Як відомо, коли налаштована система довго та добре працює - починається свербіж одного місця та тягне її поламати, щоб потім героїчно полагодити.))))
Вхідні дані стосовно апаратного та програмного забезпечення для розуміння ситуації:
1.) В наявності комплект стереофонічного Hi-Fi аналогу в кількості 2шт, з великими 3-смуговими підлоговими АС по кутах кімнати в кількості 4шт (квадро система, той самий 4.0). Використовується активно, щоденно, в тому числі і за прямим призначенням по аналогу (вініл-касети-котушки), система мене влаштовує на 148% і взагалі любіма іграшка, тому це "залізобетона" складова яка не підлягає заміні, крапка.
2.) На стіні кімнати, посеред фронтальних АС, висить тєлік з підтимкою 3D-зображення. Це ще один апаратний елемент сетапу, який не підлягає заміні поки він працює та влаштовує на 148%.
Як розумієте, все це розташовано у вітальні, гріх з оцього всього не зробити домашній кінотеатр зі звуком 4.0
У 2000х, коли був молодий-зелений-холостий, комп у мене вже мав 2 відеовихода (відеокарта GeForce MX4000), VGA на CRT-монітор в мої берлозікімнаті + S-Video на CRT-тєлік у батьківській вітальні, за звук відповідала SB Live! 5.1 (SB0220), яка була в ті часи у компі і давала аналоговий стерео-вихід на підсилювач. Мені залишалося запустити кіно на компі, перетягнути плеєр на екран ТВ, натиснути на підсилювачі кнопку перемикання АС на ті що стоять у вітальні і йти дивитися кіно на "великому" екрані тогочасного CRT-тєліка.
Йшли часи, обладнання мінялося, але комп як був, так і залишався сердцем мультимедіа розваг.
Отже, станом на сьогодні маємо наступний сетап: Системний блок ПК винесено в нежитлове приміщення де він "гудить в своє задоволення 24/7", від нього протягнуто 2 HDMI кабелі (заштукатурені в стінах) для монітору на робочому місці та до тєліка на стіні у вітальні. З початку 2010х в компі стирчить Audigy 2ZS від якої також протягнуто аудіокабели (Front, Rear, LineIn) у вітальню до комплекту Hi-Fi апаратури. Також протягнуто USB подовжувач для бездротового набору клава+миша та зроблений ще у кінці 2000х саморобній IR-приймач на шину RS-232 (COM-порт) для керування компом за допомогою ДУ від старого відіка.
Це що стосується апаратного забезпечення.
Стосовно софтової сторони:
У Windows 10 встановлено пакет драйверів від Daniel (Audigy Pack)налаштовано вивід звуку 4.0. PowerDVD та Media Classic кіно на тєліку показують, 3D blueray на теліку показує. Звук віртуальну реальність створює: кулі по кімнаті літають куди їм заманеться, за спиною привиди шепочуть) Навіть LAV фільтр Matrix декодує стерео звук фільмів у 4.0 імітуючи (доволі успішно) роботу Dolby Pro LogicII. Ютубчк та всякі HDRezkі за допомогою CMSS 3D імітують просторовий звук з вхідного стерео сигналу. Ну і звісно за допомогою Alchemy можна насолодитися апаратним 3D звуком з ЕАХ в таких шедеврах як F.E.A.R. / Half-Life / FarCry / MassEffect / Dead Space / S.T.A.L.K.E.R. або загнати себе до інфаркту у Penumbra. Коли реально чутно де і як далеко знаходиться противник, коли по кроках чутно по якій поверхні він крокує (бетон/залізна драбина/дерев'яна драбина/земля/асфальт) і як далеко, а також в тому напрямку де саме за бетоною стіною, або за тим залізним контейнером, чи великим дерев'яним ящиком що поруч. Бо звукова карта настільки точно обробляє звук до нюансів. Ну то таке.
У Gentoo Linux (моя основна система з 2008р), в мене увімкнуто розширений режим драйверу snd_emu10k1 за допомогою опції emu_das=1, та робота звукової карти йде на чисту Alsa без всяких pulse/pipewire + у файлі налаштувань задіяно по максимуму апаратне мікшування сигналів та апаратне зведення чіпом звукової карти вхідного 8.1 сигналу від усіляких Dolby ThrueHD до наявних 4.0 з відповідними рівнями для центрального та бокових сигналів, щоб вони позиціювалсь саме там де повинні буди розташовані фізичні колонки. Ну і mpv з mplayer грають кіно по максимуму використовуючі апаратні можливості заліза. У mplayer також є фільтр surround, який шикарно і дуже точно повторює роботу декодера Dolby Pro Logic при відтворені стереозвуку у фільмах з розкладкою його на об'ємний звук. Не просто копіювання фронту на тил, а реальне відокремлення звуків, перетворення фаз та іншого, звук іде навколо, але діалоги залишаються суто попереду. Ігри у Wine та нативні також використовують оточуючий звук "наувесь", навіть EAX активовано за допомогою dsoal.
Стосовно музики, ну 90% випадків у мене грає саме аналог з фізичних носіїв, але якщо цифра, то у windows та linux вивод звуку з аудіоплеєрів налаштовано на блок p16v який на Audigy і введено для дого щоб обійти пресловуті 16/48 чипа emu10k. До речі, в Linux воно більш точно грає, навіть можна проконтролювати що саме йде на ЦАП карти...
Ну бонусом ще є апаратний MIDI синтезатор з можливістю завантаження власного банку звуку, ну то для бажаючих займатися музикою.
Ну ось, це мій поточний сетап який чудово працює, дарує насолоду від перегляду фільмів, ігор, класно грає музику.
А тепер питання:
Час плине, на нових мат.платах відсутній PCI слот, тож треба думати що робити далі із Audigy 2ZS яка станом на зараз мене влаштовує на 100500%. До того ж під Win11+ Даніель нових драйверів не випустить, про це він офіційно повідомив на своєму сайті, на Creative також надії немає, kx давно вмер.
Десь валяється X-Fi Titanuim (SB0880), яка PCIe, але з драйверами для неї під Win11+ така ж сама картина + в Linux вона має геть порізнаий функціонал, на рівні тупого ЦАП/АЦП, тупо 8.1 вихід/стереовхід. Немає доступу до апаратного мікшера і доведеться зосовувати в систему прослойку pipewire/pulse щоб звук більш-менш нормально працював. Навіть MIDI недоступний (хоча нащо він мені?
Можна купити б/в Audigy 5/RX (SB1550), так би мовити останній з могікан на emu10k і відповідно зберегти свій наявний функціонал на новій платформі без PCI слота. Алеж з драйверами для Win11+ і можливість її подальшої роботи це питання не вирішить.
Куди рухатись далі, коли буде переїзд на нову платформу ПК при наступному апгрейді? Як зберегти свій звуковий функціонал домашнього розважального центру? Може в когось знайдеться ідея в яку сторону дивитись...
Дякую.