Выбор монитора

Мониторы и другие устройства отображения информации
Відповісти
Автор
Повідомлення
Vader
Member

Повідомлення

Вывод один,из того,что я вижу в этой ветке,чем больше они лезут в настройки,тем у них все хуже и хуже :gigi: Блин,один переключатель в Винде и все...Не,лезут куда то,доказывают что то друг другу.. :lol:
Самое интересное,что у каждого мониторы разные,цветовосприятие и тд. :gigi:
Striker
Member

Повідомлення

Vader
Я оце думаю, буде в мене постійно включений HDR і дійсно більше нічого не треба. :up: В іграх тільки один раз налаштувати. Я за компом в основному тільки в ігри граю, а для інету і ютубу/фільмів є планшет.
Nutbar
Member

Повідомлення

Striker: 15.09.2025 15:39 Я оце думаю, буде в мене постійно включений HDR і дійсно більше нічого не треба. :up: В іграх тільки один раз налаштувати. Я за компом в основному тільки в ігри граю, а для інету і ютубу/фільмів є планшет.
Звісно, кожному своє, але це ви так кажете поки ще не опробували в дії.

Якщо тільки під ігри/розваги, то дійсно можна залишати завжди увімкненим. Фільми вже давно всі в HDR виходять, на ютубі теж багато контенту в HDR, а той що ні - робиться таким через RTX HDR (у меня постійно увімкнений). Але. З HDR завжди доведеться тримати яскравість на максимумі, інакше окремі сцени/ігри будуть в средньому ну дуже темні. І от з такими "максималками" не попрацюєш, очі на лоба вилізуть. Я собі налаштував так, щоб в SDR монік сам адаптувався до рівня освітленості, так очі не втомлюються ні вдень ні вночі. Переключити пару раз в день хоткеєм на хдр не проблема, та й є утиліти, які переключають режими при запуску конкретної гри.
Vader
Member

Повідомлення

Nutbar
Не знаю я про утилиты,некоторые игры,типа того же КС ГО,при запуске игры,у меня спрашивает,оставить в hdr или переключится..На что не знаю :gigi:
Gold_Star
Member

Повідомлення

Насправді якби у багатьох іграх реалізація HDR не залишала бажати кращого, то можна було би і працювати в такому режимі на постійній основі. А кожен раз ковиряти RenoDX - таке...
Nutbar
Member

Повідомлення

Vader: 15.09.2025 16:33 Nutbar
Не знаю я про утилиты,некоторые игры,типа того же КС ГО,при запуске игры,у меня спрашивает,оставить в hdr или переключится..На что не знаю :gigi:
Спробуйте прочитати що пропонується. Скоріш за все AutoHDR.
Gold_Star: 15.09.2025 16:50 Насправді якби у багатьох іграх реалізація HDR не залишала бажати кращого, то можна було би і працювати в такому режимі на постійній основі. А кожен раз ковиряти RenoDX - таке...
Я вже звик перед початком будь-якої сучасної гри йти на нексус модс і качати пак на оптимізацію, QoL фічі і фікс hdr. Такі часи :dontknow:
FirstTDM
Member

Повідомлення

Striker: 15.09.2025 15:39Я оце думаю, буде в мене постійно включений HDR і дійсно більше нічого не треба. В іграх тільки один раз налаштувати. Я за компом в основному тільки в ігри граю,
Ну да... всё правильно... если комп - это машина для игр, то и оставлять режим HDR не постоянке... большинство настроек в мониторе блокируется и остается только внутри игры настроить и всё хорошо...
Nutbar: 15.09.2025 17:01Насправді якби у багатьох іграх реалізація HDR не залишала бажати кращого, то можна було би і працювати в такому режимі на постійній основі. А кожен раз ковиряти RenoDX - таке...
Просто любопытно - а зачем ковырять что-либо ведь в большинстве игр за последние 5 лет уже всё хорошо с HDR (раздражает разнотипность настроек внути игры, но справится можно). Проблемы ведь только с очень старыми играми - я правильно понимаю?
Nutbar: 15.09.2025 17:01Я вже звик перед початком будь-якої сучасної гри йти на нексус модс і качати пак на оптимізацію, QoL фічі і фікс hdr.
Нексус это шикарно и полезно (много абсолютно необходимых модов для механики игр), но, увы, там большинство модов на графику/цвета/HDR отражают уж очень субъективные предпочтения авторов - картинку "вырви глаз" запросто можно получить на многих модах...
Nutbar
Member

