Три роки ChatGPT — цікава статистика та короткі підсумки буму ШІ

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
tablestikus
Member

Повідомлення

Stamb: 01.12.2025 15:11 tablestikus
це не проблема ШІ, а людей що не вміють інструментами користуватися
із таким самим підходом можна і TAB клікати цілий час і потім дивуватися що автодоповнення так автодоповнило що нічого не працює
Це проблема в передачі людям технологій, які не думають як її використовують. Це погано. Що з цим робити не знаю, але думаю все сильно просяде коли акціонери та інвестори почнуть вже нормально щімити щодо "а де прибутки" і аукціон безкоштовності закінчиться.

Відправлено через 2 хвилини 17 секунд:
tornadox: 01.12.2025 15:17
tablestikus: 01.12.2025 15:07Проблема більше в тому, що народ бездумно стає вірити тому що йому відповідає ШІ не вмикаючи голову... Я вже не раз стикався що по роботі, що в житті з людьми що щось зробили\вирішили через відповідь ШІ не думаючи і потім такі - ой а чего не так все як треба? Мені ж так сказав ШІ зробити)
це легко вирішується, реєструєте собі додатково Grok, Gemini, Cluade та інші. Задаєте питання всім ШІ одночасно, отримує декілька відповідей. Це теж саме що слухати одного і того ж колегу і сприймати його слова за істину. ChatGPT (принаймні безкоштовна модель) зараз має певні обмеження і його результати часто стають упередженими стосовно певних етично моральних тем.
Це не легко вирішується, а перетворюється в балаган де замість швидкої відповіді отримуєш різні варіанти і сидиш чешеш репу що ж обрати. Ну і сумнівно що якась кількість людей буде дійсно цим займатися на постійній основі, а не з наукової точки зору щодо перевірки відповідей.
Liam
Member

Повідомлення

DDt: 01.12.2025 16:40
Liam: 01.12.2025 15:29Я й так запримітив той ThinkPad, бо він підходив з усіх сторін, але ж я людина, я ж можу й помилитись)
тебе чатгпт рассказал про нюансы конкретно этой модели?
Пане, якщо відверто, то професійний лікар й у Вас "нюанси" знайде.
Тримаю в руках зараз - норм ноутбук за приємні гроші. Шо уто вигадувати?
Georgin
Member

Повідомлення

Liam
Ну так це ж і є використання як довідник - Ви фактично агрегуєте дані з інтернету. Це і є примітивне використання ШІ, хочете Ви це визнавати чи ні. На таких завданнях якість моделей особливо не протестуєш.
Я зрозумів, Ви - не зовсім той тип сисадміна, якого я мав наувазі. З Ваших слів Ваша робота більше схоже на техніка з організації мереж.
Я думав, що Ви конфігуруєте сервери, підтримуєте проекти на серверах, працюєте з Docker та Kubernetes - тому і спитав, що там такого суперського Вам запропонував ШІ.
DDt
Member

Повідомлення

Liam: 01.12.2025 18:49
DDt: 01.12.2025 16:40
тебе чатгпт рассказал про нюансы конкретно этой модели?
L серия синкпадов - это синкпад на минималках, по-хорошему надо брать T серию
конкретно за 470 модель:
- очень часто возникали проблемы с изображением, то пропадает, то пропадает/появляется, то дрова на графику не ставятся, то артефакты изо (в чём конкретно причина - не докапывался, в одном случае дали заключение что графика в проце умерла, в других случаях может быть проблема как с матрицей так и со шлейфом)
- миниДП - в3дроч, часто были жалобы что переставал выводить изо на внешний дисплей (видимо сам разъём хрупкий), + найти нормальный "качественный" переходник миниДП - ХДМИ это задача со звёздочкой
- корпус, не смотря на то что это синкпад, оставляет желать лучшего, особенно левая (если не ошибаюсь) часть в районе считывателя смарт карт и нижнего ряда клавиш - те кто активно таскали ноут за левый нижний край ноутбука в раскрытом состоянии, часто ломали корпус в том месте
- лично у меня постоянно выламывались посадочные места болтов в корыте ноутбука, верхнее левое и правое углубление выламывалось насквозь и болт в том месте просто не мог держать корыто
- батарейка, она съёмная - это ПЛЮС, найти качественную за адекватные деньги - проблематично, паверплант за 2к грн живут от 6 до 12 мес

