Огляд та тестування ігрового 27″ WQHD-монітора ASUS ROG Strix OLED XG27AQDPG з частотою оновлення 500 Гц

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Nutbar: 20.09.2025 19:34 ASTON
В мене матовий і це прям найкраще рішення. Зерно дуже мілке і нема ні кристалічного ефекту чи якихось інших неприємних нюансів. Хоча й ті в кого глянець теж не жаліються :)
ні не найкраще, якщо поряд поставити матовий і глянень, другий матиме кращий контраст та чіткість зображення, без цієї "пліви" матової, я так кажу, бо тиждень сидів на аналогічних моніторах поруч. звичайно, там не "прірва" різниця, але вона точно є не на користь "мату"
FirstTDM
Member

Повідомлення

Telcontar: 21.09.2025 09:58Пишучи слово "дисплеї" я мав на увазі як монітори, так і телевізори.
Ну... это же совсем другая история...
Telcontar: 21.09.2025 09:58Топові VA/IPS з хорошими характеристиками і корисними фічами припиняють виготовляти на користь OLED практично в усьому діапазоні діагоналей.
Так и есть... плазма ушла в историю... TN матрицы туда же... OLED мониторы/телевизоры (3-го поколения и выше) выигрывают по всем параметрам (кроме цены) у традиционных VA/IPS... это факт - тут не поспоришь... еще немного скинут цену и всё - останется только OLED...
Kassatka: 21.09.2025 01:23Для мене топовий 4K+ монітор повинен мати діагональ не менше 43 дюймів, інакше це просто гроші на вітер.
Это очень узкий сегмент рынка - больше 32"-37" уже не совсем комфортно работать за монитором большинству юзеров...
Kassatka: 21.09.2025 01:23Для себе особисто не побачив ніякої переваги при переході з 60 Гц на 120 Гц, лише енергії більше жере.
Нормальные ТВ давно перешли на 120Гц и выше - все довольны. Сейчас мониторы переходят на мин частоту 100-120Гц - и опять все довольны. Прогресс не остановить - даже в офисных задачах более плавный скроллинг и перемещение мыши на 120Гц всех радует...

Про энергию - да там копейки... этим можно пренебречь...
Kassatka: 21.09.2025 01:23І я вибору не маю відмовитись від 120+ Гц на користь 8K@60 Гц.
Вангую, что массовые мониторы/ТВ на 8К будут с частотой 120Нц и выше...
Nutbar
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 21.09.2025 13:19 якщо поряд поставити матовий і глянень, другий матиме кращий контраст та чіткість зображення, без цієї "пліви" матової, я так кажу, бо тиждень сидів на аналогічних моніторах поруч. звичайно, там не "прірва" різниця, але вона точно є не на користь "мату"
В мене майже поряд глянцевий телевізор і матовий монік, на одній і тій самій матриці. Нема різниці в контрасті. Звідки їй взятись? В чіткості теж нема, це ж 4к. А на rtings взагалі пишуть, що шрифти краще на матовому читаються, бо трохи розмивається субпіксельна структура. Я не кажу, що глянець це погано, в нього є свої переваги, але й недоліки теж є. Треба дивитись по ситуації, але не варто відкидати ні не ті інше через забобони.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Nutbar: 21.09.2025 15:23
Enjthesilence: 21.09.2025 13:19 якщо поряд поставити матовий і глянень, другий матиме кращий контраст та чіткість зображення, без цієї "пліви" матової, я так кажу, бо тиждень сидів на аналогічних моніторах поруч. звичайно, там не "прірва" різниця, але вона точно є не на користь "мату"
В мене майже поряд глянцевий телевізор і матовий монік, на одній і тій самій матриці. Нема різниці в контрасті. Звідки їй взятись? В чіткості теж нема, це ж 4к. А на rtings взагалі пишуть, що шрифти краще на матовому читаються, бо трохи розмивається субпіксельна структура. Я не кажу, що глянець це погано, в нього є свої переваги, але й недоліки теж є. Треба дивитись по ситуації, але не варто відкидати ні не ті інше через забобони.
нема ніяких забобонів, я купляв собі монітор, взяв 2 максимально схожі моделі і поставив їх поруч, тому що обирав між глянцем і матовим, глянец краще виглядав завжди, текст так 100%.
звичайно не варто відкидати, якщо на монітор йде пряме світло, то матовий варіант кращий, але в мене з цим порядок, тому тут обрав без вагань саме глянець.
Востаннє редагувалось 21.09.2025 15:30 користувачем Enjthesilence, всього редагувалось 1 раз.
Nutbar
Member

