Новини
Останні статті і огляди
Вибір лінз для окулярів (для зору)
-
leif
Member
Старість не радість, потрібні окуляри, вже купив оправу в люксоптиці, обираю лінзи.
Скажіть плз хто стикався, цейс це топчик і їх треба розглядати в першу чергу? Може нікон теж глянути? Які носите ви? Що можете порадити ще?
У мене -2.75/-2.25, зараз ношу лінзи але окуляри теж хочу.
Оправа отака:
https://luxoptica.ua/ua/frames-and-lens ... -b-001-54/
Якщо я правильно розумію, дозволяє ставити що завгодно
Відправлено через 9 хвилин 53 секунди:
Прочитав на редіті що тонкі лінзи з коефіцієнтом рефракції 1.74 не такі прикольні саме в якості картинки як трохи товстіші (1.60-1.67) хтось стикався? Може пруфануть? Бо я як раз дивився на 1.74
Скажіть плз хто стикався, цейс це топчик і їх треба розглядати в першу чергу? Може нікон теж глянути? Які носите ви? Що можете порадити ще?
У мене -2.75/-2.25, зараз ношу лінзи але окуляри теж хочу.
Оправа отака:
https://luxoptica.ua/ua/frames-and-lens ... -b-001-54/
Якщо я правильно розумію, дозволяє ставити що завгодно
Відправлено через 9 хвилин 53 секунди:
Прочитав на редіті що тонкі лінзи з коефіцієнтом рефракції 1.74 не такі прикольні саме в якості картинки як трохи товстіші (1.60-1.67) хтось стикався? Може пруфануть? Бо я як раз дивився на 1.74
-
Shpoker
Member
leif
на таком минусе "толстые" линзы еще не толстые и носить их не тяжело, потому я б не заморачивался с дорогими утонченными. вот когда -4 и дальше - уже да, есть смысл смотреть чо потоньше и попластиковей, бо нос реально устаёт. Качество картинки страдает больше от старости линз, а на новых свежих - всё ок, не знаю что там на реддите людям не нравится.
на таком минусе "толстые" линзы еще не толстые и носить их не тяжело, потому я б не заморачивался с дорогими утонченными. вот когда -4 и дальше - уже да, есть смысл смотреть чо потоньше и попластиковей, бо нос реально устаёт. Качество картинки страдает больше от старости линз, а на новых свежих - всё ок, не знаю что там на реддите людям не нравится.
-
leif
Member
-
Georgin
Member
leif
Я б взяв південнокорейські Dagas (користуюсь вже років 12). Значно дешевші від німецьких, характеристики матеріалу чудові і взагалі все класно.
Теж беру у "Люксоптиці". Доречі, у ній як і у інших клініках консультанти можуть почати навалювати офігенні історії про те, що Dagas класні але у німецьких чистота матеріалу,
міцність і т.д. вищє кращє і взагалі Dagas у вашу оправу не влізуть тому що (лінзи під астигматизм і придумайте_будь_яку_причину_чому) - ігноруйте ці потоки маркетингової чухні.
Як користувач окулярів зі стажем більше 20 років впевнено кажу - Ви 100% не побачите жодної різниці у якості між німецькими та південнокорейськими лінзами.
P.S. Товщину лінз не має сенсу обговорювати на форумах і, тим паче, орієнтуватись на інтернет-відгуки - у клініці є спеціаліст, який продемонструє Вам все вживу.
Доки Ви самі не одягнете і не оціните - усі розповіді інших марні, бо нюанси з очима у всіх різні.
Я б взяв південнокорейські Dagas (користуюсь вже років 12). Значно дешевші від німецьких, характеристики матеріалу чудові і взагалі все класно.
Теж беру у "Люксоптиці". Доречі, у ній як і у інших клініках консультанти можуть почати навалювати офігенні історії про те, що Dagas класні але у німецьких чистота матеріалу,
міцність і т.д. вищє кращє і взагалі Dagas у вашу оправу не влізуть тому що (лінзи під астигматизм і придумайте_будь_яку_причину_чому) - ігноруйте ці потоки маркетингової чухні.
