Выбор акустики

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Відповісти
Автор
Повідомлення
tablestikus
Member

Повідомлення

Radio Bay: 24.09.2025 23:14
tablestikus: 24.09.2025 22:55ну як борзенков це треба вміти пів години за щось казати - по ітогу нічого конкретного не сказавши
Є таке, одна користь картинки подивитися :)
Ну там всі висновки це "мені це сподобалось" або "мені це не сподобалось". Я якось давно пробував його дивитися, але бісила його манера просторових епітетів і розмови ні про що.
Z440_User
Member

Повідомлення

Ох уж ці аудіофіли...
Блін, випадково відправив, коли почав писати :-/
І вже мінуса отримав...

Відправлено через 43 хвилини 12 секунд:
До всієї тієї аудіофілії, яка виходить за межі здорового глузду, фізики та інженерії, у мене є декілька питань:
Вимірювання важливі, так. Але, всі відосіки/фоточки в таких матеріалах відбуваються в усіляких студіях-салонах і майже відсутні в жилих приміщенях квартир/будинків з диванами-кріслами-сервантами-фікусами у горщиках та іншим дендрарієм в акустичних місцях кімнати "бо я так сказала, а не оті твої колонки"... і таке інше...
Темброблок, тонкомпенсація, еквалайзер - то все не кошерно, тракт має бути прямим. Ми будемо рухати/міняти меблі-стіни-будинок-апаратуру, замість того щоб підкоригувати акустику ЖИТЛОВОГО (не студії/салону) приміщення вищевказаними засобами.
На мінялися апаратури, поставилися, намірялися - ок. Але ж люди слухають не свіп-тони та білий-розовий-інший шум, включають музику (зазвичай починають перебирати всім відомі треки). Починаються розмови про натуральність звучання:
Якийсь ньюейджевий трек в якому немає жодного живого інструменту - який природній звук... Ага, штучно синтезований.
Трек Кейко Матцуї, який рояль, як записаний (ага, MIDI-клавіатура та програма на кшталт pianoteq). А барабани які, такий природній глибокий бас (ага, додаткова дорога під записом бас-бочка, на якій викрутили в максимум субниз, якого в реальному акустичному звучанні барабанів немає)
Якийсь фьюжиновий запис, які гарні барабани, прямо відчувається вся гра барабанщика (ага, драм-машина в реальності)
І так далі. Я свідомо опустив беззаперечні Pink Floyd, Dire Straits, Manfred Mann's earth band, та інші деякі тестові треки, до яких майже немає питань стосовно виявлення дійсно реальних технічних можливостей тракту звуковідтворення.
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User: 25.09.2025 13:33замість того щоб підкоригувати акустику ЖИТЛОВОГО (не студії/салону) приміщення вищевказаними засобами.
Ти не можеш повністю виправити акустику жилого приміщення одними лише фільтрами в компухтері. Можна лише підкорегувати АЧХ і звести сцену у якомусь всратому несиметричному розміщенні колонок, хоча простіше їх поставити симетрично відносно слухача. Але резонанси кімнати нікуди не дінуться і замість короткого бам в барабані буде бббббааааааааааммммммммммм, в залежності від ступеня запущеності і з іншими ревебраціями на різних частотах. Тому що фізика чхати хотіла на ваші житлові проблеми)))
Filabatya
Member

Повідомлення

Z440_User
Прикольно що сучасні монітори вже навіть початкового рівня йдуть з мікрофоном для корекції під приміщення. Прогнав пару раз, воно порізало горби і не треба кінчених москалів дивитися :gigi:
Z440_User
Member

