Вибір роутера

Локальные сети и Интернет
Відповісти
Автор
Повідомлення
Gold_Star
Member

Повідомлення

vdemeshko: 02.07.2025 11:06 роутеры.. ботнеты... мелочь все.. тв боксы :super: бот нет с 1 лямом девайсов :gigi:
спойлер
Власне кінець цього роліку є вичерпною відповіддю на питання "а нашо ви ото прошиваєте"... А ось для того, щоб не приходилось в руки брати інструмент :gigi:
Bruno Banani
Member

Повідомлення

И при этом этот товарищ вовсю рекламирует и юзает роутеры Xiaomi на стоковой прошивке, не на owrt, а именно сток :)
Кривое зеркало
Avenger80
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 02.07.2025 13:40И при этом этот товарищ вовсю рекламирует и юзает роутеры Xiaomi на стоковой прошивке, не на owrt, а именно сток :)
Кривое зеркало
Но есть же официальная прошивка, крупная компания, а есть же поделки от Дядюшки Ляо и вот за эти поделки он и говорит.
Bruno Banani
Member

Повідомлення

Avenger80: 02.07.2025 13:49
Bruno Banani: 02.07.2025 13:40И при этом этот товарищ вовсю рекламирует и юзает роутеры Xiaomi на стоковой прошивке, не на owrt, а именно сток :)
Кривое зеркало
Но есть же официальная прошивка, крупная компания, а есть же поделки от Дядюшки Ляо и вот за эти поделки он и говорит.
А официальная прошивка не может стать частью ботнета, если роутер за весь жизненный цикл получит 1-2 обновления?
AFU_power
Member

Повідомлення

artko: 02.07.2025 09:40 Ortyomko
"звичайний" роутер надає тільки один сервіс - інтернет. якщо це єдине що потрібно - так, можна економити. В моєму випадку це ще резервні копії інформації з домашньої мережі, автоматичне резервування контенту з телефонів (нагадайте, скільки коштує "хмара" під фото на пару терабайт у місяць?), домашні автоматизації, інші сервіси - те що типовий роутер надати просто не в змозі.
Для цього ставлять сервак, роутер далі стоїть

Відправлено через 1 хвилину 59 секунд:
Avenger80: 02.07.2025 13:49
Кривое зеркало
Технозон регулярно рекламував точно такий же хлам з троянами з коробки
Avenger80
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 02.07.2025 13:50А официальная прошивка не может стать частью ботнета, если роутер за весь жизненный цикл получит 1-2 обновления?
Есть такие фирмы как Ugoos - там хорошая поддержка и они следят за своими прошивками, есть сертифицированные Android TV и Google TV - они закрытые. В общем, не стоит просто покупать фигню за несколько сотен гривен на базаре или Али и будет всё нормально.

Отправлено спустя 44 секунды:
AFU_power: 02.07.2025 13:53Технозон регулярно рекламував точно такий же хлам з троянами з коробки
Возможно. Какие модели? У меня Ugoos X3 Pro и Mi Box S - и их нет в списке. А те что в списке я вообще не знаю и побрезговал бы такое покупать.
Tesseract
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 02.07.2025 13:50А официальная прошивка не может стать частью ботнета, если роутер за весь жизненный цикл получит 1-2 обновления?
Це ще від провайдера залежить, далеко не всі зараз дають нормальну зовнішню айпішку. Дуже часто декілька абонентів сидить за NATом, і достукатися до них неможливо, навіть якщо на роутері відкриті якісь порти. Звичайно, є варіант підняти свій сервак в інтернеті, щоб інфіковані роутери конектились до нього, але це уже змушує залишати якийсь цифровий слід. Плюс правоохоронним органам відносно легко такий сервак вимкнути, якщо він не належить державній структурі ворожої країни. Ну а кібервійни - це уже зовсім інша тема.
artko
Member

