Kassatka: ↑
17.11.2025 00:08
Як це в шо. За останні пару місяців цілих три грандіозні масштабні новинки вийшли: Jurassic World Evolution 3, Europa Universalis 5, Anno 117: Pax Romana. Наприклад остання має активну паузу - можливість віддавати накази будівництва та інші накази під час паузи, можливість прискорювати/сповільнювати плин часу - ляпота.
MqM: ↑
16.11.2025 17:36
Навіщо порівнювати стратегії та шутери?
Може давайте ще порівняємо різні головоломки зі стратегіями? Деякі зможуть обігнати навіть стратегії по залученню мозкових процесів)
А хіба це головоломки займають топи Стіму по онлайну чи по обсягам продажу? Хіба це головоломки виходять з топ RTX, Path Tracing графікою та AAAA-бюджетом аж до мільярду доларів на гру? Хіба це в головоломки втікли геймери, що EA спочатку закрила Westwood Studios, а потім і зовсім згорнула серію Command & Conquer, що після Starcraft 2 більше не мала великого успіху жодна дорога RTS-гра? Хіба це про якусь дуже очікувану грандіозну топ-головоломку протягом пари місяців виходять статті на цьому сайті мало не кожен день?
Я надзвичайно рідко запускаю головоломки, але це не заважає мені поважати цей жанр як дуже достойний.
MqM: ↑
16.11.2025 17:36
пс А вам рекомендую зіграти Лару Крофт (Tomb Raider), щоб змінити свою думку щодо екшенів)
Відкрив перше-ліпше відео на ютубі по Tomb Raider - там камеру потрібно обертати навколо себе, жах.

Камера збоку, а не зверху, й головна героїня від третьої особи займає аж чверть екрану. І я просто впевнений, що там рух героїні через WASD, а не мишею. І як в таке можна грати в принципі? Щоб у екшен якось можна було грати, має бути як в Diablo - камера високо зверху, з висоти пташиного польоту, північ завжди вгорі екрану, а герой рухається мишкою. І збоку зручна міні-карта, де добре видно, у яких місцях ти вже побував і вони розвідані, а які повністю покриті туманом війни. А от катсцени для сюжету вже нехай будуть з наближенням/обертанням/іншими складними рухами камерою. Тоді можна в принципі й одним юнітом усю гру грати, й відкритий світ і все таке інше. Ну або як в автосимуляторі - камера хоч і обертається, але разом із тобою під час руху, але ти завжди дивишся уперед. Якщо ти рухаєшся прямо по дорозі на північ, то й камера завжди повернена на північ, а не озираєшся на бік чи назад, для цього є карта. І у принципі неможливо, що ти стоїш на місці й обертаєш камеру навколо себе на всі 360 градусів.
KimRomik: ↑
16.11.2025 16:51
Люди просто втомилися гнатись за черговими цифрами, то 7ий, то 25ий, то 100ий. Просто робіть ігри з аутентичною назвою Call of Duty Black Ops. Надалі просто оновлюйте ту ж саму гру, додавайте нові режими, івенти, контент і все! Бо сеттінг та режими у всіх майже однакові.
Не знаю, як там у дуже далекому паралельному всесвіті мультиплеєрних ігор. Але особисто я бачу величезні мінуси в цьому і з точки зору геймера й з точки зору розробника.
З точки зору геймера якщо замість виходу нової частини гри постійно оновлюється стара, то це призводить не тільки до додавання в гру нового контенту й нових механік, але ще й до заміни старих механік та старого контенту на новий. При цьому старі механіки та старий контент втрачаються незворотньо. Гра стає зовсім новою, іншою. А що якщо мені подобалася саме стара гра й старі механіки? Я вже не маю змоги в них зіграти. А я Плюшкін-накопичувач і хочу колекціонувати ігри саме в тому вигляді, як мені вперше сподобалось, щоб мати змогу завжди до них повернутись.
Також якщо замість виходу нових частин гри постійно оновлюватиметься стара, то це призведе до того, що гра перетворюється в найгіршому сенсі цього слова на донатну доїлку. Бо розробнику гри потрібно ж якось відбивати свої кошти на подальше вдосконалення гри. А я прихильник підходу зразу купувати гру в готовому вигляді - хай це буде частково чи з усіма DLC, але не так, що за нове проходження треба знову десь щось доплатити. У найгіршому випадку взагалі замість купівлі усієї гри нам запропонують підписочну модель, а це справжній рак. Бо якщо ти купив гру, то можеш закинути її "на полицю" й почати грати саме тоді коли захочеш й коли маєш вільний час. Саме стільки скільки захочеш. А коли купуєш підписку, то маєш активно грати й витрачати свій час поза бажанням, бо інакше просто дарма витратив гроші.
А ще коли в грі сезони замість DLC на новий контент, то тебе теж підв'язують на гачок встигнути пройти сезонний контент, поки не почався новий сезон і не зник весь контент старого сезону.
Я перший рік після релізу досить активно грав у Diablo 4, то мені цей підхід з сезонами та постійною трансформацією гри відверто не сподобався. Якщо мені сподобався якийсь сезон, то я вже не матиму змогу пройти його колись знову через пару років іншим класом героя саме тоді, коли в мене є натхнення й вільний час. Так само одні механіки були більш вдалі, інші менш вдалі, але часто з виходом нового сезону майже повністю змінюється весь баланс і час від часу повністю змінюється система шмоток героя, а старі шмотки стають Legacy і по факту вже зовсім неефективні в новій грі. Був один досить імбовий баланс шмоток, який дозволяв пару сезонів грати в одне задоволення такому лінивому підпивасу як я чисто своїм стилем гри без перегляду гайдів на ефективну мету, які я ніколи не дивлюся в жодній грі. А потім цей баланс прибрали, все занерфили, мені не сподобалося й я закинув гру. І це незважаючи на те, що саме тоді вийшло перше і єдине велике DLC, що додало продовження кампанії та новий регіон на карту, але я так і не пройшов поки те Vessel of Hatred. У мене по суті забрали ту гру, що мені більше подобалась. Й з торентів її теж не відновиш, бо це все онлайн-прив'язка.
Я куди більше хотів би, щоб новий сезонний контент виходив як окремі платні DLC, які купив - і вони завжди з тобою. А коли повністю перероблюють баланс, то щоб можна було грати й зі старим балансом, а за новий баланс я теж не проти заплатити як за нове DLC у вигляді нового ігрового режиму.
Так, з таким підходом важко буде знайти достатньо гравців у старих режимах гри для мультиплеєру. Але мені особисто це не надто й потрібно, я переважну більшість часу прагнув грати Diablo 4 як синглплеєрну гру, не зважаючи на тих гравців, що пробігають по карті час від часу поряд. Але чомусь з Diablo 4 вирішили зробити недо-ММО.
Для мене ігри не поділяються на актуальні та неактуальні, з високим онлайном та без онлайну. Для мене ігри поділяються лише на ті, що можна запустити на актуальному залізі та актуальній ОС, або ж потрібен ретро-комп чи фанатські патчі-милиці. Ну а також на ті, що з більш сучасним графоном та з менш сучасним, на ті що підтримують 4K чи хоча б Full HD, можливо з милицями, чи не підтримують.