Повідомлення

Scoffer: 25.09.2025 13:44 Ти не можеш повністю виправити акустику жилого приміщення одними лише фільтрами в компухтері. Можна лише підкорегувати АЧХ і звести сцену у якомусь всратому несиметричному розміщенні колонок, хоча простіше їх поставити симетрично відносно слухача. Але резонанси кімнати нікуди не дінуться і замість короткого бам в барабані буде бббббааааааааааммммммммммм, в залежності від ступеня запущеності і з іншими ревебраціями на різних частотах. Тому що фізика чхати хотіла на ваші житлові проблеми)))
Звісно що симетричне розташування колонок відносно слухача прибирає 90% проблем налаштування, звісно що від еха квартити/будинку нікуди не дінешся (не будувати ж з вітальні безехову камеру).
Коли жив у бетонній панельці-брежнівці, у мене було розташування АС симетричне, трикутник Слухач-АС мав десь 2,5-3 метри Слухач-кожна АС, та 3-4метри між АС. Кімната 3х5м висота 2,4м. АЧХ кімнати коригувалося еквалайзером в зоні 150-300Гц від бубніння бетонної коробки, все інше по нулях.
Коли перебрався в приватний будинок, розстановку меблів у вітальні 5х5,5 метрів з потолком 3метри планував виходячи з мультимедіа центру розваг у погодженні з усім іншим наповненням кімнати. Як результат, трикутник слухач-АС має близько 4-5м, між АС 5метрів, еквалайзер вмикається лише на окремих записах (менше 10% фонотеки), темброблок теж по нулях окрім ВЧ, вони на "+2 години" від нуля "12годин". І це суто аналогові налаштування, в компі всі покращувачі/темброблоки вимкнуті.
Стосовно тестових фонограм та й самої музики (уточнення: живої), можна багато говорити, це безодня. Особливо коли ти музикант, грав у гурті, чітко знаєш як звучить той чи інший інструмент в живу, маєш досвід запису, цікавишся/цікавився записуючим обладнанням студій, ПЗ, концертним, маєш хоч якесь поняття того що відбувається за мікшерним пультом, та вмієш трохи ковиряти радіоелектроніку паяльником.
Тож на всі ці аудіофільські забави дивишся із посмішкою)
Filabatya: 25.09.2025 13:44 Z440_User
Прикольно що сучасні монітори вже навіть початкового рівня йдуть з мікрофоном для корекції під приміщення. Прогнав пару раз, воно порізало горби і не треба кінчених москалів дивитися :gigi:
Та я і не дивлюся, так, підглядаю іноді :laugh:
Rosberg
Member

Повідомлення

Привіт. Можливо хтось підкаже, хто займається ремонтом підсилювачів і чи доцільно? Є Technics SU-X120 (початок 90-их). Проскакує рогулятор гучності, іноді є простріли без навантаження.
Scoffer
Member

Повідомлення

Z440_User: 25.09.2025 14:15 звісно що від еха квартити/будинку нікуди не дінешся
Тоді про що взагалі мова? Крива АЧХ це не надто велика проблема на слух, чого не можна сказати про хор у кімнаті. Сто раз казав: немає можливості зробити акустичну обробку кімнати - ну що ж, буває, обмежтесь колонками достатніми для кіношки, а всі бабоси в навушники і буде вам щастя, а не страждайте отою всякою дичиною з трактами за мільярд, котрі ніяк ні на що не вплинуть тому що кімната задушить.
Filabatya
Member

Повідомлення

впринципі згідний, це як на хороше авто поставити найгіршу гуму. знову вертаємся до того що система грає по найгіршому компоненту в цьому випадку це кімната :rolleyes:
tablestikus
Member

Повідомлення

Scoffer: 25.09.2025 15:28
Z440_User: 25.09.2025 14:15 звісно що від еха квартити/будинку нікуди не дінешся
Тоді про що взагалі мова? Крива АЧХ це не надто велика проблема на слух, чого не можна сказати про хор у кімнаті. Сто раз казав: немає можливості зробити акустичну обробку кімнати - ну що ж, буває, обмежтесь колонками достатніми для кіношки, а всі бабоси в навушники і буде вам щастя, а не страждайте отою всякою дичиною з трактами за мільярд, котрі ніяк ні на що не вплинуть тому що кімната задушить.
А яка кількість людей зможе без вимірювання на слух почути різницю ту ачх?)
Scoffer
Member