Повідомлення

Enjthesilence
Два однакових 4к монітора на qd-oled матриці? Це принципово, бо на IPS/VA часто жахливе покриття, що дає кристалічний ефект. І на woled теж всі жаліються на матове покриття.
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Nutbar: 21.09.2025 15:30 Enjthesilence
Два однакових 4к монітора на qd-oled матриці? Це принципово, бо на IPS/VA часто жахливе покриття, що дає кристалічний ефект. І на woled теж всі жаліються на матове покриття.
2к монітори, олед.
знову таки, я не проти матових моніторів, кожне покриття має плюси і мінуси. в ідеалі щоб кожен подивився під свої потреби та обрав самостійно, в інтернеті монітора краще не обирати, а хоча б з декілька годинок покористуватися
leif
Member

Повідомлення

Абсолютна більшість притомних (як мені здається) відгуків в інтернетах сходяться на тому, що матове покриття вартує брати тоді, коли немає бажання/можливості регулювати освітлення в приміщенні, в якому стоїть дисплей.

В усіх інших випадках з помітним відривом в % співвідношенні обирають глянець, не зважаючи на його особливості. Ну тому що оця ніби вирізана, щось дуже віддалено нагадуюча 3д зображення картинка – чистий кайф за який особисто я готовий глянцю пробачити багато.

Ну а сперечатись нема про що, слушно зауважено що треба дивитись своїми очима перед покупкою, це найкраща порада.
Nutbar
Member

Повідомлення

Мене в глянці найбільше напрягає неможливість сфокусувати зір на моніторі, якщо за спиною є хочаб якийсь хоч трохи освітлений об'єкт. Фокус очей стрибає то на нього, то зображення на моніторі, особливо в темних сценах. Принаймні в мене так. Страшно бісить. Але дійсно, якщо пофарбувати за спиною все в чорне, вимкнути світло, то виглядатиме шикарно.
leif
Member

Повідомлення

Nutbar: 21.09.2025 15:45 Але дійсно, якщо пофарбувати за спиною все в чорне, вимкнути світло, то виглядатиме шикарно.
нууу це ви перебільшуєте)) у мене далеко не такі умови використання, як ви описали, світло я ніколи не вимикаю, коли сиджу за компом, і все ще зображення виглядає пречудово. чи, можливо, у вас якесь особливо чутливе сприйняття (або у мене навпки нечутливе), тут вже у кожного свої особивості
Lekrs
Member

Повідомлення

На ноуті глянцевий олед, на моні матовий. В житті більше глянець не куплю, його норм хіба що в повній темноті, чи з закритими плотними шторами юзати, дзеркалить. Без освітлення очі втомлюються.
Глянець для якихось пацюків робили.....
mrigi
Member

Повідомлення

Lekrs: 21.09.2025 16:05 На ноуті глянцевий олед, на моні матовий. В житті більше глянець не куплю, його норм хіба що в повній темноті, чи з закритими плотними шторами юзати, дзеркалить. Без освітлення очі втомлюються.
Ви просто довіряєте собі і своїм очам більше, ніж поважним маркетологам. Але багато людей без поважної експертної думки з телевізору срати не сядуть.
Gold_Star
Member

Повідомлення

mrigi: 21.09.2025 16:55Ви просто довіряєте собі і своїм очам більше, ніж поважним маркетологам
А у вас розвинене критичне мислення на рівні першокласника, тому більше довіряєте негативній оцінці, яка може навіть не мати об'єктивного відношення до сабжу
Scoffer
Member

Повідомлення

У мене теж моральна травма від глянцю. Колись на роботі довго сидів за аймаком і бачив в ньому що хочеш: і свою морду, і як босс позаду підкрадається, і як птички у вікні літають, але тільки не картинку на екрані. Так що собі ніколи в житті ніякого глянця не куплю.
Ektalion
Member

Повідомлення

Lekrs: 21.09.2025 16:05 На ноуті глянцевий олед, на моні матовий. В житті більше глянець не куплю, його норм хіба що в повній темноті, чи з закритими плотними шторами юзати, дзеркалить. Без освітлення очі втомлюються.
Scoffer: 21.09.2025 18:15 У мене теж моральна травма від глянцю. Колись на роботі довго сидів за аймаком і бачив в ньому що хочеш: і свою морду, і як босс позаду підкрадається, і як птички у вікні літають, але тільки не картинку на екрані. Так що собі ніколи в житті ніякого глянця не куплю.
Є напівглянець з антибліковим покриттям, це не одне і те саме. На ньому не видно своєї морди, лише темний силует. Я про це чорним по білому написав. Ви взагалі бачили щось інше крім класичного гляньцю і мату ? :dontknow:
Scoffer
Member

Повідомлення

Ektalion: 21.09.2025 22:34лише темний силует
А навіщо мені взагалі щось бачити на екрані окрім картинки? Особисто для себе я вирішив що кристалічний ефект значно менше зло ніж дзеркало.
До того ж глянець це відвертий даунгрейд і економія для виробника, матова плівка так-то грошей коштує, а глянець це на шару.
Gold_Star
Member

