Шукаю поради як зберегти розважальний центр на ПК, саме звук, при оновленні заліза.

Звуковые карты, акустика, гарнитуры
Автор
Повідомлення
Z440_User
Member

Повідомлення

Вітаю. Вибачаюсь за лонгрід, але він потрібен для повного розуміння ситуації.
Як відомо, коли налаштована система довго та добре працює - починається свербіж одного місця та тягне її поламати, щоб потім героїчно полагодити.))))
Вхідні дані стосовно апаратного та програмного забезпечення для розуміння ситуації:
1.) В наявності комплект стереофонічного Hi-Fi аналогу в кількості 2шт, з великими 3-смуговими підлоговими АС по кутах кімнати в кількості 4шт (квадро система, той самий 4.0). Використовується активно, щоденно, в тому числі і за прямим призначенням по аналогу (вініл-касети-котушки), система мене влаштовує на 148% і взагалі любіма іграшка, тому це "залізобетона" складова яка не підлягає заміні, крапка.
2.) На стіні кімнати, посеред фронтальних АС, висить тєлік з підтимкою 3D-зображення. Це ще один апаратний елемент сетапу, який не підлягає заміні поки він працює та влаштовує на 148%.

Як розумієте, все це розташовано у вітальні, гріх з оцього всього не зробити домашній кінотеатр зі звуком 4.0
У 2000х, коли був молодий-зелений-холостий, комп у мене вже мав 2 відеовихода (відеокарта GeForce MX4000), VGA на CRT-монітор в мої берлозікімнаті + S-Video на CRT-тєлік у батьківській вітальні, за звук відповідала SB Live! 5.1 (SB0220), яка була в ті часи у компі і давала аналоговий стерео-вихід на підсилювач. Мені залишалося запустити кіно на компі, перетягнути плеєр на екран ТВ, натиснути на підсилювачі кнопку перемикання АС на ті що стоять у вітальні і йти дивитися кіно на "великому" екрані тогочасного CRT-тєліка.
Йшли часи, обладнання мінялося, але комп як був, так і залишався сердцем мультимедіа розваг.

Отже, станом на сьогодні маємо наступний сетап: Системний блок ПК винесено в нежитлове приміщення де він "гудить в своє задоволення 24/7", від нього протягнуто 2 HDMI кабелі (заштукатурені в стінах) для монітору на робочому місці та до тєліка на стіні у вітальні. З початку 2010х в компі стирчить Audigy 2ZS від якої також протягнуто аудіокабели (Front, Rear, LineIn) у вітальню до комплекту Hi-Fi апаратури. Також протягнуто USB подовжувач для бездротового набору клава+миша та зроблений ще у кінці 2000х саморобній IR-приймач на шину RS-232 (COM-порт) для керування компом за допомогою ДУ від старого відіка.
Це що стосується апаратного забезпечення.

Стосовно софтової сторони:
У Windows 10 встановлено пакет драйверів від Daniel (Audigy Pack)налаштовано вивід звуку 4.0. PowerDVD та Media Classic кіно на тєліку показують, 3D blueray на теліку показує. Звук віртуальну реальність створює: кулі по кімнаті літають куди їм заманеться, за спиною привиди шепочуть) Навіть LAV фільтр Matrix декодує стерео звук фільмів у 4.0 імітуючи (доволі успішно) роботу Dolby Pro LogicII. Ютубчк та всякі HDRezkі за допомогою CMSS 3D імітують просторовий звук з вхідного стерео сигналу. Ну і звісно за допомогою Alchemy можна насолодитися апаратним 3D звуком з ЕАХ в таких шедеврах як F.E.A.R. / Half-Life / FarCry / MassEffect / Dead Space / S.T.A.L.K.E.R. або загнати себе до інфаркту у Penumbra. Коли реально чутно де і як далеко знаходиться противник, коли по кроках чутно по якій поверхні він крокує (бетон/залізна драбина/дерев'яна драбина/земля/асфальт) і як далеко, а також в тому напрямку де саме за бетоною стіною, або за тим залізним контейнером, чи великим дерев'яним ящиком що поруч. Бо звукова карта настільки точно обробляє звук до нюансів. Ну то таке.

