JEDEC затвердила стандарт оперативної пам’яті LPDDR6

Обсуждение статей и новостей сайта
Автор
Повідомлення
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Kashtan: 11.07.2025 08:11 Скиньте будь ласка посилання на бенчмарки , де інтегроване відео змагається з 5090. Або робочі задачі. Бо погуглив і не знайшов.
bclogin
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.07.2025 04:41 а скільки коштує рішення на х86 з можливістю запускати моделі на 36 Гб? ну по споживанню ще щоб було і по швидкості
може досить недолугих маніпуляцій, які працюють тільки для тих, хто не розуміє що таке unified memory?
yuriy_dd: 11.07.2025 04:41 я памятаю часи, коли модель проца інтел яка на 20% швидша коштувала в 5 раз дорожче.
не потрібно виправдовувати власні балачки про "доступну" вартість продуктивних mac studio крінжовими псевдоісторичними прикладами
yuriy_dd: 11.07.2025 04:41 а скільки потрібно заплатити за модель х86 щоб мати 500 Гб/с і більше швидкість оперативки?
а скільки треба заплатити за Mac на основі Apple Silicon з підтримкою змінних модулів оперативки?
дай вгадаю - це, мабуть, не важливо?
так і чиста пропускна здатність оперативки не є вирішальним фактором :gigi:
yuriy_dd: 11.07.2025 04:41 невже нема конкурентів, і Епл може ставити будь яку ціну?
Apple зробила дійсно вдалий ARM процесор, але це інша архітектура, яка, доречі, праціює у складі ЗАКРИТОЇ апартної платформи.
Браузер, обробка мультимедіа і персональні LLM на Apple Silicon добре себе почувають.
Так це популярні застосунки, але вони покривають досить вузьке коло професійних завдань.
Наприклад, щодо інженерного і наукового софту, то Apple Silicon взагалі нічого не може запропонувати.

Тому порівнювати x86 і Apple Silicon за швидкістю роботи оперативної пам'яті - безглуздя
yuriy_dd: 10.07.2025 14:19 а то знову буде - технологія є, але х86 користуватись нею не можуть, чекають поки знову Епл прийде і покаже як правильно
а то знову буде - Apple вдало поцупить чиюсь ідею і буде успішно продавати її реалізацію зі слоганом Amazing! (c)
yuriy_dd
Member

Повідомлення

bclogin: 11.07.2025 16:25 а скільки коштує рішення на х86 з можливістю запускати моделі на 36 Гб? ну по споживанню ще щоб було і по швидкості
може досить недолугих маніпуляцій, які працюють тільки для тих, хто не розуміє що таке unified memory?
зможете довести про маніпуляції, і що хто не розуміє що таке unified memory?
bclogin: 11.07.2025 16:25 а скільки потрібно заплатити за модель х86 щоб мати 500 Гб/с і більше швидкість оперативки?
а скільки треба заплатити за Mac на основі Apple Silicon з підтримкою змінних модулів оперативки?
ну якщо для досягнення макс швидкості памяті потрібно розпаювати - до доведеться терпіти
ви зможете навести приклади з світу х86 - де також розпаяно, чи вам допомогти?
bclogin: 11.07.2025 16:25 так і чиста пропускна здатність оперативки не є вирішальним фактором :gigi:
в багатьох задачах - таки важлива. Не дарма ж память розганяють.
bclogin: 11.07.2025 16:25 Наприклад, щодо інженерного і наукового софту, то Apple Silicon взагалі нічого не може запропонувати.
ось приклади:
– Інженери? MATLAB, AutoCAD, Xcode, Fusion 360, Rhino — працює без питань.
– Архітектори? ArchiCAD, SketchUp, AutoCAD. Revit через Parallels або хмару.
– Науковці? RStudio, Python, Jupyter, MATLAB, SPSS — бери й користуйся.
– 3D-дизайнери? Blender, Cinema 4D, Maya, ZBrush — все на маку.

ви можете заперечити? чи будете й надалі стверджувати що Apple Silicon взагалі нічого не може запропонувати?
bclogin: 11.07.2025 16:25 а то знову буде - технологія є, але х86 користуватись нею не можуть, чекають поки знову Епл прийде і покаже як правильно
а то знову буде - Apple вдало поцупить чиюсь ідею і буде успішно продавати її реалізацію зі слоганом Amazing! (c)
що заважає х86 вдало поцупити чиюсь ідею?
Востаннє редагувалось 11.07.2025 16:36 користувачем yuriy_dd, всього редагувалось 1 раз.
bclogin
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.07.2025 15:50
Kashtan: 11.07.2025 08:11 Скиньте будь ласка посилання на бенчмарки , де інтегроване відео змагається з 5090. Або робочі задачі. Бо погуглив і не знайшов.
Ну так автор відео сам каже, що порівняння не повнысттю коректне через різні підходи до дизайну, задач та TDP
yuriy_dd
Member

Повідомлення

bclogin: 11.07.2025 16:36 Ну так автор відео сам каже, що порівняння не повнысттю коректне через різні підходи до дизайну, задач та TDP
звичайно - одне споживає в рази менше, і працює скоріше в робочих задачах навіть від батареї

це ж нечесні умови - 5090 потрібно також в такі умови поставити і тоді подивитись що воно зможе

