Micron відмовляється від випуску пам’яті та накопичувачів споживчого класу, щоб сконцентруватися на рішеннях для ШІ

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Shtopor
Member

Повідомлення

Ну, народ, треба сказати що прям фанатів заліза як ми тут на форумі одиниці. Ніхто не буде нас питати.

Тому я би намагався пристосуватись до сучасних реалій і не ламати систему, купуючи кожен рік залізо за оверпрайс. Тепер ще й SSD, RAM.

Все йде не тільки в ШІ, а й в хмарні сервіси. Хай вони і платять за обігрів котелень із RTX 5090 і займаються ремонтом підгорілих роз'ємів.

Звичайні користувачі мають дома телефон, посередній ноутбук та PS/XBOX. На роботі якийсь комп за гроші роботодавця.

Оверклокінг як такий - це скоріше була вада старого заліза, бо частоти не могли оптимізувати під конкретну якість кристалу.
Кіберкотлетинг - там специфічні вимоги до заліза під конкретну гру.

Навіть концепт хмарних ігор сам по собі цікавий, бо можеш грати у вимогливі ПК ігри навіть з микрохвильовки, телефону чи надлегкого ноутбуку. Не платиш за еклектрику та не обслуговуєш залізо.
Й куплена відеокарта працює не 10% в день, коли ти вдома і є час пограти, а весь час розподіляючись між всіма юзерами коли ті не сплять. Таким чином вартість заліза ділиться між всіма гравцями.
Так же само і SSD - не потрібно забивати іграми по 100 Гб і без того дорогі гігабайти.

Недавно спробував хмарний геймінг через Boosteroid. Ну що сказати, зараз все ще відчутний інпут лаг. Але якщо не грати в шутани - то дуже непогано. Картинка досить чітка і плавна.
Тим більше у них підписка була 50 євро на пів року на Чорну П'ятницу. З мінусів не пограти без інтернету. Але сучасні портативки і без інтернету або туплять або розряджаються.
Це не реклама, бо вважаю що Boosteroid ще потрібен час все поліпшити.
Geforce Now по відгуках в чомусь кращий (менші затримки, менше багів) але є свої нюанси (ліміт годин у місяць, менше ігор доступно) і загалом вища ціна.

Те саме стосується і того ж Google Disk, OneDrive і так далі. Для власного користування їх достатньо, зручно, недорого.
Тому якщо відкинути серйозний геймінг і проф працю, яка приносить дохід - то нафіг то залізо, хай корпорації самі з ним тепер любляться. :)
uncle_doc
Member

Повідомлення

а шо там з китайським noname? використоувати вже можна? конкуренція та високі ціни зроблять свою справу
1234waltz
Member

Повідомлення

Georgin: 04.12.2025 10:34 white_noise
Окрім як у telegram цієї інформації ніде більше немає?
У всіх оф. акаунтах компанії є.
Shtopor
Member

Повідомлення

Можете мінусити, але я сказав до чого воно йде, хочемо ми того чи ні. Просто я до того, що в усьому треба бачите не тільки погане.
Є й позитивні моменти, тим більше що ШІ є досить корисним в багатьох сферах.

P.S.: я застав і Phenom x6 1045T раскочегарений з 2.7 Ггц до 4.0+ Ггц, та i7 2600k @4.7 Ггц. І всілякі інженерники, 6400T, ноутбучні I9 9980HK на десктопній МП Z170, Xeon'и з Ali і так далі))

Але SSD та RAM ще докупив в минулому і позаминулому році :laugh:
alexeygalas
Member

Повідомлення

Dilfin: 04.12.2025 12:36Скоро новинки електроніки будуть купляти тільки техноблогери і еліта капіталізма.
Якщо наші хряки приймуть ПДВ - то не буде за які купляти це все. Все будем жиробасам на зарплати віддавати, щоб вони хавальніки свої в ресторанах віджирали ще більше
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

dfcz
:popcorn:

Відправлено через 3 хвилини 11 секунд:
Shtopor: 04.12.2025 13:32 Можете мінусити, але я сказав до чого воно йде, хочемо ми того чи ні. Просто я до того, що в усьому треба бачите не тільки погане.
Є й позитивні моменти, тим більше що ШІ є досить корисним в багатьох сферах.

