Новини
Останні статті і огляди
Прогрес ARM процесорів
-
Барбарис
Member
yuriy_dd, якщо ти не розумієш сенсу прочитаного, це не означає, що я не можу говороти за проци, лише про твою нездатність сприямати текст. Тобі наводять аргументи, ти перекручуєш, ніби з якої статі це аргументи.
Здавалось, такі примітивні тролі в минулому, але ні. Тому варись тут сам - у мене для тебе бісер закінчився.
Здавалось, такі примітивні тролі в минулому, але ні. Тому варись тут сам - у мене для тебе бісер закінчився.
-
yuriy_dd
Member
напевне ви не чули про керування ризиками - це розділ в менеджентіAlexsandr: ↑ 23.11.2025 23:11А зачем покупать новый если старый работает?
так ось - старий прінтер який не можна замінити чи поремонтувати - це ризик на який потрібно реагувати
так по замовчуванню так і налаштовано, і в мене такAlexsandr: ↑ 23.11.2025 23:11Я так делаю, в начале режим ожидания, а через время в гнибернайт пускай уходит
і просинався, і у багатьох інших, захочете знайдете
це якийсь потік свідомостіAlexsandr: ↑ 23.11.2025 23:11Вас ничего не смущает? Такой софт работает на всех ядрах, вот по всем и считайте
це форум про проци, ігри чи відео карти - інші форуми, особисто мене не цікавить взагаліAlexsandr: ↑ 23.11.2025 23:11А если включите игры
тих пару годин що було світло - достатньо щоб зарядити ноут і повноціно працюватиAlexsandr: ↑ 23.11.2025 23:11Но это не ваш сценарий. Вы без внешнего источника собираетесь сутками работать постоянно. Пару дней без света + работа от ноута, наверняка есть зарядная станция или ИБП. Это реально типичный случай, а не авария
і не треба зарядних станцій чи UPS
Відправлено через 1 хвилину 21 секунду:
я вам навів аргумент що Амазон, Гугл, Майкрософт - всі переходять масово на АРМБарбарис: ↑ 23.11.2025 23:35Тобі наводять аргументи
щось є по суті сказати?
-
Alexsandr
Member
А в чем риск по сравнению с новым принтером? Сломаться и тот и тот может, на замену ставить в любом случае что-то надо. Где повышенный риск то? На новых принтерах вероятность поломки тоже не отменяли. Это вы уже притянули к принтеру.yuriy_dd: ↑ 23.11.2025 23:44 напевне ви не чули про керування ризиками - це розділ в менедженті
так ось - старий прінтер який не можна замінити чи поремонтувати - це ризик на який потрібно реагувати
По умолчанию по другому настроено. Только ждать пока откроют крышку для работы. Правда батарея почему-то садитсяyuriy_dd: ↑ 23.11.2025 23:44 так по замовчуванню так і налаштовано, і в мене так
і просинався, і у багатьох інших, захочете знайдете
Я медленно. Ваш любимый тест на 1 ядро в жизни никто не использует в нагрузке на 1 ядро. А если считать там где многопоточные результаты, то разницы указанной вами нет и близко.yuriy_dd: ↑ 23.11.2025 23:44 це якийсь потік свідомості
Вы не поверите, но в играх тоже используют ЦП. Кого-то синебенч не интересует, но вы же го всем предлагаетеyuriy_dd: ↑ 23.11.2025 23:44 це форум про проци, ігри чи відео карти - інші форуми, особисто мене не цікавить взагалі
Но главное вы опять "забыл" энергоэффективность зависит от задачи. И М4 в этом плане далеко не всегда впереди.
Сказки леса. Так и х86 достаточно для зарядки пары часов. В этой теме писали про автономность, несколько часов под нагрузкой и все.yuriy_dd: ↑ 23.11.2025 23:44 тих пару годин що було світло - достатньо щоб зарядити ноут і повноціно працювати
і не треба зарядних станцій чи UPS
В инете есть данные, что M4 Max потребляет 167 Вт энергии. +-140Вт вообще норма. Т.е. вся автономность только за счет батареи?