У Gentoo Linux (моя основна система з 2008р), в мене увімкнуто розширений режим драйверу snd_emu10k1 за допомогою опції emu_das=1, та робота звукової карти йде на чисту Alsa без всяких pulse/pipewire + у файлі налаштувань задіяно по максимуму апаратне мікшування сигналів та апаратне зведення чіпом звукової карти вхідного 8.1 сигналу від усіляких Dolby ThrueHD до наявних 4.0 з відповідними рівнями для центрального та бокових сигналів, щоб вони позиціювалсь саме там де повинні буди розташовані фізичні колонки. Ну і mpv з mplayer грають кіно по максимуму використовуючі апаратні можливості заліза. У mplayer також є фільтр surround, який шикарно і дуже точно повторює роботу декодера Dolby Pro Logic при відтворені стереозвуку у фільмах з розкладкою його на об'ємний звук. Не просто копіювання фронту на тил, а реальне відокремлення звуків, перетворення фаз та іншого, звук іде навколо, але діалоги залишаються суто попереду. Ігри у Wine та нативні також використовують оточуючий звук "наувесь", навіть EAX активовано за допомогою dsoal.

Стосовно музики, ну 90% випадків у мене грає саме аналог з фізичних носіїв, але якщо цифра, то у windows та linux вивод звуку з аудіоплеєрів налаштовано на блок p16v який на Audigy і введено для дого щоб обійти пресловуті 16/48 чипа emu10k. До речі, в Linux воно більш точно грає, навіть можна проконтролювати що саме йде на ЦАП карти...

Ну бонусом ще є апаратний MIDI синтезатор з можливістю завантаження власного банку звуку, ну то для бажаючих займатися музикою.

Ну ось, це мій поточний сетап який чудово працює, дарує насолоду від перегляду фільмів, ігор, класно грає музику.

А тепер питання:
Час плине, на нових мат.платах відсутній PCI слот, тож треба думати що робити далі із Audigy 2ZS яка станом на зараз мене влаштовує на 100500%. До того ж під Win11+ Даніель нових драйверів не випустить, про це він офіційно повідомив на своєму сайті, на Creative також надії немає, kx давно вмер.
Десь валяється X-Fi Titanuim (SB0880), яка PCIe, але з драйверами для неї під Win11+ така ж сама картина + в Linux вона має геть порізнаий функціонал, на рівні тупого ЦАП/АЦП, тупо 8.1 вихід/стереовхід. Немає доступу до апаратного мікшера і доведеться зосовувати в систему прослойку pipewire/pulse щоб звук більш-менш нормально працював. Навіть MIDI недоступний (хоча нащо він мені? :) )
Можна купити б/в Audigy 5/RX (SB1550), так би мовити останній з могікан на emu10k і відповідно зберегти свій наявний функціонал на новій платформі без PCI слота. Алеж з драйверами для Win11+ і можливість її подальшої роботи це питання не вирішить.

Куди рухатись далі, коли буде переїзд на нову платформу ПК при наступному апгрейді? Як зберегти свій звуковий функціонал домашнього розважального центру? Може в когось знайдеться ідея в яку сторону дивитись... :shuffle:
Дякую.
0kie
Member

Повідомлення

Вариантов ровно два:
1. Сидеть дальше на 10-ке и текущем ПК, пока не крякнет окончательно.
2. Купить новый ПК с современной звуковой картой на борту типа 1220 или выше.

Очень долго пользовался звуковой ASUS Xonar DX. Была куплена в тот момент, когда на тогдашнем ПК была интеграшка VIA, что ужас. Пару лет назад услышал звучание 1220 и понял, что время динозавров прошло. Пройдёт и у тебя. В идеале надо было давно перейти на цифру по оптике - пропала бы нужда во всех этих аналоговых звуковых картах и их особо вылизанных драйверах, всё уткнулось бы в возможности твоего усилителя и колонок. :)
Равно как и программ для вывода фильмов на экран. В "Магазине" Винды есть хороший заменитель PowerDVD в лице "Кино и ТВ". Попробуй на досуге... ;)
Z440_User
Member

Повідомлення

0kie: 08.08.2025 13:11 Вариантов ровно два:
1. Сидеть дальше на 10-ке и текущем ПК, пока не крякнет окончательно.
2. Купить новый ПК с современной звуковой картой на борту типа 1220 или выше.

