І райзен аі макс вже не виглядає таким оверпрайсомРекомендована ціна складе 3999 доларів у США та 3999 євро в ЄС.
Новини
Останні статті і огляди
Acer представляє компактну робочу станцію Veriton GN100 для ШІ на чипі NVIDIA GB10
-
waryag
Member
Пропоную обговорити Acer представляє компактну робочу станцію Veriton GN100 для ШІ на чипі NVIDIA GB10

-
alexeygalas
Member
Воно то так, але стільки флопсів йому ймовірно не осилити. Скільки заплатиш - стільки і отримаєшwaryag: ↑ 03.09.2025 15:13І райзен аі макс вже не виглядає таким оверпрайсом
-
VovaII
Member
А нащо воно?
-
DDt
Member
у этой штуки 120гиг юнифайд памяти (как у эпплов), для запуска локальных LLM шоб не городить ферму из 5090, ибо дешевлеVovaII: ↑ 03.09.2025 15:31 А нащо воно?
-
tornadox
Member
VovaII: ↑ 03.09.2025 15:31А нащо воно?
Це для організації локальної взаємодії з ШІAcer Veriton GN100 постачається з попередньо встановленою операційною системою DGX Base OS і програмними інструментами для ШІ, включно з PyTorch, Jupyter, Ollama та іншими.
-
waryag
Member
Тут питання не стільки флопсів, скільки обсягу пам'яті - а по ній приблизний паритет.alexeygalas: ↑ 03.09.2025 15:27 Воно то так, але стільки флопсів йому ймовірно не осилити. Скільки заплатиш - стільки і отримаєш
-
VovaII
Member
DDt: ↑ 03.09.2025 15:45у этой штуки 120гиг юнифайд памяти (как у эпплов), для запуска локальных LLM шоб не городить ферму из 5090, ибо дешевле
— Я не про технічні нюанси. Мене цікавить на що воно потрібно, якщо кругом "городять" суперкомп'ютери для обчислення ШІ. Ця робоча станція як чайна ложка проти кар'єрного екскаватора. Для чого її будуть реально використовувати? Що на ній можна зробити?tornadox: ↑ 03.09.2025 15:47Це для організації локальної взаємодії з ШІ
Або/і інше питання: якщо у Вас нема коштів на суперкомп'ютер ШІ, то де Ви наберете даних, щоб чомусь корисному навчити цю робочу станцію? Наприклад?
-
DDt
Member
у Асуса есть точь в точь такая же рабочая станция, вот кусок из их презентации оно больше для тех кому локально надо работать с моделями не за все деньги мираVovaII: ↑ 03.09.2025 16:19DDt: ↑ 03.09.2025 15:45у этой штуки 120гиг юнифайд памяти (как у эпплов), для запуска локальных LLM шоб не городить ферму из 5090, ибо дешевле— Я не про технічні нюанси. Мене цікавить на що воно потрібно, якщо кругом "городять" суперкомп'ютери для обчислення ШІ. Ця робоча станція як чайна ложка проти кар'єрного екскаватора. Для чого її будуть реально використовувати? Що на ній можна зробити?tornadox: ↑ 03.09.2025 15:47Це для організації локальної взаємодії з ШІ
Або/і інше питання: якщо у Вас нема коштів на суперкомп'ютер ШІ, то де Ви наберете даних, щоб чомусь корисному навчити цю робочу станцію? Наприклад?
Да, если шо эти станции стакаються до двух штук(на оверах не указано но в оригинале упоминают), вроде можно будет больше стакать, но пока под вопросом
Востаннє редагувалось 03.09.2025 16:46 користувачем DDt, всього редагувалось 1 раз.
-
MqM
Member
Та очевидно, що це для одинаків профі, а не для великих компаній.VovaII: ↑ 03.09.2025 16:19DDt: ↑ 03.09.2025 15:45у этой штуки 120гиг юнифайд памяти (как у эпплов), для запуска локальных LLM шоб не городить ферму из 5090, ибо дешевле— Я не про технічні нюанси. Мене цікавить на що воно потрібно, якщо кругом "городять" суперкомп'ютери для обчислення ШІ. Ця робоча станція як чайна ложка проти кар'єрного екскаватора. Для чого її будуть реально використовувати? Що на ній можна зробити?tornadox: ↑ 03.09.2025 15:47Це для організації локальної взаємодії з ШІ
Зараз є безліч моделей, які упираються в обєм памяті, а ще є тренування моделей для особистих завдань.
