и двух... сча раб в маке на койкоместо только может заработать - ибо на комнату в аренду или дом в кредит не всегда хватает.
Ну от я й кажу, що подібні міфи взялись бо зна звідки і тих, хто в них вірить - навіть статистичні дані (які я навів у тому повідомленні) не здатні переконати :-/
У 80-ті, до речі, у штатах була доволі сильна та тривала криза.
AssayMAS: 16.12.2025 22:41а возраст в той статистике указан владельцев жилплощади? И окажется что "дiди" владеют, а молодняк нет - вот и не размножаются ибо негде.
Можете пошукати в розрізі вікових категорій. Вже були подібні скептики, але зачепились за середню площу житла. Я їм знаходив дані по площі - що вона навіть зросла. 68% домогосподарств мають власне житло. Всі 68% - це авжеж пенсіонери.
XXXshadyXXX
Member

Повідомлення

AssayMAS: 16.12.2025 22:41в 80-е работник макдональдса имел в кредит машину+дом и на одну ЗП содержал не работающую жену и ребёнка, а то и двух... сча раб в маке на койкоместо только может заработать - ибо на комнату в аренду или дом в кредит не всегда хватает.
Ну если работать в центре Нью Йорка и там арендовать хату, то да - будет койка. Так везде в больших городах. А если взять условно пригород, то одному уже будет квартира на квадратов 60, тачка условная Тойота Королла 10 летняя и раз в год слетать на пару недель куда нибудь на острова. Да, "не супер жизнь", но хоть что то. И так везде, что Европа западная, что США.
AssayMAS
Member

Повідомлення

Tiufin: 17.12.2025 01:2468% домогосподарств мають власне житло. Всі 68% - це авжеж пенсіонери.
первые строки гуголя
"Типичный возраст покупателя первого жилья в США вырос с 33 лет в 1985 году до 56 лет в 2025-м, что отражает всё более серьёзный кризис доступности жилья. "
Источник: Национальная ассоциация риелторов
Пруфф так себе но статистика примерно такая в других источниках.
Alligator
Member

Повідомлення

Tiufin: 15.12.2025 22:06
Vlaad13: 15.12.2025 21:06 Світ і є чорно-білим, немає середніх рішень, будь яке рішення призведе до чогось хорошого чи поганого
Це хибна думка, м'яко кажучи.
Якщо дивитись з різних сторін то ні. Або павук з'їсть муху і це буде чорний день для мухи, або не з'їсть та помре з голоду зробивши чорний день для павука.

Відправлено через 3 хвилини 5 секунд:
AssayMAS: 17.12.2025 02:50
Tiufin: 17.12.2025 01:2468% домогосподарств мають власне житло. Всі 68% - це авжеж пенсіонери.
первые строки гуголя
"Типичный возраст покупателя первого жилья в США вырос с 33 лет в 1985 году до 56 лет в 2025-м, что отражает всё более серьёзный кризис доступности жилья. "
Источник: Национальная ассоциация риелторов
Пруфф так себе но статистика примерно такая в других источниках.
Нагадайте яка кількість людей з віддаленою роботою та постійними командировками по країні існувала у 1985 році? Зараз переїзд всієї сім'ї зі штату в інший штат при підвищені, новому проекту й т.д. становиться нормою і у цьому разі постійне житло "до пенсії" не сильно й потрібне.
Ostin
Member

Повідомлення

Alligator: 17.12.2025 11:59кількість людей з віддаленою роботою
Впливає на бажання мати свій куточок абсолютно з протилежної сторони, ніж ваша думка. Чим більше віддаленої роботи - тим більше затребуване власне житло. І якщо у 85 році чувак після 10-15 років праці заводив своє житло і родину будував, то зараз воно поневіряється до пенсії по чужим куткам.
Alligator: 17.12.2025 11:59та постійними командировками по країні
А от цих даних я не маю. Але відрядження - це не переїзд. А переїзд навіть з власним житлом все ж вирішується не так і складно, якщо нова робота дійсно того варта.
Але я погоджуюсь, що маючи з всього майна рюкзачок - то жити легко і мобільно будь-де)
Alligator: 17.12.2025 11:59переїзд всієї сім'ї зі штату в інший штат при підвищені, новому проекту й т.д. становиться нормою
То це діти, жінка кидають все і їдуть, бо в тата новий проєкт на півроку? А якщо не на півроку, а нова хороша робота - то чому не продати будинок тут і не купити там? Я не бачу жодної логіки продовжувати платити гроші в кармани орендодавця. Ну звісно, якщо не говорити про нового успішного представника молоді, який чайлд-фрі, "нафіг мені ваші діти\жінка" та "власне житло - це ж обтяження!", бо не влазить в кишеню при переїзді).
Alligator
Member