Як користувач окулярів зі стажем більше 20 років впевнено кажу - Ви 100% не побачите жодної різниці у якості між німецькими та південнокорейськими лінзами.
P.S. Товщину лінз не має сенсу обговорювати на форумах і, тим паче, орієнтуватись на інтернет-відгуки - у клініці є спеціаліст, який продемонструє Вам все вживу.
Доки Ви самі не одягнете і не оціните - усі розповіді інших марні, бо нюанси з очима у всіх різні.
-
leif
Member
Georgin
Дякую за розгорнуту відповідь. А ви носили цейс? якось порівнювали side by side?
Можливо стикались з ніконами?
Відправлено через 2 хвилини 42 секунди:
Щодо різних лінз, то такого мінусу як мені було треба, у них під рукою не було, мені дали подивитись через цейс щоб оцінити, що там якась прикольна жовтизна (ненав'язлива така) і це справді так. Типу добре для роботи за компом, що мені цікаво. А такі параметри як вага і якість картинки це треба саме поставити в свою оправу, інакше як сказати/порівняти?
Відправлено через 3 хвилини 48 секунд:
https://lens.com.ua/ua/product/zeiss-si ... atinum-uv/
Отакі цейси, скоріше за все, blue guard. Сказали шо різниця потужна між ними і дешевшими опціями саме в цій ніші (умовно для компа)
Відправлено через 5 хвилин 40 секунд:
Ого, ну ці dagas якось сильно дешевше ніж цейс. Складно повірити що різниці немає і цейс бере таку націнку суто за бренд, чесно кажучи
Дякую за розгорнуту відповідь. А ви носили цейс? якось порівнювали side by side?
Можливо стикались з ніконами?
Відправлено через 2 хвилини 42 секунди:
Щодо різних лінз, то такого мінусу як мені було треба, у них під рукою не було, мені дали подивитись через цейс щоб оцінити, що там якась прикольна жовтизна (ненав'язлива така) і це справді так. Типу добре для роботи за компом, що мені цікаво. А такі параметри як вага і якість картинки це треба саме поставити в свою оправу, інакше як сказати/порівняти?
Відправлено через 3 хвилини 48 секунд:
https://lens.com.ua/ua/product/zeiss-si ... atinum-uv/
Отакі цейси, скоріше за все, blue guard. Сказали шо різниця потужна між ними і дешевшими опціями саме в цій ніші (умовно для компа)
Відправлено через 5 хвилин 40 секунд:
Ого, ну ці dagas якось сильно дешевше ніж цейс. Складно повірити що різниці немає і цейс бере таку націнку суто за бренд, чесно кажучи
-
Georgin
Member
leif
У "Люксоптиці" приблизно 16 років тому пропонували тільки одного німецького виробника і здається це і був Zeiss. Користувався декілька років і замінив на Dagas просто тому,
що мені запропонували їх як майже вдвічі дешевший варіант. Я спробував - і не побачив взагалі жодної різниці у якості. Обидва виробника роблять надійні, стійкі до подряпин лінзи.
Порівнював буквально side-by-side - одягав одні, знімав, одягав інші, експлуатував тиждень-через-тиждень
Японські не використовував, нічого сказати не можу щодо них.
Дивіться, оця "жовтизна" не має ніякого стосунку конкретно до Zeiss. Ось коротке пояснення:
Обмеження починаються там, де є бажання зробити фотохромні лінзі - "хамелеони". Такі в мене теж були і, на відміну від звичайних сонцезахисних окуляр, вони темнішають в залежності від інтенсивності ультрафіолетового випромінювання і захищають від нього повністю. А от звичайні готові сонцезахисні окуляри майже завжди фільтрують лише видимий спектр, а тим часом ультрафіолет випалюває Вашу сітківку. Коротше кажучі, фотохромні окуляри це класна штука - у приміщєнні звичайні прозорі, а на вулиці вже дають захист від сонячного випромінювання.
