Вибір HDD

SSD, HDD, Flash и прочие носители информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 22.10.2025 15:34 Але це може привести до окислювання. Повещена вологість, що працюють то гуд
Мої WD500 з 2005 по 2008р жили в тумбі на балконі. З 2008р балкон застеклився. Потім системник переїхав на утеплений балкон і до цих ВД доєднався 3ТБ ВД. З 2019р системник живе в технічному приміщенні з більш/менш постійною вологістю та плавною зміною температури оточуючого середовища в залежності від сезону року. Робить 24/7.
Гадаю за цей час щось да окислилося б в ньому, але ні...
В новому місці проживання я дивився та розмірковував де того системника притнути, коли планував де що буде у будинку на стадії планування ремонту. Якби там де він стоїть були неприйнятні умови - він би там не стояв. Але точно що зараз у нього умови значно кращі ніж він пережив раніше.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 22.10.2025 16:05Гадаю за цей час щось да окислилося б в ньому, але ні...
Ну й норм, це так було, припшущеня
OldGoodGames
Member

Повідомлення

Z440_User: 22.10.2025 15:30
OldGoodGames: 22.10.2025 15:12 Тоді усе зрозуміло, чому у Вас контакти у такому стані :facepalm:
Саме з моїми дисками все ОК, приклад той WD з 13-ма роками напрацювання що викладав скріншот смарта, окрім нього ще однин молодший на пів року, та WDC WD30EFAX-68J 3ТБ якому 8 років. Це диски які я купував і вони у мене з самого початку. Всі інші або приносили на ремонт/відновлення інфи, або їх взято з "помійного відра".
З моїх профільних це ST2000DL003-9VT1 2ТБ та WDC WD20EURS-73T 2ТБ які відпахали на підприємстві у відеорекордері поки не заглючили, та один WDC WD5000AAKS-0 який я взагалі не знаю де був до того як я його в кладовці на роботі знайшов під час прибирання. Я їх забрав на експерименти та розібрати, але ось вони працюють далі у мене на файлопомийці.

Так що ваша репліка не приймається :gigi:
Чому не приймається? :)
Ваша ідея про контакти існує і цікава. Але ж і умови експлуатації не по паспорту :)
І ще важливе зауваження як само працювали ці диски 24\7\360 на балконі або кілька годин на день у кімнаті і при якому живленні.
Тому тут багато факторів які можуть впливати на працездатність техніки.

Відправлено через 2 хвилини 7 секунд:
Z440_User: 22.10.2025 16:05 Мої WD500 з 2005 по 2008р жили в тумбі на балконі. З 2008р балкон застеклився. Потім системник переїхав на утеплений балкон і до цих ВД доєднався 3ТБ ВД. З 2019р системник живе в технічному приміщенні з більш/менш постійною вологістю та плавною зміною температури оточуючого середовища в залежності від сезону року. Робить 24/7.
Гадаю за цей час щось да окислилося б в ньому, але ні...
Значить гарно утеплено. Усі нормальні умови зберігання\експлуатації є у паспорті температура\вологість ітд
Z440_User
Member

Повідомлення

OldGoodGames
Ну про контакти то не ідея, а отриманий досвід. При прогоні MHDD/Victoria знайдено якусь збойну зону, при повторному прогоні збойної зони - її немає, при третьому вона менше, при четвертому вона якась фрагментована. Висновок що це якась фигня, воно або вмерло або ні, а не "то працюю, то не працюю". Звісно що дивлюся на шлейфи, контактні площадки, якщо там порядок - знімаю плату та дивлюся що там.

Саме з моїми HDD, що купував я новими, проблем не було і не має. Вони робили 24/7 на балконі. Тепер 24/7 в тех.приміщенні.

Ті шо припер з роботи, що робили в відеорекордері - теж 24/7 бо це ж відеоспостереження. Знаю що том шкаф пару раз заливало та й взагалі приміщення було "бетона неопалюванна коробка" цокольного поверху. З вологістю там скоріш за все була біда. Третій WD що припер з роботи - взагалі не знаю його історію, він повинен був разом із хламом що викидався, бути на смітнику, я його забрав.

Але на ці 4.5Тб з трьох HDD якось відносно байдуже, там торенти валяються. Звісно що сумно втратити, але не критично. Та й HDD не SSD, з нього в домашніх умовах більше шансів щось витягти.