ви підтримуєте що 5090 - поставили у виграшні умови, а це одоробло все одно програло?
Tiufin
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.07.2025 04:41абсолютно ні
я з клубу любителів прогресу, і хоч я на Віндовс (але на 7), Лінукс і х86 - мені не заважає це визнати перевагу нових М проців в багатьох задачах
Ну ви вище писали, що користуєтесь чимось на m4 (чи m4 max), та й у кожній темі ці маки нахвалюєте, що склалось таке враження, що ви фанатичний володар якогось пк/ноуту від епл. Тоді взагалі незрозуміло - чому у вас не мак, якщо ви вважаєте, що він такий чудовий? Чи як справа доходить до справи - тобто, коли стає реальне питания, що купляти - то виясняється, що у мака недоліків вистачає, та не так все добре, як на їхніх презентаційних слайдах, і зважуючи всі за та проти краще купити старий добрий х86 комп. Ось про це я й казав вас спочатку, і ви це ж самі і довели, маючі х86, та не маючі мак.
конкретно мак студія - недооцінений продукт, я знаю знайомих які купили макбук з м4 макс - і буквально мучаться з тротлингом
і вони не знають що є макстудія яка ще й дешевша
Якось дуже наївно думати, що хтось, хто купує ноут від епл, не знає про їхні настільні пк :D
Востаннє редагувалось 11.07.2025 16:46 користувачем Tiufin, всього редагувалось 1 раз.
bclogin
Member

Повідомлення

yuriy_dd: 11.07.2025 16:34 ось приклади:
– Інженери? MATLAB, AutoCAD, Xcode, Fusion 360, Rhino — працює без питань.
– Архітектори? ArchiCAD, SketchUp, AutoCAD. Revit через Parallels або хмару.
– Науковці? RStudio, Python, Jupyter, MATLAB, SPSS — бери й користуйся.
– 3D-дизайнери? Blender, Cinema 4D, Maya, ZBrush — все на маку.

ви можете заперечити? чи будете й надалі стверджувати що Apple Silicon взагалі нічого не може запропонувати?
бачу, що з навичками користування AI-помічниками і Вас усе гаразд
вибачте, але дискутувати з LLM на форумі overclockers.ua я не буду :rolleyes:
Scoffer
Member

Повідомлення

vmsolver: 10.07.2025 17:46но передаются на 4 байта больше из-за не кратности 8 и 12, которые не являются данными, но скорее всего имеют служебное назначение (в слайдах упоминали какие-то таги памяти)
Ні, вони передають слово з 12біт*6 = 72 біти, тобто 64 біти + 8 інлайн ECC, але так гарно сходиться лише для 64-бітного слова, 36 біт для 32+ЕСС недостатньо, треба 39. І виходить що в режимі з 32-бітними словами чверть ПСП йде в накладні витрати. :horror:
Фігню якусь вигадали, якщо чесно.

Або там в принципі немає підтримки 32-бітних слів і тоді все сходиться. В будь-якому випадку протягнути 64 байти пакет через 12 біт це 48 тактів, а через 16 було 36, з врахуванням інлайн ЕСС. Так що таймінги 200+ скоро стануть реальністю. :laugh:
Востаннє редагувалось 11.07.2025 17:35 користувачем Scoffer, всього редагувалось 1 раз.
yuriy_dd
Member

Повідомлення

Tiufin: 11.07.2025 16:42Ну ви вище писали, що користуєтесь чимось на m4 (чи m4 max), та й у кожній темі ці маки нахвалюєте, що склалось таке враження, що ви фанатичний володар якогось пк/ноуту від епл
я маю мак міні М4 - використовую для тестування, маю доступ до старого макбук ейр М1 - я його колись купив як тільки він зявився щоб особисто переконатись в те що каже Епл - переконався, краще працював ніж 5950Х в мало-поточних задачах
Tiufin: 11.07.2025 16:42 Якось дуже наївно думати, що хтось, хто купує ноут від епл, не знає про їхні настільні пк :D
ви можете самі особисто переконатись в цьому - спитайте власників макбуків про
bclogin: 11.07.2025 16:45 бачу, що з навичками користування AI-помічниками і Вас усе гаразд
це не мій текст, це цитата з якогось форуму - як відповідь таким як ви які впевнені що з софтом на Епл все погано
а по суті маєте що відповісти? орієнтуєтесь в цьому софті? чи як папуга лише можете повторювати що софта нема

Відправлено через 24 хвилини 9 секунд:
Tiufin: 11.07.2025 16:42Тоді взагалі незрозуміло - чому у вас не мак, якщо ви вважаєте, що він такий чудовий?
в загальному це маніпулювання - що не можна казати про те що не маєш

але в мому випадку не так - я особисто переконуюсь і про це кажу. Або результати тестів.
vmsolver
Member

Повідомлення

Scoffer: 11.07.2025 17:22 Ні, вони передають слово з 12біт*6 = 72 біти, тобто 64 біти + 8 інлайн ECC, але так гарно сходиться лише для 64-бітного слова, 36 біт для 32+ЕСС недостатньо, треба 39. І виходить що в режимі з 32-бітними словами чверть ПСП йде в накладні витрати. :horror:
Фігню якусь вигадали, якщо чесно.

Або там в принципі немає підтримки 32-бітних слів і тоді все сходиться. В будь-якому випадку протягнути 64 байти пакет через 12 біт це 48 тактів, а через 16 було 36, з врахуванням інлайн ЕСС. Так що таймінги 200+ скоро стануть реальністю. :laugh:
В одной пдф-ке они писали, что гранулярность 32 и 64 байта, на каждые 32 байта приходится на 4 байта больше, эти данные где-то там ещё можно использовать, но не ясно каким образом, может контрольные суммы, таги для памяти и т.д. 8+1 байт это тоже самое что 32+4, поэтому ты сказал тоже самое, но другими словами.

Тайминги важны в контексте частоты, сами по себе они бессмысленны. Но, эта память сделана для полосы, а не латентности, так что 200 или не 200 не имеет значения, если важна полоса, тайминги сделают такие, какие возможны при заданной полосе.
Відповісти