Очень долго пользовался звуковой ASUS Xonar DX. Была куплена в тот момент, когда на тогдашнем ПК была интеграшка VIA, что ужас. Пару лет назад услышал звучание 1220 и понял, что время динозавров прошло. Пройдёт и у тебя. В идеале надо было давно перейти на цифру по оптике - пропала бы нужда во всех этих аналоговых звуковых картах и их особо вылизанных драйверах, всё уткнулось бы в возможности твоего усилителя и колонок. :)
Равно как и программ для вывода фильмов на экран. В "Магазине" Винды есть хороший заменитель PowerDVD в лице "Кино и ТВ". Попробуй на досуге... ;)
1. Ну поки що так і робимо.
2. Це колись відбудеться, але дууже не хочеться губити наявний функціонал, причому найбільшу його частину.

"Кіно і ТВ" має просторовий багатоканальний звук чи як завжди на стрімінгових платформах тільки стерео?
ТВ мене не цікавить, як би єфірний тєлік в мене і так є, але 99% часу це другий монітор компа для показу кіно/ігор. Ютубчики / HDRezki окремі нечасті випадки, коли щось закортіло подивитися, а його в домашньому медіасховищі не знайшлося. В основному кіно іде з медіасховища цього компа де збережені всякі блуреї, ріпи та інше, що в собі має 5.1/7.1 звук в ас3, dts, thruehd та інших форматах.
Да і віндою майже не користуюся, вона більш як резервна система та коли треба щось домалювати у SolidWorks що на роботі не встиг. 95-99% часу комп працює під керуванням Gentoo з uptime місяцями до найближчого перезавантаження після оновлення або для чогось знадобилася вінда.
0kie
Member

Повідомлення

Z440_User: 08.08.2025 13:30"Кіно і ТВ" має...
Не попробуй. Отпадут все вопросы. Особый упор сделай на качество выводимой картинки. У нас в Украине онлайновые сервисы этого приложения не работают, но как проигрыватель файлов с ПК - вполне себе хорош.
Z440_User
Member

Повідомлення

Ну по перше вінда та її софт мене найменше цікавить, я віндою майже не користуюся, ну а по друге, до виводу картинки та її якості у мене питань немає взагалі, у мене питання про збереження звукового супроводу цієї картинки.

Може хтось користується av-процесором? Той який по HDMI підключається та може забрати з цифрового сигналу і декодувати аудіо та видати на свої аналогові виходи готовий багатоканальний сигнал, який я вже подам на підсилювачі. Типу AV-ресивера, тільки без блоку підсилювачів. Шо воно таке, чи можна його налаштувати на вивід аналогового 4.0?
feson
Member

Повідомлення

Z440_User: 08.08.2025 14:17 Ну по перше вінда та її софт мене найменше цікавить, я віндою майже не користуюся
Ви самі спочатку определіться - чого Ви хочете....
Бо у Вашому лонгріді є протиречні твердження - наприклад - я віндою майже не користуюся-
а раніше Ви цікавилися які будуть драйвери для Win11........

Однак кілька тез можна обговорити.
1. HDMI замуровувати недоречно так як ці кабеля досить недовговічні....будете міняти будинок згодом.....
2. Audigy ZX - це звукова карта застаріла. Звук цієї карти не може бути ні на 148% ні на 48%....він хворий.
Особливо якщо Ви не змінили там ОУ 4558 хоча б на OPA2134. Причому Вам треба міняти 2 або всі три ОУ...так як у Вас 4.0.
3. Є звукові карти які з HDMI достають звук. https://www.aliexpress.com/item/1005005 ... 2AQAvD_BwE
Z440_User
Member

Повідомлення

feson
Так, я віндою майже не користуюся, за останні 17років користування Gentoo Linux у мене склалася екосистема в цьому середовищі. Але є пара CAD-програм, які дуже погано працюють через wine і заради них, більшою мірою, вінда в компі і тримається, ну і станом на зараз ще пару іграшок встановлено (хоча під Linux вони теж запускаюются та працюють так само).
Якби воно не дуже буде коли зламають підтримку драйверів для Аудіджи в нових віндах і комп буде робити частково, а в Linux працювати на 100%. Вінда на компі іноді буває, я попрацював, зробив перерву, в цей час малий сів погратися, я повернувся - продовжив роботу, закінчив - ребутнув комп на Linux і там він знаходиться не знаю скільки часу до наступного разу коли треба вдома попрацювати.

