Новини
Останні статті і огляди
Чутки: наступного року Samsung припинить випуск накопичувачів з інтерфейсом SATA 6 Гбіт/с
-
daesz
Member
Тільки взяв недавно 870 ево під файлопомийку та рендери, вчасно я 
-
cspp
Member
Нейросеть вчера тестанул, она читала с nvme до 670-800 Мбит/сек, то есть сата ssd бы в потолок долбило. Цены пока стабильны на диски, но это пока...
-
STALKER_71
Junior
Та буквально сьогодні Lenovo Legion 25го року. Два порти м2 і сата на окремому шлейфі. Магазинна когфігурація 512 GB m2 і 2 TB HDD. І такого повно у інших вендорів. Якщо ви чогось не бачите то це не значить що його немає. Та і робота буває різна. Постійно бачу як різного роду дизайнери і проектанти тримають другим накопичувачем великооб'ємні hdd для зберігання проектів. Те над чим працюють на ssd, все інше лежить на hdd чекає свого часу.Nutbar: ↑ 13.12.2025 16:40 Tiufin
Я розумію, що це оверклокерський форум де багато ентузіастів, але звичайним людям не треба 20Тб для зберігання пopнo. Купили один накопичувач середнього об'єму і його з головою вистачає і під роботу і під ігри. Ви давно бачили новий ноутбук з sata? - мені такі вже років 8 не попадались. В ПК точно така сама ситуація. Вартість SATA SSD і nvme SSD майже однакова, жодного сенсу обирати перше. А HDD це щось взагалі з нульових в плані типового домашнього використання.
-
MqM
Member
Купляти ссд виключно для перегляду кіно таки мажорно:) О це у вас розхідники_Andrik_: ↑ 13.12.2025 17:40 В різних акціях понабирав протягом трьох останніх років різних ссд . В компі 5тб виключно nvme , один сата 512 в кишені для перегляду кіно , ще один сата самс на 512 треба пошукати та ймовірно продати![]()
-
Shpoker
Member
800 мегабит/сек это линейная скорость старого хдд, если что, года так 2010..., у сата ссд скорости около 500 мегабайт/сек (грубо 4 гигабита)cspp: ↑ 13.12.2025 23:47Нейросеть вчера тестанул, она читала с nvme до 670-800 Мбит/сек, то есть сата ssd бы в потолок долбило. Цены пока стабильны на диски, но это пока...
-
MqM
Member
Куди цікаво подінуться жорсикі диски, якщо ви тут відміняєте сата?)Nutbar: ↑ 13.12.2025 16:03 Mozdev
До чого тут це? Дивіться як воно виходить в більшості сучасних материнок:
Перший PCI-e повноцінний, другий/третій ділить швидкість з m.2, ще usb4 порти можуть ділити швидкість і т.д. Реально є проблема з лініями. І реально багато хто зараз ставить в систему один єдиний NVME диск на 1 чи 2 Тб і спокійно користується. SATA ще не легасі, але скоро буде, в нові системи їх ставлять рідко. А зайві лінії, які могли б піти на прибирання конфліктів чи на реально важливі інтерфейси, таким чином втрачаються.
Люблять люди видавати бажане за дійсне:)
От вони впевнені, що на хвилі прогресу все повідміняють, що типу зайве (як у анекдоті про зайві деталі в авто). Проте перші ж будуть нити коли ссд замінить щось більш надійніше, а ті ж процесори з кремнію перейдуть на зовсім іншу перспективнішу технологію
-
kairo
Member
Якби не дурня із цінами, взяв би собі 4ТБ ССД під фільми замість 8ТБ ХДД.MqM: ↑ 14.12.2025 01:48Купляти ссд виключно для перегляду кіно таки мажорно:)
-
Inqizitor2022
Member
Это фиаско. Мне что, сейчас бежать за 870 самсунгом и скупать по-максимуму? Самсунг цены видел? Они сумасшедшие? 870 Самсунг был единственным вариантом расширения дисков вменяемым, если нужен ссд на сата.
Вот гады, я просто не понимаю, почему им бы не оставить линию на 2-4 тб версии 870 дисков, это что, так сложно? Могли бы 8-16 тб выпускать в таком форм-факторе.
Вот гады, я просто не понимаю, почему им бы не оставить линию на 2-4 тб версии 870 дисков, это что, так сложно? Могли бы 8-16 тб выпускать в таком форм-факторе.
