Чувак, ти плутаєш продувку радіатора зі ступенями турбіни в реактивному двигуні.Alexx-wisa: ↑ 19.08.2025 17:33Норм буде тільки у випадку, якщо вони будуть крутитись синхронно, тоді буде певне посилення продуву, якщо буде асинхронність (лопать одного будуть випереджати лопать іншого на якусь відстань) - то вони будуть заважати один одному.
П.С. Що таке "астрал" я не в курсі.
Новини
Останні статті і огляди
ASUS представила флагманську відеокарту ROG Matrix GeForce RTX 5090 30th Anniversary Limited Edition
-
avuremybe
Member
-
MqM
Member
Тепер зрозуміло від чого брудні ті твої труси про які ти згадувавLekrs: ↑ 19.08.2025 16:57 Пропоную обговорити ASUS представила флагманську відеокарту ROG Matrix GeForce RTX 5090 30th Anniversary Limited Edition
Якийсь ділдак з кулерами![]()
Але не треба так нестандартно застосувати відяхи
-
Timedemo
Member
Класна версія. Прям ностальгія по 2000х роках.
-
s1nedus
Member
Кто-то на старте продаж астрал делал обзор, что отключение дублирующего вентилятор снижает уровень шума без увеличения температурыAlexx-wisa: ↑ 19.08.2025 17:27 Який сенс ставити два вентилятора один навпроти одного? Воно ж буде тільки заважати. Вже краще б лишили 3. Було б цікаво глянути: в яку сторону змінюється температура коли прибрати один "зайвий" вентилятор.
-
IvTK
Member
Перші враженння від Der8auer'a
-
daesz
Member

-
Lekrs
Member
Приєднуйся, бачу зацікавленийMqM: ↑ 19.08.2025 19:33Тепер зрозуміло від чого брудні ті твої труси про які ти згадувавLekrs: ↑ 19.08.2025 16:57 Пропоную обговорити ASUS представила флагманську відеокарту ROG Matrix GeForce RTX 5090 30th Anniversary Limited Edition
Якийсь ділдак з кулерами![]()
![]()
Але не треба так нестандартно застосувати відяхи![]()
-
cspp
Member
Дизайн напомнил ключ в матрице, помните ключника? Посмотрите на карту чуть сбоку, ее коннекторы и крепление винтом к корпусу напоминают части ключа
-
white_noise
Member
-
Telcontar
Member
Була і у мене така, але від HiS. Шикарна турбіна, шкода, що таких вже не роблять.

-
Polaroid1962
Member
Цілком можливо. Я використовував вежу без кулерів взагалі. Наскільки я розумію важлива дельта температу ті щільність газу. Коли ви додаєте кулер (не знижуючи оберти) ви підвищуєте щільність та пришвидшуєте потік: тобто з одним кулером молекула газу контактує з радіатором n часу, а з двома - n * x де 0 < x < 1. Але цей вплив може бути непомітно малим.Serg IX: ↑ 19.08.2025 19:01я наприклад на своєму(Gelid Phantom) зняв крайню вертушку, залишив одну посередені так як різниці по температурі не замітив
-
Mercator
Member
в мене була HD 7970 Matrix, відвал чіпу після 3х років роботи) Досі десь валяється)Sanьka: ↑ 19.08.2025 17:11Лол, вона в мене була, благо недовгоTelcontar: ↑ 19.08.2025 17:06Чимось нагадує старенькі дизайни, пічечка 485.
Ні, як вказано в новині, у сабжа прослідковується дизайн попередніх карт Мартікс. Вони завжди були дуже ок по всім паратемрам в т.ч. дизайну.
Із подібних прикольних лінійок хіба що Токсік і Атомік від Сапфіра могла посперечатись. Хоча Атомік то скоріш конкурент всяким Аресам і Марсам.
-
Sanьka
Member
В мене була єдина в свому роді серія з 2ГБ пам'ятіMercator: ↑ 20.08.2025 10:31HD 7970 Matrix,
Сапфір ВапорХ.
Працювала чудово, під кастом водою звісно (діч від ТермалТейк на базі пімпи Р400, в потім Р500)
Отправлено спустя 2 минуты 36 секунд:
О, і така в мене булаTelcontar: ↑ 20.08.2025 09:29Була і у мене така, але від HiS. Шикарна турбіна, шкода, що таких вже не роблять.
![]()
3850 АйсКю ЛімітедЕдішн.
Шикарна тиха СО від Арктік зроблена для Хіса.
-
leif
Member
Коли для СО стоїть задача відвести 75вт тепла, то зробити її "шикарною і тихою" не так вже проблематично — хоч турбіну хоч в будь-якому вигляді. А от коли 600вт, а тим паче 800вт як у сабжа, то все стає куди цікавіше.Sanьka: ↑ 20.08.2025 13:18 О, і така в мене була
3850 АйсКю ЛімітедЕдішн.
Шикарна тиха СО від Арктік зроблена для Хіса.
-
Sanьka
Member
leif
Там було не 75вт, а більше. Тим паче що аналогічна добре справлялась і з 3870 у якої були сильно збільшені частоти (110вт їла без проблем)
Ну і якщо мова взагалі про турбіну то на радіку 6970 (пік 250вт, навантаження 190вт) стояла також якісна і ефективна турбіна з дуже навіть адекватними акустичними показниками, і на 2 голови тихіша за референс.