Повідомлення

Scoffer: 21.09.2025 22:46А навіщо мені взагалі щось бачити на екрані окрім картинки?
Сідаєте в білій сорочці перед матовим екраном вдень - отримуєте незабуваємий світлий блік на весь екран. З QD-OLED такий фокус не прокатить :laugh:
Enjthesilence
Member

Повідомлення

Gold_Star: 21.09.2025 22:57
Scoffer: 21.09.2025 22:46А навіщо мені взагалі щось бачити на екрані окрім картинки?
Сідаєте в білій сорочці перед матовим екраном вдень - отримуєте незабуваємий світлий блік на весь екран. З QD-OLED такий фокус не прокатить :laugh:
все просто, якщо немає змоги чи бажання повісити блекаут штори, жалюзі і тд, як і закривати під час гри, перегляду кіно (що я робив і на ips матовому моніторі також і в гостьовій кімнаті на лижі, не можу дивитись кіно у світлій кімнаті) і ви 100% в день маєте грати в сильно освітленій кімнаті, звичайно глянцевий, навіть напівглянцевий\матовий монітор це не для вас. а так навіть при денному світлі, правильно встановлений глянцевий монітор не блікує і знову таки Ektalion правий, там є антиблікове напилення, не 100% глянець як на телевізорах
Gold_Star
Member

Повідомлення

Enjthesilence: 21.09.2025 23:07і ви 100% в день маєте грати в сильно освітленій кімнаті, звичайно глянцевий, навіть напівглянцевий\матовий монітор це не для вас
Достатньо просто відкрити опис сабжу по посиланню в шапці:
Покриття матриці Глянцеве з антивідблисковим покриттям
І це не ніяке не напилення, а розроблена by design особливість панелі QD-OLED (а ось матове покриття на них виконане у вигляді плівки)
Enjthesilence: 21.09.2025 23:07не 100% глянець як на телевізорах
Те саме відноситься до QD-OLED телевізорів - можна без напрягу для очей дивитися у світлій кімнаті. Тому навіть якщо сонечко на ці матриці світитиме, максимум трішки впаде контрастність, якщо при цьому вам лінь підкрутити яскравість
Alligator
Member

Повідомлення

Окей, в день на вулиці глянцевому на ноуті щось побачити коли світло в екран дуже складно, але в приміщенні що матовий монітор, що глянцевий телевізор під кутом 90 градусів до вікна і частково потрапляє світло - ніякий проблем не відчуваю. :spy:

Відправлено через 10 хвилин 32 секунди:
FirstTDM: 21.09.2025 14:40Это очень узкий сегмент рынка - больше 32"-37" уже не совсем комфортно работать за монитором большинству юзеров...
Якщо мова про ультра широкі то 49" 32:9 = два 27" 16:9 і це напевно стандарт для офісних працівників зараз, про повноцінний монітор 43" 16:9 згоден, хоч сам користуюсь телевізорами 55" та 65" у якості монітору, але як вторинні чи для відосиків і ігор з дивану за 2+ метри.
FirstTDM: 21.09.2025 14:40Нормальные ТВ давно перешли на 120Гц и выше - все довольны. Сейчас мониторы переходят на мин частоту 100-120Гц - и опять все довольны. Прогресс не остановить - даже в офисных задачах более плавный скроллинг и перемещение мыши на 120Гц всех радует...
у 2020 самсунг ТВ брав, 120 Гц заявлено, але тільки при 2к, на 4к дає 60Гц. Між 4к 60Гц і 2к 120Гц обрав перше, бо зараз навіть 60 фпс важко знайти, підкрутити налаштування під 120Гц можна, але картинка явно не така красива як на ультрах.
Archer
Member

Повідомлення

unique-neon: 20.09.2025 08:17
Archer: 19.09.2025 22:08Всі нахвалюють ці oled-и, і хоч хтось би написав про їх мерехтіння та захисне покриття... Мав необережність протерти вологою мікрофіброй і тепер маю чудові сині смуги на моніторі. Дуже дорога і не практична річ, що ips при всіх своїх недоліках не такий же і поганий вибір, принаймні не потрібно над ним трястись і здувати пилинки.
А що за смуги? Розводи? Я в себе не помічав, але й не приглядався. Та й насправді фіброю не запарювався, можу й салфеткою кухонною протерти (не приймайте за пораду, я за наслідки не відповідаю). Якщо розводи, то тут як з вікнами - перше волога ганчірка, і в слід за нею суха (поки мокре не висохло). Тоді розводів не буде.
Щось на кшталт того, вирішив затерти пальцем незначне забруднення, в підсумку з'явилося значне забруднення, коли протер звичайною водою ці жирні плями стали ще більше, за порадою Enjthesilence просто протер дистильованою водою і цих плям/смуг як і не було.
Відповісти