Прогрес ARM процесорів

Обсуждение всего, что связано с CPU
Відповісти
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 26.09.2025 11:36я продовжую стверджувати, що такої різниці не повинно бути
phoronix - теж дурить?
Gold_Star
Member

Повідомлення

Ви коли-небудь бачили, щоб полунонейм девайси у популярних блогерів з дорогою рекламою колись показували хороші результати? :rotate:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 26.09.2025 11:36 розкажіть це розробникам openwrt. у яких єдині опенсорсор драйвера під залізо - від медіатека :)
можливо для роутерів - інакше
але мені якось смарти ближче

пс: в мене є роутер від Сяомі, але прошивка там від Padavan

Відправлено через 1 хвилину 1 секунду:
Gold_Star: 26.09.2025 11:40Ви коли-небудь бачили, щоб полунонейм девайси у популярних блогерів з дорогою рекламою колись показували хороші результати? :rotate:
ще раз - у phoronix - результат майже такий самий

Відправлено через 7 хвилин 42 секунди:
artko: 26.09.2025 11:36я продовжую стверджувати, що такої різниці не повинно бути. бо zen5 ядра швидше ніж zen4 в однопотоці, а різниця в тактовій - не може тут дати таку різницю.
тому або щось неочікуване було у автора первісного тесту, або конкретна реалізація мініпк проблемна
я згідний з вами, але результат такий у 2-х джерелах
якби був хтось з Ryzen AI - то хай би протестив
artko: 26.09.2025 11:36той же cpubenchmark надає для AMD Ryzen AI 9 HX 370 та R7 7700 майже однакові результати однопотоку
7700 трохи швидший
artko: 26.09.2025 11:36а цей тест досить непогано дає можливість порівняти різні процесори за чистою швидкодією, неодноразово перевіряв його результати (співвідношення) іншими тестами, дуже схоже
я став трохи скептично до нього ставитись - бо М4 в ньому програє М3

Відправлено через 15 хвилин 38 секунд:
АРМ на смартах, вже швидші за десктоп в одно-потоці, і багато де в багато-потоці:

artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 26.09.2025 11:38phoronix - теж дурить?
не маю жодного уявлення. ще раз: я бачу, що процесор показує неадекватні результати. чому - винний тестувальник чи виробник конкретного пристрою, мені невідомо (щоб перевірити, потрібно мати такий пристрій, в мене його нема).

Відправлено через 47 секунд:
yuriy_dd: 26.09.2025 12:06ще раз - у phoronix - результат майже такий самий
це якраз може свідчити про те, що конкретний пристрій - зробили погано.

Відправлено через 1 хвилину 14 секунд:
yuriy_dd: 26.09.2025 12:067700 трохи швидший
непринципово. ~2% різниці це можна не враховувати.

Відправлено через 4 хвилини 17 секунд:
yuriy_dd: 26.09.2025 12:06я став трохи скептично до нього ставитись - бо М4 в ньому програє М3
звісно, "неоптимізований" тест :) все від виконання конкретного пристрою. чому раптом новий не може бути трохи повільніший? може він жере трохи меньше.

Відправлено через 3 хвилини 39 секунд:
yuriy_dd: 26.09.2025 12:06АРМ на смартах, вже швидші за десктоп в одно-потоці, і багато де в багато-потоці:
ой, я з цього дивувався ще років 5 тому. коли за тестом - мій смартфон дорівнював десктопу. але - вживу добре було видно, що все навпакі. і навіть поруч не стояв.
не буде мобільний процесор зі споживанням в декілька ватт працювати як десктопний. і ніяка архитектура не допоможе - згадані вами серверні арми, які швидкі - жеруть добряче так, зовсім не декілька ватт.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 26.09.2025 12:26 я став трохи скептично до нього ставитись - бо М4 в ньому програє М3
звісно, "неоптимізований" тест :) все від виконання конкретного пристрою. чому раптом новий не може бути трохи повільніший? може він жере трохи меньше.
тому що інші тести одно-потік показують суттєве зростання - напирклад Cinebench 2024 - +25%
artko: 26.09.2025 12:26не буде мобільний процесор зі споживанням в декілька ватт працювати як десктопний
ту саму роботу виконує швидше. Лише проблема що екран малий. Але можна підключити зовнішній монітор. Чекаю таке. Монітор портативний вже маю
artko: 26.09.2025 12:26згадані вами серверні арми, які швидкі - жеруть добряче так, зовсім не декілька ватт
я згадував лише Ampere Altra - він повільний як для одно-потоку, але швидкий багатопотік і макс споживання до 250 Вт