Щодо ваги - у мене дуже поганий зір, тому я завжди обираю максимально легкий і ультра-спресований варіант лінз. Доречі, вага окулярів - дуже суб'єктивна штука.
От є в мене 2 оправи - одна надлегка від Sunderson і одна класична від Lozza. У руках надлегка важить практично нічого, класична разів в 5-7 важче.
Але до ваги звикаєш буквально за 3-4 дні і в результаті обидві оправи відчуваються майже однаково (легка вже не здається легкою, а важка - важкою), різниця тільки у фізичних габаритах.
Якість картинки - це дуже суб'єктивно, Вам просто треба одягнути окуляри і подивитись самому. Але вангую, що якоїсь значної різниці Ви не відчуєте.
P.S. Хочете Zeiss - беріть Zeiss
Доречі, щось я його на сайті "Люксоптики" не бачу у доступності.
Ну уявіть, що Zeiss це iPhone, а Dagass - це флагман від Sony. Вам складно повірити, що Apple дере таку націнку суто за бренд? Є сенс у переплаті в 30000 грн. і більше за iPhone?
У "Люксоптиці" приблизно 16 років тому пропонували тільки одного німецького виробника і здається це і був Zeiss. Користувався декілька років і замінив на Dagas просто тому,
що мені запропонували їх як майже вдвічі дешевший варіант. Я спробував - і не побачив взагалі жодної різниці у якості. Обидва виробника роблять надійні, стійкі до подряпин лінзи.
Порівнював буквально side-by-side - одягав одні, знімав, одягав інші, експлуатував тиждень-через-тиждень
Японські не використовував, нічого сказати не можу щодо них.
Дивіться, оця "жовтизна" не має ніякого стосунку конкретно до Zeiss. Ось коротке пояснення:
- спойлер
-
Окуляри для роботи за комп’ютером, які фільтрують «холодні» тони (тобто переважно синє світло, або «blue light»), можуть бути зроблені двома основними способами, залежно від технології виробництва:
1. Фільтр — частина матеріалу лінзи.
У цьому випадку фільтрувальні властивості вбудовані в сам матеріал лінзи під час її виготовлення.
До полімеру (наприклад, CR-39 або полікарбонату) додають спеціальні речовини (пігменти або нанофільтри), які поглинають або частково відбивають короткохвильове (синє) світло.
Така лінза має легкий жовтуватий відтінок, навіть без додаткових покриттів.
Перевага: фільтр не стирається і не пошкоджується з часом.
Недолік: колірна передача трохи змінюється (теплішає зображення).
2. Фільтр — це спеціальне покриття.
Інший варіант — коли на поверхню звичайної прозорої лінзи наносять тонке багатошарове покриття, яке відбиває або поглинає синьо-фіолетове світло (~380–450 нм).
Це покриття схоже за принципом на антирефлексне (AR) або дзеркальне покриття, але оптимізоване саме для синього спектра.
Відбиття синього світла часто помітне як синій або фіолетовий відблиск на лінзах.
Перевага: лінза залишається майже прозорою, без сильного спотворення кольорів.
Недолік: покриття може зношуватися, дряпатися або з часом втрачати ефективність.
Щодо ваги - у мене дуже поганий зір, тому я завжди обираю максимально легкий і ультра-спресований варіант лінз. Доречі, вага окулярів - дуже суб'єктивна штука.
От є в мене 2 оправи - одна надлегка від Sunderson і одна класична від Lozza. У руках надлегка важить практично нічого, класична разів в 5-7 важче.
Але до ваги звикаєш буквально за 3-4 дні і в результаті обидві оправи відчуваються майже однаково (легка вже не здається легкою, а важка - важкою), різниця тільки у фізичних габаритах.
Якість картинки - це дуже суб'єктивно, Вам просто треба одягнути окуляри і подивитись самому. Але вангую, що якоїсь значної різниці Ви не відчуєте.