Уже говорили, были сервера другие и будут. Куча микропотоков вполне может оказаться дешевле и там где ЦП придаток в видео. Что получится увидим только через несколько лет. Дешевле но не обязательно быстрее.yuriy_dd: ↑ 23.11.2025 23:44 я вам навів аргумент що Амазон, Гугл, Майкрософт - всі переходять масово на АРМ
щось є по суті сказати?
-
yuriy_dd
Member
новий - можна купити, а старий - ніAlexsandr: ↑ 24.11.2025 00:07А в чем риск по сравнению с новым принтером?
працюючи наприклад в браузері - у вас одно-потокова роботаAlexsandr: ↑ 24.11.2025 00:07Я медленно. Ваш любимый тест на 1 ядро в жизни никто не использует в нагрузке на 1 ядро
і проц там визначальний?Alexsandr: ↑ 24.11.2025 00:07Вы не поверите, но в играх тоже используют ЦП
Відправлено через 5 хвилин 12 секунд:
мак студіо - швидше, в 4 рази менше споживає, дешевше:
Відправлено через 55 секунд:
а коментарі які під відео - все на радість фанатам х86
-
Alexsandr
Member
??????? А почему на замену старого нельзя купить новый? Разницы то никакой покупать на замену старого или на замену нового.yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 01:11 новий - можна купити, а старий - ні
То-то на сайтах в 4-ре потока как минимум долбятся. Может и больше, но 4-х поточный проц больше не выдает. На более мощных не замерял полную загрузку. однопоточные браузеры в очень далеком, допотопном прошлом.
и там проц имеет очень важную роль. Иначе высокого фпс не видать. не зря же для АМД 3D технологии дали такой буст.yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 01:11 і проц там визначальний?
Опять же тупой подбор дорогого и частично железа которое не нужно для такой работы с неизвестными параметрами. Уверен смогу настроить параметры так, что результат будет обратным. Микроскопом можно гвозди забивать, но зачем?yuriy_dd: ↑ 24.11.2025 01:11 мак студіо - швидше, в 4 рази менше споживає, дешевше:
Ага, типа системный инженер и ему не хватает времени отойти от розетки на х86
Так и комментарии ниже "инженеров" которые сами купили себе технику и которые сравнили новый акум в новой технике с ноутом которому 10 лет и батарея давно как убитая.
-
Gold_Star
Member
30 сторінок, а арм так і не зміг обійти х86. М4 в оптимізованих тестах слабший за ультрабюджетний Ryzen AI 350, про графіку взагалі мовчу
-
tornadox
Member
все та сама історія. Людина бере найдешевший Android, потім дивується що він забивається і лагає, після чого переходить на дорогий Apple і розповідає про "вау ефект". По факту використовує 20% можливостей, а різницю в $1000 просто ігноруєAlexsandr: ↑ 24.11.2025 09:44у меня на работе есть люди которые в начале купили дешевые аднроид с "мне только позвонить", а потом телега и прочее сожрало их 32-64гига памяти и они купили айфон т.к. там "место не расходуется в памяти под эти приложения".
Хто бере дорогий не-Apple вже чітко розуміє навіщо йому це залізо і які компроміси отримає в екосистемі Apple.
в вузькоспеціалізованих задачах ARM справді може вигравати, але це там де є команда розробників і довгостроковий план розвитку. В консюмерському сегменті ARM - це по суті одноразові пристрої з чітким "терміном придатності". Якщо купувати ARM-девайс (смартфон чи планшет чи ПК) - його треба брати максимально свіжим, бо через 2–3 роки б/у варіанти вже майже на фінальній стадії підтримки.Gold_Star: ↑ 25.11.2025 01:4930 сторінок, а арм так і не зміг обійти х86.
Apple ще якось тягнутиме М1 "для галочки", у них на це ресурс є, а от доля Snapdragon-лептопів дуже показова: моделі на 8cx офіційно не отримають Windows 12.
ARM як був, так і лишається про обмежені сценарії. Для масового ПК він досі не конкуренція x86.
-
Gold_Star
Member
І про економію для самого виробника. Знайдеться ще вигідніший варіант - всіх і туди заженуть, не дарма все більше розмов йде про RISC-Vtornadox: ↑ 25.11.2025 13:08ARM як був, так і лишається про обмежені сценарії.