Повідомлення

Ostin, все індивідуально і частково з вами згоден, але я трохи про інше.
У 85-у всі хотіли переїхати день у Нью Йорк чи Чикаго, щоб бути у центрі де є работа та власне житло бо це дійсно дешевше при осілому способі життя, але зараз дуже багато професій які не прив'язані до одного місця, або потребуються переїзди від офіса до офіса в різних країнах на час у декілька місяців, тіж самі ігрові студі, ІТ компанії, менеджмент та будівництво заводів, фабрик і т.д.
Ostin: 17.12.2025 12:56То це діти, жінка кидають все і їдуть, бо в тата новий проєкт на півроку?
Так. Мені доставляло дискомфорт переїзд у іншу квартиру за 10 км, а ось деякі беруть і міняють міста через роботу з дружиною та дітьми.
AssayMAS
Member

Повідомлення

Alligator: 17.12.2025 11:59Нагадайте яка кількість людей з віддаленою роботою
из ИИшки Гуголя, раз вы не умеете :laugh:
"в 2025 году ожидается около 32,6 миллиона удаленных работников (22% рабочей силы). Пандемия вызвала взрывной рост, но сейчас доминирует гибридный формат, с примерно 20% профессий в нем, в то время как полностью удаленная работа снизилась до 25% к концу 2024 года. До пандемии (2019) удаленно работало 5,7 миллиона, рост был феноменальным"
"Население США в 2025 году приближается к 348 миллионам человек"
То есть на удалёнке менее 10% населения - которым дом нинада... и частенько пары\семьи...
Вывод риелторов - молодняку дом не по карману. По этому адекваты не плодятся, ибо негде и не на что рост НИЩЕГО молодого населения из за миграции в США.
daesz
Member

Повідомлення

Готував щойно каву і думав про от цю цифру "2028". А що в 2028 ШІ флопнеться? З якої рації в 2028 очікується, що дифіциту прийде кінець?
Олсо, сильно ціни впали на ВК після того як майнинг здувся?
спойлер
Зображення
Отож-бо й воно.
phobosse
Member

Повідомлення

daesz
до 2028 побудують стільки дата центрів скільки треба і засунуть AI до кожного холодильника та праски. ціни впадуть, бо це все ж таки не такий технологічний продукт, як відяхи
daesz
Member

Повідомлення

phobosse
хотілось би надіятись, але компанії, які звикли до надприбутків не будуть охочі до того, щоб скидати ціни в 5 раз (і це якщо теперішні ціни на ОЗП збережуться до того часу, а виглядає так, що будуть продовжувати рости; тільки вчора бачив на реддіті тему, що ціна на 32гб ддр4 рами виросла на 400% десь в Європі за період з листопада до січня не приділив уваги яка країна). Якщо умовні китайці не вийдуть на ринок пам'яті, то це картельне тріо триматиме ціни на тому ж рівні і після 2028 року, просто отримуючи надприбутки із високої маржі, а враховуючи, що виробляти потрібно буде менше (бо попит зі сторони ШІ дата центрів на той момент можливо зменшиться), то можна навіть буде звільнити якусь частину штату і отримати ще більше прибутків (бо не потрібно буде виплачувати зайві зарплати).
Я, відверто кажучи, не дуже поділяю цей оптимізм про те, що в 2028 ціни підуть вниз, тим більше в 5 раз.
dead_rat
Member

Повідомлення

Alligator: 17.12.2025 13:30 Так. Мені доставляло дискомфорт переїзд у іншу квартиру за 10 км, а ось деякі беруть і міняють міста через роботу з дружиною та дітьми.
Ці часи вже минули, зараз переїзд для роботи має сенс лише для топ менеджменту.
QFlash
Member

Повідомлення

Є інші питання з приводу подорожчання. Здається проблема в іншому. У цьому часі я не певен/
Недостатньо даних.
dead_rat
Member

Повідомлення

daesz: 02.01.2026 21:49 Олсо, сильно ціни впали на ВК після того як майнинг здувся?
Якщо виглянути в інтернет, то прямо зараз 5060/70/80 та 9060/70 доступні в купі моделей по близько рекомендованих цінах

Тобто так - ціни знизилися з часом

Відправлено через 2 хвилини 6 секунд:
daesz: 02.01.2026 22:51 Я, відверто кажучи, не дуже поділяю цей оптимізм про те, що в 2028 ціни підуть вниз, тим більше в 5 раз.
А ви гляньте з протилежного боку: до 2028 ми впевнені, що нічого не подешевшає. А далі то вже занадто далекий горизонт планування
daesz
Member

Повідомлення

dead_rat
Чи знизились вони у порівнянні із умовно 2020? Чи коштують хх60 чи хх70 карти стільки ж скільки вони коштували бо майнинг буму?

Тобто ні, вони залишились на тому ж рівні, на якому були на момент флопу майнинг буму. Змінилась тільки дсотупність в магазинах. І чому б їй в принципі не змінитись - виробники ВК продають геймерам карти по тих же цінах, по яким у них майнери купляли, але не потрібно придумути дифіцити та інші історії, можна просто влупити х3 цінник і сказати "the new normal".
dead_rat
Member

Повідомлення

daesz: 02.01.2026 23:18 dead_rat
Чи знизились вони у порівнянні із умовно 2020? Чи коштують хх60 чи хх70 карти стільки ж скільки вони коштували бо майнинг буму?
З урахуванням інфляції - так.

Умовно 550 баксів за xx70 карту в 2025 проти 379 у 2016 виглядає більш ніж нормально.
Відповісти