Відправлено через 11 хвилин 34 секунди:
artko: 26.09.2025 12:26не буде мобільний процесор зі споживанням в декілька ватт працювати як десктопний
це доречі популярна думка, тих хто не пробував АРМ, і саме з цією думкою я борюсь
вам раджу спробувати
artko: 26.09.2025 12:26і ніяка архитектура не допоможе
якраз проблема що архітектура х86 - тупикова, і вони не можуть нічого зробити, не буде росту
Alexsandr
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 26.09.2025 10:24
Alexsandr: 26.09.2025 10:03А судя по тестам в софте х86 успешно таки конкурирует (тот же стрикх хало или ка ктам их).
так я дав тести як цей проц зливає базовому М4

viewtopic.php?p=4035765#p4035765
Тесты разные бывают как и настройки :)
Видео vfkj не смотрибельно, смена картинки каждые пару секунд.
мне больше это понравилось. В зависимости от настройки можно получать разный результат,с батареей и от сети.
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 26.09.2025 12:40тому що інші тести одно-потік показують суттєве зростання - напирклад Cinebench 2024 - +25%
крім сайнбенча е ще тести? якщо процесор швидший, буде прискорення усюди. а не в одному тесті. нема такого? це помилка. некоректний тест. а ви чогось тягнете виключення як приклад.

yuriy_dd: 26.09.2025 12:40ту саму роботу виконує швидше.
де вимірювання?
щойно з цікавості зібрав конфігурацію від домашнього пристрою(esp32, прошивка esphome). десктоп(згідно моніторінгу +35вт від розетки на цей час від idle) виконав збірку з нуля за [SUCCESS] Took 64.02 seconds, арм платка зі споживанням ~4вт (1вт idle) - [SUCCESS] Took 1579.88 seconds. Тобто х86 спожив 2240 ватт*секунд, а енергоефективний арм - 4740 ватт*секунд на збирання.
ви забуваєте, що крім швидкодії самого процесора ще є все інше, де він працює. і все воно в комплексі.

Який телефон вміє вже повноцінний десктоп? на андроідах те ще під руку попадалося тестував - ну, таке собі. і наче читав, що навіть самсунг свій dex все, закрив. Ну от навіть підключили монітор - впевнені, що мобільне ПЗ зроблено як треба, побачить таке і відкорегує інтерфейс, а не будуть кнопки на половину екрана?

Відправлено через 54 секунди:
yuriy_dd: 26.09.2025 12:52це доречі популярна думка, тих хто не пробував АРМ, і саме з цією думкою я борюсь
вам раджу спробувати
трохи вище вимірювання в цифрах. 1 хвилина очікування результату проти 26+ хвилин.

Відправлено через 4 хвилини 42 секунди:
yuriy_dd: 26.09.2025 12:52якраз проблема що архітектура х86 - тупикова, і вони не можуть нічого зробити, не буде росту
:) ARM та x86 зсередини дуже схожі зараз. це RISC архитектури з транслятором своєї системи команд + додаткові модулі під периферію. ARM просто наздогнав х86 у розвитку, бо туди дійсно багато грошей вкидали (дякуємо монополісту intel за стагнацію, вони тепер це дуже добре на собі протестили). далі особливо рости нікуді - що показує і величезне споживання версій M3 Ultra.
Розумієте, нема ніяких проблем попиляти х86 та зробити з них мобільні процесори для телефонів (і вони були в реалі). Проблема в тому, що ПЗ мобільне вже зроблено під арм і нема сенсу туди лізти. дуже дорого.