От зараз стали модні всякі ші-агенти, людина бере і тренує на власних даних собі помічника.
Пс мовчу, що деякі змогли натренувати ші для гри в КС2 замість них)))
-
tornadox
Member
Ніхто ж не каже що це заміна суперкомп’ютерам. Це інструмент для локальних моделей, інтеграції у бізнес-процеси, тестів і роботи з власними даними без відправки їх у хмару. Не всім треба навчати модель GPT-рівня, інколи важливіше мати швидкий і контрольований інструмент у себе.VovaII: ↑ 03.09.2025 16:19— Я не про технічні нюанси. Мене цікавить на що воно потрібно, якщо кругом "городять" суперкомп'ютери для обчислення ШІ. Ця робоча станція як чайна ложка проти кар'єрного екскаватора. Для чого її будуть реально використовувати? Що на ній можна зробити?
-
VovaII
Member
MqM
tornadox
Чекатимем прикладів.
Не від Вас, а взагалі.
tornadox
Чекатимем прикладів.
Не від Вас, а взагалі.
-
MqM
Member
Усі приклади в ютубі, а якщо щодо цих конкретних збірок самому цікаво
-
AssayMAS
Member
это тренировать нейронку надо много ОЗУ и профильных спецов с особым ПО, а когда она натренированная - надо меньше вычислительной мощи и ВРАМА - так вот такие коробочки и есть супер пупер ИИ "из коробки". Такие коробки "где будет жить дух в машине" начали резко делать все вендоры - значит чето знают и видят в нише сверх прибыля.VovaII: ↑ 03.09.2025 16:48Не від Вас, а взагалі.
Особенность райзена АИ макс что до 96ГБ ОЗУ в врам для встройки может выделить и простая модель чат бота запустится за пару тыщ долларей. А аналогичного бота на врам на Нвидии городить будет от 6тыщ долларей... как то та к я вижу всё это. Но тут интел недавно анонсировала выпуск ускорители ИИ не в виде отдельной коробки или ПК, а в виде платы в стандартный ПК от 60 до 500 Ватт. Как и Хуавей подобное уже 5 лет делает - что в ряде тестов для нейронок в 10 раз лучше 5090, а игры ваще никак даже в 2д...
-
VovaII
Member
О! Вот ето уже как то пококретнее звучит. Типа такой себе локальный ИИ для отдельно взятой компании. Осталось только готовый ИИ к ней докупить и замена половине работников готова.AssayMAS: ↑ 03.09.2025 23:13это тренировать нейронку надо много ОЗУ и профильных спецов с особым ПО, а когда она натренированная - надо меньше вычислительной мощи и ВРАМА - так вот такие коробочки и есть супер пупер ИИ "из коробки". Такие коробки "где будет жить дух в машине" начали резко делать все вендоры - значит чето знают и видят в нише сверх прибыля.
Т.е. идет "прощупывание почвы" производителями. А там видно будет, что рынку зайдет. — Т.е. если умеешь то можно самому, а если нет, то подождать готовых решений, что себя зарекомендовали.AssayMAS: ↑ 03.09.2025 23:13Особенность райзена АИ макс что до 96ГБ ОЗУ в врам для встройки может выделить и простая модель чат бота запустится за пару тыщ долларей. А аналогичного бота на врам на Нвидии городить будет от 6тыщ долларей... как то та к я вижу всё это. Но тут интел недавно анонсировала выпуск ускорители ИИ не в виде отдельной коробки или ПК, а в виде платы в стандартный ПК от 60 до 500 Ватт. Как и Хуавей подобное уже 5 лет делает - что в ряде тестов для нейронок в 10 раз лучше 5090, а игры ваще никак даже в 2д...