-
MqM
Member
І наскільки того ресурсу би вистачило?kairo: ↑ 14.12.2025 02:21Якби не дурня із цінами, взяв би собі 4ТБ ССД під фільми замість 8ТБ ХДД.MqM: ↑ 14.12.2025 01:48Купляти ссд виключно для перегляду кіно таки мажорно:)![]()
Я от дивлюся в 4k, а це спокійно 40-60 гіг один фільм:) А бувають й гіганти по 80-100)
Якщо дивитися кожен день навіть по одному такому фільму, як скоро ресурс вичерпається?)
-
daesz
Member
Якщо середньостатистичний 4ТВ диск має 2400 ТВW і ми дивимось 1 фільм в день, то з фільмами наMqM: ↑ 14.12.2025 03:19 наскільки того ресурсу би вистачило?
Я от дивлюся в 4k, а це спокійно 40-60 гіг один фільм:) А бувають й гіганти по 80-100)
Якщо дивитися кожен день навіть по одному такому фільму, як скоро ресурс вичерпається?)
- 40 гб : 2400/0.04=60.000 днів/365=165 років
- 60 гб : 2400/0.06=40.000 днів/365=109.5 років
- 80 гб : 2400/0.08=30.000 днів/365=82 роки
- 100 гб : 2400/0.1=24.000 днів/365=65.8 років
Думаю, що 3 світова настане швидше, ніж він вичерпає свій ресурс
-
dead_rat
Member
Ще онукам вистачитьMqM: ↑ 14.12.2025 03:19І наскільки того ресурсу би вистачило?
-
_Andrik_
Member
На тлі того що зараз коїться з цінами то трохи перебор, але той Crucial був куплений кілька років тому на Амазоні по акції за 50€ спочатку для пк . ІMqM: ↑ 14.12.2025 01:48Купляти ссд виключно для перегляду кіно таки мажорно:) О це у вас розхідники_Andrik_: ↑ 13.12.2025 17:40 В різних акціях понабирав протягом трьох останніх років різних ссд . В компі 5тб виключно nvme , один сата 512 в кишені для перегляду кіно , ще один сата самс на 512 треба пошукати та ймовірно продати![]()
![]()
скажу , що дуже зручно використовувати для кіно. Швидко завантажується кілька 50 гігових відео , не потребує додаткового живлення, за рахунок легкої ваги висить за теліком в юсб порті
-
Slon_76Kg
Member
Форумчанам, Грац!
Передаю приветы и предупреждения всем..не не так ВСЕМ пользователям m2 накопителей и и прочей флеш памяти...
Муйня редкая эта флеш память в плане надежности восстановления данных - если сдохнет контреллер вашего SSD. Данные восстановить НЕВОЗМОЖНО
ну может и есть какая-то нано технология у завода изготовителя - как вытянуть информацию - но мне kingston молча вернул деньги за nvme SSD KC2500 - восстановить Утерянное - даже не предложили
Так умер мой штатный ссд на 2TB и утянул за собой в могилу каталог 20 000+ фот с пресетами семейного архива любительской фотографии. Хорошо хоть исходники были в кармане на Магнитном HDD. Господа.. В моем случае восстановление всех рабочих прог/VM машин/настроек реестра и прочего заняло пару недель вечернего времени После Работы
та еще попа боль....
Короче после етого в доме завелся Synology DS1522+ и серверный hdd toshyba на 18Tb/sata. Удовольствие не дешевое - но слепки os и восстановленние из dos по лан кабелю за 2 часа - это магия. К слову пару раз пригодилось уже.
Вся боль Lightroom....так и не осилил вернуть творческие настройки пресетов и потуги в нем До появления Детей
и врядли когда либо это сделаю так - как в молодости...
Так шо господа HDD еще очень долго будет жить в карманах/руках ЦОД/людей. Которые ценят свой труд и время
Так шо после того случая даже с домашнего сервера делаю бекап всего Важного на внешний карман HDD. На "всякий" случай. Никому не желаю повторить мой опыт.. Берегите себя и свой цифровой труд.
Любой M2 - очень коварная/быстрая/не надежная вещ и все же Классная..Вещ.
Передаю приветы и предупреждения всем..не не так ВСЕМ пользователям m2 накопителей и и прочей флеш памяти...
Муйня редкая эта флеш память в плане надежности восстановления данных - если сдохнет контреллер вашего SSD. Данные восстановить НЕВОЗМОЖНО
Так умер мой штатный ссд на 2TB и утянул за собой в могилу каталог 20 000+ фот с пресетами семейного архива любительской фотографии. Хорошо хоть исходники были в кармане на Магнитном HDD. Господа.. В моем случае восстановление всех рабочих прог/VM машин/настроек реестра и прочего заняло пару недель вечернего времени После Работы
Короче после етого в доме завелся Synology DS1522+ и серверный hdd toshyba на 18Tb/sata. Удовольствие не дешевое - но слепки os и восстановленние из dos по лан кабелю за 2 часа - это магия. К слову пару раз пригодилось уже.