і та сама проблема є у арм, тільки в сегменті десктопів. що воно і як буде - подивимось. конкуренція це добре, не маю нічого проти.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 26.09.2025 13:29крім сайнбенча е ще тести? якщо процесор швидший, буде прискорення усюди. а не в одному тесті
саме так і є. У всіх інших одно або мало потокових тестах М4 демонструє суттєвий приріст відносно М3, ви можете пореконатись особисто
якщо раптом знайдете тест де М4 гірший - дайте мені знати будь ласка
artko: 26.09.2025 13:29арм платка зі споживанням ~4вт (1вт idle)
цілий мак міні М4 теж споживає в idle порядку 1 вт. І це не маленька esp32 платка
Я не знаю що там у вас стоїть на esp32.
Я кажу про сучасні АРМ проци - конктертно М4
artko: 26.09.2025 13:29Який телефон вміє вже повноцінний десктоп?
якраз Гугл працює в новому Андроїд над цим. Крім того є плани обєднати Андроїд та ХромОС - якщо буде принаймі як ХромОС - буде достатньо

Відправлено через 4 хвилини 35 секунд:
artko: 26.09.2025 13:35 вам раджу спробувати
трохи вище вимірювання в цифрах. 1 хвилина очікування результату проти 26+ хвилин
я маю на увазі спробувати М проци
artko: 26.09.2025 13:35далі особливо рости нікуді
якраз щойно вийшли нові АРМ проци від Епл, Квалком та МТК - дуже суттєвий ріст. Чому ви заперечуєте реальність?
artko: 26.09.2025 13:35що показує і величезне споживання версій M3 Ultra
воно споживає менше ніж дискретна Нвідіа і може на рівні з десктопними х86
Тобто дуже сильно менше ніж х86 + Нвідіа
в чому проблема?
artko: 26.09.2025 13:35Розумієте, нема ніяких проблем попиляти х86 та зробити з них мобільні процесори для телефонів (і вони були в реалі)
ринок дуже великий, якщо нема проблем - чому не зробили?
artko: 26.09.2025 13:35Проблема в тому, що ПЗ мобільне вже зроблено під арм і нема сенсу туди лізти. дуже дорого
Андроїд на х86 - абсолютно підтримується і працює. Наприклад в Хромбуках на х86 - працює підсистема Андроїд - і можна запускати всі програми з Google Play

Відправлено через 1 хвилину 27 секунд:
artko: 26.09.2025 13:35ARM та x86 зсередини дуже схожі зараз. це RISC архитектури з транслятором своєї системи команд + додаткові модулі під периферію
ні. Система команд АРМ - сильно простіша. В той час як х86 - мусить розбивати команди під час виконання - саме тому є таке велике споживання і відсутність прогресу.
artko
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 26.09.2025 13:49цілий мак міні М4 теж споживає в idle порядку 1 вт. І це не маленька esp32 платка
мова про арм плату, яка збирала проект. це 4-х ядерний cortex-a55 наче, не дуже пам'ятаю
yuriy_dd: 26.09.2025 13:49якраз щойно вийшли нові АРМ проци від Епл, Квалком та МТК - дуже суттєвий ріст. Чому ви заперечуєте реальність?
ріст в порівняння з собою раніше? але вони ще не досягли своїх же серверних показників, чи х86 топових.
yuriy_dd: 26.09.2025 13:49Тобто дуже сильно менше ніж х86 + Нвідіа
в чому проблема?
ні в чому. там сотні ватт, як і у інших сучасних процесорів. не одиніці!
yuriy_dd: 26.09.2025 13:49ринок дуже великий, якщо нема проблем - чому не зробили?
ви не прочитали? мало зробити, треба підтримка ПЗ. а воно все вже - потяг поїхав, там арм домінує.

yuriy_dd: 26.09.2025 13:49Андроїд на х86 - абсолютно підтримується і працює. Наприклад в Хромбуках на х86 - працює підсистема Андроїд - і можна запускати всі програми з Google Play
нагадаю, десктопні процесори швидшів, ніж мобільні. тому, скоріш за все, воно ще якось працює.
yuriy_dd: 26.09.2025 13:49ні. Система команд АРМ - сильно простіша. В той час як х86 - мусить розбивати команди під час виконання - саме тому є таке велике споживання і відсутність прогресу.
сходіть пошукайте літературу як влаштований сучасний x86.