Повідомлення

FirstTDM: 15.09.2025 17:15 Просто любопытно - а зачем ковырять что-либо ведь в большинстве игр за последние 5 лет уже всё хорошо с HDR (раздражает разнотипность настроек внути игры, но справится можно). Проблемы ведь только с очень старыми играми - я правильно понимаю?
Та ні. Чи не на кожну нову гру треба накатувати RenoDX, бо косяки в хдр присутні. Так, ігри не виглядають геть погано, але з цим модом однозначно краще. І погоджуюсь, що більшість решейд профілів це просто трешняк. Але це не одне й те саме.
Свегер
Member

Повідомлення

Nutbar: 15.09.2025 12:10
Свегер: 15.09.2025 06:45 - Чи за допомогою "Windows ACM" (автоматичне керування кольором)
Залишити увімкненим оце і не морочити собі голову. Воно також впливає на стандартний переглядач картинок віндовс і намагається коректно відображати в ньому фотки/скріни в HDR, коли сам монік в SDR режимі.

Або навпаки!
...
Я б не був таким упередженним, до програми novideo_srgb!
Раніше (з півроку тому), були відгуки, що Windows ACM, досить пагубно впливає на режим HDR (кольори становились перенасищеними) при його ввімкненні! Можливо, зараз вже трохи допилили цю фітчу, точно не знаю.
А от novideo_srgb, досить коректно обрізає кольоровий простір (не псуючи HDR). І не просто коректно, а настільки, що при перевірці за допомогою калібратора, похибки від відкаліброваного монітора, були дуже мінімальні. І тому, деякі люди, які непрофесійно працюють з кольором, використовують її для калібрування. Тому, хто як хоче, але утиліта, як на мене, дійсно, варта уваги.
Nutbar
Member

Повідомлення

Свегер
Дякую за інформацію. Дуже цікаво. Вінда пише, що ACM автоматично застосовується для hdr режиму, а той перемикач то тільки можливість відключити компенсацію в sdr режимі (якщо в когось монік гарно вміє працювати в режимі sRGB чи використовуються сторонні утиліти накшталт того новідео). І я не помічав перенасиченості кольорів ні раніше ні зараз, тож скоріш за все (вже?) нормально працює. І, думаю, інші б також помітили. Більше питань, ніж відповідей :)
FirstTDM
Member

Повідомлення

Nutbar: 15.09.2025 17:21Чи не на кожну нову гру треба накатувати RenoDX, бо косяки в хдр присутні.
Хорошо... я услышал... поехали на конкретных примерах:

* S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
* Cyberpunk 2077
* Horizon Zero Dawn Remastered
* Horizon Forbidden West
* The Witcher 3 Wild Hunt
* Indiana Jones and the Great Circle
.......................

Зачем на эти игры что-то еще накатывать и искажать картинку?
Nutbar
Member

Повідомлення

FirstTDM: 15.09.2025 17:48 Зачем на эти игры что-то еще накатывать и искажать картинку?
Саме тому що розробники в деяких іграх реалізували його погано і спаплюжили картинку. Це не просто адаптація вже існуючої картинки, люди переписують роботу шейдерів і хдр пайплайнів в іграх. Не розумію що ви хочете сказати. Майже у всіх наведених вами іграх дійсно непогана реалізація хдр, я ж не кажу що взагалі всі проблемні. Але навіть там можна зробити ще краще. Чому ні? А в багатьох інших все досить погано.

Ось список ігор, можете переходити за посиланнями на нексус модс і дивитись де з чим саме були проблеми і що покращено. Особливо вас Відьмак здивує.
FirstTDM
Member

Повідомлення

Nutbar: 15.09.2025 18:17Майже у всіх наведених вами іграх дійсно непогана реалізація хдр
Ну вот я именно об этом и говорю...
Nutbar: 15.09.2025 18:17Ось список ігор, можете переходити за посиланнями на нексус модс і дивитись де з чим саме були проблеми і що покращено. Особливо вас Відьмак здивує.
Благодарю за дополнительную инфу!
Свегер
Member