Вся боль Lightroom....так и не осилил вернуть творческие настройки пресетов и потуги в нем До появления Детей
Так шо господа HDD еще очень долго будет жить в карманах/руках ЦОД/людей. Которые ценят свой труд и время
Так шо после того случая даже с домашнего сервера делаю бекап всего Важного на внешний карман HDD. На "всякий" случай. Никому не желаю повторить мой опыт.. Берегите себя и свой цифровой труд.
Любой M2 - очень коварная/быстрая/не надежная вещ и все же Классная..Вещ.
-
maxud_b
Member
Це ще якщо качати кожен раз новий фільм, бо ТВW це про запис а не читання.. А якщо просто раз закачати і передивлятися то ресурс не вичерпуваний.. Більше проблем з контролером.daesz: ↑ 14.12.2025 03:42Якщо середньостатистичний 4ТВ диск має 2400 ТВW і ми дивимось 1 фільм в день, то з фільмами наMqM: ↑ 14.12.2025 03:19 наскільки того ресурсу би вистачило?
Думаю, що 3 світова настане швидше, ніж він вичерпає свій ресурс![]()
-
daesz
Member
maxud_b
так, я припустив, що мова йде саме про закачати > глянути > видалити > повторити з першого кроку
Slon_76Kg
це ніби не ніколи не було секретом; тримайте дані на декілької носіях одночасно (маю 15гб бек ап зразу в 5 місцях - 860про, 980про, хдд, пам'ять телефона та клауд)
так, я припустив, що мова йде саме про закачати > глянути > видалити > повторити з першого кроку
Slon_76Kg
це ніби не ніколи не було секретом; тримайте дані на декілької носіях одночасно (маю 15гб бек ап зразу в 5 місцях - 860про, 980про, хдд, пам'ять телефона та клауд)
-
kairo
Member
Усю важливу інфу необхідно бекапити. В ідеалі в хмару, так як той самий HDD так само може померти, може ставитись пожежа, крадіжка, залетіти шифрувальник ітд ітп. Якщо всі дані лежать в одному місці фізично, це завжди ризики, немає різниці, це SSD чи HDD.Slon_76Kg: ↑ 14.12.2025 07:59Так умер мой штатный ссд на 2TB и утянул за собой в могилу каталог 20 000+ фот с пресетами семейного архива любительской фотографии.
-
Ostin
Member
Якщо списувати з ссд 1 ТБ на день, то в рік це 365, за 5 років ~1.8ПБ TBW. Ви точно осилите списувати по 1 ТБ на день протягом 5 років на щоденній основі? А це ще швидше за все гарантійно передбачений ресурс в такого накопичувача. Там зазвичай 2000+ ресурс вказують.MqM: ↑ 14.12.2025 03:19Якщо дивитися кожен день навіть по одному такому фільму, як скоро ресурс вичерпається?
P.S. вище все гарно розписали з математикою для "фільмів", які взагалі не є ресурсом для ссд. Навіть для ссд значно меншого розміру.
-
AccessDenied
Member
Валяется два 870 EVO 500 GB, после продажи компа и перехода на ноут. Даже не подозревал, насколько я богат. 
-
tablestikus
Member
Я б поправив би що 2400 на 4Тб це в гарних ссд на tlc, половина чи бильше на tcl взагалі заявляють 1200Тб , qlc на 4Тб вже пропонують 600-1200Тб.daesz: ↑ 14.12.2025 03:42Якщо середньостатистичний 4ТВ диск має 2400 ТВW і ми дивимось 1 фільм в день, то з фільмами наMqM: ↑ 14.12.2025 03:19 наскільки того ресурсу би вистачило?
- 40 гб : 2400/0.04=60.000 днів/365=165 років
- 60 гб : 2400/0.06=40.000 днів/365=109.5 років
- 80 гб : 2400/0.08=30.000 днів/365=82 роки
- 100 гб : 2400/0.1=24.000 днів/365=65.8 років
Думаю, що 3 світова настане швидше, ніж він вичерпає свій ресурс![]()
-
Scoffer
Member
Може і наступить, але ссд по ресурсу дохнуть не так як ви собі тут уявляєте. По ресурсу це коли на новий ссд записав інфу, вимкнув, і вона там мінімум рік лежить. А на старому тиждень.daesz: ↑ 14.12.2025 03:42Думаю, що 3 світова настане швидше, ніж він вичерпає свій ресурс
І, як на мене, найбільше ресурсу жере регулярний трім, але без нього ніяк.