Новини
Останні статті і огляди
Інвертори, БМС, АКБ. Налаштування, тонкощі і т.д. (ділимось досвідом)
-
DDt
Member
Shpoker
меня это немного "удивляет" т.к в паспорте к моей батарейке написано charge method: CC/CV, а как я понимаю в простом блоке питания никакими CC/CV не пахнет
меня это немного "удивляет" т.к в паспорте к моей батарейке написано charge method: CC/CV, а как я понимаю в простом блоке питания никакими CC/CV не пахнет
-
fludimir
Member
Я изначально говорил про байпас - типичную возможность современных станций коммутировать вход на выход при наличии питания в розетке, причем нормально спроектированные станции при этом остаются тихими и холодными, что крайне актуально если станция находится с тобой в одной комнате.Shpoker: ↑ 15.11.2025 14:07если авр имеется ввиду ввод резерва - то это уже будет что угодно, не не онлайн упс
В вашем случае байпаса как такового нет, есть только экономия ресурса батареи (пока хватает тока зарядного), зато есть шум нагрев износ не предназначенных для работы 24/7 компонентов.
-
Shpoker
Member
СС - constant currentDDt: ↑ 15.11.2025 14:25charge method: CC/CV
CV - constant voltage
тоесть зарядка стабильным:
ТОКОМ (ограничиваем верх, не выше чем Х от ёмкости батареи (если БП до 40А при 100А лиферной батарее - то ничего городить не нужно (а вот свинец охренеет, я б ему больше 10% не давал))) и
НАПРЯЖЕНИЕМ, которое в бп и так стабильно (никаких режимов десульфатации с поднятием вольтажа до 16+ вольт там нет и в помине) (для лифера я бы в схеме той что выше давал 13,8-14,3, если на постоянку - то у себя держу 14,2 24/7/365. работает с первых блекаутов, могу сфоткать под ногами прямо сейчас, как-раз за этим компом.)
тогда теряем главную фичу, 0мс переключение, но да, такая схема часто встречается. и да, она экономит ватт 20 в час с розетки, и еще да, питание на инвертор и батарею в такой схеме НЕ ОТКЛЮЧАЕТСЯ, иначе мы получим обычный back-upsfludimir: ↑ 15.11.2025 14:30Я изначально говорил про байпас - типичную возможность современных станций коммутировать вход на выход при наличии питания в розетке
П.С.: в природе есть 100500 видов зарядных которые сделаны методом кастрации лишнего из старых компьютерных блоков питания с присиранием крутилки для ограничения силы тока. неужели никакие мысли не закрадывались в голову?
-
Hotspur
Member
фізикаDDt: ↑ 15.11.2025 14:00меня смущает что при работе чайника, инвертор показывает меньший вольтаж чем зарядное
Відправлено через 2 хвилини 12 секунд:
не правильноDDt: ↑ 15.11.2025 14:25а как я понимаю в простом блоке питания никакими CC/CV не пахнет
-
murzik
Member
у акумуляторів Deye вже вбудований автомат
https://solar.biz.ua/akumuliator-litiie ... m36vsvREmY
в 2025 вибір акумів набагато більше 2023, і функціоналу більше, і навіть дешевше.
я свій PowerQueen 24В 100А*г брав за 30 тисяч
https://solar.biz.ua/akumuliator-litiie ... m36vsvREmY
в 2025 вибір акумів набагато більше 2023, і функціоналу більше, і навіть дешевше.
-
Hotspur
Member
ті щ я купляв також подешевшалиmurzik: ↑ 15.11.2025 19:59в 2025 вибір акумів набагато більше 2023, і функціоналу більше, і навіть дешевше.
-
2chemp
Member
нормально работает?
-
1985god
Member
Той во во, коли продаєш в двічі нижче собівартості то вже таке негативне слово як барига вживати не можна ! Це тоді навпаки якийсь меценат / спонсор/ благочинна організація / гуманітарна допомога для аудіофілів чи то пак акумуляторофілівpawn: ↑ 15.11.2025 00:24
Я колись Dali Epicon 2 за 2200уе продав. аналогічна ситуація, тільки барига тут був - я
Відправлено через 21 хвилину 48 секунд:
1) а ви думаєте в зарядних станція краще ? Хто зна як воно там влаштованоDDt: ↑ 15.11.2025 12:15как я понимаю в данной сборке никакого "байпаса" нет, и зарядное будет работать практически постоянно, оно выдержит такой режим работы?