Повідомлення

Nutbar: 15.09.2025 17:37 Більше питань, ніж відповідей :)
Якщо запитати у Ші (чому від ввімкненненого ACM в Windows перенасичені кольори в HDR , то, ось що він видає:
спойлер
Увімкнення функції Dynamic Contrast Enhancement (DCE) або Adaptive Contrast Management (ACM) на моніторі в Windows призводить до перенасичених кольорів HDR, тому що ця технологія динамічно змінює яскравість підсвічування, щоб збільшити сприйманий контраст, що в умовах HDR призводить до "спалювання" кольорів і втраті деталей. У Windows ця функція може некоректно обробляти HDR-контент, викликаючи перенасичення.
Чому це відбувається?
Динамічне керування яскравістю:
ACM або DCE призначені для посилення контрасту, збільшуючи яскравість підсвічування для світлих ділянок зображення та зменшуючи для темних.
Несумісність з HDR:
У режимі HDR, де система і так прагне максимальної яскравості та широкого кольорового охоплення, постійні та різкі зміни яскравості підсвічування можуть перевантажувати колірні канали, що призводить до перенасичення кольорів.
Тому, якщо комусь не потрібно виправляти перенасичення відтінків, можливо й не варто вмикати ACM
Nutbar
Member

Повідомлення

Свегер
Ви задали ШІ питання "чому", але я ж ставлю під сумнів наявність самого питання.
Свегер: 15.09.2025 18:38 Тому, якщо комусь не потрібно виправляти перенасичення відтінків, можливо й не варто вмикати ACM
Ну то ж зовсім різні речі. Знову: зноска в вінді однозначно каже про те, що ACM завжди працює в HDR режимі.
спойлер
2025-09-15 184509.png
Я ж це не видумав. Не можна його вимкнути для HDR. Тож якщо у когось в HDR перенесичені кольори, то я навіть не знаю через що.

А якщо в SDR немає перенасичення, то звісно не треба вмикати, це означає що монік і так працює в sRGB режимі.
Свегер
Member

Повідомлення

Nutbar: 15.09.2025 18:50Знову: зноска в вінді однозначно каже про те, що ACM завжди працює в HDR режимі.
спойлер
2025-09-15 184509.png
Я ж це не видумав. Не можна його вимкнути для HDR. Тож якщо у когось в HDR перенесичені кольори, то я навіть не знаю через що.
В ін-т пишуть, що ACM та HDR працюють дуже схоже, майже аналогічно, бо використовують динамічну зміну яскравості підсвітки для підвищення контрастності зображення, регулюючи підсвітку залежно від вмісту на екрані. Але, оскільки на Oled не використовується підсвічування, тому, якоїсь зміни відображення від неї немає, а от на інших типах моніторів (VA чи IPS з mini Led), дана функція, можливо, матиме якийсь вплив.
Зрозуміло одне, що є багато різних факторів, які можуть впливати на зображення в залежності від типу монітора, начиння комп'ютера та їхнього, індивідуального для кожного, налаштування.
Gold_Star
Member

Повідомлення

Свегер: 15.09.2025 21:01використовують динамічну зміну яскравості підсвітки для підвищення контрастності зображення, регулюючи підсвітку залежно від вмісту на екрані. Але, оскільки на Oled не використовується підсвічування, тому, якоїсь зміни відображення від неї немає
На оледах і в SDR таке відбувається
Свегер
Member

Повідомлення

Gold_Star: 15.09.2025 21:37
Свегер: 15.09.2025 21:01використовують динамічну зміну яскравості підсвітки для підвищення контрастності зображення, регулюючи підсвітку залежно від вмісту на екрані. Але, оскільки на Oled не використовується підсвічування, тому, якоїсь зміни відображення від неї немає
На оледах і в SDR таке відбувається
Та, я вже зрозумів, що ACM на OLED і на моніторах з підсвічуванням працює по-різному.
Striker
Member

Повідомлення

Вчора пограв весь вечір на OLED в HDR, то щось у мене очі більше втомлюються від такого, ніж до цього на IPS. Освітлення нормальне верхнє, майже ніколи не сиджу під поганим світлом. А як тільки вимикаєш HDR, то вже якась фігова картинка стає. :-/ Спробувати сьогодні поставити і пограти знову на IPS чи що.
Vader
Member

Повідомлення

Striker
:lol: то Ви ще більше в настройках покрутіть,обновіть,прог поставте :gigi:
Відповісти