Повідомлення

tablestikus: 25.09.2025 15:41А яка кількість людей зможе без вимірювання на слух почути різницю ту ачх?)
Ну дивлячись в скільки. Якщо в 3 децибели то мабуть мала, а в 10 - почує не тільки лише кожен, якщо знатиме що чути.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Scoffer: 25.09.2025 15:44якщо знатиме що чути
Май досвід і май навушники і все почуєш. Звісно повинна бути звичка до нормальної моделі звуку, якщо в тебе цокотить та бубнить бас, то потім не буде вистачити верху та низу. Типовий приклад - перехід с геймерських навушників до, наприклад, Баєрів, ах, басу нема, верху нема. Не дуже люблю слухати музику в навушниках, але то гарна довідка стосовно АЧХ, але навушники не криві бажано мати.
tablestikus
Member

Повідомлення

Radio Bay: 25.09.2025 17:07
Scoffer: 25.09.2025 15:44якщо знатиме що чути
Май досвід і май навушники і все почуєш. Звісно повинна бути звичка до нормальної моделі звуку, якщо в тебе цокотить та бубнить бас, то потім не буде вистачити верху та низу. Типовий приклад - перехід с геймерських навушників до, наприклад, Баєрів, ах, басу нема, верху нема. Не дуже люблю слухати музику в навушниках, але то гарна довідка стосовно АЧХ, але навушники не криві бажано мати.
Я саме за колонки. Мені більше подобається на колонках, хоча навушниками теж не нехтую.
Я не знаю, були довго дешман ноунейми, потім плигнув на рейзер чарсаріс, потім гіперікс клауд коре, потім аудіхніка не пам'ятаю якась початкова сама дешева, а потім баєри 770. З кожними звук мені подобався більше.
Z440_User
Member

Повідомлення

Дуже багато навушників, навіть дорогих, мають ту саму "v" на еквалайзері в своєму звучанні. Якісь менше, якісь більше.
Май досвід і май навушники і все почуєш. Звісно повинна бути звичка до нормальної моделі звуку, якщо в тебе цокотить та бубнить бас, то потім не буде вистачити верху та низу.
Для всього потрібен орієнтир, так би мовити еталон для порівняння.
Особисто для мене це: акустична гітара (як з нейлоновими струнами, так і стальними) та піаніно - бо вони оточують мене з дитинства. Та ударна установка, бо був власний гурт і за 10+ років я уж точно знаю як звучать справжні барабани :super: А якщо забув, оно гітара в кутку, оно барабани на горищі, можна до батьків згоняти оновити пам'ять по фортепіано.
Але багато людей банально не знають як реально звучать ті чи інші інструменти, але стверджують що оце той самий "природній та правильний звук".
Це не кажучи ще про музичний слух та музичну пам'ять...
Отож, можна мати багатий досвід у прослуховуванні апаратури , але зовсім не знати як звучать ті чи інші інструменти і відповідно не мати коректних маяків.
Radio Bay
Member

Повідомлення

Z440_User: 25.09.2025 19:48Для всього потрібен орієнтир, так би мовити еталон для порівняння.
Особисто для мене це: акустична гітара (як з нейлоновими струнами, так і стальними) та піаніно - бо вони оточують мене з дитинства. Та ударна установка, бо був власний гурт і за 10+ років я уж точно знаю як звучать справжні барабани А якщо забув, оно гітара в кутку, оно барабани на горищі, можна до батьків згоняти оновити пам'ять по фортепіано.
Згоден, живий звук - найліпший орієнтир, теж грав на барабанах, якщо акустика, то на бонгах, якщо нема ведро, каністра, коробка, що завгодно можна примусити звучати, якщо розумієш як. Коли багато слухав живого звуку, то наврядче вже забудешь. Фоно також, не обов'язково мати у сусідній кімнаті "Стенвей", щоб розуміти, як то взагалі звучить, хоча ніхто не заважає сходити на концерт класичної музики або джазу. На класику зараз наврядче піду, але у дитинстві батьки по "операм/балетам" тягали та я й не був проти
Z440_User
Member