и АКБ тоже будет практически постоянно разряжаться/заряжаться из-за отсутствия "байпаса", на лифере как я понимаю оно не сильно критично скажется на здоровье
ну и надо посчитать а не выгодней взять гибридный инвертор![]()
2) зарядне буде працювати постійно якщо буде міська мережа
3) чи витримає і чи розрахована на такий online UPS режим зарядна станція, далеко НЕ кожна та й ті що розраховані теж в такому режимі частіше виходять з ладу. Чисто окомірно зарядний пристрій виглядає дуже солідно, навіть ручка для переноски комбінована ! Там метал покритий пластиком , та частина ручки для переноски що контактує з корпусом металева
4) гібридний інвертор тобто грубо все в одному - може і вигідніше, питання який яка в нього компонентна база, в принципі на тих же американських маркетплейсах продають i power mr
а) потребує налаштування і глибокого занурення в тему ( виставляти наприклад параметри напруги та струму заряд/ розряд, підбирати протоколи, обжимати кабелі інформаційні rs 385 чи як його там в дешевих) , а що не кажіть це далеко не plag & play ,
Б) якщо зламається то еммм модульнос і нема , а тут в принципі можна будь який компонент замінити тимчасово чи на постійно більш дешевим, модульність
Тобто просто хотів простому народу показати що буває щось крім зарядної станції , але простому народу і то заскладно не кажучи вже про 22 пукта налаштування гібридного інвертора
-
Hotspur
Member
я це продумував з 2023 і зробив собі в 2024. просто тому що мені не подобається викидати х ххх доларів на зарядні станції такої потужності. при умовному безліміті грошей обидва варіанти нормальні тільки треба дивитись розборку станції і розуміти що вона адекватна. це далеко не всі моделі1985god: ↑ 16.11.2025 00:26Тобто просто хотів простому народу показати що буває щось крім зарядної станції , але простому народу і то заскладно не кажучи вже про 22 пукта налаштування гібридного інвертора
Востаннє редагувалось 16.11.2025 00:44 користувачем Hotspur, всього редагувалось 1 раз.
-
1985god
Member
Мене теж, може десь трошки не дотягнув якусь клему, хоча + був ледь ледь теплий на акб , думаю що дотягнув, падіння напруги на дротах всетаки є, ми не знаєм в якій ділянці ланцюга напругу міряє інвертор додаються ще контакти та зєднання всередині інвертора, а потім вже без відео було переміряно напругу в різних місцях, і виявлено що обидва вольтметра : що на зарядному пристрої що на самому інверторі брешутьDDt: ↑ 15.11.2025 14:00 меня смущает что при работе чайника, инвертор показывает меньший вольтаж чем зарядное
З них - 38А із зарядного і 139А з акб , а при вимкненому зарядному пристрої і всіх 200 A з акб що для цього акб є майже максимамльним струмом. Та я й не знаю наскільки сам акб він був заряджений . Повторюсь це просто розважальний контент, а не лабораторний тест. По розумному акб треба брати 200А мінімум для такого інвертора на 2000 Вт 12 Вольт. Та й ганяти весь час на 100% систему ну таке собі щоб за пів години висадити акб , я думаю при 200А спрацює захист. Ого я тільки зараз порахував і зрозумів який стрес тест я йому зробив
-
Hotspur
Member
ні. втрата на проводах1985god: ↑ 16.11.2025 00:43Мене теж, може десь трошки не дотягнув якусь клему
Відправлено через 1 хвилину 42 секунди:
в мене БМС показує вірно до сотих, зарядка також, інвертор + - 1 десяту. Все перевіряв мультиметром1985god: ↑ 16.11.2025 00:43 а потім вже без відео було переміряно напругу в різних місцях, і виявлено що обидва вольтметра : що на зарядному пристрої що на самому інверторі брешуть
Відправлено через 57 секунд:
так1985god: ↑ 16.11.2025 00:43 Ого я тільки зараз порахував і зрозумів який стрес тест я йому зробив
Відправлено через 30 секунд:
до 1С все ок, більше бувають моменти1985god: ↑ 16.11.2025 00:43по хорошому для ліфепо4 струм розряду має бути 0,2-0,5 від ємкості
-
Z440_User
Member
Народ, підкажіть, чи є у ліферів вимоги до температури середовища?
