Новини
Останні статті і огляди
Выбор звуковой карты
-
lewerlin
Member
ЦАП на вхід отримує PCM/DSD(якщо підтримує)/MQA(якщо підтримує). Перелік вичерпний. В 99% випадках це РСМ. Весь звук в ОС/софті - РСМ. Вся, буквально вся обробка звуку наразі, це маніпуляції з РСМ: отримав РСМку - обробив - видав на вихід оброблену РСМку. Абсолютно начхати, хто це зробить, DSP чи софт, результат на виході буде однаковий при однакових алгоритмах обробки, біт в біт.MSiAventador: ↑ 23.10.2025 22:50але скільки цапів з цих 4-х отримують HRTF дані якщо 8788 не підтримує HRTF ? Максимум один, інші 3-и отримують DSP дичину.
8788 в ідеалі займається розтикуванням, отриманих від софту, РСМок по ЦАПах, як роутер. Йому не треба щось підтримувати чи обробляти, до нього це можна зробити і в ОС, лише перенаправити потрібну РСМку на потрібний ЦАП, це виключно контролер інтерфейсу.
Апаратна обробка цифри має переваги лише в продуктивності, при купі недоліків. Це мало значення в бородаті часи, при слабких процесорах, звідки родом вся кухня креатіву, це має значення в ресиверах, де немає(поки що) повноцінних ЦП(можна ткнути якийсь АRM, але тоді на розробників падає писанина купи софту) і їм завозять апаратні DTS i Dolby. Але в ПК, куди і ставляться ЗК, це наразі не приший кобилі хвіст.
Все що робить з цифрою 1032, умовно можна було б зробити і софтом, згодувати готову РСМку гарно реалізованому 1200му і отримати результат не гірше АЕ-5. А може і краще, бо аналогова частина в нього свіжіше.
-
MSiAventador
Member
Короче це шляпа а не HRTF. Те що бурбраун тут якісно відтворює цю шляпу - сперечатись не буду.lewerlin: ↑ 23.10.2025 23:43ЦАП на вхід отримує PCM/DSD(якщо підтримує)/MQA(якщо підтримує). Перелік вичерпний. В 99% випадках це РСМ. Весь звук в ОС/софті - РСМ. Вся, буквально вся обробка звуку наразі, це маніпуляції з РСМ: отримав РСМку - обробив - видав на вихід оброблену РСМку. Абсолютно начхати, хто це зробить, DSP чи софт, результат на виході буде однаковий при однакових алгоритмах обробки, біт в біт.MSiAventador: ↑ 23.10.2025 22:50але скільки цапів з цих 4-х отримують HRTF дані якщо 8788 не підтримує HRTF ? Максимум один, інші 3-и отримують DSP дичину.
8788 в ідеалі займається розтикуванням, отриманих від софту, РСМок по ЦАПах, як роутер. Йому не треба щось підтримувати чи обробляти, до нього це можна зробити і в ОС, лише перенаправити потрібну РСМку на потрібний ЦАП, це виключно контролер інтерфейсу.
Апаратна обробка цифри має переваги лише в продуктивності, при купі недоліків. Це мало значення в бородаті часи, при слабких процесорах, звідки родом вся кухня креатіву, це має значення в ресиверах, де немає(поки що) повноцінних ЦП(можна ткнути якийсь АRM, але тоді на розробників падає писанина купи софту) і їм завозять апаратні DTS i Dolby. Але в ПК, куди і ставляться ЗК, це наразі не приший кобилі хвіст.
Все що робить з цифрою 1032, умовно можна було б зробити і софтом, згодувати готову РСМку гарно реалізованому 1200му і отримати результат не гірше АЕ-5. А може і краще, бо аналогова частина в нього свіжіше.
-
Radio Bay
Member
Програмна обробка таке собі. Приклад - ASIO проти Direct Sound. Це стосується стерео, але я сумніваюсь, що з оточуючим звуком інша справаlewerlin: ↑ 23.10.2025 23:43Апаратна обробка цифри має переваги лише в продуктивності, при купі недоліків
-
Z440_User
Member
Трошки про апаратну vs софтову обробку з досвідом із музичного світу:
сховав під спойлер
сховав під спойлер
- спойлер
- MIDI - банк семплів, якість семплів, кількість голосів поліфонії, алгоритми роботи з такими параметрами як velocity та інше. На апаратному рівні воно майже немає затримки, але все що закладено в можливості чіпа - тим і користуйся. По ітогу, як виходить щось нове, якийсь новий банк семплів який вже не вміщається в пам'ять карти, або ще щось, воно вже частково обробляється на ЦПУ і потім доопрацьовується на DSP. Потім взагалі все переміщується на ЦПУ, бо ДСП не вигрібає.