А стосовно сьогоднішнього місцезнаходження системника, то в тех.приміщенні вологість на рівні близько 60% не дивлячись на сирість на вулиці та дощі. Хоча відносно житлових приміщень - там свіжо :D
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.10.2025 00:51При прогоні MHDD/Victoria
А як розумно ганяти Вікторію про розмірах типа 3Тб? Капець довго. Приклад - моя Тошиба. Здається потрібен якійсь ToDo
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 23.10.2025 02:34 А як розумно ганяти Вікторію про розмірах типа 3Тб? Капець довго. Приклад - моя Тошиба. Здається потрібен якійсь ToDo
А ви як хотіли? Гоняти терабайти то довго )))
Спочатку намагаюся витягти інфу з HDD, потім починаю зі смарта. Дивлюся його логи, там є LBA мітки де виявлено помилки. Потім роблю повний прогон read+ignore. Дивлюся на LBA зони, порівнюю з логом, далі працюю з конкретними LBA зонами відступивши трохи по краях. умовно початок 123987 - починаємо з 123000, кінець 787897 - завершуємо на 788000.
Ну і далі вже по ситуації...

Валяється 6ТБ диск, в якому фізичних бедів купа. Він поділений на 7 дисків. 0...500гб месиво помилок - нерозмічена область,500-під 2тб розміщено, 2тб-2,5тб знову нерозмічена, і так далі. У Victoria на цих секторах диск вішався і стукав головками до зупинки, перезапуску і врешті-решт зникав з системи. Після перезапуску на ньому відсутня файлова система і взагалі розмітка. Десь так він працює. Тому ці зони обходив розміткою по робочим LBA зонам.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 23.10.2025 11:09Ну і далі вже по ситуації...
Здається мені, що простіше забити

Мабуть тема стосується ХДД, але не для цієї гілки: Очень долгая загрузка Вин10
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay: 23.10.2025 17:00 Здається мені, що простіше забити
Ну це дивлячись яке завдання стоїть в першу чергу...
Quest
Member

Повідомлення

Всiм привіт порадьте, який краще взяти для домашнього використання, в більшій мірі для сховища, але запис/чтення буде щодня, файли 100-200мб.
З виду ці 3 схожі, але все ж є відмінності в описі

Технологія запису: MAMR
https://hotline.ua/ua/computer-zhestkie ... ?tab=about
Технологія запису: CMR
Технологія запису: CMR
МОНАХ
Member

Повідомлення

МОНАХ: 13.10.2025 11:19 ► На днях цей, новий "синяк" показав першу ознаку того, що може піти вслід за "ред"-ом :gigi: - помилка вводу-виводу, точно так починалася проблема на "ред"-і. Правда, поки що відчапало...
► Кажись, питання надійності вибору "синіх" EZEX-ів - відпадає :super: . Попередньо, здається, знайшов справжню причину: "Reset to device \Device\RaidPort1", "Event ID 129", "storahci" - попередження в системному журналі. Пропадання "вінта" або окремого логічного диска на 10-20 секунд з "видимості" системи і в цей же момент - "читання" на 100%.
► Система в цілому не висне так як стоїть на М.2 - проблема конкретно з SATA/AHCI/HDD (або дотичних з цим моментах - "материнка", кабелі, блок живлення), виникає при задіянні великого об'єму даних, наприклад, під час гри, яка встановлена на цей HDD. :D "Відьмак" від Нетфлікса вчора зненацька допоміг розібратися. Закачав новий сезон в об'ємі-якості - "...і тут панєслась!" (С): 1 серія - один завис, 2 серія - 3 зависання, 3 серія - 6 зависань, 4 серію уже просто неможливо було дивитися, так як виснути на 10-20 секунд почало через кожні 3-5 хвилин перегляду - :gigi: прямо сам Всесвіт проти того, щоб я дивився сіє пекельне творіння сучасного кінематографу.
► Переставив "вінт" на стару, інтеловську машину - проблема не виникає. На амд-ешній поки-що що встиг це - перемкнув систему енергоживлення "вінта" з "0" в "ніколи" ("сон" мається на увазі), але результата поки не дало... Поки грішу на амд-ешний контролер SATA/AHCI, судячи з того, що "нагуглилось", але це - не точно.