Є думка з мінімальним ковираянням стін на предмет виколупування проводки для впровадження в систему будинка гібридника.
Є варіант вирішити питання комутацією в щитку, але гібридник з ліферами буде жити на неутепленому горищі. Температура там що на вулиці, тільки дощ не капає, та вітер не дує.
Якщо взимку на вулиці -5, то на горищі буде біля 0...-2
Ну влітку там +10...15градусів до вуличної
Чи буде ліфер жити в таких умовах?
Є думка з мінімальним ковираянням стін на предмет виколупування проводки для впровадження в систему будинка гібридника.
Є варіант вирішити питання комутацією в щитку, але гібридник з ліферами буде жити на неутепленому горищі. Температура там що на вулиці, тільки дощ не капає, та вітер не дує.
Ну влітку там +10...15градусів до вуличної
-
dimus8210
Member
заряджати нижче +5 не буде, бмс буде блокувати, треба робити підігрів, або утеплювати, але на вулиці в мороз наврядчи допоможеZ440_User: ↑ 16.11.2025 12:34 Народ, підкажіть, чи є у ліферів вимоги до температури середовища?
Ну влітку там +10...15градусів до вуличної![]()
-
vmsolver
Member
От высокой температуры лиферы деградируют сравнительно быстро, не за пару лет, но за 5-7 лет разница по сравнению с нормальными условиями будет заметна, лучше чтобы выше 35-40 температура не поднималась, 10-25 градусов - идеал. Батарею лучше перетащить в подвал, ну и инвертор тогда тоже ), не вести же огромные кабеля через весь дом.Z440_User: ↑ 16.11.2025 12:34Ну влітку там +10...15градусів до вуличної
Одно из преимуществ лиферов это долговечность, плохие условия работы её ухудшают.
-
Hotspur
Member
погана ідеяZ440_User: ↑ 16.11.2025 12:34Є варіант вирішити питання комутацією в щитку, але гібридник з ліферами буде жити на неутепленому горищі. Температура там що на вулиці, тільки дощ не капає, та вітер не дує.
-
DDt
Member
"Качєство, амеріканскоє..."© (голосом из известного ролика)1985god: ↑ 16.11.2025 00:43було переміряно напругу в різних місцях, і виявлено що обидва вольтметра : що на зарядному пристрої що на самому інверторі брешуть відносно каліброваного тестера.
я посмотрел сколько стоит отдельно само такое зарядное на амазоне, и как-то возникли сомнения в целесообразности городить такой колхоз
24В, и акум и инвертор, и не морочить голову1985god: ↑ 16.11.2025 00:43По розумному акб треба брати 200А мінімум для такого інвертора на 2000 Вт 12 Вольт.
в паспорте к акуму должно быть всё расписано, у моего редодо 12в/100а максимальная длительная розрядка - 100А, кратковременная до 5 сек - 280А1985god: ↑ 16.11.2025 00:43Ого я тільки зараз порахував і зрозумів який стрес тест я йому зробив
имхо для такого сетапа надо ставить АВР на квартиру и зарядку кидать на вход городской сети шоб не снашать её постоянно
-
Z440_User
Member
Погано, не думав що воно таке тендітне.
Залишається варіант колупати стіни для додавання нового пристрою в систему будинку та встановлювати після стабу тиху дею.
Підвалу немає. На горище можна винести комутацією в щитку та закладеними при ремонті проводами. Але розносити АКБ та гібридник по різних приміщеннях - то є "кілометр" силового кабелю.
Від об'єтивного розташування гібридника до спальні, десь кроків 10, а з тим що я чув від 3кВт must у товариша, спати так собі...