P.S.: я застав і Phenom x6 1045T раскочегарений з 2.7 Ггц до 4.0+ Ггц, та i7 2600k @4.7 Ггц. І всілякі інженерники, 6400T, ноутбучні I9 9980HK на десктопній МП Z170, Xeon'и з Ali і так далі))

Але SSD та RAM ще докупив в минулому і позаминулому році :laugh:
я раніше десь писав, що хотів збирати десктоп собі посвіжіше, але дивлячись на оці калатайки ринку я вирішив що поживу із своїм ноутом ще невизначений час. добре що потужність заліза мені ніде не стає боком ні в роботі ні в відпочинку ( пограти, подивитись ). тож вам поставив плюсики за ваші твердження. хоча хмарний гейминг це 50 на 50, кожен сам має спробувати, мені не зайшло.
LordTornado
Member

Повідомлення

У меня в игре Фоллаут 76 было ежедневное испытание: собрать 5 огненных грибов. Когда я ввёл такой запрос в гугле, ИИ мне ответил, что таких грибов в этой игре не существует... Это всё, что нужно знать об уровне развития ИИ... Пока он только чужие головы на пoрнo фотки способен добавить и голос подделать...
neonglaу
Member

Повідомлення

Dilfin: 04.12.2025 12:59 От мені цікаво, як китайські виробники пам'яті на це відреагують, наприклад ChangXin Memory Technologies (CXMT) і чи будуть їхні мікросхеми дешевші?
Звісно будуть трохи дешевші ніж від Samsung. Рівно ті гроші, за які їх готові будуть брати
Reinmar
Member

Повідомлення

Shtopor: 04.12.2025 13:13 треба сказати що прям фанатів заліза як ми тут на форумі одиниці. Ніхто не буде нас питати.
Ага,саме тому, що покупців дві одиниці, продажі саме топових сегментів ростуть від року до року, ростуть ростуть продажі всього "геймерського", розширяються "преміум" лінійки. У цю нішу вже лізуть десяток років з інших сфер. Саме тому шалений попит і змітають ці дорогі карти/пам'ять не зважаючі на ціну. Тут навпаки пропозиція не встигає за попитом,а не попит малий.
Звичайні користувачі мають дома телефон, посередній ноутбук та PS/XBOX
Посередній ноутбук та пс/бокс теж здорожчають. Подивіться на ціну ХбоксХ, рік тому був на 10000 дешевше, або на ціну нової пс5про в +-1000$. Ну а про телефон - удачі на них працювати/грати)
Тут або не грати в принципі,або почекати, проходили і х2 на ссд і манінг з х2-3 на карти, пройдем і цє
neonglaу
Member

Повідомлення

LordTornado: 04.12.2025 14:31 У меня в игре Фоллаут 76 было ежедневное испытание: собрать 5 огненных грибов. Когда я ввёл такой запрос в гугле, ИИ мне ответил, что таких грибов в этой игре не существует... Это всё, что нужно знать об уровне развития ИИ... Пока он только чужие головы на пoрнo фотки способен добавить и голос подделать...
Просто ваша модель використання обмежується пошуком "вогняних грибів" у Фалаут. Є ж море інших задач, де ШІ впорається значно краще, швидше, дешевше ніж людина
VladimirV
Member