А потім з'явилися програми фізико-математичного моделювання звуку по типу Pianoteq і DSP тут більше не використовується, бо немає ані семплів, а ні чого, звук зі всіма нюансами аж до скрипу механічних елементів інструмента генерує ЦПУ згідно алгоритмів та тих самих фізико-математичних моделей, якими вчені з інженерами облазили та обміряли той чи інший інструмент і перевели його поведінку в програмний код.
AUDIO - запис пісні, купа треків в проекті DAW-студії під кожний інструмент та мікрофон які використовуються при запису (підзвучка однієї ударної установки чого коштує, купа мікрофонів біля кожного елементу + overhead`и). На кожен трек як мінімум компресор, еквалайзер, лімітер, noise-gate, а взагалі їх значно більше. Тобто купу треків треба одночасно обробити індивідуальними ефектами в real-time, бо по ходу прослуховування записаного воно все підкручується та може виникнути ідея кудись навісити ще якийсь ефект обробки звуку. От у вас умовний RME інтерфейс з 1, 2, 3, або більше, потужними DSP. Все чудово, все обробляється. Все класно. Компанія Toontrack чи Waves викочують нову версію своїх VST плагінів, і все, приїхали, ваша RME їх вже апаратно не підтримує - обробка переїжджає на ЦПУ. Ну або індустрія змінилася, тепер продакшн замість 24/96 (аудіо), 24/48 (кіно) робить все 32/387 - все, DSP його не їсть, міняй аудіоінтерфейс.
Той Waves випускає сервери обробки звуку SoundGrid, ПК на і7 з кастрованим лінуксом в пісочниці BusyBOX, з real-time ядром та своїм закритим ПЗ обробки звуку. В рекову стійку того ящика сунув, ethernet підключив, кнопку "ВКЛ" нажав - користуйся, потім знову кнопку "ВКЛ" нажав і воно вимкнулося. По ethernet до цього SoundGrid автоматично конектяться пульти та DAW-студії. Вони автоматично його в мережі знаходять і в їхньому інтерфейсі стає активна відповідна кнопка.
Апаратний мікшер, він в DSP теж лімітований, так сьогодні каналів in/out з надлишком, але ж колись їх було менше...
ASIO vs DirectSound = некоректне порівняння, ASIO це суто тема музикантів та студій. З ASIO максимум ви зможете послухати музику та подивитися кіно (ще поплясати треба), та й таке, кіно 99% буде лише стерео. Хоча оточуючий звук можна налагодити після танців з бубном.
Ігри - або ніяк, або лише стерео, частіше ніяк.
Чому з напівпроф/проф інтерфейсами така картина, бо вони або стерео по аналоговому виходу, або купа входів та виходів стерео чи моно формату.
Мав справу з Terratec Producer Phase 88 Rack, 8 stereo in / 8 stereo out. В системі вона саме так і відображається: 8 окремих стерео пристроїв виводу. Тобто умовний відеоплеєр для виводу 5.1 звуку треба скомутувати у системі що фронт на цей вихід, тил на цей вихід і тд. Ігри взагалі не розуміли куди відправляти звук, навіть стерео.
Також була деякий час Focusrite Saffire Pro 24, 4 stereo in / 4 stereo out. З кіно та сама історія, Virtualcable в допомогу, щоб відеоплеєр міг тобі оточуючий звук вивести, бо він намагається його вивести на один багатоканальний пристрій, а у тебе їх 4 окремих двоканальних. Ігри запускалися лише в стерео, але працювали гірше за інтегрований HD-Audio материнки Asus P5GD1Pro (i915 чіпсет).
-
lewerlin
Member
Це АРІ, а не обробка. Не плутайте.Radio Bay: ↑ 24.10.2025 13:08Приклад - ASIO проти Direct Sound.
-
Radio Bay
Member
В мене, та в багатьох, музика через нього грає. Звісно, якщо драйвер дозволяє. ASIO4All я якось не прохававZ440_User: ↑ 24.10.2025 14:25ASIO це суто тема музикантів та студій
Може бути, тому я обережноlewerlin: ↑ 24.10.2025 15:34Це АРІ, а не обробка. Не плутайте.
-
Z440_User
Member
А я і не казав що музику слухати не можна, гадав це і так зрозуміло... А про інші аспекти десктоп-життя пересічного юзера говорив.Radio Bay: ↑ 24.10.2025 15:45 В мене, та в багатьох, музика через нього грає.
-
lewerlin
Member
От для цього і треба DSP, який зкомутує окремі канали з окремими цапам. Більше від нього нічого не потрібно.Z440_User: ↑ 24.10.2025 14:25Мав справу з Terratec Producer Phase 88 Rack, 8 stereo in / 8 stereo out. В системі вона саме так і відображається: 8 окремих стерео пристроїв виводу. Тобто умовний відеоплеєр для виводу 5.1 звуку треба скомутувати у системі що фронт на цей вихід, тил на цей вихід і тд. Ігри взагалі не розуміли куди відправляти звук, навіть стерео.