П.С. А якже промислове використання таких чудових ліферів у всіляких технічних приміщеннях з бетону, де опалення відродясь не було, максимум вентиляція? Чи на промислових майданчиках поганий свинець використовують?
Залишається варіант колупати стіни для додавання нового пристрою в систему будинку та встановлювати після стабу тиху дею.
Підвалу немає. На горище можна винести комутацією в щитку та закладеними при ремонті проводами. Але розносити АКБ та гібридник по різних приміщеннях - то є "кілометр" силового кабелю.
Від об'єтивного розташування гібридника до спальні, десь кроків 10, а з тим що я чув від 3кВт must у товариша, спати так собі...
П.С. А якже промислове використання таких чудових ліферів у всіляких технічних приміщеннях з бетону, де опалення відродясь не було, максимум вентиляція? Чи на промислових майданчиках поганий свинець використовують?
-
fludimir
Member
Z440_User
як на мене якщо горище прям дуже зручно то можна просто огранізувати підігрів / охолодження аккумів. Якщо інвертор з батареями закртити в якійсь шафці на вашому горищі то тепла від інвертора скоріш за все буде достатньо для комфортної температури батарей взимку. А влітку, якщо на горищі дійсно настільки спекотно - відкити шафку та поставити якийсь вентилятор на обдув.
В мене інвертор та батареї стоять на балконі де бувають і холод і спека, але зимою достатньо того що інвертор трошки підігрівае повітря (та й самі батареї гріються), а влітку просто накрив від сонця, і цього було достатньо щоб забезпечити +5 - +30 судячи по градуснику засунутому між двома батареями
як на мене якщо горище прям дуже зручно то можна просто огранізувати підігрів / охолодження аккумів. Якщо інвертор з батареями закртити в якійсь шафці на вашому горищі то тепла від інвертора скоріш за все буде достатньо для комфортної температури батарей взимку. А влітку, якщо на горищі дійсно настільки спекотно - відкити шафку та поставити якийсь вентилятор на обдув.
В мене інвертор та батареї стоять на балконі де бувають і холод і спека, але зимою достатньо того що інвертор трошки підігрівае повітря (та й самі батареї гріються), а влітку просто накрив від сонця, і цього було достатньо щоб забезпечити +5 - +30 судячи по градуснику засунутому між двома батареями
Востаннє редагувалось 16.11.2025 15:43 користувачем fludimir, всього редагувалось 1 раз.
-
Shpoker
Member
Z440_User
Ящик + дуйка на динрейку за 50 баксов с термостатом, размером с 2 блока спичек, все давно продумано
Ящик + дуйка на динрейку за 50 баксов с термостатом, размером с 2 блока спичек, все давно продумано
-
Z440_User
Member
Shpoker, я радий що вам 50 баксів сюди, 100 баксів туди - то таке.
Тут при виборі стартерні 12В 200А*г за 7000грн проти АГМ 12В 200А*г за 16тис. грн проти самозбору ліфера за тіж 16тис.грн перемога буде за стартерним, бо що на самозбір, що на АГМ треба буде або кредитка, або оплата частинами.
Але в варіанті агм, буду дивитися в сторону самозбору.
І потім героїчно боротися за роботу ліфера з дбж, який розроблений під свінець та має поріг відключення 10,5В.
П.С. На АКБ з яким ДБЖ вимкнувся як повністю розряджений, та не хоче запускатись навіть примусово, жига із редукторним стартером ще доволі впевнено заводиться
Тут при виборі стартерні 12В 200А*г за 7000грн проти АГМ 12В 200А*г за 16тис. грн проти самозбору ліфера за тіж 16тис.грн перемога буде за стартерним, бо що на самозбір, що на АГМ треба буде або кредитка, або оплата частинами.
Але в варіанті агм, буду дивитися в сторону самозбору.
І потім героїчно боротися за роботу ліфера з дбж, який розроблений під свінець та має поріг відключення 10,5В.
П.С. На АКБ з яким ДБЖ вимкнувся як повністю розряджений, та не хоче запускатись навіть примусово, жига із редукторним стартером ще доволі впевнено заводиться