Повідомлення

Shtopor
В цілому я згоден (плюс поставив, мінуси я взагалі не ставлю, це прерогатива тих, хто самостверджується на цьому форумі, схоже)
Але кожен бачить світ навкруги себе своїми очима, і це абсолютно нормально.
Я теж бачу так, що тих, кому взагалі це якось важливо (дефіцит, або ж скоріше, інфляція, на ринку користувацьких ПК компонентів), значно менше, ніж тих, кому взагалі без різниці, що там на ринку заліза. Ті, хто працює на своєму ПК вдома заробляє на життя цим, значно менше в моєму оточенні, ніж тих, кому ПК потрібен просто для відпочинку у вільний час і то нечасто. А це сегмент значно менше важливіший, ніж стан наприклад твого авто або навіть мобільного телефону, - бо якщо ці або схожі предмети якось не так виконують функції, то ти значно обмеженіший у своїх справах :dontknow: і це справді може бути важливою проблемою тут і зараз.
Щодо конкретно до мене, то я давно відклав 1k$ на ВК, щоб змінити свою карту, - щось до рівня 5070Ti, десь всередині розуміючи, що це дитяче "просто хочу". Але затестивши ігри (а для чого ще потрібен "потужний" домашній ПК, якщо це не твоя основна робота там щось рендерити?), в які я планую грати в 2026 році, а це Айон2, Соулфрейм, АоК можливо (граю в ммо переважно і це зазвичай довгострок), то як виявилось, вона тут і зараз мені не потрібна, просто пофакту того що і так все пракрасно працює.
Що до нових збірок - ну, якщо їм користувацький сегмент не цікавий, і вони самі з нього виходять як то мікрон, то що тут зробиш?
Хмарний геймінг як варіант, можливо отримає з часом розвиток, подивимось.
У мене в самого є старі ПК і досі вони працюють, з івіками і сандіками. І якщо відкинути геймінг і якусь "працю" на пк з рендерингом, то все там працює вже десятки років. Дітям, або людям, які не геймери, цього "барахла" по міркам сучасних систем ще настільки ж вистачить.
Так трішки шкода тих, кому потрібно прямо зараз збирати "щоб погратись", але... А ті хто заробляє на цьому гроші, якось самі здатні співставити ціни і заробіток :dontknow:
Shtopor
Member

Повідомлення

Reinmar: 04.12.2025 15:14
Shtopor: 04.12.2025 13:13 треба сказати що прям фанатів заліза як ми тут на форумі одиниці. Ніхто не буде нас питати.
Ага,саме тому, що покупців дві одиниці, продажі саме топових сегментів ростуть від року до року, ростуть ростуть продажі всього "геймерського", розширяються "преміум" лінійки. У цю нішу вже лізуть десяток років з інших сфер. Саме тому шалений попит і змітають ці дорогі карти/пам'ять не зважаючі на ціну. Тут навпаки пропозиція не встигає за попитом,а не попит малий.
Ніхто не говорить що попиту зовсім немає.
По перше підросли юні геймери з 2000х років, для кого ігри це невід'ємна частина життя. А тут вони самі почали заробляти і можуть купувати дороге залізо.
Загальна комп'ютерна обізнаність звісно виросла порівняно с поколінням 1970их.

Але все одно в сукупній масі, тих хто розбирається в залізі та має час пограти - дуже мало.
Як і раніше, багато мамкиних геймерів до сих пір системний блок називають процесором і сидять на горезбірках з Фокстроту.
Тому виробникам вигідніше концентруватися на бізнес сегменті, бо маржа вище, менше витрат на збут, більші партії.

Те що говорите про ціни консолей - ніяк не супепечить сказаному. Рітейл стає менш вигідним, росте прибутковість по альтернативним напрямкам бізнесу.

І все одно ціна PS 5 Pro зараз нижче ціни не найкращої відяхи.

Якщо в 2000х ціна консолі була 50% ціни ігрового системного блоку (PS3 коштувала 600 баксів, а ПК з 8800 GTX десь 1200 баксів). При цьому потужність 8800 GTX була на 2 голови вище за PS3 і не споживала при цьому 1 кВт/годину.
Зараз 1600 баксів - ціна середнього ПК.

Додайте ще сюди споживання сучасних ПК, і в Европі та США 60 годин гри у місяц перетворяться ще в 20 баксів в місяць. За 3 роки це ще 720 баксів.

Тому з таким підходом ПК геймінг все більше буде відходити на задній план.