Тому якщо карта до 200вт, можна зробити нормальну не шумну турбіну. Отримати дуже класний бонус у вигляді викидання прогрітого повітря з корпусу одразу.
Проблема лиш в одному, на моїй пам'яті нормальні турбіни могли робити тільки Арктік (для Хіса) і ТермалТейк серії АТ/ND, що продавались окремо.
Там було не 75вт, а більше. Тим паче що аналогічна добре справлялась і з 3870 у якої були сильно збільшені частоти (110вт їла без проблем)
Ну і якщо мова взагалі про турбіну то на радіку 6970 (пік 250вт, навантаження 190вт) стояла також якісна і ефективна турбіна з дуже навіть адекватними акустичними показниками, і на 2 голови тихіша за референс.

Тому якщо карта до 200вт, можна зробити нормальну не шумну турбіну. Отримати дуже класний бонус у вигляді викидання прогрітого повітря з корпусу одразу.
Проблема лиш в одному, на моїй пам'яті нормальні турбіни могли робити тільки Арктік (для Хіса) і ТермалТейк серії АТ/ND, що продавались окремо.
-
leif
Member
на ТПА пишуть tdp 75вт, я там глянув. ще в одному огляді пишуть, що пікове споживання може сягати ~90вт, ну, але це суті не змінює, це все ще небагато тепла з нормального по розмірах кристалу, коротше, нічого незвичайного.Sanьka: ↑ 20.08.2025 15:23Там було не 75вт, а більше
виглядала вона прикольно) і тихіше ніж ідущій на взльот референс точно, але ось, наприклад, оцінка шуму з огляду hardwarecanucks:Sanьka: ↑ 20.08.2025 15:23Ну і якщо мова взагалі про турбіну то на радіку 6970 (пік 250вт, навантаження 190вт) стояла також якісна і ефективна турбіна з дуже навіть адекватними акустичними показниками, і на 2 голови тихіша за референс.
тобто не те, що вона прям зовсім тиха, але норм по мірках 2011 року.The HD 6970 IceQ Turbo on the other hand was a bit of a disappointment since it wasn’t as quiet as HIS had promised. That’s not to say it is loud either but if you are using 1200RPM fans in your case, be prepared for this card to make itself heard.
власне, якщо робити турбіну більш-менш тихою, при 200вт споживання вона буде по розмірах як цей HIS, не менше, а тоді вже будуть ставати питання сумісності з усілякими SFF корпусами, куди її логічніше за все поставити.
зробити можна, питання лише в розмірах/вартості/привабливості відносно конкурентів з СО іншого дизайну і так далі.Sanьka: ↑ 20.08.2025 15:23Тому якщо карта до 200вт, можна зробити нормальну не шумну турбіну.
остання турбіна яка у мене особисто була це 1080 референс від нвідіа, ну, це було шумно, але вона компактна зовсім, не хіс 6970.
моє припущення, що турбіни зараз не в моді (окрім як для серверів/робочих станцій і тд), тому що вони програють по шуму/ефективності/розмірах у порівнянні з СО іншого дизайну, тому просто не витримають конкуренції. я якось кілька років тому думав, що на хвилі моди на міні-ПК турбінне охолодження може чекати певний ревайвал, але нічого не сталось