Повідомлення

AFU_power: 02.07.2025 13:53 Для цього ставлять сервак, роутер далі стоїть
не бачу для себе сенсу ставити окремо роутер, окремо сервак. ну і в розрізі діскусії трохи раніше - два пристрої будут жерти більше, ніж один.
AFU_power
Member

Повідомлення

artko: 02.07.2025 14:16
AFU_power: 02.07.2025 13:53 Для цього ставлять сервак, роутер далі стоїть
не бачу для себе сенсу ставити окремо роутер, окремо сервак. ну і в розрізі діскусії трохи раніше - два пристрої будут жерти більше, ніж один.
Нє, так роблять зазвичай, якщо у тебе обслуговування, апдейт, то члени твоєї родини не втрачають доступ до інтернету, якщо у тебе вмре системний ссд тоже ніхто не втратить доступ. Я і сам так планую дома розділити, роутер займається своїми роутерними справами, слабий тонкий клієнт на атомі днс, проксі, впн, основний сервак торренти, медіасервер, імміч, некстклауд.
Gold_Star
Member

Повідомлення

Трошки не про твбокси. З оновленням 24.10.2 з'явилась підтримка одного з найдоступніших асусів, який по залізу є прямим аналогом 3000T з MTK/ESMT чи Cudy 3000S. Здається як нормальний девайс для звичайного користувача, який шукає заміну старенькому (чи не дуже) тплінку з хорошою підтримкою від виробника і трьома роками гарантії, бонусом мати можливість розкрити потенціал заліза альтернативним ПЗ. Але чорт забирай, скільки ж відгуків у нього про вигораємий за місяць-два блок живлення. Це не поодинокий випадок, згадка про неякісний БП випливає через кожні кілька відгуків. Здавалося би, ось є давно зарекомендований виробник, продукт якого людина обере в першу чергу, бо оті якісь сяомі куді і інші нонейми це щось напевно з підвалу, а тут точно не обманять, Асус це же китай якийсь. Особисто я точно не пам'ятаю таких випадків з іншими китайськими роутерами, навіть, вибачте, у тепелінка подібних казусів не виникало :gigi: Ось вам і фірмА, хлопці та дівчата.
AFU_power
Member

Повідомлення

Gold_Star: 02.07.2025 14:22 Трошки не про твбокси. З оновленням 24.10.2 з'явилась підтримка одного з найдоступніших асусів, який по залізу є прямим аналогом 3000T з MTK/ESMT чи Cudy 3000S. Здається як нормальний девайс для звичайного користувача, який шукає заміну старенькому (чи не дуже) тплінку з хорошою підтримкою від виробника і трьома роками гарантії, бонусом мати можливість розкрити потенціал заліза альтернативним ПЗ. Але чорт забирай, скільки ж відгуків у нього про вигораємий за місяць-два блок живлення. Це не поодинокий випадок, згадка про неякісний БП випливає через кожні кілька відгуків. Здавалося би, ось є давно зарекомендований виробник, продукт якого людина обере в першу чергу, бо оті якісь сяомі куді і інші нонейми це щось напевно з підвалу, а тут точно не обманять, Асус це же китай якийсь. Особисто я точно не пам'ятаю таких випадків з іншими китайськими роутерами, навіть, вибачте, у тепелінка подібних казусів не виникало :gigi: Ось вам і фірмА, хлопці та дівчата.
Та блоки живлення це класика, скільки он блоків погоріло до популярного D-Link dir300, навіть в мене така фігня була.
Васильович
Member

Повідомлення

AFU_power: 02.07.2025 14:20Я і сам так планую дома розділити, роутер займається своїми роутерними справами, слабий тонкий клієнт на атомі днс, проксі, впн, основний сервак торренти, медіасервер, імміч, некстклауд.
Це вже "по багатому" :)
artko
Member