Відправлено через 8 хвилин 8 секунд:
► P.S. А - так, забув уточнити: це я вперше в житті на HDD бахнув GPT замість MBR :spy: ...
tablestikus
Member

Повідомлення

Свіженький звіт

Backblaze Drive Stats for Q3 2025

А собі замість почавшого помирати після 5,5 років 24/7 під торрентами Seagate IronWolf 6 TB (ST6000VN001) взяв на пробу відносно свіжий Seagate IronWolf Pro 8 TB (ST8000NT001).
kairo
Member

Повідомлення

Хтось мав досвід із Seagate Exos? Наскільки вони гучні? Думаю оновити диск та розглядаю варіанти IronWolf та Exos.
Seagate IronWolf 8TB (ST8000VN002) - 8000 грн
Seagate Exos Enterprise 10TB X10 (ST10000NM0016) - 10200 грн
Seagate Exos Enterprise 12TB X16 (ST12000NM007G) - 12 399 грн
Васильович
Member

Повідомлення

kairo: 29.11.2025 14:13Seagate IronWolf 8TB (ST8000VN002)
Маю у використанні старіший Seagate IronWolf 8TB ST8000VN004. Купував б/в після Chia-лихоманки.
В мене диск вже кілька років працює 24/7. Через свою "природу" з 7200 RPM диск і шумний, і гарячий.
Але до технічної частини питань нема (окрім деяких нюансів по моїй вині).
Загалом, на зараз розглядав би 5400 RPM варіанти з нормальною гарантією та CMR. Без оглядки на вендора чи лінійку (відверто погані варіанти всеодно відсіються через SMR).
kairo
Member

Повідомлення

Васильович: 29.11.2025 15:42В мене диск вже кілька років працює 24/7. Через свою "природу" з 7200 RPM диск і шумний, і гарячий.
Але до технічної частини питань нема (окрім деяких нюансів по моїй вині).
Загалом, на зараз розглядав би 5400 RPM варіанти з нормальною гарантією та CMR.
Я розглядаю в першу чергу Seagate IronWolf 8TB 5400 RPM варіант. Різниця у швидкості все одно невелика, але тихіше буде та холодніше.
https://www.seagate.com/content/dam/sea ... -en_GB.pdf
tablestikus
Member

Повідомлення

kairo
ексоси шумніші за іронвульф, їх роблять не звертаючи увагу на гучність роботи
kairo
Member

Повідомлення

Оновив я свій помираючий WD Blue 2TB на Seagate IronWolf 8TB 5400(ST8000VN002). Як казав один поляк - rozczarowanie. Диск постійно чути в ПК. Такий тихий, але настирливий гул. При записі звісно тарахтить, але це хоч не постійно. Так як диск вже розпакував та встановив, повертати не буду. Якби не дурня із цінами на пам'ять, взяв би собі 4TB M2 натомість.
Radio Bay
Member

Повідомлення

kairo: 05.12.2025 02:49Такий тихий, але настирливий гул
99% гудить корпус, я так це боров
kairo
Member

Повідомлення

Radio Bay: 05.12.2025 12:42
kairo: 05.12.2025 02:49Такий тихий, але настирливий гул
В мене HDD встановлений у відсік через антивібраційні шайби(рідне рішення). Крім того, стінка корпусу там проклеєна автомобільною шумкою.
Radio Bay
Member

Повідомлення

kairo: 05.12.2025 13:45В мене HDD встановлений у відсік через антивібраційні шайби(рідне рішення)
Не факт, що вони працююь та заберпечують повну віброразв'зку. Сенс вівророзв'зки у тому, щоб не було тведих стиків між деталями, а якщо ти просто начипив шайбочку на гвинтик, то до дупи, бо вібрація передається через гвинт. Шумка - то гарне рішення, робив таке, і на компі, і тещі на мійці, щоб від струму води не грюкала, універсальне рішення :)

Про вібророзв'язку то припущення, а не твердження, але коли я собі усі гвинти (3) на таке поставив, то одразу здивувався тиши у кімнаті. Як якийсь фон вимкнули. Фон, я так розумію, давали працюючі двигуни і корпус був також з шумкою
destructX
Member

Повідомлення

kairo: 05.12.2025 13:45
Radio Bay: 05.12.2025 12:42
В мене HDD встановлений у відсік через антивібраційні шайби(рідне рішення). Крім того, стінка корпусу там проклеєна автомобільною шумкою.
підтверджую слова вище, в мене теж наче і лоток відокремлений, і 4 шайби по кутам, все рівно віддає кудись :dontknow:
фіксив у себе підставляючи під ніжки шось, або регулюючи затяг винтів бокової кришки
Відповісти