Також була деякий час Focusrite Saffire Pro 24, 4 stereo in / 4 stereo out. З кіно та сама історія, Virtualcable в допомогу, щоб відеоплеєр міг тобі оточуючий звук вивести, бо він намагається його вивести на один багатоканальний пристрій, а у тебе їх 4 окремих двоканальних. Ігри запускалися лише в стерео, але працювали гірше за інтегрований HD-Audio материнки Asus P5GD1Pro (i915 чіпсет).
Ну камон, я ще розумію це школота якась би написала, з маркетингом в голові. Наче ж людина с адекватними девайсами, вухами і акустикою.MSiAventador: ↑ 24.10.2025 09:10Короче це шляпа а не HRTF.
Я повторюсь в четвертий раз - вся цифра, котра йде на ЦАП зводиться до РСМ(DSD/MQA тільки готові записи, вони майже не піддаються редагуванню). Вся. Щоб ви з нею не робили, які б софтові речі не прикручували, хоч в ОС, хоч на DSP, сам звук завжди буде РСМ. РСМ це вже готова "хвиля" в цифрі. Один канал - один РСМ потік.
Гра/фільм/etc дає РСМку софту - софт передає АРІ(або гра/фільм/фубар зразу на АРІ) - АРІ передає драйверу - драйвер передає DSP(або зразу на ЦАП, як у випадку зі свистками) - DSP передає на ЦАП. На кожному етапі РСМ на вході - РСМ на виході і вже ЦАП видає аналог. Хто "правив" РСМку на шляху до ЦАПа, а хто просто пропустив через себе без обробки - значення не має жодного, якщо правки одні й і ті ж, це фактично гола математика.
8788 в асусі не треба нічого правити, лише пропустити готову роботу софту на коректний ЦАП.
В кодеках "всередині" точно такий же маршрут DSP - ЦАП.
ЦАП апріорі не знає жодних софтової бодяги крім РСМ/DSD/MQA, йому це не треба, інакше він вже стає SoC, з усіма витікаючими.
-
Z440_User
Member
Тобто до DSP який мікшує, комутує, обробляє та всяке інше робить у вище згаданих аудіоінтефейсах, потрібен ще один DSP?lewerlin: ↑ 24.10.2025 16:20 От для цього і треба DSP, який зкомутує окремі канали з окремими цапам. Більше від нього нічого не потрібно.
-
lewerlin
Member
Я не це казавZ440_User: ↑ 24.10.2025 16:59Тобто до DSP який мікшує, комутує, обробляє та всяке інше робить у вище згаданих аудіоінтефейсах, потрібен ще один DSP?
-
OldGoodGames
Member
Шановні! Підкажіть будь-ласка бюджетний варіант із таких?
-
Radio Bay
Member
Свисток доларів за 10-15 на олх, просто стерео норм?
-
OldGoodGames
Member
Radio Bay
а чим свісток з олх краще того що я показав?
а чим свісток з олх краще того що я показав?
-
Filabatya
Member
отой за соточку потужний 
-
lewerlin
Member
В тумбочці такий валяється. Воно не годиться навіть для месенджерів, просто кров із вух, навіть з, лояльними до слабких дірок, Фокалами. За мікрофон краще помовчати. З дешевими вухами за 200грн взагалі труба, половини слів співрозмовника не розбереш.
-
Radio Bay
Member
Тим, що ліпше грати буде, у двох словах. Та карта взагалі хто зна що, до того ж час позбуватися від внутрішніх девайсів. Ота біла чюхня, без коментрів, але lewerlin прокоментував вже. Як ті свістки грають я знаю, не хайнд, але то можна слухати.OldGoodGames: ↑ 25.10.2025 13:53а чим свісток з олх краще того що я показав?
Відправлено через 1 годину 5 хвилин 11 секунд:
Все приходиться самому тестувати, в мене така чухня валяється. Це той випадок, коли я згоден з висновкими Аміра. Не зрозумів я, що воно робить крім потребує ще одного кабеля та пил збираєlewerlin: ↑ 25.10.2025 16:00В тумбочці такий валяється
-
OldGoodGames
Member
Можна приклад свистка що Ви мали на увазі?Radio Bay: ↑ 25.10.2025 04:15 Свисток доларів за 10-15 на олх, просто стерео норм?
-
Radio Bay
Member
Типа такогоOldGoodGames: ↑ 25.10.2025 18:44Можна приклад свистка що Ви мали на увазі?
- Базово виглядає так
-
- От мій

-
OldGoodGames
Member
Radio Bay
емм, дякую але з ціною не зрозумів 170... 1700... 2700... 4700...!?
за такі гроші я краще асус візьму
емм, дякую але з ціною не зрозумів 170... 1700... 2700... 4700...!?
за такі гроші я краще асус візьму
-
Radio Bay
Member
Сам собі господар, але я не впевнений, що за 500 грн буде гарна асусьOldGoodGames: ↑ 25.10.2025 19:31за такі гроші я краще асус візьму