из того что вспомнил быстро

удачного пользования!
dead_rat
Member

Повідомлення

Щодо використання ШІ.

Я повністю згоден з усім переліченим вище: норм допомагає в пошуку, в агрегації, пошук законів(треба перевіряти завжди, але все одно корисно), навіть в програмуванні подекуди непогано…

А я ж чого негативний, в мене відділ розробки на ~400 людей(це лише мій відділ, а так десь 1100), а велике начальство мріє, що з підпискою на ШІ можна наприклад скоротити до трьохсот і все ще отримати вищу продуктивність, он же ШІ все робе за тебе. Бідуля, що коли так закрутил гайки то підуть як раз ті сто людей що робили всю роботу. Так і продуктивність особово не піднялася, бо всі і так давно той ШІ використовували.
mraleks
HWBOT OC Team

Повідомлення

Lukash: 01.12.2025 16:17 Як лікар користуюся регулярно.
Де ви працюєте, ну так щоб випадково не потрапити.
avuremybe
Member

Повідомлення

Tiufin: 01.12.2025 13:35
Georgin: 01.12.2025 13:29
Це якщо просто використовувати ШІ як агрегатор. У моєму випадку його задача - ревізія та рефакторинг коду і там так не працює.
Зазвичай у результаті не він проводить ревізію та рефакторинг мого коду, а я проводжу ці дії щодо його витворів :)
Цікаво. Зазвичай чую, що програмування - це та сфера, де чатботи максимально корисні.
Ти міг таке почути хіба що від так званих "вайб кодерів". Це таке породження буму ШІ: неопрограмісти, які навіть hello world самотужки не виведуть. :up:

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
mythorns: 01.12.2025 13:35Ще я знаю що нейронки багато у різних дослідженнях в області медицини і тд допомогають і не тільки
Він з побутовими питаннями не справляється навіть на 10%. Які збіса медицинські досліження?
dead_rat
Member

Повідомлення

avuremybe: 01.12.2025 22:52 Він з побутовими питаннями не справляється навіть на 10%. Які збіса медицинські досліження?
Було таке
The 2024 Nobel Prize in Chemistry was awarded to David Baker, Demis Hassabis, and John M. Jumper for their revolutionary work using artificial intelligence, specifically neural networks, to predict protein structures from amino acid sequences and design new proteins.
Там не корява ллм, а якась дуже спеціалізована нейронка саме під цю задачу. Я так зрозумів, є можливість перевирити чи відповідь нейронки коректна, то вона дуже швидко генерує умовно схожі на правду варіанти, а їх перевіряє якась інша тулза.
rizakrko
Member

Повідомлення

dead_rat
В моїй компанії один з менеджерів заборонив розробникам у нього у підпорядкуванні код самостійно писати - дозволяється використовувати тільки згенерований ШІ код. В нього прийшло таке натхнення після того, як він щось там на "вайбкодив" - тож тепер всі "вайбкодять".
Liam
Member

Повідомлення

Georgin: 01.12.2025 19:13 Liam
Ну так це ж і є використання як довідник - Ви фактично агрегуєте дані з інтернету. Це і є примітивне використання ШІ, хочете Ви це визнавати чи ні. На таких завданнях якість моделей особливо не протестуєш.
Я зрозумів, Ви - не зовсім той тип сисадміна, якого я мав наувазі. З Ваших слів Ваша робота більше схоже на техніка з організації мереж.
Я думав, що Ви конфігуруєте сервери, підтримуєте проекти на серверах, працюєте з Docker та Kubernetes - тому і спитав, що там такого суперського Вам запропонував ШІ.
"Це і є примітивне використання ШІ, хочете Ви це визнавати чи ні" - ну ні, так ні. Інші моменти використання для багатьох будуть непотрібні та складні, тому й не писав.