Хоча раніше я завжди топив за власні ПК збірки, зараз мені важко це аргументувати якщо потрібен не для роботи. Може якщо мікс б.у., аліекспрес + нове то буде виправдано. Але це прям для ентузіастів.
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Shtopor
Хоча раніше я завжди топив за власні ПК збірки, зараз мені важко це аргументувати якщо потрібен не для роботи. Може якщо мікс б.у., аліекспрес + нове то буде виправдано. Але це прям для ентузіастів.
з нашими, нажаль, реаліями навіть десктопний гроб завжди буде під питанням, бо для нього ще як мінімум треба екофлоу чи щось подібне аби хоча б робочий день пропрацював. для тих хто заробляє на ПК це не проблема, але для цяцьок я вважаю це не дуже раціональне придбання. хоча кому як.
Shtopor
Member

Повідомлення

neonglaу
Також є дитячі хотєлкі :rotate: збирати різні ПК.
Своє хоббі реалізую через купівлю цікавого недорогого заліза (ITX, Nano збірки, трансформери на x86 з Алі - не з топове залізо) - щоб пограти в "ретро" ігри 2005-2015, на які в ті часі потребувались потужні стаціонарні ПК.
Воно і недорого, весело і можно понастальгувати. Багато годних проектів в ті часи вийшло.
А то виходить що для сучасних шедеврів від Ubisoft та їм подібних - я маю купувати залізо за 2к+ баксів ще й саму гру за 100 баксів. Ні, дякую :lol:
Shuginubi
Member

Повідомлення

Vpupkin: 04.12.2025 10:43 Коли там вже стане погано Хуангу від смерті майнінгу?
Куртку мы не трогаем. шибко умный, возможно даже прорицатель. ещё до начала бума майнинга разрабатывал ИИ ускорители. думайте.
erkins007
Member

Повідомлення

Salatik: 04.12.2025 10:17Оголошую персональний бойкот Micron.
Типа не будешь покупать их продукцию, которую они и так не будут продавать?)

Отправлено спустя 7 минут 31 секунду:
Shuginubi: 04.12.2025 16:57Куртку мы не трогаем. шибко умный, возможно даже прорицатель. ещё до начала бума майнинга разрабатывал ИИ ускорители. думайте.
Хуанг просто понимает что в высокотехнологичном бизнесе инновации это все. Поэтому нвидиа в свое время вливала деньги в куду, потом в ртх и длсс, потом в ИИ.
А побочно там и процы и чипы для машин и чего только нет.
Это не АМД которая десяток лет куду игнорировала, 7 лет тензоры и действует по по принципу "скопируем у зелёных, но чуть хуже и чуть дешевле"
AntonyKandaurov
Member

Повідомлення

Shuginubi: 04.12.2025 16:57
Vpupkin: 04.12.2025 10:43 Коли там вже стане погано Хуангу від смерті майнінгу?
Куртку мы не трогаем. шибко умный, возможно даже прорицатель. ещё до начала бума майнинга разрабатывал ИИ ускорители. думайте.
Навіть людину свою просунув в АМД аби не заважали своїми радеонами ринок поглинати . Тож куртка не дурний зовсім.
spoglyadach
Member

Повідомлення

Дякуючи амуде з їхнім Ryzen 5700X3D та аліекспресу на якому він був придбаний за 115 долярів з услілякими купонами та махінаціями. На щасят цей процик легко пробачає 4 забиті слоти і додаткове навантаження на кп. Шкода влітку не встиг прикупити за 150 долярів пару кітків на 128Gb DDR4 Ballistix. Бо на АМ5 не було ніякого бажання пересідати, а з таким апдейтом АМ4 то можна ще доволі комфортно посидіти мінімум кілька років B-)
А всім хто сидить у режимі вічного очікування падіння цін можна поспівчувати, люди кожні пару років потерпають від нового катаклізму, а тепер взагалі тотальний катаклізьм, відяхи теж дорожчають хоч і не так швидко
Alonzo
Member

Повідомлення

Душила жаба влітку, розумів, що переплачую, але ну дуже треба було :gigi:
Тепер дивлюся на цю шизу і мдаааааааа
ddrt5.jpg
KROOM
Member

Повідомлення

Ну, китайці вже DDR5 8000 чи навіть+ клепають... скоро у всіх магазинах країни - Kimtank, Kingdian, Killsre і т.д :shuffle:
Відповісти