і щодо споживання - я вже казав, доволі старий Ryzen 5 4500U (зараз воні кращі і швидші) в простої споживає теж 1..2вт як той ваш Mac mini M4. а повинен,схоже набагато більше жерти? чому ж він так не робить?
yuriy_dd: 26.09.2025 13:49я маю на увазі спробувати М проци
отримають підтримку потрібного мені ПЗ - спробую. на зараз це викинуті гроші особисто для мене.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

artko: 26.09.2025 14:00 мова про арм плату, яка збирала проект. це 4-х ядерний cortex-a55 наче, не дуже пам'ятаю
навіщо ви порівнюєте з ядром 2017 року? я кажу порівнювати з сучасними ядрами
artko: 26.09.2025 14:00 якраз щойно вийшли нові АРМ проци від Епл, Квалком та МТК - дуже суттєвий ріст. Чому ви заперечуєте реальність?
ріст в порівняння з собою раніше? але вони ще не досягли своїх же серверних показників, чи х86 топових.
воно в смарті скоріше ніж десктопні гроби під 500 Вт
х86 в смарті - ніколи не покаже такої швидкодії
artko: 26.09.2025 14:00 ні в чому. там сотні ватт, як і у інших сучасних процесорів. не одиніці!
але там і швидкість відповідна. Нема жодного рішення на х86 - якбе би змогло швидше і менше споживати
artko: 26.09.2025 14:00 ви не прочитали? мало зробити, треба підтримка ПЗ. а воно все вже - потяг поїхав, там арм домінує.
підтримка є, все паше. Головне зробити енергоефективний проц
artko: 26.09.2025 14:00нагадаю, десктопні процесори швидшів
нагадаю - вони повільніші в одно-потоці
швидші - лише де або більше ядер, або оптимізація, або ігри - де дискретна ВК
artko: 26.09.2025 14:00і щодо споживання - я вже казав, доволі старий Ryzen 5 4500U (зараз воні кращі і швидші) в простої споживає теж 1..2вт
мій ноут з 4500U в простої споживає порядку 7 Вт
що далеко не 1 Вт
djbob2000
Junior

Повідомлення

yuriy_dd: 26.09.2025 13:49 М4 демонструє суттєвий приріст відносно М3, ви можете пореконатись особисто
А шо там переконуватись, ідемо до баті на сайт, а батя каже: ну так новий техпроцесс TSMC N3E + FinFet і ніякої магії Apple
Зображення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

djbob2000: 28.09.2025 20:15ну так новий техпроцесс TSMC N3E + FinFet і ніякої магії Apple
цілком можливо. Але х86 - ніхто не забороняє теж робити так само. Чому ж Інтел так довго жували соплі з своїм 14нм++++ ?
djbob2000
Junior

Повідомлення

yuriy_dd: 28.09.2025 21:08 Чому ж Інтел так довго жували соплі з своїм 14нм++++ ?
Ось є гарний відос на цю тему там в коментарі "А первопричина это ключевые менеджеры, которые откровенно в какой то момент потеряли связь с реальностью, лично у них все было все очень хорошо. "
yuriy_dd
Member

Повідомлення

djbob2000: 29.09.2025 00:48 там в коментарі "А первопричина это ключевые менеджеры, которые откровенно в какой то момент потеряли связь с реальностью, лично у них все было все очень хорошо. "
ні, вині покупці - які продовжували купувати Інтел, а не підтримували АМД

так само - як противниками прогресу зараз є хейтери АРМ

особисто я - підтримував АМД з появою Зен2, і підктримкою АРМ з появою М1
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Німці викотили тести Snapdragon X2 у Geekbench/Cinebench Single/Multi-core та 3dmark.
Там є M4 і M4 Pro для порівнянь і купа всяких x86 з ноутбуків:

https://www.computerbase.de/artikel/pro ... rks.94438/

Snapdragon між M4 та M4 Pro за графіком 3dmark.
У CPU-multi виграє Snapdragon X2 за рахунок більшої кількості ядер.
В однопотоці приблизно рівність між Snapdragon та M4.
x86 у цих тестах скрізь слабше, ніж apple M4 Pro та Snapdragon.
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd

А в реальних завданнях? :popcorn:
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 30.09.2025 14:43А в реальних завданнях?
перший Квалком - був не дуже

другий - ще нема пристроїв, коли випустять - тоді й будуть тести

буде краще - принаймі швидше
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.09.2025 16:53 перший Квалком - був не дуже
Був дуже не :laugh:
Головна проблема - немає масивної підтримки у софті, як це робили епл на релізі М-серії чи інтел з відяхами.
Квалком чомусь вважає, що підтримка сама якось самозародиться
спойлер
Але не в цьому світі
yuriy_dd
Member

Повідомлення

waryag: 30.09.2025 17:30 Головна проблема - немає масивної підтримки у софті, як це робили епл на релізі М-серії чи інтел з відяхами.
ви розумієте скільки грошей вкладено в Віндовс на АРМ? думаєте там тупі дядьки сидять?
waryag: 30.09.2025 17:30Квалком чомусь вважає, що підтримка сама якось самозародиться
я вже десь писав - повторю - це абсолютно не правильна думка

Квалком - це просто один з розробників АРМ проців для Вінди. Є / будуть - інші. Якщо цим буде займатись Квалком під свої - то це виходить що цим мають займатись і всі інші. Тому абсолютно логічно що цим має займатись Майкрософт - як відповідальна за софт.

Майкрософт розробила Віндовс, і вона її назвала Windows for ARM, вона не назвала її Windows for Qualcomm
Саме тому саме вона і відповідальна за оптимізацію і софта і емулятора.

Там всього є 4 рівні задіяних компаній:
1 - ARM (AARCH64) – система команд від компанії ARM
2 - Виробник процесорів: Snapdragon (Qualcomm), але можуть бути інші виробники: Nvidia/Mediatek (N1) або сама Microsoft, для яких можна буде запустити емулятор.
3 - виробник системи Windows for ARM - Microsoft
4 - DELL/HP/Lenovo/Asus/Microsoft – виробники комп'ютерів.

І кожен із них зацікавлений у емуляторі та хорошій оптимізації софта. Але Qualcomm знаходиться лише на одному рівні з 4. І на тому рівні є й інші компанії, які зможуть використати емулятор потім. А Microsoft там вже знаходиться на 3 рівнях із 4. У Microsoft є свій процесор на ARM.
waryag
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 30.09.2025 17:43Квалком - це просто один з розробників АРМ проців для Вінди. Є / будуть - інші. Якщо цим буде займатись Квалком під свої - то це виходить що цим мають займатись і всі інші. Тому абсолютно логічно що цим має займатись Майкрософт - як відповідальна за софт.

Майкрософт розробила Віндовс, і вона її назвала Windows for ARM, вона не назвала її Windows for Qualcomm
Саме тому саме вона і відповідальна за оптимізацію і софта і емулятора.

Там всього є 4 рівні задіяних компаній:
1 - ARM (AARCH64) – система команд від компанії ARM
2 - Виробник процесорів: Snapdragon (Qualcomm), але можуть бути інші виробники: Nvidia/Mediatek (N1) або сама Microsoft, для яких можна буде запустити емулятор.
3 - виробник системи Windows for ARM - Microsoft
4 - DELL/HP/Lenovo/Asus/Microsoft – виробники комп'ютерів.

І кожен із них зацікавлений у емуляторі та хорошій оптимізації софта. Але Qualcomm знаходиться лише на одному рівні з 4. І на тому рівні є й інші компанії, які зможуть використати емулятор потім. А Microsoft там вже знаходиться на 3 рівнях із 4. У Microsoft є свій процесор на ARM.
Якщо квалком хоче продавати АРМ під віндовс і відбивати мільярдні інвестиції в тему- він має займатися привабливістю продукту для реальних користувачів. Є способи, щоб зробити оптимізацію специфічною для заліза квалком.

Майки щось(!) роблять. Але їм, по великому рахунку, пофіг, на якому саме залізі будуть купляти ліцензію/сервіси на вінду, офіс і ко. Робити всю роботу за квалком вони не будуть.
Відповісти