"На таких завданнях якість моделей особливо не протестуєш." - так я і не тестую, користуюсь. Навіть відверто можу Вам сказати, але це таємниця. Ви вмієте тримати таємниці? Ну, звісно. Тоді ось - не завжди ШІ можуть допомогти. Іноді сам. Тільки тихо, нікому, добре?

"Я думав, що Ви конфігуруєте сервери, підтримуєте проекти на серверах, працюєте з Docker та Kubernetes" - погано думаєте, навіть не натякав на подібне.

Отправлено спустя 5 минут 58 секунд:
avuremybe: 01.12.2025 22:52 Він з побутовими питаннями не справляється навіть на 10%. Які збіса медицинські досліження?
От курва! Мій перфоратор тільки на 10% справляється із побутовими питаннями!!! Треба окремо докупити кавамолку, міксер та шурупокрут(((
leif
Member

Повідомлення

dead_rat: 01.12.2025 22:30 велике начальство мріє, що з підпискою на ШІ можна наприклад скоротити до трьохсот
rizakrko: 01.12.2025 23:25заборонив розробникам у нього у підпорядкуванні код самостійно писати - дозволяється використовувати тільки згенерований ШІ код
а от це правда велика проблема наразі, я теж стикаюсь і це тупо просто до неможливості і мене також вкурвлює :help: :censoured:

але нічого, неприємно, абсурдно, але це мине з часом.
Liam
Member

Повідомлення

DDt: 01.12.2025 22:17
Liam: 01.12.2025 18:49

конкретно за 470 модель:
- очень часто возникали проблемы с изображением, то пропадает, то пропадает/появляется, то дрова на графику не ставятся, то артефакты изо (в чём конкретно причина - не докапывался, в одном случае дали заключение что графика в проце умерла, в других случаях может быть проблема как с матрицей так и со шлейфом)
- миниДП - в3дроч, часто были жалобы что переставал выводить изо на внешний дисплей (видимо сам разъём хрупкий), + найти нормальный "качественный" переходник миниДП - ХДМИ это задача со звёздочкой
- корпус, не смотря на то что это синкпад, оставляет желать лучшего, особенно левая (если не ошибаюсь) часть в районе считывателя смарт карт и нижнего ряда клавиш - те кто активно таскали ноут за левый нижний край ноутбука в раскрытом состоянии, часто ломали корпус в том месте
- лично у меня постоянно выламывались посадочные места болтов в корыте ноутбука, верхнее левое и правое углубление выламывалось насквозь и болт в том месте просто не мог держать корыто
- батарейка, она съёмная - это ПЛЮС, найти качественную за адекватные деньги - проблематично, паверплант за 2к грн живут от 6 до 12 мес

удачного пользования!
Пане, в мене теж були погані стосунки із жінками.
DiGiTaL
Member

Повідомлення

бесплатной версии мало по загрузке фото и запросам, благо в европе можно заказать тариф Go за 10 евро, где примерно в 10 раз больше всего по запросам, пока в лимит ни разу не уперся и цена адекватная, ибо 24евро за плюс то дорого, а 10 норм в принципе
delfin1979
Member

Повідомлення

Якось запитав його, чому Бог створив людей? Можливо, щоб люди допомогли йому розібратись у чому сенс існування Всесвіту і звідки він сам з'явився. Цікава відповідь.
DDt
Member

Повідомлення

Liam: 01.12.2025 23:56
DDt: 01.12.2025 22:17

конкретно за 470 модель:

удачного пользования!
панів давно нема

надеюсь что с чоловіками у вас были только приятные отношения
leif
Member

Повідомлення

DDt: 02.12.2025 09:00панів давно нема
:facepalm:
спойлер
Зображення
2:0 на користь чату гпт :laugh:
Liam
Member

Повідомлення

DDt: 02.12.2025 09:00
Liam: 01.12.2025 23:56

панів давно нема

надеюсь что с чоловіками у вас были только приятные отношения
Ви пройшли тест, дякую.
Ostin
Member

Повідомлення

Читаю коменти і все думаю, що ж мені нагадує цей момент, коли за допомогою мовної моделі всі стають спецами в усьому? А тут і згадав: новий серіал, який зараз транслюється - Єдина / Pluribus. Там свідомість стала спільною і кожен може виконувати роботу іншого, в залежності, як колективний інтелект розподілить) Типу дитина бере і операцію робить, або якийсь нарик вчорашній іде літак пілотує) Бо всі все знають на основі знань інших.
То в чому проблема такого підходу? Всім же добре? А вище вже був коментар з цього приводу - люди втупу отримують "якісь" дані і використовують їх. Повністю деградує як критичність мислення, так і саморозвиток. В короткій перспективі це все зараз ок, бо чатик дійсно дає відповіді, і часом навіть правильні. В довгостроковій - це імовірний кінець епохи людини розумної, бо думати вже не треба, все знає пристрій в кишені) Чому імовірний? Ну, все ж таки є шанси, що людство матиме осередки розуму і не скотиться до банального "окей, чатик" геть в усьому.
Щодо масових звільнень завдяки чатику все ж, імовірно, цього не станеться. Бо якщо зафейлити сучасний економічний підхід, де ти гаруєш, щоб стати спецом і заробляти більше і так до безкінечності - то не буде кому оплачувати підписку - не буде фінансового профіту від впровадження ШІ. Бо це доволі замкнене коло, де все лягає на кінцевого споживача, який зараз якраз і заробляє гроші створенням тих самих речей, які необхідно продати. Вбивши цю основу - будь-які економічні зрушення вже не будуть потрібні в своїй суті, бо немає споживача. Тому зараз трохи показяться, але від людей нікуди не дінуться, бо вони ж і мають все це лайно і підписки купувати, а значить, саме вони і мають заробляти.
Liam
Member

Повідомлення

Ostin: 02.12.2025 13:58 за допомогою мовної моделі всі стають спецами в усьому?
Хочу відзначити, що у світі доволі багато смартфонів. Сучасні смартфони роблять дуже якісні фото та відео. В смартфонах використовується безліч програм та додатків. Неймовірна купа тексту щосекунди пишеться людьми. Доступній інтернет у кошній кішені. Смарт - розумний... З іншого боку. Скільки майстрів та "спеціалістів" серед нас усіх? Фотографів, операторів, програмістів та навіть, найпростіше - скільки людей пишуть без помилок? М? Телефон "смарт" зробив з багатьох людей "спеціалістів"? Хоч трохи розумніших? Гадаю, Ви зможете відповісти собі на ці запитання.

Втретє тут пишу, ШІ - інструмент. Люди, що розуміють, яка можливість в них з'вилась - використовують його там, де зручно та дотепно. Інші - запитують про гриби. Кожному своє, амінь.
zaqik
Member

Повідомлення

Згідно з даними OpenAI, три чверті розмов з ChatGPT присвячені практичним рекомендаціям, пошуку інформації та роботі з текстами.
Вспомнил старый анекдот:
- Зачем вы предоставляете бесплатные е-мейлы?
- Как Вам сказать... Вы когда-нибудь читали чужую почту?
основних сценаріїв використання ChatGPT такі:
...
Пошук в Інтернеті;
Он мне на днях заявил, что к интернету не подключен и ссылку найти не может. Как вы его используете для поиска?!!
Відповісти