-
yuriy_dd
Member
я про випадок коли люди привязуються до х86 - бо в них є старе обладнання, яке таке нове вже не випускаєтьсяAlexsandr: ↑ 24.11.2025 09:44А почему на замену старого нельзя купить новый?
я так розумію що у вас проц на 4 ядра? напевне щось дуже древнє?Alexsandr: ↑ 24.11.2025 09:44То-то на сайтах в 4-ре потока как минимум долбятся. Может и больше, но 4-х поточный проц больше не выдает
підемо далі - а чому АМД додали 3Д кеш? може тому що проц простоює бо робота з памяттю в 2 канали - таки тормозить?Alexsandr: ↑ 24.11.2025 09:44и там проц имеет очень важную роль. Иначе высокого фпс не видать. не зря же для АМД 3D технологии дали такой буст
а чому б не зробити як зробили Епл - дали процу мінімум 8 каналів? і ЗД кешу не треба
спробуйте. Або знайдіть подібне відеоAlexsandr: ↑ 24.11.2025 09:44Опять же тупой подбор дорогого и частично железа которое не нужно для такой работы с неизвестными параметрами. Уверен смогу настроить параметры так, что результат будет обратным
ви точно впевнені? бо я наприклад не розумію людей котрі купують дорогі Андроїд смартиtornadox: ↑ 25.11.2025 13:08а різницю в $1000 просто ігнорує
Хто бере дорогий не-Apple вже чітко розуміє навіщо йому це залізо
ну зараз виробники смартів на АРМ - дають по 6-8 років підтримкиtornadox: ↑ 25.11.2025 13:08Якщо купувати ARM-девайс (смартфон чи планшет чи ПК) - його треба брати максимально свіжим, бо через 2–3 роки б/у варіанти вже майже на фінальній стадії підтримки
Епл - так вже давно довго підтримує
-
Gold_Star
Member
Та нам байдуже. Де ноутбуки на топових медіатеках?yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 14:42я наприклад не розумію людей котрі купують дорогі Андроїд смарти
-
yuriy_dd
Member
я думаю/надіюсь - що в розробці. Але те що так довго нема - це прикро. Я навіть був згоден на Хромбук з топовим Медіатек - але щось не знайшовGold_Star: ↑ 25.11.2025 15:02Де ноутбуки на топових медіатеках?
були чутки на колаборацію з Нвідіа
-
Gold_Star
Member
Вони вже давно випускаються і перевалили за 3кк в антуту, а в цьогорічних медіатеках ще сильно підняли графіку Maliyuriy_dd: ↑ 25.11.2025 15:10я думаю/надіюсь - що в розробці. Але те що так довго нема - це прикро
-
tornadox
Member
Як знаходити відео де М4 рве 5090 "як тузік тряпку", то тут ас!yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 15:10 я думаю/надіюсь - що в розробці. Але те що так довго нема - це прикро. Я навіть був згоден на Хромбук з топовим Медіатек - але щось не знайшов
https://www.acer.com/gb-en/chromebooks/ ... 3-cp513-2h
https://www.lenovo.com/us/en/p/laptops/ ... en101l0056
https://www.amazon.com/Lenovo-Chromeboo ... 9WBLW?th=1
-
0F
Member
12/128 і обрізок замість ОС за 600 баксів. Чому ж це ARM на десктопах нікому не потрібен?
-
tornadox
Member
їх беруть в офіс, але більше для навчання, часто є щедрі акції для студентів та школярів.0F: ↑ 25.11.2025 15:5712/128 і обрізок замість ОС за 600 баксів.
Школи і університети закупляють під освітні програми які часто фондуються спеціальними програмами.
В хромбуках є багато механізмів безпеки зазвичай не притаманні цьому ціновому сегменту, тому є певний інтерес в сфері безпеки до таких дешевих пристроїв.
Там де є швидкий інтернет, а більшість сервісів живуть в хмарі це не поганий варіант для офісу.
Windows 10 S - була створена як конкурент, але провалилася.
-
0F
Member
Чудово, але мова була не про офіси і освітні програми.tornadox: ↑ 25.11.2025 16:17їх беруть в офіс, але більше для навчання, часто є щедрі акції для студентів та школярів.0F: ↑ 25.11.2025 15:5712/128 і обрізок замість ОС за 600 баксів.