Ось і думаю над майбутнім з умовним АМ5/s1700 середньго рівня мат.плата максимум. Маю сумніви що там буде адекватний інтегрований кодек та аналогова частина з фільтрами, яка не буде давати шурхіт в колонках при переміщенні курсора миші по екрану, а також є попбоювання що X-Fi Titanium яка десь валяється в коробках, буде працювати з сучасною ОС на той час.
Дивитися в сторону АЕ-5 = функціонал інтегрованого звуку, тільки більш якісний, АЕ-7 = теж саме, тільки ще дорожче і вже можливо має сенс подивитися в напрямку чогось по типу AV-процесора чи чогось такого...

1.) В чому їх недовговічність? Одному кабелю вже 11 років, іншому 6років. Все чудово, вони стаціонарно підключені до системника якій не рухаеться, інші краї зі стіни до монітора та ТВ, які теж не рухаються. Ну да, на сьогодні старенькі HDMI 1.4b, непідтримують 4к та ще декілька останніх технологій, але для мені на них байдуже, поперше у мене немає відповідного екрану і гарантовано найближчі декілька років не буде, по друге - я із своїм зором не завжди 1080р від 720р відрізнити можу, ну якщо до екрана ближче не сідати.
2.) Так Audigy 2ZS це стара карта, як і X-Fi Titanuim, як і Audigy 5/RX, але мене цілком влаштовує звук Audigy 2ZS в кіно та іграх. Навіть музику вона грає непогано через блок p16v (те що bit-perfect у вінді зветься, чи як воно там).
Стосовно ОУ, нажаль я не можу почути шурхіт ніжок електронів по проводах, а тим паче виявити на яку ніжку який електрон кульгає. Але фронтальний комплект Optonica 9100 (уп+ум) та Fisher STE-1150 дозволяють почути різницю між 16 біт/44...48кГц та 24біт 44...96кгц, але я вже писав що музику комп майже не грає. Цифрова музика це флешка в авто, або телефон на навушники за межами авто та будинку.
3.) О, подивимось.
skyod69
Member

Повідомлення

Я користуюсь Asus Essense ST ,в ньому є РСІ Е і драйвери для Win 7 працюють в 11 без проблем,сам звук дуже гарний що в іграх,що мультимедії, не хай енд,але Едіфайр 1600 і сабвуфер Т5 звучать досить пристойно Налаштувань в програмі від Асус просто добіса
f24gun69
Member

Повідомлення

Z440_User
що X-Fi Titanium яка десь валяється в коробках, буде працювати з сучасною ОС на той час.

В мене Xtreme gamer чудово працюет на 11 з драйверами від 10, що є на сайті
Hotspur
Member

Повідомлення

Z440_User: 08.08.2025 12:52Куди рухатись далі, коли буде переїзд на нову платформу ПК при наступному апгрейді? Як зберегти свій звуковий функціонал домашнього розважального центру? Може в когось знайдеться ідея в яку сторону дивитись...
все старіше 5 років викинути чи продати на ОЛХ. купити зовнішній китайський ЦАП від Fiio чи smsl чи ще когось за 50-100-200-500 доларів. буде на 1000% краще. все
Z440_User
Member

Повідомлення

Hotspur: 10.08.2025 23:33
Z440_User: 08.08.2025 12:52Куди рухатись далі, коли буде переїзд на нову платформу ПК при наступному апгрейді? Як зберегти свій звуковий функціонал домашнього розважального центру? Може в когось знайдеться ідея в яку сторону дивитись...
все старіше 5 років викинути чи продати на ОЛХ. купити зовнішній китайський ЦАП від Fiio чи smsl чи ще когось за 50-100-200-500 доларів. буде на 1000% краще. все
Не знайшов у них щось, що вміє аналог більше ніж 2.0, не підходить.
0kie
Member

Повідомлення

Короче, страдания высосаны из пальца. Намечаемый апгрейд - не апгрейд, а по сути замена всего системного блока, где нужно из старого сохранить только звуковую карту. Напрашивается вполне закономерный вывод - купить второй ПК для работы и игр, а текущую мультимедиа-машинку оставить как есть. И всё....
acm_fan
HWBOT OC Team