Повідомлення

AFU_power: 02.07.2025 14:20 Нє, так роблять зазвичай, якщо у тебе обслуговування, апдейт, то члени твоєї родини не втрачають доступ до інтернету, якщо у тебе вмре системний ссд тоже ніхто не втратить доступ.
ну... не тримаю ДЦ вдома. кілька годин відсутності інтернета (якщо таке трапиться) - нічого страшного нема. системний ссд - якось теж не пам'ятаю щоб вмирав, поки щастить.
той що був в старому сервері - відпрацював більше 10років у загальному. (колі поїхав від мене живій і робочий було 89тіс годин у смарті)
AFU_power
Member

Повідомлення

Васильович: 02.07.2025 14:25
AFU_power: 02.07.2025 14:20Я і сам так планую дома розділити, роутер займається своїми роутерними справами, слабий тонкий клієнт на атомі днс, проксі, впн, основний сервак торренти, медіасервер, імміч, некстклауд.
Це вже "по багатому" :)
Тонкий клієнт тут пан Smok продає по 1300грн, хороша альтернатива raspberry pi, на яку ціни взлетіли до небес і жере в навантаженні 5вт

Відправлено через 1 хвилину 19 секунд:
artko: 02.07.2025 14:27
AFU_power: 02.07.2025 14:20 Нє, так роблять зазвичай, якщо у тебе обслуговування, апдейт, то члени твоєї родини не втрачають доступ до інтернету, якщо у тебе вмре системний ссд тоже ніхто не втратить доступ.
ну... не тримаю ДЦ вдома. кілька годин відсутності інтернета (якщо таке трапиться) - нічого страшного нема. системний ссд - якось теж не пам'ятаю щоб вмирав, поки щастить.
той що був в старому сервері - відпрацював більше 10років у загальному. (колі поїхав від мене живій і робочий було 89тіс годин у смарті)
В мене дома маленькі діти, безперебійність мультиків - головний чинник щасливої дружини, а щаслива дружина - щаслива сім'я, а як інет отригує, ну ще є джелліфін і плекс, а якщо їх немає, то ті діти починають лізти всюди :laugh:
Bruno Banani
Member

Повідомлення

Але чорт забирай, скільки ж відгуків у нього про вигораємий за місяць-два блок живлення.
Блок питания дойче телеком 12v 2.5a за 100 грн с olx спасет любой роутер ;)
AFU_power
Member

Повідомлення

Bruno Banani: 02.07.2025 14:32
Але чорт забирай, скільки ж відгуків у нього про вигораємий за місяць-два блок живлення.
Блок питания дойче телеком 12v 2.5a за 100 грн с olx спасет любой роутер ;)
або зарядка докомо з барахолки з японськими конденсаторами :lol:
Васильович
Member

Повідомлення

Gold_Star: 02.07.2025 14:22Здавалося би, ось є давно зарекомендований виробник, продукт якого людина обере в першу чергу
Просто світ давно змінився, а люди досі "живуть" виробниками (марками), країнами виготовлення і т.д.
А один і той же виробник може окремі (а часто і однакові) моделі пристроїв виготовляти на різних заводах, в різних країнах.
Тому варто розглядати конкретні моделі пристроїв, а часто навіть їхні ревізії - щоб зробити вдалу покупку.
Так, неспеціалісту тепер розібратися з вибором - задача не з простих. Це якщо говорити саме про якість виробу.
Сам грішний, признаюся - часто, щоб вибрати продукт серед аналогів при схожих функціях та ціні, я обираю той, де виробник дає більший гарантійний термін :apes:
Ra1n
Member

Повідомлення

snapdragon999: 30.06.2025 20:51 :laugh: Проблемы с безопасностью, такие как уязвимости в прошивке, характерны для всех производителей роутеров, включая Cisco, Netgear и Asus. Например, Cisco имеет 74 уязвимости в списке CISA KEV, тогда как у TP-Link их только две
З тією різницею, що Cisco, Netgear, Asus не підпорядковані уряду КНР, а також забезпечують тривалу підтримку та закриття знайдених вразливостей.
Ви наполягаєте, що різниці ніби нема.
Але вона очевидно є.
:)