P.S. Хочете Zeiss - беріть Zeiss
Ну уявіть, що Zeiss це iPhone, а Dagass - це флагман від Sony. Вам складно повірити, що Apple дере таку націнку суто за бренд? Є сенс у переплаті в 30000 грн. і більше за iPhone?
Востаннє редагувалось 15.10.2025 17:04 користувачем Georgin, всього редагувалось 1 раз.
-
leif
Member
це я розумію. справа в тому, що саме в офтальмологічній клініці мені два лікарі стверджували, що цейсівська жовтизна "краще" ніж у інших виробників і що вона відрізняється від виробника до виробника. в той час як у цейса вона ледве тепла, але добре фільтрує синє світло, то у бюджетніших виробників вона значно більш жовта, усе воно теж фільтрує синє світло, звісно. це все з їхніх слів, а я так і не пішов десь ще подивитись на "інших виробників".Georgin: ↑ 15.10.2025 16:52Так що "комп'ютерними" можна зробити на замовлення і Zeiss, і Dagass і що забажаєете
у них немає цейсу, наскільки я розумію.Georgin: ↑ 15.10.2025 16:52Доречі, щось я його на сайті "Люксоптики" не бачу у доступності.
ще трохи подумаю, але, скоріше за все, його і візьму як найбільш сейф чойс для першого разу. а там подивимось, може, куплю ще якусь оправу -- поставлю інші лінзи для експериментуGeorgin: ↑ 15.10.2025 16:52Хочете Zeiss - беріть Zeiss
-
Georgin
Member
Це маркетинговий буллшит. Лікарі у офтальмологічних клініках мають відсоток від продажів як і консультанти. Як я і написав під спойлером, має значення спосіб виготовлення фільтра (внутрішній чи покриття).leif: ↑ 15.10.2025 17:03це я розумію. справа в тому, що саме в офтальмологічній клініці мені два лікарі стверджували, що цейсівська жовтизна "краще" ніж у інших виробників і що вона відрізняється від виробника до виробника. в той час як у цейса вона ледве тепла, але добре фільтрує синє світло, то у бюджетніших виробників вона значно більш жовта, усе воно теж фільтрує синє світло, звісно. це все з їхніх слів, а я так і не пішов десь ще подивитись на "інших виробників".Georgin: ↑ 15.10.2025 16:52Так що "комп'ютерними" можна зробити на замовлення і Zeiss, і Dagass і що забажаєете
Суттєва різниця при однаковому способі виготовлення буде у тому разі, якщо з одного боку для порівняння буде Zeiss або Dagass, а з іншого - якесь китайське сміття.
Як ветеран-"очкарик" раджу Вам одразу зробити 2 пари окуляр. Завжди потрібно мати запасну, якщо з першою щось станеться.
Візьміть першою оту Вашу дорогу понтову оправу з Zeiss, а другою якусь оправу за 3-4к з лінзами Dagass і будете екіповані на всі випадки життя
Востаннє редагувалось 15.10.2025 17:14 користувачем Georgin, всього редагувалось 1 раз.
-
leif
Member
в цьому конкретному прикладі особисто для мене сенс є, адже я користуюсь саме айфономGeorgin: ↑ 15.10.2025 16:52Є сенс у переплаті в 30000 грн. і більше за iPhone?
але я пару років тому придбав два нові щойно вишедші телефони одночасно (піксель 8 про і айфон 15 про макс), і походив з обома(разом і поперемінно) трохи більше ніж місяць, і врешті-решт айфон переміг в батлі і піксель було продано, хоча він безперечно має свої плюси. з окулярами/лінзами в подібному батлі зараз не бачу сенсу для себе, але колись обов'язково треба буде перевірити.