Повідомлення

Z440_User: 08.08.2025 12:52можна насолодитися апаратним 3D звуком з ЕАХ
Эта штука давно мертва.
Вывод: для олд-игр оставляйте олд-ПК и олд-конфиг.
Z440_User: 08.08.2025 12:52PowerDVD та Media Classic кіно на тєліку показують
OMFG
Вы из какого года? :apes:
Z440_User: 08.08.2025 12:52Звук віртуальну реальність створює
Круто.
Вы просто безнадёжно отстали от реальности. Это не то чтобы я пытаюсь Вас задеть. Тяжело поспевать в ногу, но PowerDVD :rolleyes: :rip:

Саундбар - читайте/смотрите что это и как его едят (это скорее про правильное "приготовление" звука ДО его вывода, а не непосредственно САМ вывод).
Где-то рядом AirPods и прочие топ-студия-наушники - это просто про разное.
Z440_User: 08.08.2025 12:52влаштовує на 148%.
Выдохнуть и занять себя чем-то другим.
Z440_User: 08.08.2025 12:52Час плине, на нових мат.платах відсутній PCI слот
ОК. Если вопрос исключительно про собрать ПК для "гостиной" (без топ-продуктивностей), то платы с PCI есть. Он там не нативный, а организован через доп. контроллер, как Вы, надеюсь, понимаете, лишь сборка ПК будет традиционная.
https://www.asus.com/motherboards-compo ... 20m-c-csm/ ASUS Pro A620M-C-CSM - как пример.
https://geizhals.de/asus-pro-a620m-c-cs ... 00897.html в ЕС её можно свободно купить (43 предложения на сейчас).
Стабильно раз в несколько месяцев такая тема появляется на форуме, но где все прошлые? :rolleyes:
Тот же контроллер (PCI-E to PCI) имеется в разных вариациях (на райзере или "двухэтажной" установкой), но это уже про колхоз внутри корпуса ПК, чего ЯВНО эстеты (звука) будут избегать :rolleyes:
avuremybe
Member

Повідомлення

Таке враження, що це тема про ностальгію за нульовими, а не про реальні речі.
dead_rat
Member

Повідомлення

Як вже сказали: автору купити новий комп для роботи, а існуючий лишити для мультімедія і ностальгії.
Z440_User
Member

Повідомлення

Ясно, варіантів не багато і нового не підказали окрім feson.
Поточна машина HP Z440 Workstation (Е5-2690v4+4*16GB DDR4) якої ще вистачить на деякий час, поки ціни на s1700/АМ5 не впадуть до прийнятного для мене рівня за комплект мать+цпу+озу+кулер.
Питання має суто прикладний характер: мінімальної втрати функціоналу при наступних апгрейдах.

Так в мене валяється десь X-Fi Titanium PCIe, яка попалась майже дарма і була взята саме під майбутній апгрейд з платформи s775 на щось типу АМ4 / s.1150+. Після придбання я її одразу сунув в комп і дуже "зрадів" отриманому функціоналу відносно того що мав. Це виглядало приблизно так:
https://ibb.co/FbCQvtRP
Тому X-Fi була висмикнута та повернута назад в системник Audigy 2ZS.

Потім був переїзд на s2011-3 (HP Z440) суто з вигідної фінансової складової, бонусом виявився слот PCI на мат.платі. Тож в існуючій налаштованій екосистеми було зроблено мінімальні зміни під нову платформу та воно поїхало далі і питання втрати наявного функціоналу відклалося на ще деякий час.

Я розумію що час іде вперед і доведеться жертвувати наявним функціоналом, так, зараз воно працює з Audigy 2ZS напряму з низькорівневим ALSA без усіляких прослоєк між плеєром та цапом карти, самостійно мікшуючи всі аудіопотоки чіпом аудіокарти не видаючі "device busy" при одночасному зверненні до аудіокарти декількох програм, не рахуючі ще декількох індивідуальних тонких налаштувань під конкретно мої забаганки/потреби. Грубо кажучі, робота через низькорівневий доступ до ALSA подібна до ASIO+bit perfect у віндовс.
Але прийде час коли Audigy 2ZS ляже на полку і він вже дуже близько. Х-Fi теж скоро загубить підтримку у нових Windows і буде працювати лише в Linux, даючи можливість роботи по найкоротшому софтовому шляху з ALSA без прошарків, хоч і з дещо порізаним функціоналом.