Повідомлення

Radio Bay
Отож, коли знаєш як звучать справжні інструменти, та ще й маєш досвід гри - музику та апаратуру зовсім по іншому чуєш.
Avantasia, 2008, трек Carry Me Over, другий куплет, CD версія - барабанщик грає по куполу тарілки. Те саме на вінілі: о, так він не просто по куполу грає, він грає під доволі гострим кутом біля переходу на купол, бо є шлейф звуку тарілки після "дзинь" купола.
Manfred Mann's earth band, 1978, Watch, трек Mighty Quinn (Live), оцифровка з *utracker. Наче як i аудіосетап жирний в опису, але інструментальний програш в середині композиції каже що якась лажа. Бо осьо на твоєму вінілі бас с барабанами качають так що тягне насипати гучності та піти стрибати, а на піку розгону барабанщик по робочому робить пару фраз з такою енергією що ти відчуваєш себе тим натягнутим пластиком, а випадкові (чи ні?) rimshot's під час тих фраз і різка тиша по закінченні частини програшу... а потім простір заповнюють клавіши, під час яких чутно як вмикають другий клавішний інструмент (з'являється фон 50гц) і фінальний акорд обох інструментів відправляє тебе у космос... з якого на землю тебе повертає барабанщик своїм пострілом, саме пострілом, бо так він звучить. А тут слухаєш оцифровку з того жирного сетапу і немає цього всього, дістаєш вінілку, перемикаєш селектор входів, все на місці, перемикаєш селектор входів назад на оцифровку - немає, зовсім немає. І питання не в твоєму сетапі, бо інша оцифровка, простіша, звучить вже десь схоже, але там канали сплутали місцями.
А Dire Straits, альбом On the every street...
Коротше, як я вже писав, ця тема - безодня :D
MSiAventador
Member

Повідомлення

Сьогодні мені в голову прийшла світла думка, як не маючи калібровочного мікрофону типу MiniDSP UMIK-1 з персональним файлом-профілем калібровки з заводу, використати рекордер ZOOM H1n для рум корекції напольників в малій кімнаті.
Не відкладаючи в довгий ящик я розпочав приготування і тут почались пригоди: ZOOM H1n потребує оновлення драйверів під Він11, на старому драйвері (з часів Він10) навіть системою не опізнавався. Плюс виявилось що ZOOM H1n не сумісний з USB 3.1 .
Виправив ці недоліки і тут у вас питання - як я подолав відсутність калібровочного файлу ZOOM H1n .... ну... зробив персональний PEQ профіль на ЦАПі FiiO K17, використавши криву з проф. огляду.
Зображення

І потім користуючись методом з цього огляду :
спойлер
прогнав калібровку в REW V5.31.3 і отримав свої рідненьки водоспадики.

І хоча після 8кГц ZOOM H1n в,яне , мені головне було виявити басові відлуння і я їх з,ясував по спектрограмі. :idea:
Зображення

Тож залишалось зробити на його основі легкий PEQ профіль в FiiO K17 :
спойлер
Зображення
Тож тепер один клац на пульті і бас приборкано. :super:
Z440_User
Member

Повідомлення

MSiAventador
А потім вмикаємо якийсь "клубняк" електронний, а він dolbyt_normal'no на 60-80Гц, бо в "клюбі будуть танці" і натовп в залі треба пробивати щоб стрибали, або щось таке, щоб пил з саба видуло чи вікна в авто хвилями ходили на змаганнях з автозвуку - і бас знову треба приборкувати :laugh:
Але якщо музичні смаки не настільки широкі, то воно тоді може спрацювати.
Хоча колись бачив як працюють із залом калібровочним мікрофоном, налаштовуючи апарат перед концертом. Після шумів та графіків - вмикається музика і виконується кінцева доводка, бо там наче як басу малувато, а там 6-8кГц у вухах свистять на музичному матеріалі. А коли зал наб'ється натовпом, то вже під час заходу ще трохи підкручують, бо люди з'їдають звук...
Radio Bay
Member

Повідомлення

MSiAventador: 25.09.2025 22:45Сьогодні мені в голову прийшла світла думка
Читав відгук про калібровку iLoud MTM MKII, начебто рівніше але додаткова обробка шкодить об'єму, сцені та детальность. Відмовилась людина, тому обережно з обробками. Недарма самий легендарний твік - випаяти все зайве :)
Hotspur
Member

Повідомлення

боже це чудово :lol: :lol: :lol:
tablestikus
Member

Повідомлення

Hotspur: 26.09.2025 20:51

боже це чудово :lol: :lol: :lol:
чуваку на РенТВ треба
Відповісти