Відправлено через 1 хвилину 14 секунд:
нічого не можу сказати, сам не тестував, за що купив за те продав. колись треба буде порівняти, адже я наразі я в цій темі зовсім новачокGeorgin: ↑ 15.10.2025 17:11Це маркетинговий буллшит. Лікарі у офтальмологічних клініках мають відсоток від продажів як і консультанти. Як я і написав під спойлером, має значення спосіб виготовлення фільтра (внутрішній чи покриття).
Суттєва різниця при однаковому способі виготовлення буде у тому разі, якщо з одного боку для порівняння буде Zeiss або Dagass, а з іншого - якесь китайське сміття.
Відправлено через 1 хвилину 55 секунд:
так ще ж контактні лінзи є, їх я в основному і ношу, окуляри це додатковий девайс до лінз як основного засобу. до того ж у мене не такий мінус, що мені без окулярів прям жесть як нічого не видно. я цілком можу і за кермом без них їздити, просто не дуже комфортно, особливо ввечері. інколи не вдягаю лінзи цілий день, в залежності від того що треба в цей день робити.Georgin: ↑ 15.10.2025 17:11Як ветеран-"очкарик" раджу Вам одразу зробити 2 пари окуляр. Завжди потрібно мати запасну, якщо з першою щось станеться.
Відправлено через 1 хвилину 40 секунд:
непоганий варіант потестувати лінзи, але мені щось не сподобались по дизайну ніякі недорогі оправи, які пропонувала люксоптика в яку я зайшов, може як щось побачу, що не буде сильно дратувати і добре сяде -- так і зроблюGeorgin: ↑ 15.10.2025 17:11а другою якусь оправу за 3-4к з лінзами Dagass і будете екіповані на всі випадки життя
-
StTechnik
Member
У меня и у супруги стоят Никоны - абсолютно нормальные линзы. Правда диоптрии плюсовые, но смысл не меняется. Все эти "качества картинки", защита "для компьютера" - нафик не нужно. Чушь полная. У меня в одну оправу например ставятся ТОЛЬКО кастомные линзы их завода в Киеве (тоже очень класные), и они реально дороже и цейса и никона. Из за того что оправа полуободковая (снизу леска) и для моих диоптрий толщина слишком мала, поэтому там какой то технологический финт они делаю. Типа из утолщенной фрезеруют или что то такое.leif: ↑ 15.10.2025 16:23Можливо стикались з ніконами?
А так в целом - Никон вполне себе класные линзы. Ну и оте корейские тоже. Это точно так же как с зубными имплантами. Суть одна и таже, но разница между щвейцарским штрауманом и теми же корейским - в два раза минимум. Причем разница чисто за маркетинг.
-
l-m
Member
Нікон - ок. Крім того ще можу рекомендувати Rodenstock.
1.6 справді дає кращу якість зображення ніж 1.74.
1.6 справді дає кращу якість зображення ніж 1.74.
-
leif
Member
StTechnik

Відправлено через 54 секунди:
l-m
Дякую!
Відправлено через 54 секунди:
l-m
Дякую!
-
Georgin
Member
StTechnik
Так взагалі то всі лінзи для оправ кастомні, тут немає жодної унікальності. Це тількі готові окуляри типу сонцезахисних штампуються на фабриках універсально.
1. Вам перевіряють зір і встановлюють параметри лінзи.
2. Оптика робить замовлення на заготовки з цими оптичними параметрами у виробника (Zeiss, Rodenstock, Dagass, Nikon etc.).
3. Виробник виготовляє заготовки і надсилає в Україну замовнику (оптиці).
4. Майстер у оптиці виточує з заготовок лінзи певної форми для будь якої оправи (напівободкова, цільна чи взагалі гвинтова без верхніх та нижніх дужок), завод для цього не потрібен. Вартісь роботи йде в ітогову ціну.
У Вас, можливо, і досі десь лежать 2 пластикові форми, які стояли у Вашій оправі с заводу. Ці форми і є шаблонами для виточки справжніх лінз.
Можливо на цьому київському заводі вони самі виготовляють заготовки з сировини, але навіть так незрозуміло, чому в них виходить (за Вашими словами) дорожче Zeiss та Nikon.