То ж все одно постане вибір між інтегрованим аудіо або дискретною звуковою картою, або зовнішнім інтерфейсом, та введенням софтових прошарків/надбудов між плеєрами та драйвером для уникнення проблем типу "device busy", по віндовому: відмова від asio та bit-perfect.

Audigy RX - це повне збереження мого наявного функціоналу до подробиць, але скільки воно ще протримається у Windows? А ситуація "купив машину на газу, але їжджу на бензині, бо навкруги немає відповідної АЗС" - таке собі.
X-Fi / Xonar - трохи втрачаю наявний функціонал, але питання подальшої роботи цих карт у Windows під питанням.
Інтегроване аудіо / АЕ-5 - ще більша втрата функціоналу і взагалі, доцільність придбання АЕ-5 на фоні alc12xx - таке собі.
АЕ-7 та ж історія що і інтегроване аудіо, тільки дорожче та кращі ЦАП/АЦП і аналогова частина зі всіма витікаючими.
Проф/напівпроф інтерфейси - ні, більшість хоч і мають апаратний мікшер та дозволяють роботу на низькому рівні з мінімумом софтового впливу, але з ними не вміють працювати медіаплеєри та ігри. В кращому випадку отримую стерео, але не оточуючий звук. Маю досвід користування інтерфейсів від RME та Focusrite, колись писали демо свого гурту та цифрував вініл/касети/котушки.
Саундбари, FIIO та таке інше - це стерео тема, ви ж в IMAX окрім картинки ще і звук навколо чуєте, у мене цей IMAX дома, який пропонується поміняти на звук спереду ліворуч та праворуч, або рівня "динамікі з телевізора" (я не про гучність та частоти, я про об'єм/сцену).
Ще один ПК для ігор/роботи - а як же увалитися з джойстиком на дивані перед великим екраном з оточуючим звуком та розслабитись пограти? Пропонується заперти себе в навушки перед монітором?

До створення цієї теми, у мене був лише один варіант av-процесор по типу Emotiva BasX MC1 подібних, який я закину в стійку апаратури, до нього HDMI від відеокарти, на його HDMI вихід ТВ, на його аналогові виходи - підсилювачі які були підключені до аудіокарти. Так це дорого, але комп віддав цифру, далі все робить залізяка. Комп або відяха не прив'язані до софту та конфігурації - наявна конфігурація не змінюється при апгрейдах ПК і доцільність придбання АЕ-7 стає сумнівною.
Завдяки цій темі дізнався про HDMI аудіоекстрактор.
Так що в мене є 2 варіанти для роздумів.

Ця тема створювалася суто в прикладному значенні, можливо хтось підкаже варіант розвитку подальшого шляху який був поза моїм знанням.
Дякую за увагу.

P.S. Стосовно PowerDVD: ще й версії 18 :lol: Але це останній який може відтворювати 3D Bluray Frame Packed, коли ти запускаєш фільм з папки, або напряму відкриваєш iso образ, він розпізнає там 3Д матеріал і ТВ автоматично переходить в режим 3Д, а ти вдяігнув окуляри з IMAXу розвалився на дивані поринаєш у світ 3Д ілюзіїї.
P.P.S. Саме з-за нього мені потрібна функціонуюча звукова карта у Windows, хоч 3Д дивимось не часто, але втрачати таку можливість не хочу. В Linux з Bluray3D Frame Packing біда, це єдине що не працює з мультимедії у зв'язку з ліцензіями і відповідно повною відсутністю софту для його відтворення як такого.
DDt
Member

Повідомлення

Z440_User: 11.08.2025 12:27 P.S. Стосовно PowerDVD: ще й версії 18 :lol: Але це останній який може відтворювати 3D Bluray Frame Packed, коли ти запускаєш фільм з папки, або напряму відкриваєш iso образ, він розпізнає там 3Д матеріал і ТВ автоматично переходить в режим 3Д, а ти вдяігнув окуляри з IMAXу розвалився на дивані поринаєш у світ 3Д ілюзіїї.
чисто академический интерес, неужели ничего из современного софта не умеет того что может PowerDVD 18 ?
я без претензий, просто мне, как рядовому пользователю, обычного VLC хватает с головой
Z440_User
Member