Школи і університети закупляють під освітні програми які часто фондуються спеціальними програмами.
Пересічний юзер відкриває умовну розетку, бачить ARM-хромбук 12/128 за 600 баксів (+-28-30К гривень з врахуванням податків і мит) і х86-віндобук 16/512 за ті ж гроші.
Що він обере? Відповідь очевидна.
-
tornadox
Member
Абсолютно!0F: ↑ 25.11.2025 16:36Що він обере? Відповідь очевидна.
Ну хіба що беруть для дитини і спеціально хочуть обмежити доступ до ігор. Google пропонує багато обмежень для гугл аккаунта дитини, як от білий список додатків та вебсайтів, а також обмеження часу роботи. На Windows є Family режим, але не мав з ним справи.
-
AntonyKandaurov
Member
І одразу отримає тавро "печерна людина". Бо прогресивний пацан візьме собі на армі бо він за прогрес..0F: ↑ 25.11.2025 16:36Чудово, але мова була не про офіси і освітні програми.tornadox: ↑ 25.11.2025 16:17
їх беруть в офіс, але більше для навчання, часто є щедрі акції для студентів та школярів.
Пересічний юзер відкриває умовну розетку, бачить ARM-хромбук 12/128 за 600 баксів (+-28-30К гривень з врахуванням податків і мит) і х86-віндобук 16/512 за ті ж гроші.
Що він обере? Відповідь очевидна.
Чи все ж таки ні?
-
Alexsandr
Member
Ты прямо писал про риски. Оказывается рисков нет, наоборот, можно не покупать новое если работает старое и устраивает. На новое, не всегда можно найти драйвера. К примеру подключить и расшарить к роутеру юсб диск. Задача не совсем тривиальная получается.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 14:42 я про випадок коли люди привязуються до х86 - бо в них є старе обладнання, яке таке нове вже не випускається
Это я смотрел почему так сайты тормозят. При загрузке хрома с вкладками имеем загрузку среднюю около 70% +- на 12-ти потоках. Скорее всего ограничивает дальше просто скорость интернета. Могу проверить и на большем количестве потоков. Но и так понятно, интернет браузеры не в 1 поток работают.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 14:42 я так розумію що у вас проц на 4 ядра? напевне щось дуже древнє?
Оптимизация софта такая. Кто там оптимизирует под размеры кешей, команды под уменьшение циклов выполнения...yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 14:42 підемо далі - а чому АМД додали 3Д кеш? може тому що проц простоює бо робота з памяттю в 2 канали - таки тормозить?
Ну и у яблока кеш растет только. Сколько каналов не делайте, а время доступа есть время доступа.
Размер цена и вопрос сколько будет выигрыша. Разводка памяти усложнится сильно на плате, а еще разводка для внешних устройств, чего яблоко лишено.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 14:42 а чому б не зробити як зробили Епл - дали процу мінімум 8 каналів? і ЗД кешу не треба
Уже скидывал. Там то одна машинка быстрее то другая. Вам же это не интересно.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 14:42 спробуйте. Або знайдіть подібне відео
Но попробуй перешить на другую ОС, хотя бы версию и изготовителя ОС.yuriy_dd: ↑ 25.11.2025 14:42 ну зараз виробники смартів на АРМ - дають по 6-8 років підтримки
Епл - так вже давно довго підтримує
-
yuriy_dd
Member
тільки у випадку коли є можливість ремонту / заміни того старогоAlexsandr: ↑ 25.11.2025 19:38можно не покупать новое если работает старое и устраивает
взаємодія з користувачем - в один потікAlexsandr: ↑ 25.11.2025 19:38Но и так понятно, интернет браузеры не в 1 поток работают
то може тому на маках upgrade оперативки такий дорогий?Alexsandr: ↑ 25.11.2025 19:38 Епл - дали процу мінімум 8 каналів? і ЗД кешу не треба
Размер цена и вопрос сколько будет выигрыша. Разводка памяти усложнится сильно на плате, а еще разводка для внешних устройств, чего яблоко лишено
а може інши виробники смартів - так легко дозволяють перепрошити?Alexsandr: ↑ 25.11.2025 19:38 Но попробуй перешить на другую ОС, хотя бы версию и изготовителя ОС.
чи притензії лише до Епл?