При всій повазі до вітчизняного виробника навряд чи якість їх продукції вища за якість знаменитої німецької та японської оптики.
Доречі, що саме за завод?
Так взагалі то всі лінзи для оправ кастомні, тут немає жодної унікальності. Це тількі готові окуляри типу сонцезахисних штампуються на фабриках універсально.
1. Вам перевіряють зір і встановлюють параметри лінзи.
2. Оптика робить замовлення на заготовки з цими оптичними параметрами у виробника (Zeiss, Rodenstock, Dagass, Nikon etc.).
3. Виробник виготовляє заготовки і надсилає в Україну замовнику (оптиці).
4. Майстер у оптиці виточує з заготовок лінзи певної форми для будь якої оправи (напівободкова, цільна чи взагалі гвинтова без верхніх та нижніх дужок), завод для цього не потрібен. Вартісь роботи йде в ітогову ціну.
У Вас, можливо, і досі десь лежать 2 пластикові форми, які стояли у Вашій оправі с заводу. Ці форми і є шаблонами для виточки справжніх лінз.
Можливо на цьому київському заводі вони самі виготовляють заготовки з сировини, але навіть так незрозуміло, чому в них виходить (за Вашими словами) дорожче Zeiss та Nikon.
При всій повазі до вітчизняного виробника навряд чи якість їх продукції вища за якість знаменитої німецької та японської оптики.
Доречі, що саме за завод?
-
leif
Member
Georgin
Це про lenti pro, мабуть. Чи ні?
Це про lenti pro, мабуть. Чи ні?
-
Georgin
Member
leif
Та я ж не знаю, тому й спитав
Та я ж не знаю, тому й спитав
-
Мерзавчик
Member
Зі свого багатого досвіду - і Цейс є, і ля Перла, наприклад. Не бачу відмінностей суттєвих окрім ціни. Крім того - "ушатуються" лінзи теж +- однаково
-
leif
Member
я крім lenti pro наразі ні про кого не чув p вітчизняних виробників, щоб могли дорожче цейсу коштуватиGeorgin: ↑ 15.10.2025 18:04Та я ж не знаю, тому й спитав
Відправлено через 28 секунд:
Мерзавчик
подякував за відгук
-
StTechnik
Member
Именно про них. Забыл название - ты напомнил.leif: ↑ 15.10.2025 17:59Це про lenti pro, мабуть. Чи ні?
Все верно. Только ситуация такая - мне нужна линза +0.75. Мастер не может в заготовке сделать канаву для лески, потому что нехватает толщины в заготовке под нужную диоптрию. Завод там их собственный с оборудованием достаточно современным. Мне пара линз этих выходила где то 7к. При том что за Никон для другой оправы около 3К. было это правда 2023 году по моему.Georgin: ↑ 15.10.2025 17:56Можливо на цьому київському заводі вони самі виготовляють заготовки з сировини, але навіть так незрозуміло, чому в них виходить (за Вашими словами) дорожче Zeiss та Nikon.
-
Georgin
Member
StTechnik
Зрозумів, дякую за відповідь. Це прямо ультракастом
В мене була оправа з волосінню, лінза на -7 діоптрій і товщини лінзи від Dagass повністю вистачало.
У Вас занадто гарний зір для такого типу оправи, простіше і дешевше було б взяти суцільну або гвинтову
Зрозумів, дякую за відповідь. Це прямо ультракастом
В мене була оправа з волосінню, лінза на -7 діоптрій і товщини лінзи від Dagass повністю вистачало.
У Вас занадто гарний зір для такого типу оправи, простіше і дешевше було б взяти суцільну або гвинтову
-
StTechnik
Member
Мне так там и сказали. Но она мне понравилась и была уже купленаGeorgin: ↑ 15.10.2025 18:51для такого типу оправи
Так получается, что я часто не ищу легких путей. Вечно на што то напарываюсь