Повідомлення

DDt: 11.08.2025 13:05
Z440_User: 11.08.2025 12:27 P.S. Стосовно PowerDVD: ще й версії 18 :lol: Але це останній який може відтворювати 3D Bluray Frame Packed, коли ти запускаєш фільм з папки, або напряму відкриваєш iso образ, він розпізнає там 3Д матеріал і ТВ автоматично переходить в режим 3Д, а ти вдяігнув окуляри з IMAXу розвалився на дивані поринаєш у світ 3Д ілюзіїї.
чисто академический интерес, неужели ничего из современного софта не умеет того что может PowerDVD 18 ?
я без претензий, просто мне, как рядовому пользователю, обычного VLC хватает с головой
Нажаль, 3D Bluray це більше про апаратну тему, ну там диски, відповідні апаратні плеєри, ТВ/Проектори.
Коли ця тема пішла на пік, кожен другий ТВ підтримував 3D відео (горизонтальна та вертикальна пари, frame packed), десь тоді написали кодек для ПК та з десяток експериментальних програмних плеєрів, з них штуки 3-5 більш-менш були адекватні в користуванні, PowerDVD один з них, саме із-за 3Д він у мене оселився на ПК, після того як перепробував усі наявні. Але підтягнулися авторські права, ліцензії та інша муть і тема з 3Д на ПК заглохла, а потім ТВ всі перейшли на 2К, 4К, 8К, 100500К,.... і PowerDVD припинили підтримку 3D Bluray в версії 19.
З 3D на ПК тема по типу Dolby Pro Logic, типу авторська тема, "ось вам мікросхема з цією технологією, осьо вхід, осьо вихід, осьо живлення, паяйте її в свої проектори / плеєри / ТВ і платіть нам гроші" Якось так.

Frame Packing - картинка покидає межі екрану ТВ, займає простір від глядача до екрану та навіть в глибину, а також по ширині поза межами екрану.

Вертикальна або горизонтальна пара - ті самі mkv RIPи, картинка об'ємна, але зазвичай обмежена рамкой екрану по ширині-висоті, але займає простір від глядача до екрану та вглиб. Якщо ріп корявий, кіно дивися наче у вікно, весь об'єм десь там, в глибині екрану :laugh: . Іноді допомогає змінити "ведуче око" ліве або праве в налаштуваннях відображення і картинка вилазить з екрану в кімнату на глядача.
Kirakishou
Member

Повідомлення

Z440_User: 11.08.2025 12:27Інтегроване аудіо / АЕ-5 - ще більша втрата функціоналу і взагалі, доцільність придбання АЕ-5 на фоні alc12xx - таке собі.
У мене Sound BlasterX AE-5 Plus і вона підтримує WASAPI Exclusive Mode та ASIO. Про яку втрату функціоналу ви говорите? Доцільність придбання AE-5 Plus на фоні ALC1220 полягає в тому, що AE-5 Plus має хороший вбудований підсилювач для навушників.
Z440_User
Member

Повідомлення

Kirakishou: 11.08.2025 14:24
Z440_User: 11.08.2025 12:27Інтегроване аудіо / АЕ-5 - ще більша втрата функціоналу і взагалі, доцільність придбання АЕ-5 на фоні alc12xx - таке собі.
У мене Sound BlasterX AE-5 Plus і вона підтримує WASAPI Exclusive Mode та ASIO. Про яку втрату функціоналу ви говорите? Доцільність придбання AE-5 Plus на фоні ALC1220 полягає в тому, що AE-5 Plus має хороший вбудований підсилювач для навушників.
У мене в Optonica 9100 значно кращій вбудований підсилювач для навушників ;)
"WASAPI Exclusive Mode та ASIO" я наводив як зрозумілий приклад мого функціоналу у Linux.
Creative жлоби і в Linux їх карти починаючі з Z серії і АЕ-5 / АЕ-7 в тому числі працюють лише через драйвер snd_hda_intel, через який працює весь інтегрований звук реалтеків, HDMI звук відеокарт, та інших. Відповідно всі мають однаковий функціонал та відсутність безпроблемної роботи тільки за допомогою прошарків типу pipewire, які будуть займатися ресемплінгом та мікшуванням аудіопотоків від різного ПО та сформований готовий РСМ сигнал після всіх маніпуляцій над звуком цими прошарками буде віддано ALSA, яка вже потім його передасть на звукову. Коротше отримуємо результат аналогічний тому як воно працює в Windows 10+ без всяких специфічних штук по типу ASIO.
Відповісти