Отправлено спустя 15 минут 49 секунд:
snapdragon999: 01.07.2025 09:16 По поводу короткой поддержки это просто бизнес и маркетинг,ничего личного,
Тому кожен раз коли хтось хоче порадити до купівлі якесь китайське лайно типа тп-лінка треба додавати: ваші інвестиції будуть під питанням, на підтримку розраховувати не варто, можливо прийдеться купляти інший роутер у разі виникнення проблем навіть під час гарантійного строку.
І тоді вже перспектива ризикнути і трохи зекономити виглядає не так привабливо.
vdemeshko
Member

Повідомлення

Gold_Star: 02.07.2025 14:22 Трошки не про твбокси. З оновленням 24.10.2 з'явилась підтримка одного з найдоступніших асусів, який по залізу є прямим аналогом 3000T з MTK/ESMT чи Cudy 3000S. Здається як нормальний девайс для звичайного користувача, який шукає заміну старенькому (чи не дуже) тплінку з хорошою підтримкою від виробника і трьома роками гарантії, бонусом мати можливість розкрити потенціал заліза альтернативним ПЗ. Але чорт забирай, скільки ж відгуків у нього про вигораємий за місяць-два блок живлення. Це не поодинокий випадок, згадка про неякісний БП випливає через кожні кілька відгуків. Здавалося би, ось є давно зарекомендований виробник, продукт якого людина обере в першу чергу, бо оті якісь сяомі куді і інші нонейми це щось напевно з підвалу, а тут точно не обманять, Асус це же китай якийсь. Особисто я точно не пам'ятаю таких випадків з іншими китайськими роутерами, навіть, вибачте, у тепелінка подібних казусів не виникало :gigi: Ось вам і фірмА, хлопці та дівчата.
Да кстати... я писал что некоторые роутеры (MT7621) сравнимы с ценой ASUS AX1800U, но этот AX52 (Filogic 820) тоже формально в той же цене.. но у него отключен режим 160MHz и нет порта 2.5Гбит как у Cudy WR3000H за ту же цену.. 160MHz я так понимаю это программное ограничение скорее(да и нужно что бы эфир был чистый что бы включать - скорее всего на 80 будет сваливаться в многоэтажках все равно :) )... а вот по мощности он вроде слабее (по крайней мере на стоковой прошивке) чем 3000T и WR3000H... но в любом случае более интересный вариант чем роутеры на MIPS MT7621 :) хотя там я так понимаю пока не все гладко с прошивками родными тоже )) все еще допиливают под это платформу Filogic 820\830
Gold_Star
Member

Повідомлення

vdemeshko: 02.07.2025 15:34Да кстати... я писал что некоторые роутеры (MT7621) сравнимы с ценой ASUS AX1800U, но этот AX52 (Filogic 820) тоже формально в той же цене..
Це і наводило підозри, оскільки платформи фактично з різних поколінь - 7621 на повітря видає в проміжку 500-700 мбіт, в той час як 820-й тримає стабільний гігабіт і навіть більше. А "диявол" як завжди сидів неподалік, люди почали писати про проблеми з БП і виникаючі з цим відвали мережі чи перезапуски (один покупець так і написав, що зміна блоку усе виправила).
vdemeshko: 02.07.2025 15:34но у него отключен режим 160MHz
vdemeshko: 02.07.2025 15:34а вот по мощности он вроде слабее (по крайней мере на стоковой прошивке)
Тут скоріше "політичне" рішення, ніж недостаток платформи, бо чомусь вони його відносять до класу АХ1800, хоча компоновка в нього реально та сама як у еталонного 3000T чи 3000H без 2.5 гбіт (який реалізований окремою мікросхемою від Реалтек) :)
Відповісти